23 veckor 25 veckor

Fosterutveckling under den 24: e veckan av graviditeten

Innehållet

24 veckors graviditet präglas av ett antal specifika förändringar i fostrets kropp.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Plats i livmodern

Fostrets position i livmodern är en mycket viktig klinisk parameter. Behandlingen av barnet i livmodern utvärderas nödvändigtvis flera gånger under hela graviditeten. Det är viktigt att komma ihåg att fostret kan ligga i livmodern vid den 24: e våningsveckan på ett helt annat sätt än omedelbart före födseln.

Vanligtvis förekommer en sådan förändring av positionen i rastlösa barn som gillar att aktivt flytta och till och med rulla över. På fostrets plats påverkar en hel del olika faktorer.

Den mest fördelaktiga, ur fysiologisk synvinkel, är huvudvärkpresentation. I det här fallet kommer den första födelsen att föda huvudet, och då kommer andra delar av barnets kropp redan att fötas. Experter noterar att med huvudvärk är risken för att utveckla farliga skador och skador ganska låg. I detta fall är självständig naturlig förlossning möjlig.

Ett mindre gynnsamt alternativ är placeringen av bebisprotesen. I det här fallet är den första i födelsekanalens riktning barnets bäcken. Med bekkenpresentation kan processen med naturligt oberoende arbete kompliceras av utvecklingen av olika traumatiska skador hos både kvinnan och fostret.

Gravida kvinnor, som regel, har hört från läkaren att barnet befinner sig i en bäckenpresentation, börjar bli panik. Panik är inte värt det: Barnets ställning före födseln kan ändras flera gånger. Vid den 24: e graviditetsveckan är previa ännu inte slutgiltigt.

Om barnet befinner sig i denna position i livmodern, borde den gravida kvinnan vara mer uppmärksam på hennes tillstånd. Hon behöver övervaka det möjliga utseendet på olika blödningar från könsorganen eller utvecklingen av läckage av fostervätska.

Om sådana symptom uppstår, bör du inte fördröja att söka medicinsk hjälp.

Om barnet är i huvudpresentation så är detta ett mycket gynnsamt tecken. En måttlig fysisk aktivitet hos fostret, som regel, kommer inte att bidra till att ändra barnets position i livmodern. Om barnet av någon anledning känner ett visst obehag och börjar trycka hårt, då kommer han i så fall att kunna ändra sin presentation över tiden.

Första känslor

Under denna graviditetsperiod är barnets nervanalysatorer redan ganska utvecklade. I hjärnan hos ett barn arbetar "många" neuroner varje dag. Ett stort antal speciella kontakter eller anslutningar mellan dem ger förändringar i barnets beteende. Det bör noteras att varje dag ökar antalet rörelser som barnet gör avsevärt.

Hjärnans massa i fostret vid 23-24-åldersveckan i graviditeten är cirka 100 gram. Det har redan bildat huvudspåren och gyrusen. Vid varje efterföljande dag av graviditet fortsätter hjärnbarken att utvecklas.

Intensiv utveckling av nervsystemet orsakar det faktum att barnet har de första förnimmelserna. Självklart är de fortfarande annorlunda än de som manifesterar i honom efter födseln. Med hjälp av nervanalysatorer eller känna organ börjar barnet känna sig själv och vattenvärlden där han fortfarande är belägen.

syn

Vid den 24: e gravidveckan börjar barnets ögon öppna. Han gör detta medan barnet inte är helt villigt, eftersom det ljusa ljuset gör honom obekväma.

Enligt vetenskaplig forskning kan fostret, som ligger i livmodern, reagera på det ljus som står inför det. Så när ljusa strålar träffar ett barns ansikte - han vänder sig bort från dem. Man tror att hög insolation även kan förbättra barnets motoraktivitet.

Utanför är fostrets ögon täckta i århundraden. Man tror att vid denna graviditetsperiod börjar en cirkadisk rytmförmåga att bildas i en bebis. Den cirkadiska rytmen är barnets förmåga att sova på natten och hålla sig vaken under dagen. Fram till den 24: e veckan av graviditeten reagerade fostret inte på något sätt på dag och nattbyte. Med varje påföljande graviditetsdag kommer denna förmåga att utveckla en cirkadisk rytm hos en bebis att förbättras.

hörsel

Den auditiva analysatorn, genom vilken barnet kan skilja olika ljud vid detta graviditetsstadium, har redan bildats. Det bör noteras att kroppens fullbordade arbete kommer att inträffa något senare - efter barnets födelse. Dock kan de första manifestationerna av hur den auditiva analysen fungerar fungera redan vid denna period av intraderin utveckling av fostret.

Barnet vid 24 veckors graviditet kan redan skilja mellan olika ljud och jämn ljud. Det märks att moderns röst i regel har en lugnande effekt på barnet som är i livmodern.

Det har en mycket positiv effekt på barnets nervsystem och trevlig klassisk musik. Vissa forskare tror även att under denna period av intrauterin utveckling av fostret är det redan möjligt att börja forma sin musikaliska smak. För att göra detta erbjuder de framtida mammor som är i den 24: e graviditetsveckan för att lyssna på sina barn olika musikaliska verk.

Det är mycket viktigt att välja melodierna på ett sådant sätt att de inte ger barnet obehag. Om en gravid kvinna märker att barnet sparkar för hårt i hennes mage, är det troligt att den här låten inte bara gillar barnet - det är bättre att välja en annan.

Inte mindre effektiv metod att lugna barnet läser honom sagor. Naturligtvis kommer inte barnet att förstå meningen med läsningen, men den positiva effekten på hans aktivt utvecklande nervsystem kommer att utövas. Sådan gemensam läsning av böcker och sagor stärker också den psyko-emotionella kopplingen mellan mamma och barn.

smak

Det är förvånande att barnet, som väger ungefär ett halvt kilo, redan har receptorer i tungan. De kan särskilja mellan olika smaker. Så, kan barnet "med lätthet" känna igen den salta, söta och jämn bittera smaken. Han gör detta när han sväljer fostervätska.

Smaken av fostervätskan påverkas till stor del av maten som förbrukas av den förväntade mamman. Vissa forskare tror att smaksvanorna och missbrukarna hos människor bildas under graviditetens andra trimester. Så, i framtiden kan barnet bli en söt tand eller omvänt bli kär i salt mat.

Fostervätska, som fostret aktivt sväljer, kommer in i kroppen. I framtiden absorberas vissa näringsämnen, såsom glukos, i barnets blodomlopp, medan andra utsöndras genom njurarna och urinvägarna.

Experter har funnit att under dagen kan fostret svälja omkring 400-600 ml fostervätska. Det är nödvändigt för honom inte bara för den aktiva utvecklingen av matsmältningssystemet och urinvägarna, men också för förbättring av andningsorganen. Faktum är att när man svalnar fostervätskan arbetar pectoralmusklerna aktivt.Sådan involvering av pectoral musklerna ytterligare hjälper dess utveckling och är nödvändig för att barnet ska utföra sitt första andetag.

Motoraktivitet

Vid 24 veckor känner den gravida, förväntade mammen redan hennes älskling. Barnet brukar sparkas och drivas. Sådana känslor som en kvinna kan uppleva i olika delar av buken. Det beror på hur hennes bebis är belägen.

Fostret kan som regel knocka eller röra livmodern med händerna. En tillräckligt stor volym av livmodern tillåter barnet att trycka med fötter från en vägg och förflytta sig i vattenmiljön till en annan. Från utsidan kan det tyckas att barnet är "flytande" i livmodern.

Vid varje påföljande graviditetsdag förändras karaktären av rörelserna: barnet växer, dess vikt och höjdökning, vilket leder till att fostrets motoraktivitet kommer att manifestera sig på ett annat sätt.

Vid multipel graviditet är barnets beteende i förhållande till varandra intressant. Tvillingar upptäcker inte bara sin egen kropp, rör sig på ansiktet och navelsträngen utan också relaterar till enskilda delar av en litenbrors eller systers kropp. Ultraljudsspecialister säger att under studien är det intressant för dem att titta på beteendet hos tvillingarna i livmodern: barn kan hålla varandras händer och ens försöka slåss.

Fosterets motoraktivitet vid detta graviditetsstadium är ett mycket viktigt kliniskt kriterium för att bestämma barnets tillstånd i livmodern. Experter tror det under dagen måste fostret göra minst 10 aktiva rörelser. Det bör noteras att det händer att barnet rör sig aktivt, men hans mamma känner inte alla sina rörelser. Detta påverkar ett stort antal skäl.

I vilket fall som helst, om fostrets fysiska aktivitet har förändrats avsevärt, måste kvinnan definitivt diskutera detta med sin obstetrikare-gynekolog.

Kroppsparametrar

Varje gestationsperiod är unik. Varje vecka fortsätter barnet att växa och utvecklas. För att bestämma fostrets exakta storlek, tillgriper läkare en ultraljudsundersökningsmetod, kallad fetometri. Under denna studie gör doktorn speciella mätningar och återspeglar dem i sin läkarrapport.

Att bestämma parametrarna hos fostrets kropp är ett viktigt diagnostiskt kriterium som gör det möjligt för experter att förstå hur väl den intrauterina utvecklingen fortskrider.

Viktiga kliniska kriterier i ett barn är hans höjd och vikt. Även under fetometri kan specialist bestämma andra kliniska parametrar.

Normala värden för de kliniska parametrarna bestämda av fostret presenteras i följande tabell:

Undersökad egenskap

Norm vid 24 veckors graviditet

tillväxt

27-35 cm

Kroppsvikt

500-600 gram

Förutom att bestämma kroppens parametrar hos ett barn, utvärderas hans hjärtslag nödvändigtvis. Barnet vid detta graviditetsstadium arbetar redan aktivt med hjärtat, som pumpar blod genom blodkärlen. För att bedöma hur hjärt-kärlsystemet fungerar fungerar läkare definitionen av hjärtfrekvens eller hjärtfrekvens.

Hjärtfrekvensen kan utvärderas under ultraljud, liksom med direkt lyssnande på buken med ett stetoskop. Om barnet är ganska stort, hör då hans hjärta slår, kanske den framtida pappan. För att göra detta borde han helt enkelt lägga örat i magen där barnet "bor" och lyssnar.

Hjärtfrekvensen är ett av de viktigaste kliniska kriterierna för fostrets välbefinnande. För varje graviditetsperiod har de egna normerna för denna indikator. Standarderna för detta kriterium presenteras i tabellen nedan:

Detekterbar funktion

Pulsfrekvensen i 24 veckors graviditet

Foster hjärtfrekvens

140-150 slag per minut

utseende

Frukten ser ut som en riktig person, men bara i en "miniatyr" -version. Barnet har redan bildat ansiktets huvuddrag. Så, konturerna i näsan och pannan är väldefinierade.Fostret har redan bildat kinder, men de är fortfarande ganska platta.

Barnets hud är täckt av rynkor. Hudfärgen är rosa med en liten gulaktig grå färg på grund av det ursprungliga smörjmedlet. Det bildas genom att blanda sekretionen hos talgkörtlarna och könkörtlarna med desquamated epithelium.

Frukten verkar fortfarande ganska tunn. Detta beror till stor del på bristen på en tillräcklig mängd brun fettvävnad hos barnet. Med varje efterföljande graviditetsdag ökar antalet i barnens kropp.

Brun fettvävnad är nödvändig för barnet så att han kan leva oberoende av sin mammas mage. En tillräcklig mängd fett hjälper barnet att helt enkelt inte frysa efter födseln.

Om vad som händer med fostret och framtida mamma i den 24: e veckan av graviditeten, se följande video.

23 veckor 25 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa