32 veckor 34 veckor

Fosterutveckling vid 33 veckors graviditet

Innehållet

Före barnets födelse är ganska lite tid kvar. Denna artikel kommer att berätta om funktionerna i fostrets utveckling vid vecka 33.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Anatomiska egenskaper

Fetometriska indikatorer är viktiga kliniska markörer för att bedöma intensiteten av intrauterin utveckling av fostret. De ger läkaren information om vilken storlek fostret har. Med hjälp av ett så enkelt test kan läkaren bedöma parametrarna hos barnets kropp, samt misstänka förekomst av eventuella nya patologier.

Fetometri är det viktigaste diagnostiska testet som används över hela världen. För att utföra speciella ultraljudsinstallationer används. Moderna enheter gör det möjligt att få en bild av fostret och studera de grundläggande parametrarna i kroppen ganska enkelt. Resultaten av studier som utförs på sådan utrustning är ganska noggranna.

De huvudparametrar som studeras är kroppens och kroppens längd. För varje period av prenatalt liv är deras normala värden olika. I sitt arbete använder läkare ett speciellt bord. Den innehåller alla normala värden för de studerade parametrarna, karakteristiska för varje vecka av graviditeten. Ett sådant bord presenteras nedan.

Studiekriterier

Norm för 33 veckors graviditet

tillväxt

42-45 cm

vikt

1900-2400 gram

Biparietalstorlek (BPR)

78-91 mm

Underbenets längd

47-54 mm

Benlängd av shin

59-68 mm

Lårlängd

59-68 mm

Axelängd

54-63 mm

Mageomkrets

26,8-32,5 cm

Huvudomkretsen

28,8-33,3 cm

Frontal-nuchal storlek

99-116 mm

Efter det att fetometrin utförts, borde den förväntade mamman definitivt rådgöra med en läkare. I sig är den fetometriska slutsatsen inte en diagnos. Endast en obstetriksk-gynekolog, som övervakar utvecklingen av en viss graviditet, kan bedöma intensiteten av intraderin utveckling av fostret.

Hur utvecklas det?

Bara några veckor kvar före barnets födelse. Under denna korta tid bör barnens kropp ha tid att förbereda sig för denna viktiga händelse. De flesta av de interna organen och systemen har redan bildats, men de är ännu inte fullt fungerande. Egentligen börjar kropparna utföra sitt arbete efter att smulan är född.

Om nervsystemet

Helt specifika förändringar förekommer i PNS: varje dag förbättras receptorns arbete, vilket representeras i stort antal i barnens organism. Den aktiva utvecklingen av barnens sinnen bidrar till det faktum att han har sina egna känslor.

Baby på 32-33 vecka skiljer sig ganska väl från smaker. Fostret har en sådan möjlighet på grund av det faktum att det finns ganska många receptorer på tungan - papillorna. Fostervätskan som faller på tungan vid förtäring orsakar en viss smak i barnet: det kan vara söt, salt och till och med bitter.

Utanför barnets ögon täcker de ögonlocken med vilka han kan öppna och stänga dem.

En annan intressant egenskap hos denna graviditetsperiod är fostrets förmåga att reagera på starkt ljus.Om det kommer på barnets ansikte, försöker han på alla sätt vända sig bort från honom. Barnet upplever samtidigt ganska stor obehag.

I obekväm tillstånd förändrar barnet sin motoraktivitet - det börjar sparka mer och mer. Det här är ett slags signal för sin mamma att barnet är obekväma.

Antalet receptorer på barnets hud ökar varje dag. Vid 33 veckor kan fostret redan reagera på utseendet av smärtimpulser. Denna reaktion är normal. Det indikerar att barnens kropp gradvis förbereder sig för nya miljöförhållanden.

Förmågan att uppleva ljud är en annan manifestation av nervanalysatorernas arbete som kännetecknar denna graviditetsperiod. Längden av ljud som uppfattas av barnet i detta skede av hans intrauterin liv är redan ganska stor.

Forskare har funnit att barnet med glädje vid 32-33 veckors graviditet uppfattar lägre ljud. Därför reagerar barnet ganska bra när hans far talar till honom.

Om lungorna och fostrets andning

Upplivningen av lungorna är kanske ett mycket viktigt inslag i denna graviditetsperiod. Varje dag samlas surfaktant i alveolerna. Detta specifika ämne förhindrar "stickning" av lungblåsor under andning. I frånvaro av ytaktivt medel är oberoende andning i människor omöjligt.

Varje dag utvecklas fostrets respiratoriska muskler. Detta beror till stor del på frekvent intag av fostervätska. Vid sväljning är musklerna som ingår i fostrets respiratoriska muskler aktivt involverade.

Efter att ha svalnat en stor mängd amniotisk vätska, brukar barnet oftast ofta hicka. Dessa manifestationer av fostrets vitala aktivitet känns av hans mamma. I detta fall känner kvinnan små rörelser i magen. Som regel är de av måttlig intensitet. Hicka i ett foster är ett helt normalt tillstånd och är nödvändigt för full intrauterin utveckling.

Redan välformade lungor ser till att barnet som föddes i vecka 33 är livskraftigt. För att barnet ska kunna existera självständigt är det väldigt viktigt att han andas. Närvaron av ytaktivt medel möjliggör andning. Barn som är födda vid denna tid har emellertid ofta patologi. I det här fallet behöver du speciell vård för det nyfödda, liksom rehabiliteringsåtgärder för honom.

Om hjärtslag

För att barnet ska existera oberoende av moderns livmoder är det mycket viktigt att hans hjärta fungerar. Vid vecka 33 har ett litet hjärta nästan samma struktur som hos vuxna.

Ett kännetecken hos fostrets hjärta är närvaron av ett litet hål mellan atrierna. Detta är helt normalt. Detta hål stängs när barnet är födt och börjar andas självständigt.

Hjärtans huvuduppgift är att pumpa blod genom blodkärlen. Forskare har funnit att en baby som väger bara ett par kilo har ett hjärta som kan pumpa ganska mycket blod per dag. Normal hjärtaktivitet gör att du kan leverera till alla inre organ de näringsämnen och syre som är nödvändiga för att de ska fungera fullt ut.

Trots det faktum att fostret fortfarande är relativt litet, slår hjärtat mycket oftare än hos en vuxen. Denna funktion beror till stor del på skillnader i vuxna och barns ämnesomsättning. En barns växande kropp kräver mycket mer näringsämnen och syre.

Du kan utvärdera hjärtets arbete med ett ganska enkelt test. För att göra detta beräknar läkarna antalet hjärtslag per minut. Eftersom barnet redan är ganska stort är det möjligt att genomföra en så ganska enkel studie inte bara med ultraljudsskanning utan även med ett obstetriskt stetoskop. Fosterhjärtfrekvensen visas i tabellen nedan.

Hjärtfrekvens

Norm i den 33: e veckan av graviditeten

Hjärtfrekvens

120-150 slag per minut

Om hjärtat av fostret slår normalt, kallas detta kliniska tillstånd av läkare normokardi. Takykardi är för ofta en hjärtrytm. Om hjärtfrekvensen är signifikant lägre än den fastställda normen kallas detta tillstånd bradykardi.

Utvärdering av hjärtfrekvensen är en mycket viktig komponent. Det gör att du kan bedöma hur bekvämt ett barn känner i livmodern.

Om barnets hjärta slår för snabbt, kan det vara ett tecken på hypoxi. I detta tillstånd uppstår syrehushållning i de inre organen på grund av brist på syre i dem. Hypoxi är ett ogynnsamt tillstånd för fostret och är farligt genom utvecklingen av ett antal oönskade sjukdomar.

Om könskillnader

Vid den 33: e veckan i fosterlivet har barn redan ganska bra sexuella egenskaper. Så, pojkar har även sitt eget testosteron i blodet. Testiklarna bildas. Hos vissa pojkar har de till och med sjunkit från bukhålan i pungen.

Tjejerna bildade en uppsättning kvinnliga bakterieceller. Ett tillräckligt antal ägg är nödvändigt för att kvinnan ska få en reproduktiv funktion i framtiden.

rörlighet

Vid den 33: e graviditetsveckan förändras motoraktiviteten hos en bebis: antalet aktiva rörelser som barnet utfört minskar gradvis. Detta beror till stor del på att barnet redan är ganska stort och det helt enkelt blir trångt i livmodern. Trots att barnet inte längre rör sig så mycket och driver, känner hans mamma fortfarande sådana rörelser.

Barnet är som regel mycket aktiv under dagen, på natten sover barnet eller vilar. Men den ofullkomliga strukturen i hjärnbarken bidrar till det faktum att fostret kan förvirra tidens gång. I det här fallet kan han vakna sin mamma mitt på natten med starka sparkar.

I den här situationen borde en gravid kvinna andas djupt, dricka lite vatten och försöka berätta för sin bebis en saga. Dessa åtgärder bör lugna barnet och hans fysiska aktivitet kommer att minska.

Hur ser det ut?

Barnet är redan ganska väl definierat alla delar av ansiktet. Barnets näsa har en ganska tydlig kontur. Också uttalad panna, som inte längre ser så platt ut som tidigare. Barnets auriklar är små och helt klart konturerade.

Vid 33 veckors graviditet är fostrets kinder redan ganska klumpiga. Detta beror på det faktum att under huden ökas det subkutana fettet.

Observera att fett ackumuleras inte bara i utsprånget av ansiktet, men också på magen, skinkorna, benen. Allt detta bidrar till det faktum att de karakteristiska egenskaperna hos dimples och veck som kännetecknar alla barn förekommer i fostret.

Barnets kropp är täckt med en speciell downy hårlinje - lanugo. Men gradvis fluffhår börjar falla. Detta gör huden av fostret mjukare. Varje dag växer allt mer hår på huvudet, ögonfransarna och ögonbrynen.

Hur är fostret i livmodern?

På platsen för barnet i livmodern beror till stor del på tekniken för obstetrisk hjälpmedel. Om barnet är placerat korrekt - i huvudvärk, minskas risken för födelseskador avsevärt. Vid vecka 33 antar barnet gradvis en stabil position i livmodern. Att ändra fostrets position i livmodern är möjlig men förekommer ganska sällan vid denna tidpunkt.

Ett mindre fördelaktigt alternativ för placeringen av barnet är den tvärgående positionen. I detta fall är fostret vinkelrätt mot livmoderns längdaxel. Med detta arrangemang kan barnets naturliga oberoende arbete vara farligt genom utveckling av ett antal komplikationer. Läkare försöker undvika detta och tillgriper kejsarsnitt.

Ett annat ganska ogynnt alternativ för hur barnet är i livmodern är bäckenpresentation. I detta fall ligger bäckenet på barnet först till födelsekanalen.Oberoende arbetskraft med denna presentation kan också vara föremål för utvecklingen av allvarliga skador till både mamman och fostret. Om barnet inte vänder om före födseln, kan läkare också tillgripa en kejsarsnitt.

Tekniken för obstetrisk hjälp väljs individuellt och beror på många relaterade faktorer. Den obstetrikiska gynekologen, som övervakar en viss graviditet och känner till dess egenskaper, fattar beslutet om möjligheten till självständig leverans.

Om vad som händer vid den 33: e gravidveckan, se nästa video.

32 veckor 34 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa