Hur räknar graviditetsveckorna och varför beräkningen kan vara annorlunda?

Innehållet

Människor som är multipar för att beräkna graviditetens längd brukar inte ha svårigheter. Men kvinnor som blev gravida för första gången står för det mesta inför en situation där deras beräkningar inte sammanfaller med medicinska och det tolkas ofta som ett fel av förlossningspersonal. Låt oss lära oss hur man räknar veckornas graviditet.

Sätt att räkna

Att räkna veckor av graviditet är mycket viktigt för den förväntade mamman och för läkare, främst för att det låter dig följa utvecklingen av barnet och graviditeten och jämföra dem med allmänna normer. Att bestämma exakt datum hjälper också att beräkna den dag då födseln förväntas inträffa. Alla undersökningar, analyser, screenings, alla tabeller i normerna för analyser och ultraljudsdata i gynekologi och obstetri är sammanställda i förlossningsveckor, som vanligtvis skiljer sig avsevärt från det faktiska.

För att undvika eventuella skillnader och förvirring rekommenderas en kvinna att vänja sig på att räkna termen från början på samma sätt som läkare gör.

Det är svårt att säga om termen är korrekt. Troligtvis inte, eftersom den obstetriska metoden är i genomsnitt, men det är den mest optimala metoden. Det finns inga exakta metoder eftersom Det är omöjligt att räkna ut tiden för befruktningen till och med dagen. En kvinna är bördig endast 24-36 timmar under hela cykeln. Detta är hennes ovulationstid. Det är hur mycket som överlever äldre ägg. Spermatozoa kan redan vara i könsorganet när oocyten lämnar follikeln, eller kan nå ägget senare, men igen senast en dag efter det att den släpptes. Om villkoren är uppfyllda kommer uppfattningen.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Ägglossning hos de allra flesta kvinnor sker i mitten av cykeln, cirka 14 dagar med en 28-dagars cykel. Men det kan väl skiftas och hända senare, stress, medicinering, trötthet, förkylning och en mängd andra faktorer kan påverka det, och det är i princip omöjligt att fullt ut ta hänsyn till det.

Således kan en kvinna som påstår sig veta exakt när barnet var tänkt vara felaktigt. Om en kvinna leder ett normalt rikt sexliv, så kan hon i princip inte veta det exakta ögonblicket av uppfattningen.. Gynekologer, trots all utveckling av modern medicin, kan inte heller bestämma dag och timme för befruktningen, och därför använda en mer förenklad uniform för all beräkning av obstetriska veckor.

Som standard Den första dagen i den första veckan av graviditeten anses vara den första dagen i den cykel där en väsentlig händelse ägde rum - barnets uppfattning.. Det är damerna som går månadsvis, och redan den första veckan av graviditeten. Det är därför som varje besök hos doktorn när du bär en baby börjar med en enkel fråga om datumet för den sista menstruationen - så är datumen jämförda.

också Graviditet kan beräknas med ultraljud, men det här är ett mindre korrekt sättEftersom fostrets storlek kan av olika skäl vara mer eller mindre normen under samma period hos olika kvinnor.

Låt oss ta en titt på de grundläggande metoderna.

Obstetrisk kalender

Det är den här metoden som anses vara den mest korrekta trots att det orsakar uppriktig förvirring hos oerfarna gravida kvinnor - är det möjligt att vara gravid när det inte fanns något samlag ännu? Du kan. De första två veckorna av förlossningsperioden är den första delen av menstruationscykeln, föregående ägglossning, de andra två veckorna - graviditeten är redan verklig men inte uppenbar. Endast i slutet av 4 veckor av graviditeten är det en försening när du kan göra test, genomgå blodprov för hCG. Om de är positiva gör läkaren ett lämpligt beslut baserat på datumet för den sista menstruationen - 4 veckor av graviditeten. Faktum är att från och med början av barnets existens har cirka 2 veckor gått vid denna tid. Utvecklingsveckor kallas embryonala, och i dem övervägs graviditeten inte.

Obstetriska veckor i graviditeten 40 och mer. Leveransdatum faller i slutet av 40 veckor. Men förlossning kan ske när som helst från hela 37: e veckan till 42: e veckan, och detta kommer att betraktas som en absolut norm.

Obstetriska veckor började överväga graviditet långt innan ultraljudet uppfanns av mänskligheten, och det fanns absolut ingen onlinebord och räknare.

Det finns flera sätt att beräkna leveransdatumet (uteslutande beräknat, ungefärligt) med hjälp av obstetriska metoder:

  • (första menstruationsdagen minus tre månader) + 7 dagar;
  • (första menstruationsdagen + 9 månader) + 7 dagar;
  • första menstruationsdagen plus 280 dagar.

Vilken av dem som ska använda, bestämmer läkaren själv. Och han kommer att göra det när han registrerar sig i förlossningskliniken, när den förväntade mamman vänder där.

En obstetrisk månad är lika med fyra obstetriska veckor, under graviditeten exakt 10 obstetriska månader, uppdelade i tre trimester. Termen från befruktningstiden är ungefär två veckor mindre än obstetrisk och nu vet vi varför det här är så.

Om en läkare undersöker en kvinna, twirling en kalender i hennes händer och tycker, hon säger att hon redan har 8 veckors graviditet är inte ett misstag, men bokstavligen följande: 8 förlossningsveckor = 6 veckor från befruktningstillfället = exakt 4 veckor från det att förseningen började.

Ultraljudsmetod

Ultraljudsmaskiner programmeras för obstetriska veckor, och därför om en ultraljudsskanning visar att graviditetsperioden är 7 veckor, innebär det att graviditeten är exakt 7 veckor och inte 9, som vissa människor tror, ​​eftersom två obstetriska veckor ska läggas till den aktuella perioden. 7 veckor för ultraljud = 5 veckor i perioden med embryonal utveckling och inget annat.

Moderna ultraljudsskannrar ger resultat i veckor och dagar, det vill säga 7 veckor och 5 dagar eller 7 veckor och 3 dagar, vilket gör det möjligt för oss att specificera graviditetsperioden som redan beräknats av förlossningsläkare.

Ultraljudsmetod för bestämning av exakt datum är relevant för kvinnor som inte kommer ihåg datumet för början av den sista menstruationen, som inte känner till det på grund av cykelns oregelbundenhet, skottnedgången och även efter det framgångsrika IVF-protokollet.

Det är bara viktigt att veta att den mest exakta tidslinjen för ultraljudsundersökning endast är möjligt i de tidiga stadierna. Detta beror på det faktum att alla embryon under embryogenesperioden (upp till 9-10 veckor i förlossningsperioden) växer till ungefär samma hastighet.

Då träder genetiska faktorer in, ett individuellt utvecklingsprogram: En baby vars föräldrar inte är långa är avsedda att vara små och små i höjd, och den andra kommer att ha en imponerande tillväxt och viktindikatorer från mellan graviditeten.

Den tidsfrist som du kan fokusera på ultraljudsdata när det gäller att bestämma datumen är 11-13 veckorDet är vid den här tiden att den första prenatal screeningen genomförs, vars mål inte bara är att upptäcka sannolikheten för fosterets kromosomala abnormaliteter, men också att korrigera tidsfristerna inklusive.

Gestationsålder

Här är en annan obstetrisk term som ger upphov till många frågor, inte bara för oerfarna framtida mammor som förväntar sig födseln av förstfödda barn utan även för kvinnor som tidigare fött - hur mycket börjar graviditeten, hur är det, varför är det alls övervägt?

Den här termen döljer det embryoniska begreppet som redan är bekant för oss, det vill säga termen från sammanslagningen av moderns och faders könsceller och början på ett nytt självständigt barnliv. Den exakta termen för graviditet är endast känd för dem som uppfattades under överinseende av läkare. - Vem inseminerades på dagen för ägglossning, bekräftad av ett ultraljudsprotokoll, som behandlades med IVF (i detta fall vet läkare inte bara timmen, men också till timmen när och hur ägg- och spermacellen slog samman, eftersom det hände in vitro) .

Detta betyder inte att gravida kvinnor efter IVF bör överväga termen i sin svagmässiga motsvarighet. Gestationsåldern, som de andra, räknas i de obstetriska veckorna från den första dagen av den sista menstruationen, om kvinnan känner till henne eller enligt en ultraljud, men återigen strikt i de obstetriska veckorna.

Kalendrar och räknare online

En modern kvinna behöver inte långa och smärtsamma beräkningar med en penna och kalender, lägger till eller tar månader för att beräkna DA - det förväntade födelsedatumet. Idag finns en massa olika kalendrar och diskar. I dem är det tillräckligt att ange datumet för den sista menstruationen och varaktigheten av din menstruationscykel.och nu är resultatet den nuvarande termen, den förväntade födelsedagen, månadens ordinära nummer, trimestern och till och med sannolikheten för att en pojke eller flicka är född (allt annat än detta föremål är sant, det sista föremålet är för underhållning, det är sant med en sannolikhet för 50 / 50).

Vissa meter är utrustade med inbyggda funktioner: de överväger inte bara allt, men ger också detaljerad information om hur en baby utvecklar sig i veckan, hur stor höjd och vikt det är och utvecklingsstandarderna. Räknare är gratis.

Säkerheten eller inte?

Och äntligen bör DAs noggrannhet förtydligas. Ange en viss dag, till exempel den 15 mars. Det betyder inte att en kvinna kommer att föda på denna dag. övrigt Strikt i DA föds inte mer än 5% av gravida kvinnor - sådan är medicinsk statistik. DA själv existerar inte för framtida pappa att skjuta upp allt på förhand den här dagen och inte för den förväntade mamman att kontrollera med predikterna av numerologer och kalendern för att välja namnet som föddes den här dagen. DA är ett ungefärligt landmärke. Födelsen i sig kommer att inträffa när både moder- och barnorganismerna är fullt förberedda för denna ansvarsfulla process..

Upp till 20% av barnen är födda vid 37-38 veckor, cirka 30% vid 38-39 veckor, 40% efter 39 veckor, de återstående 10% av barnen uppträder antingen före 37 veckor eller efter 40 veckor. Upp till 42 veckor inklusive, barnfödsel anses brådskande, graviditeten har en långvarig status, men inte uppskjuten, så många tror. Så tveka inte att lägga till 2 veckor till DA, eller dra av 2 veckor från den. Under månaden kan barnet födas när som helst.

Om du har ett stort foster eller vanligtvis din menstruationscykel varar mer än 32 dagar, så finns det all chans att din graviditet inte kommer att vara begränsad till 40 veckor. Om graviditeten är multipel eller om du har en normal menstruationscykel på mindre än 28 dagar är det troligt att leveransen kommer att ske före 40 veckor.

Från följande video lär du dig hur du beräknar det förväntade leveransdatumet.

Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa