35 veckor 37 veckor

Fosterutveckling vid 36 veckors gestation

Innehållet

Fram till barnets födelse lämnade en hel del. Snart kommer hans föräldrar att kunna träffa barnet. Denna artikel kommer att berätta om funktionerna i fostrets utveckling vid vecka 36.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur ser det ut?

Förekomsten av fostret vid den 36: e veckan av graviditeten är helt densamma som hos den nyfödda. Vid den här tiden är alla de viktigaste egenskaperna hos den lilla mannen redan bildade. Så, barnet har en tydligt synlig näsa, pannan är lätt att skilja. Dessa formationer på ansiktet ser redan väldigt voluminösa ut, och inte plana som tidigare. De fetala kinderna är ganska plumpa - det här orsakas av uppsamlingar av fettvävnad under huden. Läppar på ansiktet. Deras plumpness är ett individuellt inslag i varje barn.

På barnets huvud växa hår. Vid denna tid av graviditeten har de blivit ganska långa. Det finns praktiskt taget inget hår på kroppen, och varje dag minskar barnets fosterpistolskydd. Barnets hud verkar ganska skrynklig. Det beror främst på att barnet ständigt är i vattenmiljön. Efter att han är född kommer hans hud att glida ut, och antalet rynkor kommer att minska avsevärt.

Vid vecka 36 ändrades också kroppens kroppsdelar. Barnets huvud verkar således inte längre stort i förhållande till armar och ben, men lemmarna är fysiologiska i längd. Varje dag ökar rörligheten för rörets rörlighet.

Benen i ett barns skalle är ganska mjuka. Det tillhandahålls av naturen så att barnet kan födas. En sådan speciell täthet av ben gör att fostrets huvud kan röra sig fritt genom födelsekanalen utan några nedsättningar, och därför utan skada. Efter barnets ben kommer barnets skalle att bli svårare.

Barnets hudfärg blir rosa med en svagt grå nyans på grund av det ursprungliga smörjmedlet, vilket täcker fostrets kropp utanför. De största smörjmedelsuppsättningarna finns på platser av naturliga veck på barnets kropp.

rörlighet

En bebis som väger mer än 2,5 kg redan i livmodern blir allt mer och mer varje dag. Naturligtvis kan barnet röra sig i livmodern, men gör det inte så aktivt som tidigare. Barnets förhållandevis stora storlek och den gradvisa sänkning av det i moderns lilla bäcken bidrar till det faktum att barnet försöker ta en funktionellt mer gynnsam ställning för honom. För att göra detta tar han något hakan i halsen, korsar armarna och benen.

Frukten är vanligtvis mycket aktiv under dagen. Förmågan att känna igen dagen och natten uppträdde i ett barn för några veckor sedan, det beror på en ganska bra utveckling av hjärnan. Läkare kallar den här funktionen cirkadiska rytmen. På dagtid sköts barnet vanligtvis, och på natten sover han eller vilar.

På dagtid känner en gravid kvinna som regel ganska kraftigt i hennes mage. Således visar barnet sin vitalitet. Han kan pressa livmoderns väggar med benen utan att använda händerna. Eftersom barnet redan är ganska stort i storlek fortsätter amplituden för sina rörelser att växa varje dag. Om barnet sparkar hårt kan det orsaka smärta i mamas mage.

Dessutom kan en gravid kvinna känna mild tremor i buken om barnet ofta har hicka. Hicka är en vanlig förekomst. Det är en del av den komplicerade processen med intrauterin utveckling och är nödvändig för förbättring av andnings- och matsmältningssystemen.

Anatomiska egenskaper

Vid vecka 36 har barnet vuxit upp. Om fostret före 36 veckor växte snabbt i längd och vunnit, kommer det efter denna period att växa mycket långsammare. Denna funktion beror på att barnens kropp är fullt formad och redo att födas.

Att mäta fostrets storlek vid denna tidpunkt kan vara mycket enkelt, eftersom fostret redan är ganska välvuxet. Genomförda noggranna mätningar av de viktigaste anatomiska strukturerna i barnet med hjälp av ultraljudsundersökningar.

Normala värden för de olika studerade parametrarna för varje vecka är olika. Nedan följer en tabell med parametrar av de grundläggande värdena som bestäms under undersökningen.

Studiekriterier

Norm i den 36: e veckan av graviditeten

tillväxt

46-47 cm

vikt

2500-2600 gram

Biparietalstorlek (BPR)

84-97 mm

Underbenets längd

50-58 mm

Benlängd av shin

57-67 mm

Lårlängd

63-74 mm

Axelängd

56-67 mm

Mageomkrets

29,1-35,3 cm

Huvudomkretsen

30,4-35 cm

Frontal-nuchal storlek

105-124 mm

Hur utvecklas det?

Huvuduppgiften för veckorna som slutar tredje trimestern är förberedelsen av barnets kropp för det kommande livet utanför moderns livmoder. De flesta kroppens kroppar är redan bildade och började till och med börja fungera.

Ett viktigt inslag i denna period är ackumuleringen av subkutant fett. Barnet har både brunt och vitt fett i kroppen. Experter tror att mängden fettvävnad hos ett barn vid vecka 36 når 7% kroppsvikt.

Fett för barnets kropp är nödvändigt. Det är fettvävnaden, som brinner ner, som släpper ut en stor mängd värme. På stadium av intrauterin utveckling behövs inte sådan energi av barnet, eftersom han ständigt är i livmodern, där en viss behaglig temperatur ständigt upprätthålls. Efter födseln ändras temperaturregimen, och utan tillräckligt med fett kan barnet snabbt frysa.

Uppsamlingen av fettvävnad på kroppen bidrar till det faktum att barnet har söta klumpiga dimples. Dessutom samlas fett i buken, på skinkorna, på benen, i övre axelbandet.

För att en baby född i vecka 36 ska vara livskraftig måste alla vitala organ fungera för honom. Det är mycket viktigt att barnet har ett fungerande hjärta.

Kardiovaskulärsystemet i fostret till detta stadium är redan välformat, men fostret har hittills fått alla näringsämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling genom ett gemensamt blodförsörjningssystem med moderen. Oavsett i fullt läge börjar hjärtat och blodkärlen fungera i fostret först efter födseln.

Läkaren som övervakar graviditeten utvärderar nödvändigtvis fetthjälpen. Han bedriver sådan forskning flera gånger under hela fostrets liv i livmodern. Faktum är att med hjälp av att lyssna på fostrets hjärtslag kan du inte bara få information om hur hjärtat fungerar utan också bedöma barnets övergripande välbefinnande. För snabb hjärtfrekvens (takykardi) indikerar det som regel att barnet upplever lite obehag.

Anledningen till utvecklingen av detta tillstånd kan vara annorlunda. Ofta leder hypoxi till en ökning av hjärtatslag - en minskning av syreförsörjningen.

När hypoxi uppträder måste läkaren göra en plan med rekommendationer, som den förväntade mamman bör strikt följa för att barnet ska känna sig normalt.

För självständigt boende behöver barnet andas. Under denna period är lungorna och bronkialstammen ganska välutvecklade hos fostret.Intressant bildas en speciell substans, ett ytaktivt medel och ackumuleras i lungvävnaden. Det är nödvändigt så att lungveskerna (alveoli) inte "sticker" till varandra under andningen. Utan tillräcklig tensid är spontan andning omöjlig.

I full kraft kan lungorna tjäna först efter att barnet tar sitt första andetag i sitt liv. Den första delen av den atmosfäriska luften som har kommit in i barnens organism kommer att tvinga lungorna att börja arbeta.

Lungalveolus

Intressanta förändringar i 36 veckan förekommer i hjärnan. Hjärnbarken vid denna tid är redan ganska välformad. Furarna och gyrusen, som ger hjärnan ett distinkt utseende, är också väl visualiserade. Ett stort antal redan existerande nervsynaps bidrar till det faktum att ett barn bildar en mängd olika reflexer. De är nödvändiga för barnet för att det ska existera utanför mags buken och reagera på stimuli som kommer från den yttre miljön.

En av de viktiga reflexer som har bildats vid denna tid suger. Baby nästan hela tiden suger på den. Detta förresten observeras ofta av ultraljudsspecialister som utför undersökningar av gravida kvinnor.

Sugreflexen är väldigt viktig och nödvändig så att barnet efter födseln suger instinktivt moders bröst.

Även barnet har redan bildat en sväljningsreflex, vilket är ganska levande manifesterat när fostrets vatten slugas. En sådan organiserad struktur av cerebral cortex och nervanalysatorer bidrar till att barnet har sina egna känslor. Så kan barnet bestämma smaken av fostervätska, kan reagera på ljus och smärtsamma effekter, hör olika ljud.

Hur ligger det i livmodern?

Obstetricians och gynekologer som arbetar med gravida kvinnor i sina patienter måste utvärdera det viktigaste kriteriet - fostrets presentation. För att göra detta bestämmer de hur stora huvuddelarna av bebisens kropp ligger i livmodern. Från där huvudet, bäcken och extremiteterna hos barnet är belägna, och dess presentation.

Det anses att huvudpresentationen är mest fysiologiskt gynnsam. I detta fall är barnets huvud nere, först mot födelsekanalen. Benen och bäckenet på barnet ligger ovanför den övre humeraltråden. Med detta alternativ är fostrets position i livmodern under den kommande födelsen ganska fördelaktig. Risken för födelseskada och skada i detta fall är minimal.

Ett mindre gynnsamt läge är bäckenpresentation. I det här fallet är barnet motsatsen. Med detta alternativ riktas barnets bäckeslut först mot födelsekanalen och barnets huvud är ovanför.

Sådan presentation är farlig eftersom det kan vara farliga komplikationer och jämn skada när det gäller förlossningsprocessen.

Också ganska ogynnsam är sidoställningen. Det uppstår om barnet av någon anledning inte har vridit huvudet. Med fosterets tvärgående arrangemang är alla stora delar av barnets kropp vinkelräta mot födelsekanalens längdriktning. I det här fallet är barnets födelse fylld med utvecklingen av många patologier.

Vid vecka 36 är barnet redan i en fast position i livmodern. Med varje efterföljande vecka kommer han gradvis att sjunka ner och sänka sig in i hans mors bäcken. Ju närmare födseln, desto starkare kommer en sådan rörelse av barnet att ske.

Det sista skedet av graviditeten är mycket viktigt. Vid den här tiden borde den framtida mamman noggrant övervaka sitt hälsotillstånd. Om en gravid kvinna har märkt läckage av fostervätska eller utseendet på ett starkt smärtssyndrom i buken, ska hon omedelbart söka medicinsk hjälp. Risken för förlossning före schemat existerar verkligen.

För information om hur fostret utvecklas vid 36 veckors graviditet, se följande video.

35 veckor 37 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa