21 veckor 23 veckor

Fosterutveckling vid 22 veckors graviditet

Innehållet

Mitt i graviditetens andra trimester sker en hel del omvandlingar i barnets kropp. 22 veckors graviditet är ett mycket viktigt steg i barnets fosterliv.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Rör och motoraktivitet

Kanske är den mest slående manifestationen av intrauterin utveckling av en bebis i detta skede utseendet av aktiva rörelser i den. Observera att barnet rörde sig före - han kunde böja och böja handtagen, rör fingrarna med navelsträngen, men volymen av de utförda rörelserna var ganska liten.

Vid 21-22 veckors graviditet ökar antalet möjliga rörelser hos barnet flera gånger. Detta underlättas av flera skäl. Först har barnet en ganska välutvecklad cortex. Nervceller vid den här tiden aktivt samarbetar med varandra. Denna funktion gör barnets beteende svårare. För det andra är orsaken till uppkomsten av aktiva rörelser i fostret också ett ganska bildat muskuloskeletalt system. Barnets lilla ben är redan ganska starka.

Bontäthet fortsätter att öka vid varje efterföljande dag av graviditet. Kalcium är nödvändigt för ossifiering av små ben. Frånvaron av kalcium i den framtida moderns dagliga kost kan ha en negativ inverkan på bildandet av hela det muskuloskeletala systemet hos fostret vilket kommer att påverka dess intrauterin utveckling negativt.

Fostrets relativt små storlek bidrar också till att han känner sig trygg i livmodern. Så, barnet kan inte bara röra sin egen kropp med händerna, han kan röra vid livmoderns väggar. Även barnet, som aktivt studerar sitt vattenutrymme, kan trycka benens livmoderväggar.

Sådana aktiva rörelser kan som regel redan känns av en gravid kvinna. Mycket ofta avskriver kvinnor sådana manifestationer som intestinal upprördhet eller konsekvenser efter lite olämpligt ätit mat. Men varje dag blir barnets rörelser i sin mamma mage mer och mer kraftfull.

Vissa forskare konstaterar att intensiteten hos fostrets aktiva rörelser har ett antal unika individuella egenskaper. Sålunda kan rörelsens storlek till och med bero på barnets natur. Ett fidget barn kommer att ge mer makt till sin mamma än en lugn baby.

Ju mer fostret väger och den mindre storleken på honbäckenet, så känns kvinnan som regel regelbundet för hennes barns rörelse. Läkare tror att barnet i detta skede av graviditet ska skjutas inte mindre än tio gånger om dagen. Om han av någon anledning pressas betydligt mindre, borde den förväntade mamman diskutera detta faktum med sin obstetrikare-gynekolog.

Ibland känner en gravid kvinna att hennes barn sparkas för hårt. Om fostret plötsligt uppstod för mycket intensiv fysisk aktivitet är det alltid en anledning att hitta orsaken till situationen.

Forskare noterar att ett stort antal faktorer påverkar antalet rörelser som fostret utför:

  • En gravid kvinnas inre tillstånd, hennes psyko-emotionella inställning;
  • den framtida modernens dagliga kost
  • bostadsområde
  • samtidiga kroniska sjukdomar;
  • syrgasnivå.

För att normalisera fostrets aktivitet rekommenderar läkare den förväntade mamman att noggrant övervaka sin dagliga behandling. Regelbunden sömn och promenader i frisk luft vid denna tidpunkt kommer att ha en mycket fördelaktig effekt på barnets nervsystem, och därmed på hur många rörelser den utför.

Det är viktigt att notera att barnet vid denna tid av sitt intrauterinska liv ännu inte har bildat en daglig rytm. Det betyder att barnet inte uppfattar förändringen av dag och natt. Detta leder till att på kvällen, när en gravid kvinna redan ska sova, bestämmer hennes bebis att "göra övningar".

För att lugna barnet, rekommenderar experter den förväntade mamman att stroke hennes mage, prata med barnet och ens sjunga en vagga till honom.

Fostrets känslor

Aktiv utveckling av nervanalysatorer är nödvändig, för tack vare dem kan en liten man lära sig om världen runt honom. Det bör noteras att fostret vid denna tid av sitt intrauterin liv redan kan svara ganska bra på olika yttre stimuli.

De viktigaste neurala analysatorerna som redan börjar fungera i fostret vid 22 veckors svangerskap inkluderar följande:

  • hörsel;
  • ögat;
  • smak;
  • taktil.

hörsel

Forskare noterar att barnet redan i detta skede av graviditeten kan skilja mellan olika ljud. Han kan även känna igen sina föräldrars röster.

För den goda utvecklingen av barnens nervsystem rekommenderar läkare att framtida fäder och mödrar ska prata med sina barn. Samtidigt kan du stryka magen och berätta om sagorna.

Även en positiv effekt på utvecklingen av fostrets nervsystem har klassisk musik. Experter säger att du ska välja en mer lugn och melodisk verk. Mamma och älskling ska lyssna på musik i en måttlig volym. För höga ljud kan bara ge obehag åt barnet.

Regelbundna "konversationer" med barnet bidrar till bildandet av en särskilt positiv psyko-emotionell kontakt. I framtiden kan detta speciella förhållande mellan mor och barn fortsätta i många år.

syn

Vid 22 veckors graviditet har fostret redan ögon under århundraden med utsidan. I ett lugnt tillstånd, när barnet inte gör några aktiva rörelser, verkar det som att han sover. Vid denna tidpunkt är barnets hjärna verkligen vilande. Även i lugn och ro upphör barnet inte att växa och utvecklas.

Forskare tror att redan vid 21-22 veckors graviditet kan fostret reagera på starkt ljus. För irriterande strålar kommer barnet att vända sig bort från dem. Vetenskapliga experiment utfördes, vilket visar att när ett starkt ljus sätts på fosterets ansikte, vänder sig barnet bort från det. Överdriven insolation kan stimulera fostrets motoriska aktivitet.

smak

Intressant är att barnet, som väger ännu mindre än 500 gram, redan kan känna igen olika smaker. Gör detta foster genom att svälja fostervätska. Under dagen kan det svälja omkring 450 ml vätska. I framtiden kommer denna vätska in i kroppen, ett antal komponenter absorberas, och det mesta skiljs ut genom njurarna. Denna funktion av utveckling hjälper barnets urinsystem att utvecklas fullt ut.

Vid sväljning förbättrar barnet andningsapparaten. Faktum är att barnet gör sväljningsrörelser med det direkta deltagandet i andningsorganen. En sådan särskild utbildning är nödvändig för barnet för ytterligare självständigt boende. En tillräckligt utvecklad respiratorisk muskulatur är nödvändig för första andetag och övning av oberoende andning.

Sväljer fostervätskan, barnet känner sin smak. Han kan tycka om ett barn eller inte. Smaken av fostervätska påverkas starkt av maten som en gravid kvinna äter.. Fostervätskan kan ha en annan smak: på en dag är den salt och på en annan - sötare eller till och med bitter.

Touchen

Barnet kan redan definiera gränserna för vissa föremål. I regel manifesteras känslan av beröring i fostret vid detta stadium av sitt intrauterin liv i det faktum att smulan börjar röra sin egen navelsträng och röra ansiktet.

En sådan studie av världen i tvillingar är aktivt uppenbarad. De börjar studera varandra, kan hålla händerna. Barn gör sådana rörelser omedvetet. Genom sådan kommunikation sker den fortsatta utvecklingen av nervsystemet och analysatorerna.

utseende

Barnet ser fortfarande ganska roligt ut. Han liknar inte längre en tadpole eller en utlänning, men han ser fortfarande inte ut som en vanlig person.

Andelen av barnets kropp till 22 veckors graviditet varierar något. Fosterens armar och ben är redan utsträckta, medan huvudet inte ser överdrivet stort i förhållande till hela kroppen.

Barnet ser fortfarande mycket litet ut. Mängden fettvävnad som ligger under huden är fortfarande obetydlig. Varje dag kommer den bruna fettvävnaden i barnens kropp att öka - det är nödvändigt för att barnet kan leva självständigt i den yttre miljön.

Subkutan fettvävnad är nödvändig för barnet för termoregulering. En otillräcklig mängd fett kan bidra till ett starkt hypotermibarn efter födseln.

Babys hud ser rynkigt ut. Nästan hela ytan av kroppen är täckt med små duniga hår. Färgen på fostrets hud är fortfarande ganska rosa, men börjar gradvis blekna. Detta beror på det faktum att allt fler original smörjmedel uppträder på ytan av huden varje dag. Det bildas genom att blanda utsöndringen av svett och talgkörtlar i huden med desquamerade epitelceller.

Kroppsparametrar

För att bestämma den grundläggande storleken på barnets kropp använder läkare en särskild diagnostisk metod som kallas fetometri. I kärnan är det en ultraljudsundersökning som gör det möjligt att bestämma storleken på de viktiga inre organen i barnet.

Varje vecka av graviditet präglas av sina egna normer av de studerade storlekarna. Viktiga kliniska tecken bestämda i fostret vid den 22: e veckan av svangerskapet presenteras i tabellen nedan.

Undersökat kriterium

norm

tillväxt

26-27,5 cm

vikt

420-460 gram

Bipartial storlek (BPR)

5-7 cm

Huvudomkretsen

17,9-21,3 cm

Sminkomkrets

14,7-19,1 cm

Femur benlängd

3,5-4,4 cm

Humerus längd

3-3,9 cm

Underbenets längd

2,5-3,4 cm

Benlängd av shin

3-3,9 cm

Ett annat viktigt kriterium för att bedöma intraderin utveckling av fostret är beräkningen av hjärtfrekvensen (HR). Vid 22 veckors graviditet kan det beräknas inte bara vid ultraljud utan även vid klinisk undersökning av en läkare som använder ett vanligt obstetriskt stetoskop. Normal fetalt hjärtfrekvens vid 22 veckors graviditet är 140-160 slag per minut.

Plats i livmodern

Barnet kan ligga i livmodern på olika sätt. En av de mest fördelaktiga platserna är huvudvärkpresentation. I detta fall riktar barnets chef sig mot ingången till det lilla bäckenet. När huvudet förekommer naturlig förlossning, går det som regel positivt. Risken för födelseskada medan den är betydligt lägre än med andra typer av presentation.

Ett mindre gynnsamt alternativ för fosterpresentation är bäckenet. I detta fall, inte barnets huvud, men hans bäcken är vänd mot födelsekanalen. Ett sådant "omvänd" arrangemang av barnet komplicerar väsentligt processen med naturligt oberoende arbete. Med bäckenpresentation tillgriper läkare oftast den kirurgiska metoden för obstetrisk hjälp och gör en kejsarsnitt.

En mindre gynnsam variant av fostrets plats i livmodern kan vara en farlig utveckling av ett antal patologiska tillstånd. Så om en kvinna märkte läckage av fostervätska under ett barns lager, eller hon utvecklade ett starkt smärtssyndrom i magen, bör hon omedelbart söka läkarvård.

Hur fostret utvecklas vid den 22: e veckan av graviditeten, se nästa video.

21 veckor 23 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa