24 veckor 26 veckor

Fosterutveckling under den 25: e veckan av graviditeten

Innehållet

25 veckors graviditet präglas av ett antal specifika förändringar i fostrets kropp.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Kroppsparametrar

Fostrets huvudsakliga kroppsstorlekar är mycket viktiga - de ger läkare information om hur bra barnets fosterutveckling fortskrider.

För att bestämma de grundläggande parametrarna hos fostrets kropp använder experter en ultraljudsdiagnostisk metod som kallas fetometri. Under denna studie bestämmer specialisten de grundläggande dimensionerna hos fostrets kropp och gör speciella mätningar. Därefter tar han dem in i sin läkarrapport, som därefter utfärdas till en gravid kvinna.

De viktigaste kriterierna för att bestämma parametrarna hos fostrets kropp är dess höjd och vikt. Med varje efterföljande dag av graviditet väger barnet mer och mer, men tillväxten ökar mindre intensivt. Normala värden för de studerade parametrarna hos fostrets kropp presenteras i tabellen nedan.

Bestämt kliniskt tecken

Norm vid 25 veckors graviditet

tillväxt

33,5-34,5 cm

vikt

600-700 gram

Huvuddiameter

62,3 mm

Magsdiameter

64,2 mm

Bröstets diameter

63,1 mm

hjärtslag

Utvärdering av kardiovaskulärsystemet hos fostret är mycket viktigt. Det visar hur väl hjärtat pumpar blod genom blodkärlen. För intensiv intrauterin utveckling är det nödvändigt att det kardiovaskulära systemet inte störs.

Läkare använder ett speciellt kliniskt kriterium som kallas hjärtfrekvens (HR) för att utvärdera hjärtans prestanda. Även den framtida fadern kan räkna med det. För att göra detta borde han lägga huvudet mot sin make, där barnet "bor" och lyssnar. Antalet slag per minut kallas hjärtfrekvens.

Närmare bestämt bestäms fostrets hjärtfrekvens genom att man utför en ultraljudsundersökning och lyssnar på hjärtfrekvensen med ett obstetriskt stetoskop. Normala värden på hjärtfrekvens hos en bebis under denna period av hans prenatala liv är 140-150 slag per minut.

Om fostrets hjärtfrekvens ligger inom det normala området, så kallar läkare detta tillstånd normokardi. I det här fallet är oroa sig för barnets tillstånd inte värt det. En signifikant minskning av hjärtfrekvensen under normala indikerar att fostret har utvecklat bradykardi och hjärtklappning kallas takykardi.

Det är viktigt att komma ihåg att den periodiska ökningen eller bromsningen av fostrets hjärtslag kan vara. Men om detta tillstånd kvarstår under en ganska lång tid, då i en sådan situation borde en gravid kvinna alltid samråda med sin läkare.

utseende

Frukten ser väldigt roligt ut - det liknar redan en person, men bara i miniatyr. Varje dag förändras konfigurationen av barnets kropp gradvis. Huvudet verkar inte längre så stort i förhållande till kroppen.

Fostret har redan bildat fötter. På varje fot är det små fingrar, deras terminalfalanger täcker naglarna. Fogarna på armar och ben är ganska mobila. Barnet är redan ganska bra på att böja och böja armarna och flytta benen.

På barnets kropp finns små pistolhår. Experter kallar den här fetala hårlinjen lanugo. I framtiden kommer detta hår att försvinna, och barnets hud blir jämn och jämn.

Färgen på fostrets hud - rosa med en svagt gråaktig nyans, vilket ger ett speciellt original smörjmedel. Det bildas på grund av att svett- och talgkörtlarna fungerar - deras hemlighet blandas med exfolierat epitel, vilket bildar ett smörjmedel. En sådan "beläggning" är nödvändig för barnet under denna period av dess intrauterin utveckling. Det bidrar till att skydda barnets mycket känsliga och sårbara hud från olika mekaniska influenser och förbättrar rörligheten i vattenmiljön.

På barnets ansikte är ögonen tydligt synliga. Barnet kan redan öppna dem. Ögon utsidan är täckt i århundraden. Ögonlockens hud är fortfarande tunn och till och med transparent, en tunn tråd av blodkärl framträder genom den. Om några veckor kommer barnets ögonlopps hud att bli tätare.

Över ögonbrickorna växer korta hår som bildar ögonbrynen. Som regel har de en ljus färg, men senare kommer det att förändras. Den ärftliga faktorn påverkar ögonbryns och ögonfransar.

Varje dag ändrar konturerna i näsan och hakan. Så blir de tydligare definierade. Pannan verkar inte längre så platt. Fostret har redan kinder, bara de är ännu inte plumpa - det beror på att barnet inte har tillräckligt med fettvävnad.

Otillräckligt fett under huden bidrar till att barnet ser ganska tunt ut. Bildandet och ackumuleringen av borrfett i fostret sker gradvis. Med varje efterföljande vecka av graviditet kommer mängden att öka, och vid födseln kommer det redan att räcka för barnets oberoende liv.

Vid den 25: e graviditetsveckan har barn redan grundläggande sexuella egenskaper. En ultraljudsspecialist kan ganska enkelt bestämma ett barns kön. Ägg bildas redan hos tjejer, och prostata körs bildas hos pojkar.

Plats i livmodern

Barnet kan ligga i livmodern på olika sätt. Det mest gynnsamma läget är när barnets huvud pekar ner mot födelsekanalen. Denna presentation heter huvudet. När huvudet förekommer under födselns första födda bebishuvud och sedan andra delar av kroppen. I detta fall är sannolikheten för utveckling av födelseskador och olika skador på moder och foster ganska låg.

Ett mindre fördelaktigt alternativ i livmodern är bäckenpresentation. I detta fall är inte barnets huvud, men bäckens ände närmare moderns bäckens botten. I detta fall är födelsen av huvudet först omöjligt, men självständig naturlig förlossning med bäcken framställning av fostret är ganska farligt. Läkare noterar att perinatal mortalitet vid födseln med denna fostrets position i livmodern är fortfarande hög.

För att förhindra utveckling av farliga personskador väljer obstetrik-gynekologer en kirurgisk metod för obstetrik. För att göra detta, med en bäckenpresentation av fostret, utförs en kejsarsnitt.

Den förväntande mamman, vars barn är i bäckenpresentation, borde också noggrant övervaka sitt hälsotillstånd. Utseendet på varningsskyltar bör vara en brådskande anledning för kvinnan att konsultera en läkare. Så läckage av fostervätska eller riklig blodutsläpp från könsorganet är negativa symtom som kräver brådskande läkarbesök.

Det är viktigt att komma ihåg att fostrets presentation inte är slutlig i 24-25 veckan av graviditeten. Det mobila och aktiva barnet, som gör många rörelser, kan helt ändra sin position i livmodern före dess födelse.

Läkare utvärderar hur barnet "ligger" i livmodern flera gånger under hela graviditeten. De utvärderar också nödvändigtvis fostrets position i livmodern före den kommande födelsen.

Motoraktivitet

Vid den 25: e gravidveckan ökar volymen aktiva rörelser i fostret avsevärt. Denna funktion beror till stor del på att barnet har ett välutvecklat nervsystem och muskuloskeletala system. Således är hjärnans massa i fostret vid 24-25 veckors graviditet cirka 100-110 gram. Musklernas elasticitet och kontraktilitet är också ganska hög.

Sådana egenskaper hos barnets prenatal utveckling bidrar till det faktum att han börjar att aktivt utforska vattenvärlden där han bor. Så börjar barnet skjuta ut livmoderns ben. Sådana rörelser bidrar till det faktum att en gravid kvinna känns som att hennes barn sparkar.

Barnets första rörelse får sin framtida mamma som regel många olika känslor. Många kvinnor noterar att de på det ögonblicket kände sig överhängande moderskap. Den framtida mamma kan känna barnets rörelser på olika sätt. Skakningar i magen förekommer som regel under eller i laterala delar av buken. Det beror på platsen för barnet i livmodern.

Det är viktigt att notera att barnet redan har förmåga att cirkadisk rytm. Det betyder att barnet är vaken under dagen och sover om natten. Forskare har funnit att fostret kan sova under 16-19 timmar under denna graviditetsperiod. Vid andra tillfällen kan barnet vara ganska aktivt och mobilt.

Fosterets motoraktivitet är ett viktigt kliniskt kriterium för dess intrauterin utveckling. Så, om barnet upplever något obehag, börjar han sparka mer ofta och intensivt. En sådan "återkoppling" med modern är tänkt av naturen så att en gravid kvinna självständigt kan bestämma barnets tillstånd.

Barnets för kraftiga aktivitet bör vara ett obligatoriskt tillfälle för samråd med en läkare som observerar graviditeten. I vissa fall bidrar hypoxi - syreavmattning av vävnader och inre organ - till en ökning av fostrets motoriska aktivitet. Hypoxi uppträder som regel med otillräcklig syreförsörjning.

Det bör noteras att motoraktiviteten även har individuella egenskaper. Så, om barnet är ganska lugnt, kommer han att flytta och sparka i sin mammas mage mycket mindre än en rastlös person.

Fostrets känslor

I den 25: e gravidveckan är barnens kropp redan ganska välutvecklad. Hans sinnen fungerar redan, genom vilket barnet kan uppleva omvärlden. Naturligtvis kommer verkligen nervanalysatorer att fungera först efter en bebis födelse.

Fostret vid 25 veckors graviditet kan höra olika ljud. Till exempel kan för höga ljud orsaka obehag för barnet. Han kommer "informera" sin mamma om detta genom att börja sparka starkt i magen.

Frukten kan också skilja röster. Så särskiljer han särskilt välsmakens röst. Forskare har bevisat att moderns röst har en lugnande effekt på barnet. Därför rekommenderar läkare att framtida mammor ska prata med sina barn redan under graviditeten - detta kommer att bilda en positiv psyko-emotionell koppling.

Barnet kan också svara på ljuset. Det är bevisat att ljusa ljusstimuli leder till ökad fostermotoraktivitet. Så försöker barnet vända sig från det alltför starka ljuset som faller på hans ansikte.

Förutom den visuella och auditiva analysatorn börjar smakanalysatorn gradvis fungera i barnet. Baby, som sväljar fostervätska, kan skilja sin smak. Så kan fostervätskan vara söt, bra eller till och med bitter. Kanske definitionen av smak på grund av de speciella mikroskopiska processerna - papillorna, som ligger på tungan.

Intensiv intrauterin utveckling åtföljs också av en snabb tillväxt av interna organ. Så börjar barnets tarmar börja arbeta. Behandlingen av barnet bildar gall, vilket är involverat i bildandet av mekonium. Fostret har också njurar och kan urinera.

Om vad som händer under den 25: e gravidveckan, se nästa video.

24 veckor 26 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa