22 veckor 24 veckor

Fosterutveckling vid 23 veckors graviditet

Innehållet

Vid vecka 23 i fostrets liv uppträder en hel del olika omvandlingar i fostret.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Plats i livmodern

Barnet kan ligga i livmodern på olika sätt. Barnets plats är en mycket viktig parameter som måste bestämmas av läkare. De utför en sådan bestämning även flera gånger under hela graviditeten. Faktum är att barnets initiala arrangemang i livmodern kan förändras flera gånger före leverans. Om barnet är fidget och av en eller annan anledning har mycket och rör sig aktivt, kan dess position i livmodern förändras.

Huvudvärkpresentation är den mest fysiologiskt optimala. I detta fall ligger bebisens huvud mot ingången till hans mors bäcken. Med detta arrangemang fortsätter fostret under naturlig förlossning som regel ganska bra. Farliga personskador eller olika skador i denna position är ganska sällsynta.

Huvudvärk previa

Ett mindre gynnsamt alternativ för platsen för barnet i livmodern är bäckenpresentation. I detta läge är det inte fostrets huvud, men bäckenet som vrids först mot födelsekanalen. I det här fallet kan processen med naturlig förlossning vara farlig genom utveckling av ett antal generiska patologier.

Mest troligt, om fostrets position inte förändras före födseln, kommer läkaren under bekkenpresentationen av barnet att erbjuda sin mamma att föda en kejsarsnitt.

Fosterets mindre fördelaktiga placering i livmodern är också farlig genom utveckling av ett antal patologier även under graviditeten. En gravid kvinna som vet att hennes bebis är i bäckenpresentation bör vara särskilt försiktig med sin hälsa. Om hon märkte en läcka i hennes fostervätska eller kraftig kramper i magsår, ska hon omedelbart söka medicinsk hjälp.

Pelvic presentation

Kroppsparametrar

För att bestämma huvuddimensionerna hos fostrets kropp, tillgriper läkare en speciell ultraljudsmetod. Det kallas fetometri. Under denna undersökning undersöker en ultraljudsspecialist som använder en ultraljudssensor de främsta inre organen och strukturerna hos barnet, vilket gör obligatoriska mätningar.

För varje graviditetsperiod finns vissa gränser för normala värden för de bestämda kliniska parametrarna. De viktigaste parametrar som studeras är barnets vikt och höjd. Räntorna för dessa kliniska indikatorer presenteras i tabellen nedan:

Undersökat kriterium

norm

tillväxt

28-32 cm

vikt

350-510 gram

Med flera graviditeter är storleken på spädbarn något annorlunda. Det händer ofta att en av barnen växer något snabbare och intensivare än den andra. Detta bidrar till att en bror eller syster väger mer än en annan. Denna funktion är ganska fysiologisk och förekommer ganska ofta i flera graviditeter.

Ett mycket viktigt kriterium för bedömning av fostrets utveckling är beräkningen av sin hjärtfrekvens (HR).Barnets hjärtslag på 22-23 obstetrisk vecka av graviditeten bestämmer läkare inte bara under ultraljudsundersökningen utan också med hjälp av det vanliga obstetriska stetoskopet.

För att beräkna hjärtfrekvensen väljer läkaren det bästa auskultationsstället. Detta är en bestämd punkt på den "gravida" magen, där barnets hjärtatoner hörs lättare. Hjärtfrekvensen är en viktig markör för hur fosterutveckling uppstår. Normalfetal hjärtfrekvensvärden anges i tabellen nedan:

Hjärtfrekvens

Hjärtfrekvens

Hjärtfrekvens

140-160 slag per minut

Den 23 veckan av graviditeten åtföljs av karakteristiska manifestationer i arbetet hos alla fetalnervalysatorer. Utvecklingen av barnets nervsystem varje dag i andra trimestern är mycket aktiv.

Fostrets känslor

Vid denna tid av graviditeten väger barnets hjärna ca 80 till 90 gram. I cortex ökar antalet vikningar och furor. Sådana förändringar bidrar till det faktum att barnets beteende blir mer ordnad och komplex.

För en aktiv kognition av omvärlden måste barnet ha välutvecklade nervanalysatorer. De kallas också sinnena. Genom sådana analysatorer kan barnet känna igen olika ljud, reagera på starkt ljus och intensiv lukt, såväl som smak.

Barnet uppfattar olika smaker när man tar in fostervätskan. Fostervätskans kemiska sammansättning kan vara annorlunda och beror till stor del på den förväntade moderens dagliga kost. Så är fostervätskan oftast söt eller salt.

Om fostervätskan sväljs, inträffar en intensiv utveckling av urinvägarna. Under dagen kan fostret redan svälja omkring 400-500 ml vätska. Det går in i barnets mag-tarmkanal, ett antal näringsämnen (främst glukos) absorberas i barnets blodomlopp, och det mesta utsöndras genom njurarna. En sådan biologisk process är inte bara den viktigaste fasen av fostrets utveckling av barnet, men bidrar också till de vanliga förändringarna i fostervätskans kemiska sammansättning. Under dagen kan det ändras flera gånger.

Under sväljningen av fostervätska förekommer också en slags "träning" av de respiratoriska musklerna i fostret. För att svälja vätskan måste du delta direkt i fostrets bröstkorgs muskler.

Det är roligt att när man sväljer en tillräckligt stor mängd vätska börjar barnet hicka. Denna funktion är ganska fysiologisk och indikerar att barnet är fullt utvecklat i livmodern.

Motoraktivitet

Barnets första rörelser, som hans mamma redan kan känna, är ett tydligt tecken på den 23: e veckan av graviditeten. Vanligtvis, före denna graviditetstid, känner en kvinna inte sådana uttalade manifestationer av hennes barns motoriska aktivitet.

Utseendet på de första upplevda rörelserna i barnet bidrar till ett antal anledningar. Den främsta är en ganska bra utveckling av barnets hjärna. Aktiv rörelse indikerar att barnet gradvis börjar "utforska" den livsmiljö där den ligger. Barnet blir också intressanta delar av kroppen. Han kan röra ansiktet, huvudet, leka med navelsträngen.

Ultraljudsspecialister pekar på hur roligt det är för dem att observera beteendet hos tvillingar eller tvillingar under undersökningen vid denna graviditetsalder. Tvillingarna kan beröra varandras navelsträng och även hålla händerna. Detta gäller i regel inte bara den framtida mamman, utan också den läkare som utför studien.

Vid 22-23 veckan av graviditeten är barnets ryggdelar redan ganska välutvecklade. Vid denna tid ökar också rörligheten i livmoderhalsområdet. Detta bidrar till att barnet kan vrida huvudet och till och med trycka hakan på nacken lite.Ett mycket aktivt och mobilt barn kan till och med rulla över eller vrida sig runt sin axel. För mycket intensiv fysisk aktivitet hos barnet kan i vissa fall vara farligt. Under ett antal samtidiga förhållanden kan förträngning av barnets nacke eller mage med en navelsträng eller förändring av dess plats i livmodern uppträda. Följ graviditetsförloppet, när barnet är ganska pressat, behöver du med särskild uppmärksamhet.

Funktionens manifestation i fostret ger möjlighet att lugna sig. Experter noterar att fostret vanligtvis i minst 23 störningar i den 23: a graviditetsveckan gör minst 10 störningar. Denna indikator är emellertid genomsnittlig och har endast ett vägledande värde. Under resten kan barnet sova. Hans ögon i detta tillstånd är täckta i århundraden. Inga aktiva intensiva rörelser medan barnet inte gör det. Data från vissa vetenskapliga studier visar att fostret börjar ha drömmar vid den 23: e veckan av graviditeten.

utseende

Vid 23 veckors graviditet är fostret redan ganska bildat. Han har inte längre ett så stort huvud i förhållande till kroppen som det föreföll tidigare. Barnens händer och fötter är tillräckligt långa. De har redan små fingrar, vars phalanx är täckt med en fingernagel.

Fetans hela yta vid detta stadium av intrauterin utveckling täcker det ursprungliga smörjmedlet. Det är nödvändigt för barnet och skyddar det mot effekterna av några negativa miljöfaktorer. Det ursprungliga smörjmedlet framträder när man blandar en speciell hemlighet som utsöndras genom kanalerna av starka och svettkörtlar med desquamerade epitelceller.

Barnets hud har en rosa färg. Hela hans hud är fortfarande skrynklig. Denna funktion beror på det faktum att fostret ännu inte har en tillräcklig mängd fettvävnad. Varje dag ökar mängden fett i barnets kropp och når den optimala nivån för födseln.

Utan ett tillräckligt innehåll av subkutant fett i kroppen kommer den termoregulära funktionen att försämras.

Fosterets ansikte ser fortfarande lite roligt ut. Han har stora ögon som täcker känsliga och praktiskt genomskinliga ögonlock från utsidan. Över ögonen växer korta, små duniga hår, som senare blir riktiga ögonbryn. Fostret har redan cilia, men de är fortfarande ganska lätta och korta.

Konturerna hos näsan och hakan av barnet med varje ytterligare graviditetsdag blir allt tydligare. Så, näsan verkar inte vara så platt som tidigare. Små börjar kinderna att dyka upp. Öronen är fortfarande ganska nära nacken.

Nästan hela kroppen av fostret och huvudet är täckt av duniga hår. De kallas också lanugo. I framtiden kommer dessa hår gradvis att försvinna, och barnets hud kommer att se jämnare och jämnare ut.

Om vad som händer med mamma och bebis i den 23: e gravidveckan, se nästa video.

22 veckor 24 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa