8 veckor 10 veckor

Fosterutveckling under den 9: e veckan av graviditeten

Innehållet

Gestationsålder anses vara i förlossningsveckor. Under hela graviditeten växer barnet och utvecklas, och förändringar sker i den förväntande moderns kropp. Hur förändras fostret vid vecka 9? Svara på frågorna som oroar framtida föräldrar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Nio veckor

En gestationsperiod på 9 veckor motsvarar slutet av den andra och början av den tredje graviditetsmånaden. Nedräkningen i veckor i obstetrisk träning börjar på den sista menstruationsdagen, vilket innebär en skillnad på ca 2 veckor från den sanna graviditetsåldern. Med en normal cykelvaraktighet på 28 dagar uppstår ägglossning runt dag 14, från och med denna tidpunkt är uppfattningen möjlig.

Men det är omöjligt att bestämma sitt exakta ögonblick, särskilt eftersom det kan vara sent, när det enligt alla beräkningar är äggceller och spermatzons möte inte längre möjligt, men för vissa kvinnor händer det. Också, förr eller senare - med en skillnad på flera dagar sker implantationen av äggstocken i livmoderns vägg. Strängt taget är detta början på graviditeten, men det är också omöjligt att spåra det här ögonblicket.

Därför är det i medicinen sedvanligt att ta utgångspunkten för den sista menstruationsperioden som utgångspunkt. Det här är tillförlitlig information, och en kvinna med en klar cykel - ännu mer. Genom att känna till detta datum kan du beräkna inte bara graviditetens varaktighet, men också det ungefärliga leveransdatumet. Återigen, ungefärlig, eftersom vanligtvis graviditeten varar 280 dagar, Om du räknar från den första dagen i den sista menstruationen. Detta motsvarar 10 månmånader, 40 veckor eller ungefär nio kalendermånader.

Födelsedatumet kallas presumptivt eftersom arbetets början och den tid då barnet föds beror på många faktorer, från och med det ögonblick då ägglossningen inträffade och upp till moderns hälsa, effekterna av stress och droger på henne. Även modern vetenskap har ännu inte bestämt exakt vad som utlöser leveransmekanismen.

Vad förändras i moderns kropp?

Så, den negativa veckan av graviditeten är ungefär 7 veckor från dagen för uppfattningen. Dessa 9 veckor ger många förändringar i den framtida mamens känsla, men många förändringar förblir obemärkta. Vissa kvinnor vid 9 veckors graviditet märker inte ens deras nya tillstånd, även om corpus luteum redan producerar en tillräcklig mängd progesteron. Detta hormon, som också kallas graviditetshormonet, är ansvarigt i den förväntande moderens kropp för många fysiologiska processer. Han är ansvarig för graviditetens början och för dess bevarande och framgångsrika kurs.

Progesteron slappar av livmoderns muskler, förbereder bröstkörtlarna för laktation, påverkar kvinnans humör, vilket gör henne mindre känslig för yttre stimuli, lugn och ibland även lite inhiberad.

Externa skyltar

Vid vecka 9 är buken vanligtvis inte synlig för andra, och kvinnan noterar bara en liten buk över bömen, bröstet ökar något i storlek, och ibland förekommer smärtsamma känslor och liten urladdning från bröstvårtor.Alla dessa är normala symptom, vilket indikerar att kroppen anpassar sig till kvinnans nya tillstånd. Men vissa kvinnor, även vid denna tidpunkt, är inte medvetna om graviditeten, särskilt om det är första graviditeten, och kvinnan har en oregelbunden cykel.

Vid denna tidpunkt kan en kvinna redan börja gå upp i vikt. Normal förstärkning överstiger inte 1-2 kg, men hos kvinnor som lider av tidig toxicos kan vikten tvärtom minska på grund av oförmågan att äta normalt och dåligt smältbar mat.

Fysiologiska förändringar

Det finns andra förändringar som nästan alla kvinnor märker. Denna förändring i smakpreferenser. Det finns många historier om detta ämne, inklusive roliga. Och det här är inte de framtida moderns lunar, som behöver mer uppmärksamhet. Kvinnor vill verkligen ha något ovanligt under denna period, eller de produkter som hon inte gillar väldigt mycket.

Alla vet att graviditetens prat för saltad mat, gurkor, fisk och svampar, som har blivit prata om staden. Läkare råder att äta önskad produkt, dock, du får inte transporteras med salt: det kan leda till svullnad och förvärring av symtomen på toxicos. Det är inte värt det, vilket ger efterlust, det finns kalk från väggarna - det här är också en vanlig smakförmåga för framtida mödrar. Berätta för din läkare om det, och han kommer att ordinera läkemedel som innehåller kalcium.

Förstoppning är också ett vanligt problem i 9 veckor. Deras utseende är förknippat med fysiologiska processer, men de måste ändå bekämpas och ta milda laxermedel enligt vad som föreskrivs av en läkare. Vid 9 veckor anses utseendet av små vaginala sekretioner av vit eller ljusgul färg normal.

Om urladdningen har fått en brun färg eller det finns synligt blod i dem, måste du kontakta en läkare och omedelbart.

Tidig toxicos

Många kvinnor i den nionde veckan av graviditeten har tid att uppleva nöjen av tidig toxik: morgonsjukdom, illamående, kräkningar och akut reaktion på lukt. En kvinna känner sig yr och sömnig. Med starka manifestationer av toxemi är det absolut nödvändigt att du söker läkarvård och inte väntar på att den ska klara sig själv.

Symtom övergår till graviditetens andra trimester, men moderna mediciner kan lindra tillståndet hos en kvinna med hjälp av effektiva och säkra medel för barnet. Dessutom, toxicos kan också skada barnet, så vid de första symptomen måste du berätta för läkaren om dem.

Hur utvecklar ett barn?

Det är självklart intressant för framtida föräldrar att veta vad som händer med en baby på 8-9 veckor gamla. Det växer och vid denna tid av graviditet. fostrets längd når redan 2,5 cm. Det här handlar om en liten druva eller körsbär. Det ligger fritt i livmodern. Samtidigt är vikten 4 gram. Men trots den lilla storleken, under ultraljudet, kan barnet redan skilja mellan ansiktet och könsorganet.

Också i ultraljudet kan doktorn se och berätta för föräldrarna en hel del annan användbar information, samt att visa frukten på bildskärmen ansluten till ultraljudssensorn. Embryot i den 9: e veckan av livet ser ut som en man, tydligt särskiljbar är huvudet, ansiktet med näsan och läpparna, auriklarna, den lilla kroppen, armarna och benen med små fingrar. Men barnet har allt en liten svans och kroppens proportioner är långt ifrån en vuxnas andel och till och med en nyfödd. Embryos huvud är mycket större och dominerar kroppen.

Barnet utvecklar musklerna, så hans rörelser blir mer samordnade. Han kan kasta tillbaka huvudet, flytta fingrarna, händerna och fötterna. Barnets lever börjar också att syntetisera röda blodkroppar, urinblåsorna är synliga, njurarna arbetar, lymfsystemet utvecklas. En ultraljud identifierar tydligt embryonets hjärtslag. Under denna period börjar barnets hjärna redan att arbeta, så barnet rör sig som svar på yttre stimuli.

Hjärnans formation fortsätter: hypofysen och cerebellum uppträder.Under 9 veckor börjar navelsträngen att fungera, som förbinder moderns och barnets organismer, överför till embryot alla mikroelement och vitaminer som är nödvändiga för normal utveckling och bär också bort fostrets avfallsprodukter.

Pojke eller tjej

En pojke eller en tjej kommer att födas - just nu kommer ingen specialist att säga, även med den modernaste apparaten för ultraljud. Barnets kön är redan bestämd, det förekommer även vid befruktningstiden och beror på vilken sperm befruktad äggcellen - med Y- eller X-kromosomen. Men könsorganen hos barnet vid 8-9 veckors graviditet är ännu inte utvecklade. Läkaren ser bara genital tuberklet, och kommer att kunna exakt berätta om ultraljudet efter 14 veckor. Vid denna tidpunkt kommer penis att utvecklas från könsdeltberget - i pojken eller i klitoris - i flickan.

Om det finns medicinska indikationer, till exempel om det finns en historia om fadern eller modersmålet hos det ofödda barnet, som har sjukdomar som endast överförs via hon- eller manlinjen, såsom hemofili, är det möjligt att bestämma perioden med 9 veckor. Men för detta ändamål kommer invasiva metoder att tillämpas, det vill säga förknippade med penetration i fostretsblåsan. I fall av amniocentes införs således en speciell nål i det amniotiska utrymmet för att ta vätska.

Denna manipulation utförs på sjukhuset och utgör ett särskilt hot mot barnet. I vissa fall uppstår en frusen graviditet efter en amniocentes eller ett spontant missfall.

amniocentes

9 veckor test

Som regel vet en kvinna redan på den 9: e gravidveckan om sitt nya tillstånd och har bestämt sig för att rädda barnet. Därför är den här perioden den bästa tiden att registrera för graviditet i förlossningskliniken. eller sluta ett avtal om graviditetshantering med en privat klinik. Vid första intaget kommer läkaren att samla anamnese - detaljerad information om kvinnornas hälsotillstånd, tidigare graviditeter och deras resultat. Om en kvinna inte känner till hennes grupp och blodets rhesus, kommer doktorn att referera både hennes och hennes man till en lämplig analys för att utesluta sannolikheten för en Rhesusrelaterad graviditet.

Vid vecka 9 utförs en allmän analys av blod och urin samt ett biokemiskt blodprov. Det är inte överflödigt att kontrollera om toxoplasmos, rubella, cytomegalovirus, blodprov för HIV, syfilis och hepatit. Läkaren tar ett vaginalt smet för att göra test för sexuellt överförbara infektioner: gonorré, klamydia och några andra.

Imponerande kvinnor kan bli glada av en enda lista över dessa sjukdomar. Det finns dock inget förödmjukande för den förväntade mamman. Tvärtom kommer negativa resultat att se till att barnet är födt frisk.

Många sjukdomar är latenta, det vill säga hemlighet, och framtida föräldrar kanske inte ens är medvetna om deras närvaro. Men sjukdomar kan leda till avvikelser i barnets fysiska eller psykiska utveckling, så sådana tester utses obligatoriskt.

Om en kvinna inte tidigare har gjort en analys för hCG, kan läkaren ordinera det för att bekräfta embryonets normala utveckling.

Den 9: e veckan av graviditet är också den optimala tiden för den första ultraljuden. Barnet är redan tillräckligt stort för att se många detaljer om sin utveckling, inklusive bekräftelse av en multipelgraviditet.

Eventuella komplikationer

Förutom toxicos kan en kvinna i nio veckor vara störd av lägre buksmärtor. Sensioner med låg intensitet framträder på grund av att livmodern växer och börjar lägga på andra organ i det lilla bäckenet. Vanligtvis följs detta av utseende av förstoppning, ökad gasbildning. Buksmärtor kan indikera början på missfall. Sådana smärtor är mycket mer intensiva, ibland är de vanliga, krampa i naturen och åtföljs av blödning.

Om dessa symptom uppstår, ska en kvinna få läkarvård så snart som möjligt för att upprätthålla graviditeten.

En annan möjlig komplikation är ischias - knäppning av den sciatic nerven. Oftast förekommer detta tillstånd i flera graviditeter, men det förekommer också i singleton graviditeter. Livmodern, som ökar i storlek, sätter tryck på den sciatic nerven. På grund av detta har kvinnor smärta i ländryggen. I regel passerar ischias på egen hand när livmodern sträcker sig bortom bäckenet. Trycket på sciatic nerv försämras, och smärtan stannar.

Vad kan och kan inte mamma?

I hennes nya tillstånd är en kvinna ofta rädd för att göra en extra rörelse för att inte skada barnet. Hennes försiktighet är förståelig, men modern medicin anser inte att graviditet är en sjukdom. Kvinnor behöver inte längre spendera alla 9 månader i sängen, eftersom det en gång var tänkt att vara vanligt. Om kvinnan är frisk och undersökningen visade att barnet utvecklas normalt, kan den förväntade mamman, som är på 9-veckorsperioden, leda ett normalt liv med mindre korrigeringar till graviditet.

Dessa ändringar gäller först och främst alkoholintag och rökning. Bäst av allt, om en kvinna slutat röka och dricka alkohol på förberedande stadium för graviditet, men om det inte händer, måste du glömma dåliga vanor, så snart kvinnan lärde sig om graviditet. Det är under nionde veckan som barnets hjärna bildas, och alkohol och nikotin kan ge honom allvarlig skada. Dessutom förvränger alkohol funktionerna hos det ofödda barnet, det är inte födt så vackert som föräldrarna drömde om.

Under graviditeten, inklusive den nionde veckan, är den förväntade mamman bättre att överge de tunga fysiska aktiviteterna i samband med både yrkesverksamhet och styrketräning. Den ryska lagstiftningen, som skyddar den framtida mamman och barnet, föreskriver överföring av kvinnor, vars arbete är relaterat till fysisk ansträngning, till en lättare.

När det gäller sport visas framtida mammor yoga, aqua aerobics och andra idrottsgrenar. Många sportcenter erbjuder specialklasser för gravida kvinnor. Dessutom rekommenderar läkare att överge sport där det sannolikt kommer att falla, till exempel skridskoåkning och utförsåkning. Vid gravida skiftar tyngdpunkten, så det blir svårare för dem att kontrollera sin kropp. Samtidigt kan ett starkt fall leda till placentaavbrott och förlust av graviditet.

Vissa förändringar måste göras i kosten. Den bildande organismen behöver kalcium-, järn-, mikro- och makroelement och, naturligtvis, vitaminer. Han kan bara ta emot dem från moderns kropp. Därför behöver kvinnor ändra kosten, föredra naturliga produkter. Du behöver äta mer färska grönsaker och frukter, rött kött, fisk och med deras brist ta speciella vitaminer. Men från att ta droger som inte ordineras av en läkare, måste du avstå.

Vid någon indisposition, kroppsfeber över 38 C, måste du omedelbart informera läkaren. Han kommer att ordinera läkemedel som är säkra för barnet.

På fostrets utveckling under den 9: e veckan av graviditeten, se följande video.

8 veckor 10 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa