37 veckor 39 veckor

Fetus vid 38 veckors gestation: normer och egenskaper

Innehållet

Den 38: e veckan av graviditeten är exakt 36 veckors embryonal utveckling av smulorna. Det är hur mycket tid det växer och utvecklas inuti moderns livmoder. Under denna tid har barnet kommit långt, fullständigt upprepat hela mänsklighetens utveckling.

Vad han har blivit och vad som händer med honom nu kommer vi att berätta i detta material.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vikt och höjd

Fostret vid den 38: e gravidveckan är fullt förberedd för självständigt liv utanför min mammas underliv. POdes kan hända när som helst och du bör inte vara rädd för det - de kommer inte att betraktas som för tidiga, eftersom barnet är fullmognat.

Vad är hans höjd och vikt, är svår att svara på. Tiden för embryonisk utveckling passerade, när alla smulor växte på ungefär samma hastighet.

Nu är storleken på barnet rent individuellt och beror på två delar: arv och hälsa.

Om mamma och pappa har fasta former i smulorna, så kommer inte smulorna att vara små. Om föräldrarna är små, blir barnet litet. Fostrets vikt, medan den befinner sig i moderns livmoder, är svår att bestämma, därför används ett sådant begrepp som "beräknad vikt" används.

Det antar sitt program inbäddade i ultraljudsskannern. Enligt storleken på de enskilda delarna av barnets kropp ger hon först en åsikt om den möjliga massan av hans kropp. Observera att felet i detta fall är cirka 14% av barnets kroppsmassa upp eller ner.

I genomsnitt barn på 38 förlossningsvecka väga mer än 3 kg (3200-3600 g). Höjden är 48-50 cm. En stor frukt i denna period väger redan ca 4 kilo, och tillväxten kan vara 55-56 centimeter. Om graviditeten är svår - med preeklampsi, Rh-konflikt, intrauterin tillväxt retardation, kan vikten vara liten under en given period - inom 2600-2800 gram.

Fetometri på ultraljud - normer

Ultraljud i denna period görs för att förtydliga det förväntade födelsedatumet, att bedöma graviditeten hos lungorna hos barnet och att studera placentans egenskaper, som "fungerar" inom gränsen för dess förmåga - den oundvikliga åldringen började.

Fetometriska indikatorer för barnet vid denna tidpunkt är följande:

  • dubbelsidig huvudstorlek (BPR) i genomsnitt - 93-94 mm;
  • frontal occipital storlek (LZR) - 110-118 mm;
  • lår längd - 74-75 mm;
  • benlängd - 64-65 mm;
  • mageomkrets - 330-336 mm;
  • huvudomkrets - 330-333 mm
  • bröstdiametern - 101 mm.

Vid 37-38 veckan finns inga strikta normer, eftersom konstitutionen också är ett individuellt drag.

Hos vissa spädbarn kommer längden på höften att vara mer än normen bara för att barnet ärvt långa ben, och den andra har ett huvud mindre än normen, eftersom alla i familjen har små snygga huvuden, så ovanstående data är bara genomsnittliga siffror.

utseende

Vid 38 veckors graviditet ser barnet ut som en fullbildad lilla person. Så mamma ser honom snart, ingenting kommer att förändras i sitt utseende.

Krummens skinn förvärvade en rosa delikat nyans, de är inte längre röda eller skrynkliga.Rynkor slät ut på grund av att barnet för tredje trimestern har ackumulerat en stor mängd subkutan fett, av samma anledning har hudfärgen förändrats.

Blodkärlen med tillkomsten av "fettlagret" har blivit längre bort från hudytan, rodnad och rutnätet av blodkärl är nu nästan inte synliga.

flera Palmerna och klackarna förblev rynkade, men de kommer att förbli så efter att ha födt minst en annan 1-2 månader. På senare tid täckte hela barnets kropp och ansiktet sitt med vit tjockt original smörjmedel. Hon skyddade tunt, som pergament, hud från de negativa effekterna av olika faktorer. Nu är det ingen smörjning. Det förblev endast i små kvantiteter där det finns risk för friktion - i hudens veck i ljummen, under knäna, i överkroppen på överbenen och bara en liten bit i nacken.

I 98% av pojkarna, vid 38: e veckan, drog testiklarna sig in i pungenDetta faktum kan certifieras av en ultraljudsläkare. För resten kan testiklarna falla till 40 veckor eller efter förlossning.

I tjejer på den 38: e drakens vecka är labia minora täckt med stora läppar.Detta är huvudskylten för den rätta utvecklingen av de yttre könsorganen hos kvinnliga foster.

Både labia och pungen kan vara något förstorad, eftersom just nu produceras en stor mängd östrogen i moderns organismer - hormoner som hjälper moderns kropp att förbereda sig för förlossning. Biverkningen av dessa hormoner är en liten svullnad i könsorganens könsorgan och bröstkörtlar.

Mängden hår på huvudet kan vara annorlunda. Det finns barn med ett solidt och roligt hårhår, och det finns krummor skalliga, det här är en genetisk egenskap. Men alla barn i veckan har ganska långa och skarpa naglar, och de fortsätter att växa.

Lanugo - en liten ner som täckte hela kroppen av en baby, försvinner helt vid vecka 38. Huden blir mjuk och öm.

Ansiktsskelettet och ansiktsmusklerna är fullt formade. Ultraljudets tredimensionella bild visar tydligt vilka föräldrar som ser ut som ett barn, och om du gör en fyrdimensionell ultraljud, kan du njuta av olika grimasser och ansiktsrörelser, som krummen nu "fullkomligt äger".

Utvecklingen av inre organ

Alla organ av barnet bildas och arbetar redan. Undantagen är bara lungorna, som börjar börja omedelbart efter födseln. De fullbordar nu en viktig process - ackumuleringen av ett ytaktivt ämne av speciell substans, vilket gör att lungorna kan vända sig normalt vid barnets första andetag.

Barnets kardiovaskulära system fungerar smidigt - puls (HR) under denna period är i genomsnitt 157 slag per minut (tillåtliga fluktuationer - från 146 till 168 slag per minut).

Hos pojkar slår hjärtat lite långsammare än hos tjejer, fastän detta faktum, bekräftat av barnmorskor med en stor erfarenhet, inte erkänns av officiell medicin. hjärtslag väl lyssnat på ultraljud, CTG och till och med hemma med ett konventionellt phonendoskop.

Barnens matsmältningsorgan är samordnade med varandra.. Han sväljer fostervätskan, magen smälter dem, han regurgiterar överskottet (det gör hicka), resten kommer in i tarmen, som redan har ackumulerats och fortsätter att ackumulera det ursprungliga cal mekoniumet i svart och grönt. Det är mekonium som kommer ut ur tarmarna efter födseln, så att matsmältningsorganens arbete i en ny miljö för barnet kommer att lanseras.

Njurarna, leveren, bukspottkörteln hos barnet och andra organ utför regelbundet sina funktioner.

Nervsystemet

Nervsystemet är fortfarande ofullständigt. Och så blir det länge efter födseln. Varje dag visas nya neurala anslutningar i hjärnan, och denna process kommer att fortsätta.

Barnet rör sig ganska "meningsfullt"Alla hans rörelser på motornivå styr hjärnan. För några månader sedan var de flesta rörelser kaotiska.I småars arsenal finns flera dussin reflexrörelser nödvändiga för en person, även om den är så liten att överleva.

I själva verket äger barnet sugande, sväljer och griper reflexer. Han känner sig mycket och förstår undermedvetet: Detta kan förklara det känslomässiga svaret som barn visar vid 38 veckors graviditet.

De kan uppleva rädsla, glädje, de kan uppleva och vara nervös med sin mamma om hon upplever. De känner igen inhemska röster från en mängd andra ljud.

Sense organ

Ett barn i den 38: e gravidveckan, medan du inte sover, utforskar aktivt världen som omger honom i livmodern. Han öppnar och stänger ögonen. Visionen bildas, men dess funktioner är fortfarande otillräckliga., för att se i den normala förståelsen av detta ord börjar barnet några veckor efter det att det föddes.

Nu skiljer han bara suddiga konturer och ljusfläckar, skiljer väl ljus från mörkret och vet redan säkert när hon är ute av sin mammas dag och när är natten.

Babyöret fungerar bra. Han lyssnar på mamma och pappas röster, mammas hjärtslag, intestinal peristaltis, blödande blodflöde genom kärlen. Extranösa ljud, speciellt hårda och plötsliga, kan skrämma barnet, till exempel, klappa, ringa, högt hunds skällning. Som svar på de välbekanta, och därmed "säkra" ljuden i förståelsen av smulorna, lugnar barnet, främlingar kan få honom att ha ökad fysisk aktivitet eller frysa i väntan på att det beror på barnets karaktär.

Barn på vecka 38 skiljer smak väl, smaklökar arbeta och ge honom all nödvändig information om smaken av fostervätska, som varierar beroende på maten som mamman konsumerar.

Känslan av beröring i barnet är välutvecklad, i livmodern studerade han mycket vid beröring, och efter födseln kommer taktil kontakt med modern under lång tid att vara den bästa "lugnande" för barnet.

perturbation

Mängden rörelse i normal vid 38 veckor kan minska, eftersom barnet redan är så stort att det tar upp hela livmodern, det finns inget utrymme för manövrer och rörelser. Det betyder inte att en kvinna ska sluta följa antalet störningar. Som tidigare måste fira dem inom 12 timmar. Under denna tid måste mamman räkna med minst 10 aktivitetssegment..

Om det verkar som att barnet rör sig lite, har det lugnat sig i mer än 3-4 timmar, är det vettigt att informera läkaren om det. Aktiva rörelser, speciellt på natten, om de ger smärta till en kvinna, om de är skarpa, kaotiska, kan också vara ett ogynnsamt tecken på möjlig fosterhypoxi på grund av åldrandet av moderkakan, på grund av förtrollning av navelsträngen.

Om barnet rör sig väldigt mycket eller omvänt rör sig lite, CTG, bör ultraljud göras och tillsammans med läkaren bestämma vad man ska göra nästa.

presentation

Vid den här perioden tar de flesta barnen den lämpligaste positionen för födseln - huvudet. Med honom är fostrets huvud redan hårt pressat till bäckens utlopp, nästan vilar mot det, det orsakar ovanliga känslor hos mamman - hon drar underlivet, det kan vara annorlunda "stickningar" i underlivet, uppmanar ofta att urinera.

Om barnet lägger mycket press på nervändarna kan kvinnan känna sig som om hon är "chockad av strömmen".

Om krummen i veckan är i bäckenpresentation eller ligger över i förebildspresentationen, finns det nästan ingen chans att en revolution i huvudpositionen på grund av det faktum att det finns mycket lite utrymme kvar i livmodern för rörelser och mängden fostervätska har minskat avsevärt. .

Vid vecka 38 gör de en ultraljudsskanning och Om den onormala platsen bekräftas, tilldelas en planerad kejsarsnittsom utförs på 38-39 veckan, eller en vecka senare. Förutom risken för skada vid förlossningen, om barnet ligger felaktigt, skapar inte framställning av något annat hot mot barnet.

Möjliga problem

Vad händer med en bebis vid 38 veckors gestation, kortiotokografi, som ibland föreskrivs före förlossningen vid denna tidpunkt, kan berätta. Om enligt studiens resultat har barnet takykardi eller bradykardi, om han ofta har hicka, är hypoxi inte utesluten, kvinnor kommer att erbjudas stimulering av leverans eller kejsarsnitt så snart som möjligt.

Om den förväntade mamman redan är på sjukhuset, kommer CTG att finnas där, om hon är hemma kommer proceduren att följas upp vid ett samråd på bosättningsorten.

Oberoende arbetskraft kan börja vid denna tidpunkt. Framför dem dämpar barn vanligtvis i några dagar och minskar deras aktivitet. Födseln kan börja med sammandragningar, med läckage eller urladdning av fostervätska, från utgången av slemproppen från livmoderhalsen.

Om untypisk urladdning uppstår vid denna tidpunkt och det ökar ryggsmärta i underlivet, borde den förväntade mamman ringa en ambulans. eller självständigt gå till sjukhuset. Enligt statistiken är cirka 35% av barnen inte födda i DA (det förväntade födelsedatumet, som anges på växelkorts kortet), men vid den 38: e gravidveckan. Detta är helt normalt.

Mer information om graviditet vid 38 veckor kan vara från följande video.

37 veckor 39 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa