Vilka veckor graviditet anses vara farliga?

Innehållet

Graviditet fortsätter med växlingen av flera steg. Varje period av denna speciella tid har sina egna egenskaper. Denna artikel kommer att berätta vilka veckor graviditet anses vara farlig.

Farligaste tiden

I vissa perioder av intrauterin utveckling av en bebis, bör hans framtida mamma vara mer uppmärksam på hennes hälsa. Dessa perioder kännetecknas av specifika förändringar som förekommer i barnens organism. Om en gravid kvinna inte följer rekommendationerna från de läkare som föreskrivs av henne, då kan detta leda till extremt negativa konsekvenser. Sådant beteende kan till och med orsaka bildandet av olika intrauterina defekter och defekter hos barnet.

Hela perioden av bärande barn är vanligtvis uppdelad i flera perioder. Denna uppdelning i obstetrisk övning är inte oavsiktlig. I varje trimester förekommer specifika förändringar både i den framtida moderns och hennes barns kropp. Kunskap om vissa mönster av intrauterin utveckling av varje sådan period bidrar till det faktum att läkare kan identifiera vissa patologiska förändringar i tiden. Hela perioden av intrauterin utveckling är indelad i tre trimester.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Första trimestern

Denna period börjar med den första dagen av framgångsrik befruktning och varar fram till den trettonde veckan. Det finns flera "kritiska" veckor under första trimestern. Till exempel, ganska farlig tid är 4, 8 och 12 veckor av graviditeten. Obstetricians och gynekologer rekommenderar gravida kvinnor vid denna tidpunkt att noggrant övervaka deras hälsotillstånd och om möjligt undvika stark fysisk ansträngning samt effekterna av stress, eftersom denna period kännetecknas av en ganska stor risk för spontan missfall.

Under den fjärde veckan misstänker många framtida mammor inte ens att de förväntar sig en bebis. Vissa kvinnor vid denna tid kan bli sjuk och börja ta antibiotika. Detta kan leda till negativa konsekvenser, eftersom barnets inre organ börjar underlagas. Dessutom kan inte bara antibiotika, utan också alkoholkonsumtion och rökning leda till negativa konsekvenser.

I den andra

Denna period börjar efter 13 veckor och varar upp till 27. Denna tid är en slags "ekvator" av graviditeten. Vid denna tid är fostrets fosterutveckling också ganska intensiv, men den förväntade mamman känner sig relativt väl. Under denna graviditetsperiod har många kvinnor redan försvunnit tecken på toxicos och stämningen stabiliseras.

Det finns dock flera farliga dagar under andra trimestern. Enligt experter, De faller på vecka 16 och 17. Vid denna tidpunkt är fostret redan lite äldre och börjar utöva mekaniskt tryck på livmoderhalsen. Obstetricians och gynekologer noterar att det är vid denna tidpunkt den patologin som cervikal insufficiens. Detta patologiska tillstånd är farligt eftersom det kan orsaka missfall eller för tidigt urladdning av fostervätska.

Om den förväntade mamman diagnostiserades med livmoderhalsinsufficiens under 16-17 veckor, är hon ordinerad speciella rekommendationer.I vissa fall kan kvinnan till och med vara inlagd på sjukhusavdelningen för att rädda den nuvarande graviditeten.

Hon rekommenderas också att begränsa träning och inte lyfta tunga föremål.

I den tredje

Denna graviditetsperiod är den sista. Det börjar respektive från den 28: e veckan och fortsätter tills krummen omedelbart kommer in i ljuset. Vid denna tidpunkt börjar specifika förändringar att inträffa i kroppen, som förbereder det för den kommande generaen.

Vanligtvis är 3: e trimestern av en hälsosam graviditet ganska stabil. Men även i denna period finns det flera farliga veckor. Obstetrician-gynekologer anser sådana kritiska perioder 29, 32 och 34 per vecka. De noterar att vid denna tidpunkt intrauterin ofta registreras fosterhypoxi. Detta tillstånd kännetecknas av en minskning av syretillförseln till barnets kropp som växer i moderns livmoder, vilket leder till bildandet av patologiska förändringar i den.

Risken för intrauterin hypoxi under graviditetens tredje trimester är signifikant högre hos kvinnor som har haft infektionssjukdomar. Dessutom kunde de bli sjuk även i början av graviditeten, och de negativa följderna av sjukdomar manifesterade sig endast vid denna tidpunkt.

Fosterhypoxi är ett tillstånd som kräver läkares speciella uppmärksamhet. För att barnfödsel ska gå vidare utan några negativa konsekvenser behöver den förväntade mammen noggrant behandla hennes hälsa.

Kritiska perioder av fosterutveckling

Processen med intrauterin utveckling är ganska komplicerad. Inom några månader utvecklas ett barn från en befruktad kvinnlig reproduktiv cell. Varje dag präglas intrauterin utveckling av fostret av specifika förändringar. Reproduktionsexperter identifierar flera kritiska perioder av fosterutveckling.

Den första

Således uppträder den första kritiska perioden i början av graviditeten, nämligen vid implantationstidpunkten. Det befruktade ägget är vanligtvis implanterat i livmoderväggen. 6-7 dagar efter befruktning. Denna process är mycket sårbar. Tyvärr är fall av försämrad implantering i obstetrisk träning inte ovanlig.

Situationen är också farlig om det befruktade ägget implanteras inte in i livmodern, men in i äggledaren. Denna situation leder till utvecklingen av ektopisk graviditet, som inte har någon utsikter till välmående utveckling. Naturen har noggrant förutsett död av oföränderliga embryon i de tidiga stadierna av deras utveckling. Förekomsten av ett antal kromosomala patologier kan leda till att embryot inte är livskraftigt.

Om det finns sådana patologier, kan avstötningen av ett befruktat ägg uppträda redan vid implantationstiden, och man kan veta relativt farliga graviditetsperioder. Man kan bestämma tiden när den flyter ganska jämnt.

Ett embryo kan också "utvisas" från livmodern, vilket under de första dagarna efter befruktning påverkades negativt av alkohol eller droger, som kvinnan tog vid denna tidpunkt, utan att veta om graviditeten.

En annan period som kännetecknas av risken för bildandet av olika patologier är tid från 4 till 8 veckors graviditet. Vid den här tiden börjar den aktiva utvecklingen av placenta vävnad. Om det läggs felaktigt, kan det under graviditeten komma att brytas. Patcentens patologi kan påverka barnets fostrets utveckling negativt.

Placenta är ett viktigt anatomiskt element. Det är nödvändigt att inte bara säkerställa att blodet växer i barnets livmoder som innehåller näringsämnen och syre, men också för syntesen av hormoner. Detta "fosterorgan" "syntetiserar ett antal hormonella substanser som är nödvändiga för hela graviditeten. Om placentan misslyckas med att hantera denna roll av någon anledning, är risken att utveckla patologiska förändringar och till och med en plötslig avslutning av graviditeten hög.

10-12 veckor - en period då de första patologiska förändringarna i funktionen av placenta vävnad kan manifestera. Obstetricians och gynekologer rekommenderar vid denna tidpunkt att ägna särskild uppmärksamhet åt deras hälsa för kvinnor i vilka graviditet har inträffat som ett resultat av in vitro-befruktningstekniker. Hormonal obalans, utvecklad som ett resultat av olika patologier i moderkakan, kan bli ett hot om missfall.

Den andra

Den näst farligaste perioden ligger i tidsperioden. från 15 till 20 veckors prenatal utveckling av barnet. Vid denna tidpunkt finns en aktiv utveckling av neuroner - celler i centrala nervsystemet. Även detta graviditetsstadium kännetecknas av att barnet börjar skilja sig mellan hjärnans grundläggande strukturer. De negativa effekterna av olika faktorer kan orsaka bildandet av olika patologier i nervsystemet.

20-24 veckors graviditet är en annan farlig period. Vid denna tid utvecklar barnens kropp system med blodcirkulation och blodproppar. Om denna process störs av någon anledning, kan barnet utveckla ytterligare medfödda sjukdomar i cirkulationssystemet.

tredje

En annan kritisk period börjar från vecka 28 och varar upp till 34. Vid denna tidpunkt är risken för intrauterin hypoxi ganska hög. Detta tillstånd kan försämra nervsystemet och kardiovaskulära system i fostret, vilket senare kan orsaka ett antal medfödda sjukdomar.

Att veta de relativt farliga graviditetsperioderna, kan du bestämma tiden när den flyter ganska jämnt.

Doktorer rekommenderar dock att förväntad mammor noggrant övervakar deras hälsotillstånd varje dag och inte bara på farliga dagar av fostrets utveckling. Kritiska perioder är endast villkorliga tider när risken för bildandet av olika patologier ökar. Detta betyder emellertid inte att sådana patologiska tillstånd kommer att uppträda.

Om graviditeten är utan komplikationer, då är det i detta fall oroande för utvecklingen av några patologier inte värt det.

Absolut säkra perioder av graviditet är inte. Påverkan av negativa faktorer kan leda till att patologi kan förekomma när som helst. För att minska risken för deras förekomst, ger obstetrik-gynecologists rådande mammor att övervaka dag och vila, diet och även för att begränsa stressen.

Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa