26 veckor 28 veckor

Fosterutveckling under den 27: e veckan av graviditeten

Innehållet

Varje dag är barnets prenatala liv en helt unik händelse. Denna artikel kommer att berätta om funktionerna i barnets utveckling vid vecka 27.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Anatomiska egenskaper

För att bestämma hur fullt en baby växer, använder läkare speciella ultraljudsundersökningsmetoder. När du utför en sådan studie kan läkaren få huvuddimensionerna för det aktivt växande barnet.

Normala värden för de bestämda parametrarna vid varje graviditetsintervall varierar. Tabellen som följer visar normer för de främsta kliniska parametrarna i fostrets kropp, bestämda under fetometri.

Undersökad parameter

Norm vid 27 veckors graviditet

tillväxt

35-35,5 cm

vikt

900-980 gram

Biparietalstorlek (BPR)

65-75 mm

Underbenets längd

38-45 mm

Benlängd av shin

44-51 mm

Lårlängd

47-56 mm

Axelängd

44-51 mm

Mageomkrets

20,5-25,3 cm

Huvudomkretsen

23,4-27,3 cm

Frontal-nuchal storlek

80-97 mm

Förutom att bestämma hur mycket en baby väger och hur länge den är, med hjälp av samma ultraljudsundersökning, kan specialister se hur fostret ser ut. Moderna anordningar, på vilka sådana typer av forskning utförs, gör det möjligt att få en ganska tydlig bild med huvuddragen i barnets ansikte i livmodern.

Krummens huvudsakliga egenskaper vid den 27: e veckan är redan ganska välformade. Öronen är små och börjar flytta något till sidorna. Ögonlocken täcker ögonlocken.

Över de övre kanterna av ett barns ögon växer små ögonbryn. Fostret har även bildat små ögonfransar. Med varje efterföljande dag av graviditet blir barnet sötare. Hans hud förvärvar gradvis en fysiologisk färg och blir blekrosa med en grå nyans på grund av det ursprungliga smörjmedlet.

På barnets kropp - många rynkor. De förekommer främst på grund av att frukten alltid finns i vattenmiljön. Effekten av fostervätska bidrar till att huden blir skrynklig.

Behandlingen vid slutet av graviditetens andra trimester blir redan mer fyllig. Förändringen i utseendet beror på det faktum att under fettens hud börjar mängden brunt fett att öka aktivt. Det är nödvändigt så att barnet helt enkelt inte överkolas efter sin födsel. Brunt fett framträder i barnens kropp är inte av misstag - det kan snabbt komma in i ämnesomsättningen och, om nödvändigt, ge barnen energi. Det är därför det finns mycket brunt fetthalt i barnens kropp.

Barnens kinder varje dag blir mer framträdande. Denna funktion beror också till stor del på ackumulering av brunt fett i barnens kropp. Barnet har karakteristiska dimples nära armbågsborrningarna, liksom de första feta vikarna på kroppen.

Vad känner barnet?

Fosterets fosterutveckling till denna graviditetsperiod genomgår ett antal funktioner.Barnens viktigaste inre organ har redan bildats, många av dem börjar till och med börja fungera. För att utföra arbete i fullvärdigt läge, kommer de inre organen att kunna förstås efter barnets födelse. Under tiden kan detta arbetssätt kallas "träning".

Vid den 26-27: e veckan av svangerskapet visar de sekretoriska organen deras effektivitet i barnet. Således ökar koncentrationen av vissa hormoner i barnets blod. Forskare har funnit att fostret redan har sitt eget somatotropin, tyroxin, insulin och andra viktiga hormoner. Hypofysen, sköldkörteln och bukspottkörteln är inblandade i deras bildning.

Vid den 27: e graviditetsveckan fungerar barnets nervsystem redan ganska bra. Ett karakteristiskt drag hos denna period är den aktiva utvecklingen av vissa delar av hjärnan som är ansvarig för tänkande och mental aktivitet. Vetenskapsmän har funnit att det totala antalet furar och konvolutions som ger cortexen en specifik strimming fortsätter att öka dagligen fram till arbetets början.

En sådan speciell struktur av "huvuddatorn" i barnens kropp bidrar till att fostret ökar varje dag antalet reflexer som den behöver för senare liv.

Intensiv utveckling av de organ som ansvarar för uppfattningen av olika miljöinriktningar bidrar till det faktum att barnet börjar förändra de upplevelser han upplever. Vid den 27: e veckan av sitt intrauterin liv kan krummen uppleva en hel del olika känslor.

Möjlighet att höra

Uppfattningen av olika ljud är en ganska livlig känsla som ett foster kan uppleva under denna period. Ett barn kan ganska enkelt skilja mellan föräldrarnas röster. Hans mors röst har en speciell positiv effekt på honom - Det är bevisat att moderns röst har en avslappnande effekt på barnet.

Med varje påföljande graviditetsdag ökar antalet ljud som barnet uppfattar. Förutom sina föräldrars röster kan barnet uppleva ljud från den yttre miljön. Baby kan redan höra ljudet från TV: n eller radioen. Självklart kan han ännu inte ta fram tal och mening.

Frukten skiljer sig huvudsakligen i intensitet och volym. Så, alltför höga ljud kan orsaka ett visst obehag för barnet. I detta fall kommer barnets humörförändring snabbt att känna och hans mor, barnet, börjar sparka och flytta starkt.

Ett utmärkt alternativ för att spendera tid på denna graviditetsalder är att läsa barnsaga eller lyssna på musik. Det finns en uppfattning att bildandet av musikalisk smak hos en person sker exakt under graviditetens andra trimester, därför är det möjligt att medvetet bilda musikaliska preferenser hos ett barn. Att göra detta är att lyssna på klassikerna passar bäst - det kommer definitivt inte att orsaka ett negativt för barnet.

Naturliga ljud har en ganska fördelaktig effekt på barnets kropp. Eftersom barnet själv är i vattenmiljön, kommer samma vattenljud att vara trevligt för honom - ljudet av surfen eller det lugna bruset i bäcken. Att gå med naturreservat har en positiv effekt på barnens kropp.

Förmågan att uppfatta ljus

Vid vecka 27 kan barnet öppna och stänga ögonen. Under den tid då barnet är vaken är hans ögon ett år. Ljus som faller på barnets ansikte kan ge honom ett svar. Forskare genomförde till exempel en serie vetenskapliga studier som visar att ett starkt ljus som faller på fostrets ansikte leder till att han försöker på alla sätt att vända sig bort från strålarna.

Läkare tror att barnets visuella analysator verkligen kommer att fungera först efter födseln. Lång och mycket stark insolation bidrar till det faktum att fostrets motoraktivitet ökar.

Möjligheten att bestämma smak

Före arbetets början några veckor, och barnet kan redan skilja mellan smaker.Särskilda mikroskopiska utväxtar på tungan hjälper till i detta. De är en typ av receptorer som är ansvariga för uppfattningen i människokroppen av olika smakalternativ.

Erkänner smaken av barnets fostervätska vid sväljning. Under dagen kan han svälja omkring 500-600 milliliter vätska. Fostervätska passerar genom barnets mag-tarmkanal inuti, där vissa näringsämnen absorberas. Den viktigaste substansen som kommer in i blodet på detta sätt är glukos. Utan det är det omöjligt att fullt utveckla nervsystemet, i synnerhet hjärnan.

Barnet, som i sin storlek liknar det genomsnittliga huvudet av blomkål, kan redan skilja mellan en bitter, salt och söt smak. Att svälja en ganska stor mängd fostervätska orsakar fostret till hicka. Denna manifestation av barnets liv är ganska normalt och indikerar gradvis utveckling av matsmältningssystemet.

Förmåga att flytta

En av de ljusaste karakteristiska tecknen på den 27: e veckan är en ganska intensiv fysisk aktivitet hos fostret. Barnets aktiva rörelser vid denna tidpunkt kan redan kännas av sin mamma, och många kvinnor noterar att vid den 27: e graviditetsveckan var deras barns fysiska aktivitet ganska uttalad. En sådan levande känsla, som känner en gravid kvinna i magen, bidrar till den ganska stora storleken på fostret.

Antalet fostrets rörelser ökar betydligt. Barnet är redan uttråkad med att studera sin egen kropp vid den 27: e veckan av intrauterint liv, nu är han mer intresserad av den vattenmiljö där han är. Varje dag blir det intressant för ett barn att utforska världens gränser, där han fortfarande "lever".

Detta forskningsintresse leder till att barnet kan trycka livmodern med benen. En sådan tremor i magen och känner en gravid kvinna. Också nyfiken fidget kan röra livmoderns väggar med egna händer. Störningar och rörelser hos en gravid kvinna kan förekomma i olika delar av magen, detta påverkas av barnets ställning i livmodern.

Det är viktigt att notera att inte hela tiden under dagen är fostret aktivt. Barnet har redan en cirkadisk rytm, det vill säga förmågan att känna igen dag och natt. På dagtid är barnet vanligtvis ganska aktivt, medan på natten sover han. Fostrets sömn vid detta stadium av dess intrauterin utveckling varar som regel minst 16-17 timmar om dagen. Vissa barn kan sova längre - upp till 20 timmar.

Motoraktivitet är ett mycket viktigt kriterium för att bedöma fostrets tillstånd. Så, om barnet blir mycket aktivt, kan det indikera att någonting ger honom obehag. I det här fallet borde den förväntade mamman definitivt diskutera detta med sin obstetrikare-gynekolog.

Om hjärtslag

Varje dag ökar barnets vikt - det är nödvändigt för att barnet snart kan födas. För att barnet ska kunna tjäna sig bra är det nödvändigt att alla nödvändiga näringsämnen, liksom syre, regelbundet levereras till kroppen. Utan hjärtats fulla arbete är omöjligt.

Vid vecka 27 bildas barnets kardiovaskulära system inte bara, men fungerar. Tack vare hjärtens "pumpning" -funktion levereras alla näringsämnen som kommer genom det uteroplacenta blodsystemet till deras destination - till alla inre organ.

Det är möjligt att kliniskt utvärdera hjärtets arbete genom att tillämpa en ganska enkel diagnostisk metod - räkna hjärtfrekvensen hos fostret. Varje graviditetssegment kännetecknas av vissa normala frekvenser av hjärtfrekvens (HR).

Hastigheten för 27 veckor är 130-160 slag per minut. Det är viktigt att komma ihåg att hjärtslagets frekvens är en individuell parameter och beror på många orsaker.

Hur ligger det i livmodern?

Krummens position kan vara annorlunda, och det mest gynnsamma läget kallas huvudpresentation. I detta fall är risken för olika skadliga skador och skador vid leverans både till moderen och fostret minimal. Naturligt förlossning i detta fall är ganska möjligt.

Ett mindre fördelaktigt alternativ är bäckenpresentation, i vilket fall kejsarsnitt är den föredragna metoden för obstetrik.

Fosterets tvärläge i livmodern är också en av de ogynnsamma alternativen. I detta fall ligger barnet som om det är vinkelrätt mot livmoderns axel, huvuddelarna av hans kropp ligger ovanför iliackroppen. Om barnets ställning inte förändras före födseln, så är det troligt att läkare också kommer till en kejsarsnitt.

Hur fostret utvecklas vid den 27: e gravidveckan, se följande video.

26 veckor 28 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa