17 veckor 19 veckor

Fosterutveckling under den 18: e gravidveckan

Innehållet

Aktivt utvecklande i livmodern, varierar smulan under sin intrauterin utveckling kraftigt. Andra trimestern kännetecknas av fortsatt fosterutveckling. Ett barn i åldern 17-18 veckor har karakteristiska särdrag i sin intrauterinutveckling, genom vilken det är möjligt att bestämma graden av korrekthet vid bildandet av alla organ.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Sense organ

Genom nervanalysatorer kan barnet lära sig om omvärlden. För ett självständigt liv måste barnet ha en välutvecklad hörsel, vision, taktil och sensorisk känsla, samt förmågan att analysera olika luktar och smaker. Vid den 18: e gravidveckan har barnet mycket särskiljande egenskaper i nervanalysatorernas arbete och därmed de första personliga känslorna.

Barn i den 18: e gravidveckan har möjlighet att skilja mellan olika nyanser av smak. Detta beror till stor del på att språket redan har speciella tillväxtar - bröstvårtor. Det är tack vare dem att barnet kan särskilja mellan bittra, salta och söta smaker. Detta erkännande uppstår när fostervätskan slugas. Experter noterar att smaken av denna biologiska vätska är den mest varierande. På många sätt beror smaken av fostervätska på de produkter som konsumeras av en gravid kvinna vid detta graviditetsstadium.

Möjligheten att "skilja" röster är ett annat karakteristiskt drag hos denna graviditetsperiod. Utvecklingen av den auditiva analysatorn bidrar till att barnet kan känna igen sina föräldrars röster. Barnen kan också höra musik.

Vissa forskare tror att mammas röst har en mycket positiv effekt på fostret. Sådana "konversationer" med mamman, speciellt när hon är i gott humör, hjälp lugnet med barnet.

Läkare rekommenderar starkt att vi pratar med barnet - detta bidrar till bildandet av en speciell psyko-emotionell koppling mellan mamman och barnet.

Vissa experter tror att du redan kan börja forma barnets musikaliska smak. För detta rekommenderas en gravid kvinna att lyssna på trevlig musik. Ett utmärkt val skulle vara klassisk eller instrumentell musik.

Det viktigaste organet som samordnar arbetet hos alla inre organ i kroppen är hjärnan. Dess intensiva utveckling leder till att barnets beteende är komplicerat. Så, fostret har de första reflexerna, som hittills exklusivt är ovillkorliga.

Barnet kan redan "bygga" grimasser, le, försök att rynka. Ökar och motoraktiviteten hos barnet. Tvillingar kan aktivt utforska varandra.

Blodcirkulationen

Ett annat viktigt organ är hjärtat. Vid den 18: e veckan var det redan bildat. Barnets hjärta representeras av 4 kameror, precis som sin mamma och pappa. Fostret visar redan hjärtaktivitet, det vill säga hjärtat slår aktivt.

En viktig indikator på hjärtslag är hjärtfrekvensen. Denna indikator kan mätas på olika sätt.Vid denna tidpunkt mäts antalet hjärtslag (HR) inte bara genom att utföra ultraljud utan också genom att lyssna på hjärtljud med en speciell obstetrisk enhet - ett stetoskop.

För varje graviditetsperiod har sin egen hjärtfrekvens. Normal fetalt hjärtfrekvens vid vecka 18 är 140-160 slag per minut. Det är viktigt att notera att i småläkare finns det ofta små avvikelser från de givna värdena. I vissa fall indikerar detta inte alls förekomsten av några farliga patologier i fostret. Signifikant minskning av hjärtfrekvensen under normala läkare kallar bradykardi. För ofta hjärtslag kallas takykardi och är också ett ogynnsamt tillstånd.

För att bedöma hjärtans prestanda, kommer specialisterna säkert att utvärdera hjärtfrekvensen över tiden. Om fetalt hjärtslag väsentligt avviker från normen kan detta vara ett tecken på utvecklingen av hypoxiska manifestationer i den.

Fosterhypoxi eller syrehushållning i de inre organen är ett extremt ogynnt tillstånd som kräver akuta medicinska åtgärder för att eliminera det.

Fostret utvecklas aktivt och blodcirkulationsnätet. Den vaskulära retikulen är tydligt synlig genom fettets tunna och fortfarande ganska genomskinliga hud. Diametern hos artärerna och venerna är fortfarande ganska liten.

Ytterdäck av barnet

Vid den 18: e graviditetsveckan förändras barnets hudtjocklek, det ser inte längre ut så transparent som tidigare. Utanför är barnets hud täckt med ett speciellt smörjmedel. Den har en skyddande funktion och skyddar barnet från de negativa effekterna av den yttre miljön.

Svett- och talgkörtlar deltar aktivt i bildandet av detta speciella original smörjmedel. De bildar en hemlighet som blandas på ytan av huden med desquamerade hudvågor, som bildar ett smörjmedel.

Under en babys hud ökar subkutant fett dagligen. Denna process är en extremt viktig förberedelse före barnets kommande födelse. En tillräcklig mängd subkutant fett är nödvändigt för att säkerställa att barnet helt enkelt inte överkolas efter att ha förändrats sitt livsmiljö. Fat depot i kroppen utför en mycket viktig termoregulatorisk funktion.

Sekretor körtlar

Vid den 18: e veckan av graviditeten förekommer olika egna hormoner i blodets fosterblod. Detta beror på det faktum att vissa sekretoriska organ redan har börjat fungera. Så har barnet redan bildat hypofysen. Under sköldkörtelns direkta påverkan uppstår bildandet av specifika hormonella ämnen.

Formade gonader börjar också bilda hormoner. Så hos pojkar börjar koncentrationen av testosteron öka i blodet. Under dess inflytande sker den vidare utvecklingen av de inre genitala organen. Vid detta graviditetsstadium kan framtida föräldrar redan känna till deras barns kön.

digestion

Fostrets lever börjar bilda gall, som kommer in i tarmen. I framtiden är gallan nödvändig för bildandet av ursprungliga avföring. En fullständig matsmältningsprocess kommer att börja hos ett barn mycket senare - under den första utfodringen, men nu är denna process mer utvecklingsbar och nödvändig för full utveckling av matsmältningssystemet.

Vid den 18: e veckan av graviditeten utförs intestinal peristaltik redan i fostret. Peristaltiska rörelser uppträder med konsekvent sammandragning av tarmväggen. Denna process är extremt viktig, eftersom det är nödvändigt för korrekt matsmältning.

På tarmens inre vägg har speciella mikroskopiska utväxter, villi, redan dykt upp. Under deras inflytande sker absorptionsprocessen aktivt. Genom det intestinala villi-systemet kan näringsämnen komma in i blodomloppet och sprida sig till alla inre organ.

Ben och muskler

Strukturen hos fostrets muskuloskeletala system vid detta graviditetsstadium är redan ganska komplicerat. Således blir barnets underdelar längre än de övre. Detta leder till en förändring i kroppens proportioner.Barnet varje dag får allt mer "mänskligt" utseende.

Tätheten hos småben förändras också. De blir mindre sköra. Kalcium är mycket viktigt för att säkerställa normal bendensitet. För att möta det ökade behovet av kalcium borde den förväntade mammen äta mer mat som innehåller den i sin komposition. Ett utmärkt val kommer att vara färska mejeriprodukter.

Intensiv muskelutveckling bidrar till att barnet aktivt manifesterar sina första rörelser. Om barnet redan är tillräckligt stort, kan hans mamma även känna hennes barns "rörelse" i magen. Många kvinnor noterar att de första känslorna av deras babys rörelse, de först noterade vid 18-22 veckan av graviditeten.

Andningsorganen

Lungvävnad bildar fortfarande. Slutligen kommer lungorna att bildas lite senare. Även efter några veckor kommer en särskild substans att visas i dem - ytaktivt ämne. Det är nödvändigt så att lungorna kan hantera barnets första andetag fullt ut.

Kroppsparametrar

För att utvärdera hur barnet växer kan läkare använda olika kliniska parametrar. Du kan göra denna bedömning med hjälp av barnets vikt och höjd. Du kan mäta storleken på barnet, och ta reda på hur mycket han väger, med hjälp av ultraljud. För varje graviditetsperiod finns vissa normer.

De normala värdena för vissa ultraljudskriterier för fostret vid den 18: e veckan av graviditeten visas i tabellen nedan.

Studiekriterier

norm

tillväxt

20-21 cm

vikt

200-220 g

Mageomkrets

10,5-14,5 cm

Huvudomkretsen

13-16 cm

Biparietal storlek

36-47 mm

Frontal-nuchal storlek

49-60 mm

Lårlängd

23-30 mm

Axelängd

15-21 mm

Underarmlängd

17-23 mm

plats

Det är möjligt att bestämma i vilken anatomisk zon i livmodern fostret, genom ultraljudsundersökning. Med hjälp av ultraljud kan du bestämma fostrets bekkenpresentation när barnet befinner sig med sin bäcken ände till ingången till moderns bäcken. Ett sådant arrangemang är fysiologiskt ofördelaktigt. När pelvic previa läkare noggrant övervaka utvecklingen av graviditeten och välja en kejsarsnitt för obstetrisk hjälp, som regel.

Man bör komma ihåg att fostrets position i livmodern vid 18 veckor ännu inte är slutlig. Så, mycket aktiva och mobila barn före födseln kan ändra platsen mer än en gång. Därför bestämmer fostrets läkares position flera gånger under graviditeten.

Barnets utseende

Barnets ansikte under denna period av sitt intrauterin liv förändras något. Så ser barnet ut som en riktig liten man, inte en främling, utan med några mindre egenskaper.

Fostrets ögon verkar ganska stora. Utanför är de slutna ögonlocken. Under ultraljudet verkar barnet sova, men det kan inte vara fallet.

Varje dag förändras ansiktets proportioner. Konturerna i näsan och hakan blir tydligare och mjukare. Barnens öron är redan bildade, men hittills ligger de ganska nära halsen.

På huvudet och på barnets kropp finns små hår. Det finns också korta cilia och ögonbryn.

Barnet kan öppna och stänga munnen. Barnets första omedvetna känslor är vanligtvis synliga under ultraljudet, såvida inte barnet naturligtvis vänder sig bort från ultraljudssensorn under undersökningen. Den totala proportionen av fostrets kropp varierar också. Hans kropp är utdragen, och huvudet verkar inte längre stort. Små fingrar har redan naglar, och även ett unikt hudmönster är närvarande. Tummen i deras längd, som regel, överstiger resten av fingrar och tår.

Hur fostret utvecklas under den 18: e gravidveckan, se följande video.

17 veckor 19 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa