33 veckor 35 veckor

Fosterutveckling vid 34 veckors gestation

Innehållet

Den lilla mannen kommer snart att födas. Innan denna betydande livshändelse är det bara några veckor i taget. Denna artikel kommer att berätta om funktionerna i fostrets utveckling vid vecka 34.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur ser det ut?

Barnets utseende vid denna tid varierar något. Så, fostret är mer som ett nyfött barn. Hans panna och näsa ser inte så platt ut som de brukade vara och är ganska tydligt definierade. Barnens kinder blir mer klumpiga. Detta bidrar till tillväxten av fettavlagringar under huden.

Lager av fettvävnad förekommer på andra delar av fostrets kropp. Det ackumuleras huvudsakligen i buken, skinkorna, benen. Vid den 34: e veckan av graviditeten i barnets kropp är redan omkring 6% av fettet.

Det är mycket viktigt att fettvävnaden fortsätter att bildas. Det skyddar barnets kropp mot de negativa effekterna av den yttre miljön. Så snart barnet är födt, kommer han omedelbart att behöva subkutant fett för att helt enkelt inte frysa.

Förutom det bruna fettet som råder i fostret vid denna tid har det också vit. Brun fettvävnad är mycket viktig. Det är mycket lättare att metabolisera och ger kroppens värme i form av en stor mängd energi.

Fostrets lemmar växer inte lika snabbt som under de föregående veckorna av graviditeten. Den huvudsakliga uppgiften för tredje trimestern är att ställa in fostrets vikt och slutliga bildandet av alla vitala organ, och inte en enkel ökning av längden.

Uppsamlingen av fett under ett barns hud bidrar till en förändring i kroppens proportioner. På barnets kropp visas söta dimples. Armbågen och popliteal fossa är redan bildade. På varje handtag finns det små fingrar, vars ändfalanger täcker naglarna. Varje dag ökar tätheten hos små ringblommor, och de blir mer täta.

Barnets hud ser rosa ut med en svagt grå nyans på grund av det ostliknande ursprungliga smörjmedlet. Mängden dunkt hår (lanugo) minskar med varje påföljande graviditetsdag. Håret växer dock på huvudet ganska intensivt. Tillväxten av ögonfransar och ögonbryn fortsätter också.

Barnet har mycket rynkor på huden, eftersom han ständigt är i vattenmiljön. Efter födseln blir huden jämnare och jämnare.

rörlighet

Fosterets motoraktivitet vid detta graviditetsstadium varierar något. Barnet har redan vuxit tillräckligt länge och lyckades till och med gå upp i vikt. Sådana relativt stora storlekar av fostret gör det svårt för sin aktiva rörelse i livmodern.

Barnet vid denna tid brukar sparka sina ben längs livmoderns väggar. Han kan göra det ganska intensivt. Det är därför hans mamma känner att barnet driver hårt. För att bedöma motorisk aktivitet använder läkare särskilda regler. Dessa medelindikatorer gör att vi kan uppskatta hur bekvämt barnet känner sig i livmodern.

Om av någon anledning barnet blivit starkare och mer sparkat, kan det bero på att han upplever ett visst obehag.En betydande ökning av fostermotoraktiviteten är ett viktigt tillfälle för samråd med en obstetriksk-gynekolog som övervakar graviditeten.

Man tror att på 12 timmar måste barnet göra minst 10 aktiva chocker. Läkare noterar att dessa indikatorer också är genomsnittliga. Fosterets motoraktivitet anses vara mycket individuell.

I den här frågan är det viktigaste att komma ihåg det om en gravid kvinna började märka en minskning eller en signifikant ökning av barnets störningar i magen, borde hon definitivt diskutera denna fråga med sin läkare. Dessutom bör man inte tveka att söka medicinsk hjälp om den förväntade mamman har svårt krämpande buksmärtor eller läckage av fostervätska. Vid detta graviditetsstadium är risken för förlossning ganska hög. Det är bättre att vara säker i en sådan situation och förekomma specialister.

Anatomiska egenskaper

Den sista graviditetsperioden eller tredje trimestern är en mycket viktig period. Vid denna tidpunkt måste fostrets kropp helt förbereda sig för självständigt liv utanför livmodern. För att barnet ska kunna leva och utvecklas självständigt i den yttre miljön är det mycket viktigt att alla sina inre organ är välformade och kan fungera.

Vid detta datum är barnet redan ganska vuxet. För att mäta kroppens storlek utför läkare speciella ultraljudsundersökningar. Genom dessa enkla diagnostiska metoder kan en specialist få ganska mycket värdefull information om hur fosterutveckling fortskrider.

De grundläggande parametrarna som bestäms under studien är längden på barnets kropp och dess vikt. Förutom dessa grundläggande indikatorer på barnutveckling kan undersökaren mäta storleken på stora delar av barnets kropp. Han gör alla mottagna mätningar i konkursformen, som nödvändigtvis återstår i den gravida kvinnans medicinska kort.

Varje graviditetsstadium kännetecknas av vissa normer i de parametrar som bestäms i denna studie. Tabellen över datahastigheter för kliniska indikatorer presenteras nedan.

Studiekriterier

Norm i den 34: e veckan av graviditeten

tillväxt

43-45 cm

vikt

2200-2400 gram

Biparietalstorlek (BPR)

80-93 mm

Underbenets längd

49-56 mm

Benlängd av shin

56-63 mm

Lårlängd

61-70 mm

Axelängd

56-65 mm

Mageomkrets

27,7-33,6 cm

Huvudomkretsen

29,6-34 cm

Frontal-nuchal storlek

10-12 mm

Hur utvecklas det?

Ett barns kropp vid 33-34 veckor av graviditeten är nästan helt redo för arbetet framåt. Kardiovaskulär och nervsystemet bildas inte bara, men också aktivt. Barnet, som har levt i moderns mage i flera månader, har sina egna känslor. Deras utseende bidrar till utvecklingen av sinnena. De fungerar som analysatorer som kroppen använder för att bilda sin egen inställning till effekterna av någon miljöfaktor.

Förmågan att anpassa sig är den viktigaste färdigheten som fostret behöver för att kunna leva självständigt utanför livmodern. Utan en fullvärdig utveckling av nervsystemet bildas inte adaptiv kapacitet.

En av de viktiga förnimmelser som fostret känner till i vecka 34 är uppfattningen av olika ljud. Barnet, som väger bara ett par kilo, skiljer sig redan ganska väl från sina föräldrars röster.

Dessutom är popens röst vid denna period av intrauterin utveckling ännu mer som barnet än sin mors. Saken är att fostret har den bästa mottagligheten för lägre och döva ljud vid detta utvecklingsstadium av den auditiva analysatorn.

Även barnet kan skilja mellan ljus och mörker. Barnet kan redan öppna eller stänga ögonen. På eftermiddagen, när fostret är övervägande mycket aktivt, är ögonen på barnet öppna. På natten stängdes ögonlocken tätt.

Ljusa ljusstrålar som faller i ett barns ögon, ger honom en responsreflexreaktion. I detta fall stänger fostret omedelbart ögonen. I vissa fall, om insolation är ganska uttalad och långvarig, bidrar den till att det uppstår obehag hos barnet. Barnet kan visa sin "missnöje" med en ökning av motoraktiviteten.

Förmågan att smaka har uppstått hos ett barn för några veckor sedan. Smakknopparna på tungan fortsätter emellertid att utvecklas. Barn kan känna smaken av fostervätska. Att svälja fostervätska är en form av träning, inte bara för fostrets matsmältningssystem, men också för utvecklingen av dess andningsmuskler.

Efter att barnet blev "fylligt" av fostervätskan, brukar han hicka. Hicka i fostret är ett ganska fysiologiskt fenomen.. Det är också nödvändigt för barnet så att andningsmusklerna och membranet "tåg" för det kommande självständiga livet.

Vid den 34: e gravidveckan har barnet redan förmågan att uppleva smärtstillande stimuli. Denna möjlighet att reagera på smärta uppträdde i fostret på grund av det redan ganska utvecklade perifera nervsystemet. En bebis född vid 34 veckor är livskraftig. Livskraften beror främst på förekomsten av fostrets hjärtslag och blodcirkulation, liksom förmågan hos lungorna att andas självständigt.

Varje dag utvecklar barnets lungvävnad. Den bronkopulmonära stammen blir mer grenig. Gradvis förändras lumen och diameter av bronkierna av olika kaliber.

Det är viktigt att i den lungformiga vesiklarna - alveoler i fostret bildas en speciell substans - ytaktivt ämne. Det är nödvändigt så att lungorna helt enkelt inte "klibbar" vid andning. Tyvärr kan det inte finnas någon andning utan detta ämne. Barnets lilla hjärta har redan nästan samma struktur som en vuxen, men det finns en ganska viktig skillnad.

Det finns ett litet hål i fostrets hjärta mellan atrierna. Det är nödvändigt för fostret att genomföra blodflödet under sin intrauterin livstid. Det här hålet bör stängas av sig själv när barnet är födt och börjar andas självständigt.

Plats i livmodern

Fostrets position i livmodern är en mycket viktig indikator. Ju närmare födelsen desto viktigare är den här faktorn. På hur fostret befinner sig i livmodern beror valet av obstetriskt hjälpmedel.

Platsen för fostret i livmodern, läkare kallar previa. Det finns mer och mindre gynnsamma alternativ för presentation. Det bestäms av var de största delarna av bebisens kropp ligger. Läkare kommer att uppskatta var huvudet, bäcken och lemmar av fostret. Därefter sluter de redan om barnets utbredning.

Den mest gynnsamma versionen av barnets ställning i livmodern - huvudvärkpresentationen. Med detta arrangemang är barnets huvud längst ner. Vid födseln flyttar hon först genom födelsekanalen. När huvudet är födt kommer resten av kroppen att bli född lättare, eftersom de är mindre i storlek. I detta fall är risken för eventuella födelseskador med korrekt genomförda förlossningsförmåner under arbetskraft ganska låg.

Mindre gynnsam bekkenpresentation. I detta fall är fostrets bäckens ände riktad först mot födelsekanalen. Denna typ av presentation är farlig eftersom olika skador och skador uppstår vid födseln.

För att minimera risken för sådana skador tvingas läkare att tillgripa kirurgisk metod för obstetrik - kejsarsnitt.

Breech presentation är en ganska ogynnsam plats för fostret i livmodern. I det här fallet går "barnet" in i bekken av sin mamma med skinkorna. Hans huvud är högst upp.Ett sådant "omvänd" arrangemang av barnet i livmodern gör det nästan omöjligt att föra det in i världen utan att orsaka födelsestrauma. De flesta kvinnor som kläckte sina barn i breech-presentation hade en kejsarsnitt.

Med en cross previa är barnet över längdriktningen av födelsekanalen. I detta fall är hans oberoende, obehindrade födelse omöjlig. Som en obstetrisk fördel är läkare tvungna att utföra en kejsarsnitt.

För information om hur fostret utvecklas vid 34 veckors graviditet, se följande video.

33 veckor 35 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa