41 veckor

42 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Den överväldigande majoriteten av kvinnorna bär sina barn upp till 39-40 veckor av graviditeten. Det är just nu enligt Rysslands hälsovårdsministerium, cirka 93 procent av barnen är födda. De återstående 7% faller på spädbarn som hade bråttom och föddes före den bestämda förlossningsperioden (ca 5%) eller har ingen brådska att födas och "sitta" i min mammas mage till 41, 42 och till och med 43 veckor. Om varför födelse börjar inte i vecka 42, är det normalt och vad ska vi göra, säger vi i den här artikeln.

Hur många månader är det

42 veckors graviditet är obstetrisk beräkning av graviditetsåldern. Läkare ansågs vara graviditetstiden från den första dagen av den sista menstruationen. Faktum är att det tog ungefär 40 veckor från befruktningen. Dessa är fulla nio månader och två veckor. (i 1 månad i genomsnitt - 4,285 veckor).

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Norm eller patologi?

Det här är den viktigaste frågan som på den 42: e gravidveckan plågar både kvinnor och hennes släktingar. I växelkortet som beräknat leveransdatum är datumet, vilket var ungefär två veckor sedan, men leveransen startar inte. På grund av detta, och också på grund av stark fysisk och känslomässig trötthet, är en kvinna i ständig stress, många väntar redan på förlossning som frälsning, eftersom det blev svårt att bära graviditeten.

Experter försäkrar - det är ingen fråga om repartitioning. Vid 42 veckors födseln, även om detta händer ganska sällan, men fortfarande är en variant av en helt normal, heltids, bara långvarig graviditet. Graviditet anses vara båret från 43 veckor.

Moder naturen kan mycket väl utöka graviditeten till 42 veckor om till exempel obstetrikarens beräkningar var felaktiga. En kvinna vid registrering kunde ha gjort ett misstag med datumet för den sista menstruationsperioden, ägglossningen kunde vara sent, vilket resulterade i att implantationen också var försenad. Det här är den vanligaste anledningen till att en kvinna fortfarande är hemma vid 42 veckor, hennes väska, som samlats på matsjukhusets sjukhus mer än en månad sedan, ligger nästan vid dörren och varje dag för den förväntade mamman börjar med att hon lyssnar på sin kropp i ett försök att upptäcka åtminstone några tecken på den kommande leveransen.

Långvarig graviditet kan ha andra orsaker - till exempel mammas övervikt, en stillasittande livsstil, hormonella störningar i hennes kropp. Det är hormoner som "leder" alla förberedelser för födseln, och om det finns en obalans i koncentration och förhållande, kan födseln vara försenad.

För 20 år sedan invände kvinnor på 42 veckor strikt sjukhus och stimulerade barnfödsel, eller gjorde en kejsarsnitt. Nu ser obstetrikerna på denna period lite annorlunda - om barnet inte går ut ändå betyder det att naturen behöver det. Därför bör det inte vara någon panik eller oro i 42 veckor i doktorn eller kvinnan.

Hur var barnet?

Barnets vikt och höjd vid denna tid beror i stor utsträckning på ärftlighet - stora föräldrar brukar föda till ganska stora barn, miniatyr mamma och pappa "få" små vagnar på sjukhuset.

Barnens genomsnittliga vikt vid 42 veckor överstiger 3 kg 600 gram, höjd - mer än 52 centimeter. Och barnet fortsätter att växa, även om det verkar som om han har ingenstans att växa vidare - i livmodern har det blivit mycket trångt.

Faktumet av den oupphörliga tillväxten av smulorna, som bara nyligen den förväntade mamman och alla hennes släktingar var så lyckliga, väcker inte nu entusiasm - ju desto mer jordnöten desto hårdare brukar de föda och öka risken för att barnet blir föddskador.

Den 42 veckor gamla bebisen är en fullbildad person som är redo för livet i denna värld. Alla organ och system fungerar i det, hjärtat knackar rytmiskt, levern och mjälten producerar hormoner och enzymer, magen smälter den svalna fostervätskan, tarmen lagrar beståndet av det första i livet av avföringskrummer - mörkgrönt mekonium, som kommer ut ur ändtarmen den första dagen efter av födseln.

Barnet höra perfekt, ser ljuset, rör. Hans nervsystem fortsätter att förbättras, men processen fortsätter efter födseln. Neonatologer hävdar att ett barn vid den 42: e gravidveckan är orolig och oroad över sin mamma, för han är också helt redo för födseln, vilket av någon anledning inte börjar.

Placentan är åldrande, blir mer känslig. Å andra sidan är det inte särskilt bra, eftersom barnet får mindre syre och näringsämnen, men å andra sidan är hans immunitet "utbildad". En åldrande placenta, som inte kan vara en fullvärdig barriär, börjar tillåta moders antikroppar mot en baby till olika sjukdomar, virus, infektioner som mamma brukade lida av eller vaccinerade mot.

Barn som föddes tidigare har också en sådan medfödd immunitet, men i mindre utsträckning. Denna immunitet anses inte livslång, det kommer till viss del att skydda barnet endast under de första månaderna av sitt liv, när barnens organism är mest utsatta och försvarslösa.

Barnens lungor vid 42 veckor är fullt förberedda för upplysningen, mängden ackumulerad specifik substans av ytaktivt ämne är tillräcklig för att inte oroa sig för att krummen kan andas på egen hand i modersjukhuset.

Baby i veckan fortsätter att ackumulera subkutant fett, dess former är avrundade, i en tredimensionell ultraljud, om du gör det vid denna tid kan du se puffiga kinder och söta "dimples". I allmänhet ser det ut som det kommer vid födelsetiden. Hans ben på den här tiden blir starkare, de härdar gradvis, vilket kan skapa ytterligare svårigheter vid förlossningen.

Vad mår mamma?

Magen har blivit så stor att det nu är mycket svårt för en kvinna att bära den, så i vecka 42 upplever den stora majoriteten av de förväntade mammorna känslomässig instabilitet, nervösa sammanbrott, sömnlöshet. De orsakas inte bara av trötthet och ångest, men också av hormonella förändringar: kvinnans kropp är under hormon relaxin, som är ansvarig för mjukning av bäckenbenen, vilket är nödvändigt för att övervinna födelsekanalens smula med minst obehag.

På grund av skillnaderna i bäckenbenen har kvinnan smärta i bukområdet, smärtan förvärras när man går, när man försöker gå ut ur sängen. Om de inte är permanent smärtsamma i naturen och inte begränsar rörelser, finns det inget att oroa sig för. Du kan ta "No-Shpu", som har en uttalad antispasmodisk effekt.

42 veckors graviditet hos många kvinnor är associerad med utseende av ödem. Även de som tidigare inte haft ödem kan ha svullnad på händer, ansikte och anklar på den här tiden. På grund av det starka trycket i livmodern och fostret på de nedre venerna hos kvinnor uppträder ofta hemorrojder och åderbråck.

Tarmproblem strävar bokstavligen vid den här tiden de flesta av de förväntade mammorna. Den förstorade livmodern komprimerar tarmslingorna, skiftar dem och gallblåsan uppåt, vilket leder till att kvinnan kan klaga på flatulens, att hon blir sjuk även efter en liten mängd lättmat. Ofta känns löst avföring och förstoppning.

En kvinna kan ändra utsläppets natur. Mot bakgrunden från tid till annan som uppträder att dra tillbaka smärtor kan slemhinnan ljus eller brun urladdning med streck av blod eller geléliknande blodproppar uppträda. Detta kan indikera att en kvinna har en så kallad korkslim, som stängde livmoderhalsen och skyddade livmoderhålan från hela utomstrarnas penetration under hela graviditeten. Kork går ibland helt ut och avgår ibland gradvis, över flera dagar.

Genomskinlig färglös vattnisk utmatning kan indikera läckande vatten. Riklig vattnisk ansvarsfrihet talar om en en gångs urladdning av vatten. I det här fallet ska du gå till den obstetriska institutionen.

Vad händer om det inte finns några tecken på förlossning?

Om termen för vilken leveransen var planerad, har gått länge, och kvinnan inte känner några symptom och tecken på att närma sig födseln, borde du inte oroa dig och panik. Inte alla förlossare förekommer i förväg, i vissa fall börjar födseln i frånvaro av föregångare.

Hur som helst vid 42 veckor En kvinna måste besöka sin läkare, som kommer att bidra till att skilja en långvarig graviditet från en långvarig graviditet. Rendering har vissa kliniska tecken, det är farligt för barnet och mamman.

Du kan prata om omdirigering om:

  • nivån av fostervätska är mycket liten, det amniotiska vätskindexet är på en kritiskt låg nivå;
  • i fostervätskan på ultraljudet bestäms flingor, suspensioner, de är muliga;
  • placentan är åldrande, den har minskat avsevärt i tjocklek, USDG visar otillräckligt blodflöde genom placenta-fetus systemet.

Vid 42 veckor kommer en kvinna att få CTG att se till att barnet mår bra, de kommer att mäta nivån på fostervätska och undersöka livmoderhalsens tillstånd manuellt på gynekologisk stol.

Om livmoderhalsen är lång och omogen, kommer en kejsarsnitt att föreslås när man identifierar de alarmerande symptomen på förlängningen.

Om nacken är mogen, jämn, det finns en liten öppning för 1-2 fingrar, men det finns inga sammandragningar och arbetsaktivitet börjar inte, läkaren kan rekommendera sjukhusvistelse och stimulering av naturlig förlossning. Det utförs medicinskt. Ofta använt läkemedel "Mifepristone" - Ett hormonellt medel som blockerar produktionen av progesteron.

Utan detta hormon kan graviditeten inte fortsätta. Musklerna i livmodern börjar krympa, arbetet börjar och rinner ganska naturligt. Stimulering av arbetskraft med hormonella droger har många kontraindikationer, inklusive preeklampsi, njurinsufficiens, hemostas, sen toxikos, abnorm fetalsplats, hjärt- och leversjukdom hos kvinnor etc.

Efter medicinering börjar arbetet vanligtvis i 48-72 timmar. Dessutom kan läkare punktera fostrets membran för att stimulera den generiska processen.

Om det vid mottagandet av tecken på uppskjutning inte ses, då kommer han att låta den framtida mamman gå hem och vänta på den spontana starten på arbetet.

Representanter för den äldre generationen kommer ihåg sig själva och råder döttrar och barnbarn att dricka ricinolja. Castorolja är en stark laxerande och intestinal rengöring hjälper till att producera prostaglandlin och börja arbeta. Från denna metod varnar den moderna medicinen - castorca verkar för mycket, det kan provocera oönskad förlossning, och nu absolut onödigt för en kvinna och ett barndiarré och kräkningar, vilket bara kommer att komplicera den framtida moderens liv vid 42 veckors graviditet.

kön

En kvinna kan "hjälpa" naturen, om hon är mer aktiv, rör sig om hon har sex (förutsatt att slempluggen inte rör sig bort från livmoderhalsen) och också masserar hennes bröstvårtor (samtidigt producerar hon oxytocin, som har förmågan att minska livmoderns muskler ).

Rekommendationer på denna term

En promenad och aktivitet är inte kontraindicerad hos en kvinna, men experter rekommenderar att man inte går långt hemifrån - barnfödsel kan börja när som helst. Om det finns behov av att lämna, var noga med att ta ditt pass, sjukförsäkring och byta kort med dig i din väska. Väska med nödvändiga saker och tillbehör till sjukhuset bör samlas in och stå på full varning på en synlig plats.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt deras kost vid denna tidpunkt, eftersom mag-tarmkanalen utsätts för enorma belastningar. En kvinna bör minska portioner, lägga till frukter och grönsaker i kosten, minska mängden kött och fisk och eliminera bröd.

Dessutom bör mejeriprodukter inte tas, eftersom 42-veckorsveckans härdning av benens skull fortsätter i snabbare takt, kan överskott av kalcium nu göra en dysfunktion.

Om det finns atypisk urladdning, vatten från könsorganen, blodet, grön vätska, ska du ringa en ambulans och gå till sjukhuset. Alla dessa villkor kräver medicinsk närvaro och kontroll.

Kvinna 42 veckor ska skydda sig mot virus och andra sjukdomar. Eventuell infektion, även om den manifesteras som en vanlig rinit, när den tas in i matsjukhuset, kommer att ligga till grund för att placera mamman i observationsavdelningen.

Du bör vara mycket uppmärksam på dina egna känslor. Om du drar nedre delen av ryggen betraktas detta inte som början av arbetet, men dragande ryggsmärta, kombinerat med atypiska sekretioner och lägre buksmärtor, är en orsak till att armhäva dig i timmar och kontrollera om kontraktionerna har börjat. .

Se vad nästa tecken på att skjuta upp ett barn i nästa video.

41 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa