11 veckor 13 veckor

Fosterutveckling under den 12: e veckan av graviditeten

Innehållet

Utvecklingen av barnet i min mammas mage under de första 12 veckorna av dess utveckling genomgår ett antal viktiga specifika förändringar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur ser det ut?

Vid slutet av 12: e veckan försvinner svansen redan från barnet, och kroppen förvärvar en något långsträckt form. Skelettbarn fortsätter att forma. Bebisar i denna ålder har rudiment av tänder och små naglar.

Ändra ansikteformen. Det förvärvar ett mer "mänskligt" utseende. Det är viktigt att notera att barnets slutliga egenskaper kommer att bilda lite senare.

De övre skikten på huden, som ögonfransarna och ögonbrynen kommer att framstå i framtiden, kommer att förändras något. Medan barnet har sitt eget fluff Mjuka duniga hår är också närvarande i den nedre halvan av ansiktet - i hakområdet, liksom över överläppen.

Möjligheten att öppna och stänga munnen bidrar till det faktum att barnet kan svälja den fostervätska som den ligger i. Att panik om detta är inte värt det. Denna reaktion är absolut fysiologisk och nödvändig för fullständig utveckling av urinsystemet hos ett barn. Baby, svälja lite fostervätska, det kan till och med urinera.

Under denna period av sitt prenatala liv börjar barnet aktivt utforska sin värld. Han rör hans ansikte. Experter säger att tvillingarna kan "studera" varandra och till och med leka med en litenbrors eller systers navelsträng. Barnet böjer ofta och räknar armarna och benen. På hans ansikte kan det förekomma omedvetna grimasser eller ett leende.

Matsmältningsorganen

Så börjar han redan gradvis fungera i levern. Detta framgår av det faktum att gallan börjar dyka upp. Det är nödvändigt för matsmältning av olika näringsämnen som kommer in i barnets mag-tarmkanal.

Det finns också specifika förändringar i tarmarna. Han börjar göra sina första snitt. Läkare kallar denna kontraktil aktivitet i tarmen peristalsis. Vid den 12: e obstetriska veckan av graviditet framträder barnet endast de första försöken att minska tarmväggen. Därefter utvecklas och förbättras tarmmotiliteten, men detta kommer att ta flera veckor av barnets intrauterinliv.

Nervsystemet

Intressanta förändringar förekommer i nervsystemet. Så börjar barnet aktivt utveckla hjärnan. I sin anatomiska struktur liknar den redan en vuxen hjärna, men endast i en miniatyrstorlek. Antalet internuronala anslutningar är fortfarande obetydliga. Neuroner (nervceller) hos barnet fortsätter att utvecklas aktivt.

Muskuloskeletala systemet

Barnets kropp på denna period av dess intrauterin utveckling växer oproportionerligt. Samtidigt växer hans lemmar och utvecklas något snabbare än hans huvud. I framtiden kommer kroppens proportioner att förändras.

Den aktiva tillväxten i lemmarna leder till det faktum att vid 12: e veckan i sitt intrauterin liv redan armbågsskarven, liksom små fingrar och tår, redan bildats i barnet. Formade och öron. Händerna är lite annorlunda i storlek.

Den aktiva utvecklingen av det muskuloskeletala systemet bidrar till att de första motorrörelserna förekommer i barnet. Barnet börjar röra lite efter små händer och ben. Hans mamma, som regel, känner inte sådana rörelser vid det här graviditetsstadiet alls, och det finns inga speciella känslor i magen. Detta beror på att barnets storlek fortfarande är relativt liten.

Vid den 12: e veckan i hans prenatala utveckling kan barnet redan öppna eller stänga munnen. Han gör det medan han fortfarande är helt omedvetet. En sådan fysisk aktivitet hos ett barn är bara en slags "repetition" av framtida tuggrörelser.

Cirkulations- och immunsystem

Barnet har röda blodkroppar - röda blodkroppar. De levererar alla näringsämnen som är nödvändiga för tillväxt, liksom syre i cellerna hos en liten växande organism. Vid slutet av 12 veckors intrauterin liv framträder de första leukocytcellerna i barnet. De är nödvändiga för att skydda barnets kropp från olika farliga infektioner.

Vid denna tid av graviditet har barnets hjärta redan bildats. Det har redan 4 kamrar: höger och vänster ventrikel, såväl som höger och vänster atria. Barnets hjärta är redan riktigt slående. Hjärtfrekvensen hos ett barn under denna period av sitt intrauterin liv framgår av tabellen nedan.

Klinisk indikator på hjärtat

norm

Hjärtfrekvens (slag per minut)

150-160

Hjärtat arbete i hjärtat leder till utvecklingen av takykardi. I detta tillstånd måste läkaren bestämma orsaken som bidrog till utvecklingen.

Under ultraljudet kan du bedöma tillståndet hos alla hjärtkamrar i ett barn. Samtidigt utvärderas inte bara hjärtklapparnas anatomiska struktur, men också olika kliniska tillstånd identifieras. En av dem är tricuspid regurgitation (omvänd blodflöde).

Endokrina systemet

I barnet börjar de endokrina körtlarna att fungera. Kör hypofysen. "Awakens" till arbete och sköldkörteln. Hon börjar utsöndra specifika hormoner i blodet. För deras utbildning krävs tillräckligt med jodintag i barnens organism.

Hans mamma ska hålla ett öga på detta, inte glömma att använda de multivitaminpreparat som rekommenderas av läkaren.

Om fostrets membran och placenta

Placenta är mycket viktigt för barnets fulla utveckling. Under de första veckorna av graviditeten, tar dess funktion "den övertagda" den gula kroppen. Vid den 11: e och 12: e veckan framträder placenta tillsammans med fostrets membran. Läkare ringer till detta specifika organkomplex.

I utseende liknar placentan en platt flat kaka. Inuti är det många blodkärl. De är av två typer: mödrar och foster. Den första tillhör moderen och de andra - till barnet.

Det finns ett specifikt membran mellan dessa blodkärl. Det utför en mycket viktig funktion, eftersom den tjänar som ett specifikt hinder mot införandet av farliga mikrober i barnens organism. Denna uteroplacental barriär skyddar barnet från infektion med patogena virus och bakterier, och minskar också sannolikheten för att olika giftiga ämnen kommer in i barnens blodomlopp.

Det är tack vare detta rikliga cirkulationsnät att barnet får alla näringskomponenter som är nödvändiga för utvecklingen. Också genom dem får barnet det syre som är nödvändigt för gasbytesprocessen i barnets kropp.

På grund av placentan uppträder också viktiga metaboliska processer hos barnet.Avfall och oönskade ämnen från barnets kropp genom moderkärlens blodkärl in i hennes njurar, varifrån de därefter avlägsnas tillsammans med urinen.

Förutom den skyddande funktionen har placentan också endokrin. De celler som bildar det frisätter vissa hormoner. De är nödvändiga för normal graviditet och optimal fostrets utveckling av barnet.

Externa könsorganen

Det finns också förändringar i barnets reproduktiva system. Aktiv förebyggande av könsorganen leder till framväxten av de första könsskillnaderna. Så visar pojkarna de första specifika tecknen på manliga yttre könsorgan, och hos tjejer - kvinnliga.

Sex bestämning

Ofta har mödrar bråttom för att bestämma deras barns kön. Det är viktigt att komma ihåg det i de tidiga stadierna för att ta reda på om en pojke eller en flicka kommer att födas är det möjligt, men med stor sannolikhet för felaktighet eller till och med ett fel. Allt beror på erfarenheten hos ultraljudsläkaren som utför denna studie.

Bestäm det ofödda barnets kön ska vara genom ultraljud, och inte genom hjärtslag eller några andra mindre informativa metoder.

Huvuddimensioner

För att bedöma barnets parametrar vid denna tidpunkt för dess intrauterin utveckling, använder specialister speciella kliniska indikatorer. En av dem är coccyx parietal storlek eller CTE. Faktum är att denna parameter uppskattar längden på barnets kropp. Mät det från svansbenet till barnets krona.

Inte mindre viktig klinisk parameter är vikt. Under varje studie bestämmer läkare kroppens vikt. Denna enkla kliniska parameter indikerar hur bra en baby utvecklas i livmodern. Viktstandarder och KTR visas i tabellen nedan.

Beräknad parameter

norm

Copies parietal storlek

6-9 cm

vikt

14-15 gram

För att bedöma intensiteten av intrauterin utveckling, rekommenderar vissa experter att det intrakraniella utrymmet utvärderas i den bakre kranialfasen. Enligt deras uppfattning ger denna studie information om huruvida fostret har några neuralrörsbildningsdefekter.

Det är bättre att genomföra denna studie efter 11-13 veckor av graviditeten.

Möjliga patologier

Det är möjligt att identifiera abnormiteter i barnets prenatala utveckling med hjälp av ultraljud. Vid 12 veckors graviditet utförs i regel den första sådana studien. Under mötet bestämmer läkaren barnets grundläggande parametrar, bedömer moderns interna genitala organ, och kan också berätta om det beräknade datumet för den kommande födelsen. Dessutom utför en ultraljud, doktorn bedömer var barnet befinner sig och ligger i livmodern. Klämma den växande livmodern intilliggande organ leder till det faktum att det venösa blodflödet i dem är trasigt. Detta tillstånd är en farlig utveckling av ett antal patologier.

För att bedöma parametrarna för intrauterin utveckling använder specialisten speciella medicinska tabeller. Han jämför de kliniska värden som erhållits under studien med normerna för denna ålder. Om de avviker väsentligt från normala värden kommer han definitivt att göra ett märke om detta i läkarrapporten.

Särskilda test, som också ingår i den första screeningen under graviditeten, hjälper till att misstänka farliga genetiska och kromosomala patologier vid denna tidpunkt. Dessa tester inkluderar hCG (dess beta-fraktion) och PAPP-A. Recensioner av många kvinnor tyder på att en sådan omfattande studie de passerade vid 11-13 veckor av graviditeten.

En av de viktigaste markörerna för olika patologier är nackområdet. Vätska ackumuleras i detta utrymme. Denna zon ligger på nacken - mellan huden och mjuka vävnader. Hos barn på 12 veckor uppskattas tjockleken på detta utrymme.

Vid en studie är det mycket viktigt att en erfaren doktor utför det. Det felaktiga resultatet kan trots allt leda till felaktig tolkning.

I vissa fall identifierar en specialist med hjälp av ultraljud:

  • omphalocele - en klinisk variant av den medfödda defekten i den främre bukväggen;
  • megacystis - en ökning av blåsans storlek
  • nasal hypoplasi - nasalt ben underutveckling;
  • duodenal atresi är en underutveckling av en av tarmsektionerna;
  • cervisk hygrom-cystisk bildning i nacken.

Upptäckten av dessa patologier är den viktigaste anledningen till att konsultera med din läkare. Det är viktigt att komma ihåg att endast en slutsats av ultraljud inte är en diagnos. För att bestämma den genetiska eller kromosomala patologin krävs ett antal ytterligare test och test.

På behovet av avancerad screening vid den 12: e graviditetsveckan och dess avkodning, se följande video.

11 veckor 13 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa