34 veckor 36 veckor

Fosterutveckling under den 35: e veckan av graviditeten

Innehållet

Barnet kommer att födas om några veckor. Under denna korta tid bör hela barnets kropp förbereda sig för livet utanför min mammas buk. Denna artikel kommer att berätta om funktionerna i fostrets utveckling vid vecka 35.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur ser det ut?

Ett antal förändringar uppträder vid barnets utseende. Han blir mer som en bebis, för mycket snart kommer smulan att födas. Vid 34-35 förlossningsveckan har barnet särskilda egenskaper som är unika för honom.

Alla huvudanatomiska zoner på fostrets lilla ansikte är redan ganska väl visualiserade. På den övre halvan av barnets ansikte är pannan tydligt synlig. Näsan av fostret är inte så platt som tidigare. På sidorna av ansiktet är väldefinierade öron.

Vikten av frukten varje dag blir mer klumpiga. Denna specifika rundhet, kännetecknande för nyfödda barn, är fäst vid fett, vilket börjar deponeras under huden.

Fettvävnad bildas även i andra delar av kroppen. De viktigaste "fettförrådet" i fostret är belägna i buken, skinkorna, benen. Vid 35 veckors dräktighet är mängden fettvävnad i barnens kropp, enligt forskarna, ungefär 7%.

Betydelsen av subkutant fett för en växande barns kropp kan inte överskattas. Fett, som ligger under huden, är ett slags bränsle. När det metaboliseras producerar kroppen mycket energi som spenderas på alla grundläggande behov. Så, utan tillräcklig mängd fettvävnad, kan barnet efter födseln snabbt frysa.

I grund och botten har barnet brunt fett. Det är han som ackumuleras under huden, vilket ger den en viss rosa-rödaktig nyans. Men vit subkutan fettvävnad, om än i mycket mindre kvantiteter, är också närvarande. Vid graviditetens sista skede är det mycket viktigt att barnet får större vikt och inte växer i längd. Ökningen av fett i barnens kropp och den aktiva utvecklingen av muskler är nödvändiga för att barnet ska fortsätta att vara redo att leva i den yttre miljön självständigt.

Uppsamlingen av fettvävnad i barnens kropp leder till en förändring i kroppens proportioner hos ett barn. Vid den 35: e veckan sker främst bildandet av feta lager i övre axelbandet. Uppsamlingen av fettvävnad i lemmarna gör barnets armar och ben särskilt söta.

Fetans hud är skrynklig. Detta beror på att barnet ständigt befinner sig i fostervätska. Varje dag ändras hudens färg. Så vid 35 veckor har huden en ganska rosa färg.

Mängden av det ursprungliga smörjmedlet minskar gradvis. Hennes kluster är huvudsakligen på platser av naturliga veck på barnets hud. Således är det ursprungliga smörjmedlet ganska mycket i nacken, i armhålorna, i armbågen och i popliteal fossa, och i vecken på buken.

Lanugo (speciellt hår) hos en bebis minskar gradvis. Fint fluffhår faller bara av fostrets kropp. Höjningen av håret på huvudet ökar samtidigt.Ögonfransar och ögonbryn växer också aktivt.

Det är viktigt att notera att ett individuellt pigment börjar dyka upp i håret och orsakar hårfärgning.

rörlighet

Vid denna tid ändras också fostermotoraktiviteten. En redan relativt stor storlek baby blir mycket trångt i livmodern.

Barnet börjar snart sjunka in i bäckenet. I bäckenet kommer det att finnas betydligt mindre utrymme än i bukhålan, varför barnet försöker "gruppera". Han, som regel, korsar hans händer och ben och sänker huvudet lite. Samtidigt kommer hans haka närmare bröstet.

En baby som väger mer än två kilo, det är redan svårt att aktivt flytta i livmodern, men han gör fortfarande aktiva rörelser. Ofta manifesteras de av att barnet "sparkar" livmoderns väggar. Eftersom fostret redan är ganska stort och stort känns en gravid kvinna ganska livlig om sina rörelser. I vissa fall kan den förväntade mammen ens känna att hon är skadad om barnet pressas kraftigt.

Nästan varje gravid kvinna ser hur intensivt och ofta hennes barn skjuter. Det är viktigt att komma ihåg att medan detta ska övervakas och andra symptom. Om framtida mamma har allvarlig buksmärta eller läckage av fostervätska, bör hon rådgöra med sin gynekolog.

I vissa fall kan födseln börja något tidigare än det planerade måldatumet. I denna situation borde du inte tveka att kontakta läkare. Detta är särskilt viktigt om barnet är i bäcken eller breechpresentation.

Anatomiska egenskaper

Vid den 35: e veckan har barnet vuxit ganska starkt. Med varje påföljande graviditetsdag får barnet mer vikt än att växa i längd.

Mätning av fostrets kroppsstorlek är en mycket viktig indikator på intrauterin utveckling. Genomförande av speciella ultraljudstester ger läkare en hel del information om fostrets storlek. Om de i de föregående veckorna behövde denna information mer för att bedöma hur utvecklingen och tillväxten av fostrets interna organ går, behövs det i första hand för att kompilera rätt leverans taktik.

Efter undersökningen görs en slutsats, som återspeglar alla uppmätta parametrar i barnets kropp. Läkaren utvärderar denna slutsats, som övervakar graviditeten.

För att bedöma barnets storlek vid varje graviditetsstadium använder läkare speciella kliniska tecken. För detta bestäms parametrarna för de viktigaste anatomiska parametrarna. De normer som tillämpas för denna graviditetstid framgår av tabellen nedan.

Studiekriterier

Norm i den 35: e veckan av graviditeten

tillväxt

45-47 cm

vikt

2400-2450 gram

Biparietalstorlek (BPR)

80-95 mm

Underbenets längd

49-57 mm

Benlängd av shin

54-63 mm

Lårlängd

61-72 mm

Axelängd

54-65 mm

Mageomkrets

28,4-34,4 cm

Huvudomkretsen

29,8-34,5 cm

Frontal-nuchal storlek

102-122 mm

Hur utvecklas det?

En viktig uppgift för den kommande sista graviditetsperioden är förberedelsen av fostrets kropp för ett nytt "funktionssätt", liksom övergången till en kvalitativt ny miljö. För detta är det mycket viktigt att alla större organsystem hos barnet är välformade och kan fungera. Den sista graviditetsperioden (tredje trimestern) är en mycket viktig period.

Ett barn som är i livmodern kan uppleva sina egna känslor. Denna unika funktion beror på det faktum att barnet har ganska välutvecklade sinnesorgan. Dessa nervanalysatorer behövs av kroppen för att vara redo att reagera på miljöfaktorer. Läkare kallar en sådan egenskapsanpassning, det vill säga förmågan att förändra organismen under påverkan av den yttre miljön.

För att barnet ska lyssna på ljuden omkring honom, har barnet förmågan att höra.

Ett 35-veckor gammalt barn skiljer sig ganska väl från sina föräldrars röster, och hans fars röst ger honom vanligtvis lite nöje, eftersom det är lägre i timbre. Forskare har funnit att fostret uppfattar ljudet av detta område på det här graviditetsstadiet bättre.

Förmågan att skilja mellan ljus och mörker är ett annat barns skicklighet. Det är viktigt att notera att barnet bara kommer att reagera på ljuset efter födseln, men för närvarande har han bara reflexsvar som är skyddande. När exempelvis ljusa strålar slår på ansiktet stänger barnet instinktivt ögonlocken och försöker till och med vända sig bort från dem.

Intressant är att barnet redan kan drömma under denna period. Denna möjlighet bidrar till den starka utvecklingen av hjärnan. Det finns redan många fåglar och svängningar. Varje dag ökar fostrets högre nervösa aktivitet. Detta bidrar till det faktum att barnet uppträder mer och mer reflexer. På detta stadium av graviditeten sover barnet nästan 18-20 timmar om dagen.

Utvecklingen i fostret av speciella receptorer på tungan - smaksprutarna - gör det möjligt att bestämma smak. Varje dag fortsätter denna förmåga att utvecklas. Barnet bestämmer smaken av fostervätska vid sväljning. Under denna biologiska handling av "näring" sker särskild träning av de respiratoriska musklerna i fostret. I framtiden kommer starka pectorala muskler och membran att låta barnet ta sitt första oberoende andetag.

Efter fostret har druckit fostervätska, brukar det hicka. Denna process är en ganska normal reaktion hos barnet. Dessutom är fostrets hicka nödvändigt för full utveckling av matsmältningssystemet.

Vid den 35: e veckan är barnets kropp redo att flytta in i en ny livsmiljö för den. Barnet har redan bildat och till och med börjat arbeta med hjärt- och nervsystemet.

Född i den 35: e gravidveckan är barnet livskraftigt. Möjligheten att existera utanför moderns livmoder bestäms av det faktum att fostret redan har sitt eget hjärtslag och efter det första andetaget uppträder spontan andning. Men inte alla barn som är födda vid denna tidpunkt kan vara redo för livet. I detta fall krävs specialvård och en uppsättning rehabiliteringsåtgärder, som utförs av neonatologiska läkare i specialiserade avdelningar på sjukhus.

Förmågan att själv andas är en ganska god utveckling av lungvävnad. Människans egen andning är omöjlig utan närvaro i lungorna i en speciell substans - ytaktivt ämne. Surfaktant är nödvändigt så att alveoli-lungorna - hålls inte vid andning. Vid varje påföljande graviditetsdag ökar mängden ytaktivt ämne.

Hur ligger det i livmodern?

Fostrets position i livmodern är en mycket viktig klinisk indikator. På hur fostret ligger i livmodern beror valet av obstetrisk taktik. Läkaren väljer metod för obstetrisk hjälp så att under födseln är risken för farliga födelseskador och skador för både mamma och foster minimal.

Barnets position i moderns livmoder, läkare kallar previa. Det finns olika alternativ för presentation. För att bestämma det, identifierar läkare nödvändigtvis var de största delarna av fostrets kropp är.

Den mest gynnsamma för födseln är en longitudinell huvudvärk. I detta fall är huvudänden av barnets kropp första i riktning mot födelsekanalen. I det här fallet kommer födelsen först att föda.

I regel är resten av kroppen "född" ytterligare lättare, eftersom de är mindre än axlarna i storlek. En sådan variant av presentation kallas gynnsam eftersom i detta fall vaginal leverans utan betydande födelseskador är möjlig.

När bäckenpresentationen, när bäcken av fostret riktas först till födelsekanalen, är prognosen mindre glädjande. I en sådan situation, mycket ofta under födseln förekommer farligt födelsetrauma. För att minska sin utveckling tillgriper läkare ofta att utföra kejsarsnitt.

Tvärläget, när fostret befinner sig över födelsekanalens längdaxel, är också mindre gynnsamt. I detta fall är alla stora delar av barnet vinkelräta mot födelsekanalen. Oberoende förlossning med en sådan presentation är mycket farlig.

Vid den 35: e veckan är barnets ställning i livmodern vanligtvis permanent. Sannolikheten att frukten kommer att vända om igen, men det är redan ganska obetydlig.

Om barnet inte befinner sig i presentationshuvudet, borde den förväntade mamman vara mycket noggrannare att övervaka sina känslor före födseln.

För information om hur fostret utvecklas under den 35: e gravidveckan, se följande video.

34 veckor 36 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa