7 veckor

Fosterutveckling vid 6 veckors graviditet

Innehållet

Varje dag växer barnet i livmodern och utvecklas. I de tidiga stadierna av hans embryonala liv börjar mycket intressanta anatomiska förändringar inträffa.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad är termen?

Vid den 6: e obstetriska veckan av graviditeten har ett litet embryon utvecklats redan en månad. Denna tid motsvarar 4 veckor från datumet för uppfattningen.

Skillnaden i dessa termer beror på valet av ett annat räkningssystem. Gynekologer och läkare från andra specialiteter använder villkoren Obstetrisk månad och obstetrisk vecka.

Kalenderräkningen från tidpunkten för uppfattningen är något annorlunda: det kommer att vara mindre än den obstetriska perioden. För att inte vara förvirrad, måste gravida mödrar använda samma terminologi som läkare använder under graviditeten.

Vad händer med barnet?

Vid denna period av prenatalt liv är barnet fortfarande mycket litet. Det växer dock aktivt: vid denna tid uppstår många viktiga processer för bildande och införande av inre organ, som kallas organogenes.

Denna biologiska process fortskrider gradvis. Den första trimestern är den huvudsakliga perioden av organogenes. Inledande läggning av de inre organen uppträder under denna period. För deras slutliga utveckling kommer det att ta flera veckor och för några jämn månader.

Utvecklingsbarnet bidrar till att framtida mamma har olika känslor och symtom i kroppen. Fysiologin hos den kvinnliga kroppen under graviditeten varierar signifikant. Under de första och efterföljande graviditeterna kan symtomen vara olika.

Fosterutveckling

Under den sjätte veckan växer ett litet embryo aktivt och utvecklas. Utanför täcker embryot ett tunt lager av hud.

En av de viktigaste anatomiska strukturerna av graviditet är corpus luteum. Det förekommer i den kvinnliga kroppen under hela perioden av förhöjd choriongonadotropin (hCG). Läkare noterar att det i vissa fall kan fortsätta tills prenatalperioden.

På sjätte veckan fortsätter barnet aktivt att bilda de viktigaste interna anatomiska strukturerna. Till exempel, i embryot börjar de viktigaste delarna av nervsystemet bildas. Vid den sjätte veckan av graviditeten börjar de strukturella elementen i hjärnan och ryggraden att bildas. Den slutliga utvecklingen av dessa anatomiska strukturer kommer att ske något senare.

Brusk börjar att bildas i embryot. Gradvis läggs grunden för bildande av brosk, ben och senor. I framtiden kommer ryggraden att fortsätta att bildas och kommer att ta rätt funktionsläge.

Vid denna graviditetsperiod börjar nervanalysatorer, ögon och öron att bildas. De fungerar naturligtvis mycket senare. Även i denna graviditetsperiod börjar huvudorganen i matsmältningsorganen och luftvägarna att bildas: leverens, lungornas, mags och bukspottkörtelns början börjar bildas.

I den sjätte veckan av graviditeten börjar embryot att bilda och könsorganen i könsorganen. Barnets kön kan hittas lite senare när sexuella tecken slutligen bildas.

Vid detta datum börjar också att bilda de första strukturella elementen i armarna och benen. De är belägna på sidorna av bröstområdet i kroppen av ett litet embryo och ser ut som små knölar. I embryon av dessa embryonala ålderssvansar och gillslitsar försvinner. Gradvis börjar barnet ta ett verkligt "mänskligt" utseende.

Ett viktigt inslag i denna graviditetsperiod är början på immunsystemets läggning. Vid denna tidpunkt börjar tymuskirteln att bildas, vilket senare kommer att bli en viktig delaktighet i barnens immunitet.

För att ett litet embryo ska kunna växa och utvecklas fullt ut behöver det näringskomponenter. Han får dem med hjälp av ett viktigt graviditetsorgan, som kallas navelsträngen.

Blodkärl passerar genom navelsträngen. Mellan mor och barn under hela graviditeten fungerar det allmänna blodflödessystemet. Det är på grund av detta att barnet får alla nödvändiga näringsämnen och syre som är viktiga för sin vitala aktivitet.

I en bebis av denna embryonala ålder, börjar navelsträngen, fastsatt i svansområdet, att flytta till magen. Detta är nödvändigt för att säkerställa att processen med intrauterin utveckling fortskrider optimalt och att barnens näring inte störs.

Ett lika viktigt graviditetsorgan är moderkakan. När embryot växer ökar storleken på "barnsätet" också. Genom denna graviditetsperiod börjar placentan gradvis fästa vid livmoderns väggar. I kardiovaskulärsystemet hos embryot börjar viktiga förändringar inträffa vid detta graviditetsstadium. Således börjar hjärtaktiviteten att manifestera sig. Hjärtat av embryot i sjätte veckan av graviditeten är fortfarande mycket liten: dess storlek är ca 0,5 cm.

Sådana egenskaper hos barnets kardiovaskulära system bestämmer också det första tecken på hjärtklappning förekommer. Du kan bestämma dem under ultraljudet.

För att bedöma hur väl ett barns hjärta fungerar, använder läkare en särskild klinisk indikator. Det kallas hjärtfrekvens eller hjärtfrekvens. För att bestämma det bestäms antalet slag av ett barns hjärta inom en minut. Alla erhållna värden registreras nödvändigtvis i slutet av ultraljudsundersökningen och senare i den medicinska dokumentationen.

Fosterhjärtfrekvensen är en icke-permanent klinisk indikator under graviditeten. I varje graviditetsperiod finns vissa normer av värdena för detta kriterium för fostrets vitala aktivitet.

Det är mycket viktigt att antalet slag i barnets hjärta ligger inom det normala området. Detta indikerar att barnets kropp inte känner obehag. Läkare bestämmer hjärtfrekvensen för barnet till slutet av graviditeten.

Om antalet hjärtslag överskrider åldersnormen, kallas detta kliniska tillstånd tachykardi. Om hjärtfrekvensen minskar, talar läkare om förekomst av bradykardi.

Experter påpekar det Normala hjärtvärden för en period av 6-7 veckor är 110-130 sammandragningar på 60 sekunder. Om embryot i denna period till exempel har en hjärtfrekvens på 156-160 slag per minut, då i en sådan situation kommer takykardi att upprättas under den sjätte veckan av graviditeten.

Om en ultraljudsspecialist avslöjade eventuella oregelbundenheter i hjärtritmen, kommer han att notera detta i hans slutsats. I en sådan situation borde den förväntade mamman samråda med sin obstetrikare-gynekolog.

Läkaren kommer att kunna bedöma orsaken till att embryot har sådana abnormiteter i hjärtaktiviteten. Doktorn kommer också att göra en uppsättning rekommendationer för den gravida kvinnan för den dagliga behandlingen och kanske förskriva en läkemedelsterapi för att normalisera tillståndet.

Hur ser en baby ut?

För att bestämma embryos utseende används olika diagnostiska metoder. Du kan "se" ett barn vid detta graviditetsstadium med hjälp av ultraljudsmetoden. Denna undersökning är utbredd inom medicinsk praxis. Varje dag testas hundratusentals förväntande mammor.

Ultraljud kan utföras på flera sätt. I de tidiga stadierna av graviditeten föredrar läkare som regel den transvaginala metoden. I det här fallet kan läkaren som utför studien bättre undersöka embryot och alla fosterkomponenter.

Det finns ett antal kontraindikationer för den transvaginala metoden. När de detekteras, kommer läkaren att rekommendera att välja en transabdominal metod när undersökningen utförs genom den främre bukväggen.

Många gravida kvinnor är intresserade av frågan om de behöver någon form av särskild träning innan de utför en ultraljudsundersökning för att bättre kunna visualisera barnet. Nej, den här träningen är inte nödvändig.

Tidig graviditet är en mycket viktig period för en ultraljud. Det är väldigt viktigt att vid denna tid av intrauterin utveckling av barnet utfördes studien av en erfaren och kvalificerad specialist. I så fall blir resultatet av ultraljudsundersökningen mer tillförlitlig. Läkaren ska kunna bedriva forskning i både enkla och multipla graviditeter.

I början av den sjätte veckan av graviditeten, liknar embryot som lever i mammas mage bokstaven "C". En allmän syn på barnet vid denna tidpunkt under ultraljudsundersökning liknar en böna.

Under studien måste läkaren utvärdera ett antal kliniska parametrar. De är nödvändiga för att förstå hur väl barnet utvecklas.

En av dessa kliniska parametrar är coccyx parietal storlek (CTE). Vid denna tidpunkt är normen för denna indikator ca 4 mm.. Storleken på äggstocken är ca 2,2 cm.

En lika viktig klinisk indikator är volymen av fostervätska. För utvecklingen av barnet genom hela sin prenatala utveckling är mycket viktig vattenmiljö. Det är fostervätska.

Vid detta graviditetsstadium är dess mängd fortfarande obetydligt - ett par milliliter. I framtiden kommer mängden fostervätska bara att växa. Detta är nödvändigt för att barnet ska kunna växa och utvecklas fullt ut i magsmagen.

För att studera embryot i detta graviditetsstadium är det omöjligt att tillämpa många metoder för forskning. En av sådana förbjudna tester är röntgen.

Röntgenstudier utförs inte för gravida kvinnor. Hög strålningsexponering för ett barns och en kvinnas kropp under en undersökning kan orsaka skada. Så, röntgen har en negativ effekt på aktivt delande celler. Detta ökar risken för möjliga mutationer, särskilt under organogenes.

Av samma anledning, dator tomografi under graviditet utförs inte heller. Sådana studier är endast tillåtna för de striktaste medicinska skälen. Om den förväntade mamman kommer att få en röntgen av någon anledning, bör hon definitivt varna specialisten att hon är gravid.

En annan metod för forskning som läkare har använt i många århundraden är en rutinmässig klinisk läkarundersökning. Men vid detta graviditetsstadium kan läkaren endast bedöma kvinnornas reproduktiva organ och graviditetsskyltarna.

Vilka patologier kan vara under denna period?

De första veckorna av barnets embryonala liv är en mycket viktig period. Vid denna tidpunkt är risken för missfall ganska hög.

Det är särskilt viktigt att övervaka deras välbefinnande under denna period för kvinnor med hög risk. Dessa inkluderar framtida mammor med en belastad gynekologisk historia.

Om en kvinna eller en av hennes nära släktingar hade missfall i tidiga skeden eller spontan abort, är risken för sådana patologier väldigt hög. Detta kallas en belastad gynekologisk historia.

Dessutom bör du särskilt noggrant övervaka din hälsa hos förväntade mödrar som har några sjukdomar i reproduktionsorganen. Kvinnor efter IVF bör också noggrant behandla alla känslor i kroppen.

Det är extremt ogynnsamt kliniskt tillstånd, när en kvinna plötsligt försvinner alla tecken på graviditet. I en sådan situation är det mycket viktigt att bedöma fostrets tillstånd.

Vid den här tiden är den viktigaste kliniska indikatorn hjärtslag. Om det inte hörs, måste läkaren bedöma huruvida graviditeten kan fortsätta, om embryon lever i kvinnlig livmoder.

I avsaknad av en bebis hjärtslag är samråd med en obstetrician-gynekolog extremt viktigt. Dessutom kommer läkaren att kunna utvärdera och enskilda hjärtslag som detekteras under ultraljudet.

En av de farligaste patologierna är blödning i livmoderns placenta eller vägg. Det kan leda till undernäring av ett litet embryo. I det här fallet är den förväntade mamman mycket viktig att söka medicinsk hjälp i tid.

Utvecklingen av blödningar i livmodern kan leda till att negativa symptom uppträder hos en kvinna. Således kan en kvinna känna en dragande smärta i underlivet. Smärtsyndromets intensitet i detta fall ökar som regel. Att ta smärtstillande medel ger inte en kvinna mycket lättnad och förbättrar inte hennes välbefinnande väsentligt.

Ett annat tecken som borde oroa framtida mamma är utseendet av karaktäristisk blodig urladdning från slidan. EOm en kvinna börjar blöda från könsorganet, ska hon omedelbart söka läkarvård. Detta tillstånd kan leda till spontan abort.

Om vad du kan förvänta dig på den sexte veckan av graviditeten, se följande video.

7 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa