Fosterutveckling i veckan av graviditeten

Innehållet

Den intrauterina utvecklingen av barnet är en fantastisk process. På bara 9 kalendermånader går krummen hela vägen för mänsklig utveckling, som tog mänskligheten hundratusentals år. Förväntande mödrar, oavsett vad graviditeten på räkningen kom, är det alltid intressant att veta vad barnet gör och hur barnet känner sig i livmodern.

Vår artikel ger en detaljerad beskrivning av fostrets utveckling under veckans graviditet.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Allmän information

Graviditet är en magisk tid, en kvinna förbereder sig på att bli moder och föreställer inte ens hela den globala skalan av de processer som sker inom hennes kropp.

Från tidpunkten för uppfattningen, när två sexceller slås samman - man och kvinna, har mycket redan förutbestämts. För tillfället bestäms barnets kön (sammanslagningen av kromosomer av typ XX säkerställer flickans utveckling och XY - pojken). För tillfället är det helt säkert vem han kommer att se ut, vilka ögon och hår han kommer att ha, höjd, talanger och förmågor, vilka ärftliga sjukdomar kan förekomma hos ett barn. Bara en kvinna vet inte allt detta, det är känt för naturen.

Graviditeten varar i genomsnitt 40 obstetriska veckor. Embryonala veckor - den tid då barnet faktiskt existerar (sedan befruktningen), och obstetrisk överväger tiden från den första dagen av den sista i menstruationens konceptionscykel.

Alla beräkningar som utförs när du väntar på barnet, indikeras exakt under de obstetriska veckorna. Enligt dem har tabeller upprättats av ultraljudsspecialister, enligt sådana termer kommer de att styras av korrektheten av fostrets bildning, utvärdera hur det växer och utvecklas.

Vid 40 veckor är inte mer än 5% av barnen exakt födda, resten av födelsen sker från 38 till 42 veckor. Födelsen av ett barn tidigare än 37 veckor (inklusive) anses vara för tidigt, upp till 22 veckor - missfall.

Fosterutveckling är uppdelad i perioder och steg. När det befruktade ägget fortfarande förbereder sig för att infiltrera livmodern, sägs att preimplantationperioden kommer. Efter implantation börjar embryonperioden, som varar i 8 veckor, börjar fosterperioden vid 10 förlossningsveckor.. I embryonerna läggs alla organ och system, i fostret växer de bara och ökar i storlek.

De faktorer som påverkar fostrets utveckling är mångfacetterade: det är kvinnans hälsa, föräldrarnas ärftlighet, dåliga vanor (rökning, alkohol) och ekologins tillstånd i det område där den förväntade mamman lever och hennes sociala ställning (näring, vitaminer) och tillgång till medicinsk behandling hjälp och mer.

Observera att veckosmulkutveckling presenteras. i förlossningsveckor.

First Trimester Development

först

Baby ännu. Inte alls. Kvinnan började menstruera och kanske planerar hon inte en graviditet. Kroppen är i färd med att rengöra livmoderhålan från den endometriska menstruationscykeln som har expanderat tidigare. Vid slutet av veckan är menstruationerna färdiga, vid hormonell nivå börjar förändringar att inträffa - follikelstimulerande hormoner produceras, den luteala fasen börjar.

Den andra

I äggstockarna under hormonernas verkan mogna folliklar.Vid slutet av veckan kommer en av dem att brista och släppa in i en stor del av äggledaren till höger eller vänster om den mogna och redo för befruktningsägg. Hon bor om en dag. Det är den här dagen som hon ska träffas med spermierna.

Under uppfattningen, cellerna sammanfogar, börjar deras DNA att skapa en ny fullfjädrad cell. Den är unik, den andra i världen var inte och inte. Den innehåller all information om det ofödda barnet.

Ett befruktat ägg, som flyttar villi inuti äggledarna, börjar gradvis gå ner i livmoderhålan. I en kvinnas kropp börjar aktiv progesteronproduktion. Han förbereder det reproduktiva organets inre skikt, bygger upp det så att embryot kan fästa. Barnet heter en zygote. Zygote är ständigt krossande.

tredje

3-6 dagar efter ägglossningen upphör zygoten att bli så och blir en blastocyst. Den går in i livmoderhålan och flyter fortfarande fritt i den utan att vara fixerad i livmodern. Blastocysten har två lager: den inre kommer senare att bli barnets inre organ, och den yttre måste bevisa sig nu - den ansvarar för implantationsprocessen. Om fastighetsprocessen inte äger rum eller sker felaktigt, kommer graviditetsutvecklingen inte att uppstå.

I ca 7-9 dagar stannar blastocysten till livmodern, men det finns en senare implantation. Den viktigaste processen tar ungefär 40 timmar. Efter att blastocysten har fastnat, börjar dess gradvis nedsänkning i endometrium. Villi i det yttre lagret ger ett speciellt enzym som löser upp endometrieceller. Blastocysten är faktiskt "begravd" i den.

När det befruktade ägget är nedsänkt i endometriska skiktet, är villi i blastocystens yttre skikt anslutna till kvinnans blodkärl, embryot börjar mata - för att ta emot allt som behövs för utveckling från moderns blod.

fjärde

Kvinnan har inte börjat förseningen, och blastocystbenet har redan blivit ett embryo och har fått de första egenskaperna: dess vikt är ca 0,5 gram, höjden är mindre än 1 millimeter. Tre germinal lobes bildas. Den yttre kommer senare att bli barnets hud, den mellersta kommer att ligga till grund för gradvis bildning av hjärta och blodkärl, könsorgan, ben och muskelvävnad, medan den inre kommer att vara organen för matsmältning, andning och urinvägarna.

En ryggmärgsknopp visas. I samma tillstånd finns prototyperna och alla andra organ. För närvarande är de grupper av celler som är liknande i syfte, men efter några dagar börjar de inre organen bilda sig från dem. Barnet ser sig själv ut som en boll. Vid denna tidpunkt kan han gratuleras till hans första självständiga prestation: han lärde sig att extrahera syre från moderns blod med chorionen.

femte

Det är dags att göra mamma lycklig. Det är dags att göra ett graviditetstest. Fördröjning startade Vissa kvinnor kan redan känna de första tecknen på graviditet, men det är inte nödvändigt.

Embryot gör bättre ingenstans - denna vecka kommer hans hjärta att slå. Medan det är tvåkammare, är processen att bilda avdelningar fortfarande på gång, men i slutet av vecka 5 börjar den minska i rytmen. Det är i slutet av veckan som du kan se och höra för första gången. baby hjärtslag på ultraljudom det utförs med en vaginal sond.

Celldelning och organinsättning fortsätter. Tillväxten av embryot denna vecka - ca 1,5 millimeter, vikt - inom 1 gram. Sexceller börjar läggas.

Denna vecka anses vara en av de viktigaste, för nu ligger barnet på prototypen av nervsystemet - röret, som ska bli hjärnan och ryggmärgen. Stegen i denna process är mycket komplexa.

sjätte

Många denna vecka går för en ultraljud för att bekräfta graviditetstestdata. Men förutom äggstocken i livmodern ser doktorn fortfarande liten, eftersom embryot fortfarande är mycket litet. Men jämfört med föregående vecka har det nästan fördubblats. Höjden är ca 3,5-4 mm, vikten är ca 1,5 gram.

Under denna period börjar barnet bilda immunsystemet - tymus körtel läggs. Hjärtat knackar dock, ojämnt. Händerbildningen börjar, på det ögonblick där ögonen kommer att bli, mörka prickar uppträder, utsprång och där öronen ska vara - små dimples. Barnet vet inte hur man flyttar än, men för att behärska denna färdighet behöver han bara en vecka.

sjunde

Barnet fördubblades igen sin höjd och nu är det cirka 5-7 millimeter. Vikt - 1,5 gram. Nu kan det bedömas med visuell och favorit gravid metod - i jämförelse med frukt och grönsaker. Vid 7 obstetriska veckan når barnet storleken på ett korn av vita bönor.

Vid nuvarande tid bildas nervfibrer, det här är en mycket viktig process. Det beror på honom hur kroppen av en liten liten man kommer att fungera. I slutet av den 7: e veckan förvärvar barnet förmågan att röra sig, men så länge det rör sig reflexivt, som nya nervfibrer bildas. Bildandet av synskanaler börjar därför vid vecka 7 är det viktigt för en kvinna att konsumera tillräckligt med vitamin A och folsyra.

Den enda tarmen är uppdelad i sektioner, de måste senare bli matstrupe, mage, svalg. Och den nyligen uppträdda bukspottkörteln börjar producera det första insulinet denna vecka. Från andningsorganen tills det bara finns luftröret. Hjärtat blir en fyrkammare och tar helt över blodpumpningen genom embryot. Paul är inte synlig ännu: både pojkar och flickor har bara identiska utseende hos könsstycken där könsorganen ska utvecklas.

Embryot är inte alls som en människa, men det ser inte ut som ett kluster av celler heller, det ser nu ut som en utomjordisk varelse med brett åtskilda mörka punkter och ögon och ett jätte huvud i förhållande till kroppen. Det finns inga fingrar, det finns en del av fenor på änden av förbenen. Det finns fortfarande en svans. Barnet lärde sig att böja och böja sig.

Visas primär placenta inte mer än 1 centimeter tjock. Bildningen av uteroplacental blodflöde startar.

åttonde

Veckan går under mottot "Allt för nervsystemet!". Dess bildande är nu den viktigaste och viktigaste processen. Och han går väldigt snabbt. Hjärnan är skild från ryggmärgen, hjärnbärnan börjar dyka upp. Barnet får möjlighet att flytta huvudet.

Känslorna hos kvinnan har redan förändrats, det är möjligt att efter utseendet av placentan kommer hon att känna alla "charms" av toxicos i tidiga skeden. Det finns ingen tid kvar att lida - i slutet av första trimestern bör obehaget minska och sedan försvinna helt och hållet.

Barnets tillväxt överstiger 2,5 cm och det här är ett verkligt genombrott. I storlek ser det ut som en liten druva. Ansiktsstrukturer fortsätter att bildas. I barnet, under moderns handlingar, börjar bildandet av de yttre könsorganen, men för nu är det omöjligt att bestämma kön.

Den nionde

Likheten hos ett embryo med en människa blir allt mer märkbar - alla delar av kroppen har bildats. Orgelbokmärket är klart, tillväxten börjar. Efter några dagar kommer barnet inte längre att kallas ett embryo och blir foster. Barnets huvud pressas mot bröstet, men svansen har minskat, nu ser det mer och mer ut som en mänsklig svansben.

Barnets huvudsakliga prestation är nu möjligheten att öppna och stänga sin mun, han har redan lärt sig detta. Bildandet av framtida tänder inuti käkarna börjar. Hos hjärnhinnan visas hypofysen i hjärnan. Kranial- och ryggnerven läggs. Detta ger barnet en ny färdighet - förmågan att klämma och lossa kammar.

Levern börjar arbeta, de första egna lymfocyterna visas, njurarna och sköldkörteln börjar arbeta. men Det viktigaste - denna vecka börjar arbeta i full kraft placentan. Nu matar hon inte bara barnet, utan skyddar också honom, fungerar som en barriär.

Storleken på barnet liknar en stor druvväxt till 5,5 centimeter och vikt - ca 5 gram. Diametern av äggstocken är ca 35 mm.

tionde

Den embryonala utvecklingsperioden är avslutad och fosterperioden har börjat. Barnet kallas fostret, så det kommer att vara fram till födseln. Utåt ser han redan ut som en man - svansen är inte längre, det finns fyra lemmar, svansben, huvud.

Barnens vikt är ca 10 gram, höjd - från 6 till 7 mm. I storlek liknar den en anständig storlek pärla eller en liten plommon. Utvecklingen och förgreningen av nervsystemet fortsätter.

Hjärnan har två hemisfärer. Hjärnans rörelse är ännu inte kontrollerad, men allt går till detta - bildandet av de första neurala anslutningarna börjar. Vid slutet av veckan börjar barnet hålla händerna i munnen för att röra sitt ansikte. Organogenesen är helt klar, nu kommer kropparna bara att växa. Njurarna producerar aktivt urin, barnet svalkar vatten och ben, vattnet uppdateras var 3,5-4 timmar. Huvudet är avrundet, men är fortfarande mycket stort i förhållande till kroppen. Visade läppar och ögonlock, la näsan och öronen. Nu har barnet en nacke, och han börjar vända på huvudet.

Vid den nuvarande tiden kan barnet gratuleras med att hans första hår börjar växa., tunn hud börjar känna de första taktila känslorna.

Armarna är längre än benen, det finns små naglar på fingertopparna, lederna (armbågar och knän) fungerar. Denna vecka börjar processen med mineralisering av ben, medan de är mer som brosk. Även vid denna tidpunkt visas bländare. Befri i livmodern, han simmar och ständigt vänds över. I slutet av 10 veckor börjar barnet skilja sig (hittills endast väldigt skickligt) smaken smaksprutor bildas i tungan.

elfte

Den farliga perioden är nästan över. Interna organ "repeterar" interaktion. Tillväxten av barnet med slutet av embryonperioden är något långsammare, men viktökningen med varje efterföljande vecka kommer att bli allt viktigare. Ett barn väger mer än 15 gram, dess höjd är ca 8 centimeter. I storlek liknar den en genomsnittlig päron. Redan, om barnet ligger före fostometriens normer, finns det anledning att anta en tendens till stor frukt.

Fostrets anatomi är perfekt, allt är där, men bara mycket litet och funktionellt omogent. Vid den här tiden måste barnet behärska en av de första reflexerna - greppa. Nu var han roligare, han kan ta tag i navelsträngen, sina egna ben.

Huvudet visuellt minskar något. Om det tidigare var två tredjedelar av kroppens totala volym, nu är det bara hälften. Ögonen har nästan fullbordat sig från huvudets sidoytor (som i fisk) till mitten av ansiktet och vid den här tiden upptar nästan rätt anatomisk position. Näthinnan, irisen, linsen och hornhinnan bildas aktivt. Benen börjar ackumulera kalcium, den gravida kvinnans diet bör upprättas med hänsyn till det ökade behovet av det.

Gratulera den lilla i veckan med den förvärvade förmågan att skjuta upp benen från hinderet. Om smulan simmar till livmoderväggen, avstörs han nu och svimmar i motsatt riktning. Men dessa pushar är fortfarande mycket lätta, kvinnan känner inte dem. Det finns en annan anledning att glädja sig åt barnet - han lärde sig att gissa.

tolfte

Din bebis är med dig exakt 10 veckor (idé för en familjemiddagsfest!). Höjden når 9-10 centimeter och vikt - ca 20 gram. Dessa parametrar är jämförbara med medelstora citroner. Kroppen är fortfarande oproportionerlig - huvudet är stort och benen är kortare än armarna. Men glazki stod helt på sin platssom genast gav barnet ett helt mänskligt utseende. Bildandet av ögonlocken har slutförts, men barnet kan inte öppna ögonen ännu.

Auriklar växer, och i veckan finns det lobes. Näsan börjar växa aktivt. Nu, även i en suddig bild av en ultraljudsskanning av dålig kvalitet, är ansikts lättnad synlig, och ägarna av stora näsor skiljer sig redan från utseende från snubben. Ryggmärgen, som "kände" nervimpulserna, börjar överföra krafter till hjärnan.

Behärskad sugreflex.Han skiljer helt enkelt mellan smaker - amniotisk vätska efter mamma ätit choklad, han gillar redan nu mycket mer än efter att ha ätit vitlök.

Tarmarna, vars bildning är avslutad, börjar förstå de första muskelkontraktioner som blir peristaltiska. Pojkar har en penis i veckan, och tjejer har labia, men medan organen fortfarande är små är det inte alltid möjligt att undersöka barnets kön på ultraljud.. För att inte förvirra något, är det bättre att fråga denna fråga till doktorn senare.

Sömnperioder ersätts av aktivitetsperioder, muskler växer och därför rör sig barnet (även i en dröm), han vet redan hur man suger fingret. Visas efterliknande skift - han vikar sin svamp och rynkor. Från denna vecka börjar barnet att empati med mamma: Om hon är orolig, blir hans hjärtslag snabbare, om hon är lugn är han också lugn. Experter kan inte förklara den här anslutningen, men det antas att stress orsakas av stresshormoner.

trettonde

Baby ökar vikten nästan dagligen. Nu i storlek liknar det en fast lök, dess höjd är ca 11 centimeter, vikten är ca 30 gram. Barnet gör ett deprimerande intryck - det är mycket tunt, täckt med rynkor, som en gammal man och alla ljusa röda. Och allt för att han inte har subkutan fettvävnad, och genom den tunnaste huden är alla blodkärl synliga.

Huvudet har ingen brådska att skaffa sig normala proportioner och är fortfarande stor. Händerna är längre än benen, men benen från den här veckan börjar växa aktivt, och snart kommer disproportionen att elimineras. Längden på låret i genomsnitt är 8,5 mm. Bildandet av mellanörat har slutförts, men processen fortsätter i yttre och inre örat, i samband med vilket barnet börjar höra, men hittills uppfattar bara ljud som vibrationer av vågor. Så, förresten, hör de alla reptilerna. Detta kommer att fortsätta i ungefär två månader tills de mogna hjärnstrukturerna tillåter ljuden att omvandlas till normalt och välbekant för våra öron.

Hjärnämnet växer aktivt i hjärnan, varje dag växer det med 250 tusen nya celler. Barnet lärde sig att rycka, kramas av axlarna. I tjejer faller äggstockarna i bäckenet, och nu finns det cirka två miljoner ägg i dem. Detta är en personlig rekord för varje kvinna, sedan kommer antalet oocyter gradvis att minska. Äggstocksstammen är begränsad.

De små pojkarna kan fortfarande inte skryta av gonadernas prolapse i pungen, det kommer att hända före födseln, men de har en prostatakörtel vid den här tiden. Mineraliseringen av ben är i full gång: den första härdar skallen och ryggraden, och bara då benen. Den här veckan får barnet revben. Alla organ i andningsorganen bildas, och bröstet börjar expandera. Formade vokalband.

Second Trimester Development

fjortonde

Tillväxten av barnet är nu 12-14 centimeter, och vikten når 50 gram. I storlek liknar den en liten granat. Medan alla inre reserver av en liten kropp kastas på nervsystemet, tillväxten av ben och muskelvävnad börjar processen med viktökning öka senare. På huvudet har många krummer en anständig hårstorlek, men hittills är alla barnen naturliga blonda - pigmentet som färgar håret har ännu inte utvecklats.

På detta stadium av prenatal vägen kan barnet gratuleras med att han har fingeravtryck. Mönstret på dynorna är unikt, det är märkligt bara för honom ensam i hela världen. Barnets ögon börjar skilja mellan ljus och mörker, för mer är det ännu inte möjligt. I starkt ljus, riktat direkt mot magen, blir barnets rörelser mer aktiva.

Ryggmärgen drar av kraften för att reglera nervimpulser och utvecklar blodceller. Hjärnan är mogen för att ta kontroll över organen och systemen.

Barnets hjärta pumpar upp till 25 liter blod per dag. Skarpa denna vecka har lärt sig att le, men omedvetet, reflexivt. På samma sätt kommer han att ge ett bländande tandlöst leende i nyföddperioden.

femtonde

Barnet blir större. Dess storlek kan jämföras med ett äpple - höjden är 16 centimeter och vikt - ca 100 gram. Barnets hud är täckt med ett tjockt original smörjmedel som utför skyddande funktioner. Så att den inte tvättas av fostervätskan hålls den av lanugotunna, färglösa hår på huden.

Den första gyrusen dyker upp i hjärnan, och krummen märks "blir smartare". Hjärnhinnan är redan bättre koordinerande lemmar rörelser. I tarmen börjar mörkgröna ursprungliga avföring, som kallas meconium, deponeras, det är de som ska tömma barnet de första dagarna efter födseln.

Pojkar börjar producera sitt eget testosteron, medan tjejer inte producerar sina egna könshormoner, de är nöjda med mammens. Vattenvolymen ökar och det här är normen.

sextonde

Gradvis crumb får vikt, och väger nu upp till 130 gram. Barnhöjd - 17 centimeterI storlek liknar den en stor avokadofrukt och kan lätt passa på en vuxnas handflata. Avslutade bildandet av nacken, nu fostret kunde hålla huvudet rakt och inte pressat till bröstet. Musklerna som ansvarar för ögonrörelser började fungera. Under ögonlocken börjar barnet snabbt flytta ögonbollarna i en dröm. Ögonfransar uppträdde. Lobik börjar komma fram, vilket gör barnet mer och mer som en liten man.

Bildandet av muskelramen är klar, nu växer alla muskler bara. Mimic muskler är bättre utvecklade än andra - barnet vet flera dussin olika grimaces. Barnet börjar skilja mellan högfrekventa vibrationer av ljud: ljudet av en dörrklocka från en väckarklocka, fars röst från sin mors. Den här veckan börjar de endokrina körtlarna att fungera fullt ut. Längden på navelsträngen når en halv meter.

Gratulera barnet denna vecka med det faktum att han börjar producera sitt eget hemoglobin och hans föräldrar - så att barnets kön nu exakt bestäms av ultraljud. Och ett mer intressant inslag i denna period - barnet lärde sig att spotta och hicka.

sjuttonde

Den här veckan är anmärkningsvärd för det faktum att barn för första gången är större än placentan Barnet väger ca 160 gram, och dess höjd når 19-20 centimeter. I storlek ser det ut som en nyfödd valp. Den här veckan börjar producera subkutan fett, nu kommer barnet att få mer intensiv vikt, tillsammans med detta kommer tunnheten att försvinna och fin rundhet kommer att dyka upp.

Barnet är redan som en av föräldrarna, han har alla ansiktsdrag. Ytteröret bildas, men subtila och känsliga processer fortsätter fortfarande i den inre. Lydervärlden för barnet blir mer varierad: den första omvandlingen av ljudvågor börjar, och därför börjar inte barnet i nivå med högfrekventa vibrationer, men nästan som du och jag upplever höga ljud och ljudet av min mammas hjärta.

Man tror att den här veckan börjar barnet ha drömmar. Nervsystemet är så utvecklat att barnet kunde koordinera enkla och kombinerade rörelser.. Det betyder att han inte längre kan suga en kamera, inte för att det hände, utan för att han vill ha det.

Självbehållande instinkt visas - med högt ljud grupperas krummen, komprimerad. Nu kan du höra hjärtslaget utan ultraljud, med hjälp av det vanligaste fonendoskopet hemma. Nu är barnet mindre som sover. Vakna perioder fylls med kunskap om världen - han känner sig för sig själv och utrymmet omkring honom. Den här veckan kan erfarna mammor redan känna fostrets rörelse.

artonde

Barnet väger nu upp till 220 gram, dess höjd är ca 22 centimeter. I jämförelse med grönsaker och frukter är ett barn jämförbart med en mogen mango.Huvudtillväxten saktar ner i veckan, medan alla andra delar av kroppen inte minskar tillväxten. Detta är viktigt så att det inte finns någon obalans.

Hjärnbarken bildas mycket intensivt. Processen med mineralisering av benens ben och stora parade ben fullbordas. För första gången i prenatalhistorien har barnets ben överskridit handtagets längd. Barnet sväljer upp till 400 ml fostervätska per dag. Så han tränar hans matsmältningssystem och urinorgan.

nittonde

Nu växa så fort som tidigare, kommer inte barnet det. Men varje dag kommer att öka. Nu är hans höjd - cirka 24 centimeter och vikt - cirka 300 gram. Det liknar en stor tomat. Huden börjar jämna ut, men medan förändringarna är minimala - inte mycket subkutant fett har bildats. Först och främst deponeras det i nacken, på axelbladen och på nedre delen av ryggen. Formade ögonbryn och ögonfransar. Barnet flyttar för länge sedan, men just nu har han nått en storlek där en kvinna kan börja känna honom. Upprepad, i vilket fall som helst, i den nuvarande termen känner nästan alltid när smulan börjar trycka.

I veckan kan du gratulera barnet med förvärvet av en fullvärdig hörsel.. Nu börjar han uppfatta ljudvågor, som du och jag, men han hör i grund och botten vad som händer inom moderen - hur hennes hjärta slår, hennes tarmar fungerar. Endast moderns röst och de högljudda ljuden når ut genom en fast bukvägg och ett lager av fostervätska.

Du kan börja läsa krummerna av sagor och sjunga sånger som efter sin födelse kommer att uppfattas av dem som bekant och därför - har en lugnande effekt.

Twentieth

Den här perioden är mitt i graviditeten, halvvägs passeras. I utvecklingen av barnet har uppnått mycket. Nu är dess dimensioner jämförbara med papaya: höjd - ca 26 centimeter, vikt - 350 gram. Han är inte längre så mager som för några veckor sedan, men han är inte ännu snygg: hans kinder har redan börjat, men hans armar och ben är tunna och tunna.

Huden i veckan blir fyra lager.

I veckan börjar barnet göra de första försöken att öppna ögonen. En blinkande reflex bildas. Från denna period börjar immunsystemet att fungera vid full kapacitet.

Nu blir det uppenbart - högerhänt barn eller vänster. Sju av tio bebisar suger högerfingeren, och det är deras högra sida som kommer att vara övervägande. Den här veckan börjar den svaga, knappt märkbara pushing från insidan känna de flesta kvinnor som är gravida för första gången.

Tjugo första

Baby snyggare. hans vikten är redan mer än 400 gram, och tillväxten kan nå 28 centimeter. I storlek kan det jämföras med en docka. Babyhuden har upphört att vara ljusrött och lila. Det första lagret av subkutant fett, även om den är också tunn, omvandlar krummens utseende. Fettbildning har en stor roll för barnets överlevnad, det hjälper till att bibehålla inre värme. Värmeförlusten på grund av den lilla mängden subkutant fett är en av de främsta orsakerna till död hos för tidiga barn.

Andelen av huvudet i kroppens proportioner fördelas nu cirka en fjärdedel. Vid födseln blir huvudet bara en femtedel av barnets totala kropp. Visade mage. Barnet är mer som en nyfödd.

Nervsystemet utvecklas utan pauser och helger, varje sekund uppträder tusentals nya neuronceller. Sulcus och gyrus bildas aktivt i hjärnan. Reflexer utvecklas och förfina. Ett centrum utvecklas i hjärnan, som då ansvarar för att känna igen tal och modersmål.

Barn denna vecka kan gratuleras med att han har en uppfattning om natt- och dagskiftet, och det finns en uppfattning om sin egen regim. Han kan vara annorlunda än sin mors, men gradvis börjar deras regimer sammanfalla.

Tjugo sekund

Födslarna som förekommer i veckan (det händer ibland) anses inte längre vara ett missfall. De kvalificerar sig som ett pretermt arbete.Och barnet har en chans att överleva utanför livmodern. Barnets vikt är mer än 500 gram, höjd - 30 centimeter. Dimensionerna är jämförbara med majskolven.

Baby ser redan ut som en nyfödd. Fettvävnad denna vecka börjar distribueras genom hela kroppen, bildandet av ryggraden är avslutat. Lungmognad börjar. Barnet i världen är inte begränsat till vad som händer i livmodern. Han blir mer känslomässig: med lugn reagerar han på slag och en lugn mors röst, oro och oro om han hör för höga ljud på den andra sidan av bukväggen.

Tjugotredje

Barnets tillväxt fortsätter nästan densamma, den har saktat - strax över 30 centimeter. Vikt växer - nu väger vägen i genomsnitt 560-580 gram. Arvfaktorerna börjar påverka höjd och vikt (små föräldrar är små barn, långa föräldrar är en stor bebis).

På barnets hud förblir mindre veck och rynkor. På ansiktet är de inte alls. Minst av allt subkutant fett på revbenen, vars bågar är väl synliga genom huden. Gripningsreflexen blir lokal, det vill säga att barnet med avsikt kan fånga någonting för hand. En andningsreflex bildas - lungorna utför speciella reflexrörelser. Då är denna reflex användbar när barnet börjar andas luft.

Svett- och talgkörtlar är aktiva. Barnet har redan favorit och oloverade ljud.

Tjugo fjärde

Barn börjar sparka mer aktivt, och det här är inte längre fråga om förväntade mammor. Vuxna och viktindikatorer för spädbarn börjar skilja sig avsevärt, med hänsyn till de enskilda egenskaperna, och det blir allt svårare att jämföra dem med normen. Och regeln är: höjd - 31 centimeter, vikt - ca 600 gram.

I veckan börjar barnet gradvis bli av med lanugo hår på kroppen. De faller ut, och processen måste slutföras genom leverans. Om en del av lanugo kvarstår kommer håren att falla ut under de första veckorna av det nyfödda livet utan någon behandling.. Visa tendonreflexer.

Tjugo femte

En kvalitativt ny period börjar - barnet måste börja lära sig överlevnad, eftersom situationen utanför hennes mammas mage är väldigt annorlunda än intrauterin. Tillväxten av barnet - ca 33-35 centimeter, vikt - ca 700-800 gram. Barnet ser inte längre ut som en skrynkad torkad frukt, huden är nästan jämn.

Produktionen av melanin har börjat, varigenom huden blir rosa. Auriklarna är mjuka, lungornas grad av lungor är låg. Om barnet är födt kommer han att vara allvarligt för tidigt, men han har en chans att överleva. I lungorna börjar ett ämne att produceras - ytaktivt ämne. Det hjälper alveolerna att inte hålla sig ihop med spontan andning.

Enligt WHO anses fostret lönsamt. I genomsnitt uppskattas chanserna att överleva till 15-17%. Barnet växlar mellan snabba och långsamma sömnfaser, och snabb sömn råder.

Tjugosjätte

Den här veckan är den sista i andra trimestern, och småbarn upptar för det mesta den rätta positionen i livmodern. Men om krummen inte har rätt, så är det fortfarande dags att rulla över. Babyvikt - från 800 till 850 gram, höjd - mer än 35 centimeter. Barnets auriklar är fortfarande mjuka och utbuktade något, eftersom bruskvävnaden härdar, kommer de att ta en normal position.

Mängden ostsmörjmedel på kroppens och ansiktets ansikte minskas. Det finns en bildning av receptorer som kommer att ansvara för luktsinne. Fostret sover upp till 23 timmar om dagen, det vill säga nästan hela tiden.

Hjärnan etablerar en koppling med binjurskortet, barnet har sin egen hormonella bakgrund. Hypofysen börjar producera tillväxthormoner. I de flesta pojkar den här veckan kommer testiklarna ner från bukhålan i pungen.. Livskraften hos barn födda under denna period ökar till 30-35%, även om lungornas grad av mognad fortfarande är otillräcklig.

Tredje trimesterutveckling

Tjugo sjunde

Barnets höjd når 36-37 centimeter, vikten varierar från 900 till 1100 gram. Barnet upphör att passa i livmodern i full tillväxt och börjar ta den så kallade flexionspositionen. Det är nu svårt att bestämma barnets kön, om detta inte har gjorts tidigare - könsorganen är täckta.

Synet är förbättrat, nu kan barnet skilja inte bara ljus och mörker, men också färgfokuserade fläckar av olika intensitet. Sammanställningen av ytaktivt medel i lungvävnaden fortsätter. Överlevnad har ökat markant - upp till 75% av de barn som föddes i vecka 27 överlevde.

Tjugo åttonde

Inget nytt i barnets kropp vid denna tid bildas, allt bildas och endast fysiologiska ögonblick justeras. Från denna vecka börjar perinatalperioden av graviditeten (perinatal). Barnens höjd - 37-38 centimeter, vikten varierar från 1200 till 1400 gram. Det finns skillnader i vikt hos pojkar och flickor: pojkarna väger 100-200 gram mer.

Cilia blir längre och kinderna - mer plumpa. Gradvis visas pop. Medan alla ögon är blåa, kommer iris att förändras lite senare.. Ögonbryn har upphört att hänga hotade över socklarna, eftersom mängden ostliknande smörjmedel har minskat avsevärt på dem. Omkring 10% av lanugo har redan fallit.

Den optiska nerven börjar fungera - barnet rynkar om ljuset på magen faller för ljust. I lungorna är bildandet av alveoler färdigt, ackumuleringen av tensid fortsätter. Vid födelse denna vecka överlever upp till 90% av barnen.

Tjugo nionde

Barnet är väldigt stort - dess vikt kan nå 1,5 kilo och höjd - 37-39 centimeter. Mängden subkutant fett "har ökat" till 5% av den totala kroppsvikten. Barnet äger helt mer än ett dussin reflexer. Bildningen av hjärnbarken slutar.

Njurarna producerar upp till en halv liter urin per dag. Enligt WHO bland de som är födda på 29 veckorÖverlever upp till 97% av barnen.

trettionde

En kvinna går på mammaledighet. Hennes baby ser nästan ut som en nyfödd. Nio av tio spädbarn upptar redan den högra huvudpositionen i livmodern, om inte, då är risken för en vändning extremt låg - i livmodern har det blivit mycket trångt. Barnets höjd är över 41 centimeter, vikten är mer än 1600 gram. Parametrar kan jämföras med melon.

Barn, som är avsedda att vara brunetter, börjar mörka håret på huvudet. Betydligt förbättrade kroppsandelar. Differentiering av hjärnbarken slutar. Registrerad om önskade elektriska potentialer i hjärnan.

Trettio först

Tja, det är dags när inget mer i barnets kropp kommer att förändras. Han kommer bara snabbt att få kroppsvikt, och detta är hans huvuduppgift vid nuvarande skede. Tillväxten av spädbarn överstiger nu 41-42 centimeter, vikten närmar sig 1800-1900 gram.

Barnets hud har blivit rosa, vecken har nästan slät ut. Barnet liknar inte längre en mager fattig karl. Under huden på lemmarna föreföll fettvävnad. Auriklarna har upphört att hålla sig vid sidorna och ligger intill huvudet. Prognoser för lönsamhet, om barnet är födt just nu, det är ganska gynnsamt.

Trettio sekunder

Barnet upptar nästan allt ledigt utrymme i livmodern. Om han inte övergick till huvudvärk, riskerar det att det skulle hända varje dag, de är nästan borta.

Tillväxten av barnet - mer än 43 centimeter, vikt - från 1700 till 2000 gram. Barnets kropp börjar räkna ner: oxytocin produceras i små mängder, vilket bör hjälpa moderen att förbereda sig för förlossning, för att bilda den så kallade hormonala stamfaren dominerande.

Trettio tredjedelar

Så, som nu, kommer mamma att se barnet vid födelsetiden, under de senaste veckorna har han bara gått upp i vikt, allting bildas och barnens kropp arbetar med full kapacitet. Tillväxten av barnet når 44-45 centimeter, vikten är mer än 2 kilo. I full tillväxt kommer du inte beundra barnet med ultraljud, du kan bara titta på barnet i delar.

Fostrets motoraktivitet reduceras.Det blir svårt och nära för honom att aktivt flytta i livmodern.

På den tredimensionella eller fyrdimensionella ultraljuden kan du nu se, spela in och spara för familjen arkivet fantastiska rika ansiktsuttryck av barnet.

Trettiofyra

Barnet har vuxit till 45 centimeter och väger redan från 2 200 till 2 500 gram. Därför bör barnlossning, om de händer nu, inte skrämma, barn överlever väl, riskerna är minimala.

Placentan har nått toppen av sin utveckling, nu börjar gradvis degenerativa processer i den - den åldras. Men denna process kompenseras, och det kommer inte att leda till försämringen av barnets tillstånd.

En åldrande placenta börjar stimulera produktionen av prolaktin, som förbereder kvinnan för amning. Barnet, förutom vikt, allt utan förändringar.

Trettiofemte

Nu kommer nästan allt som en kvinna får i vikt att bero på barnets vikt - han får 200-300 gram per vecka. Tillväxten av barnet denna vecka är 45-47 centimeter, dess vikt kan vara både 2400 och 2900, det beror helt på de enskilda egenskaperna. Utanför ser barnet sig ganska redo för födseln, men den sista graviditetsmånaden är mycket viktig, eftersom ackumuleringen av ytaktivt ämne i lungvävnaden fortsätter.

Hudviktar och rynkor slät ut helt. Det ursprungliga smörjmedlet har nästan försvunnit, en liten del kvarstår endast i hudens veck. Iris av barnets ögon blir vad det behöver vara på grund av genetiskt arv, det vill säga att bruna ögon blir brunögda och inte blåögda, som de var tidigare.

Kroppens proportioner har äntligen blivit normala och harmoniska. - Andelen av huvudet står för endast en femtedel av kroppens volym. Processen för myelinering av nervänden är avslutad. Hjärnan har märkbart ökat i vikt och omvandlingarna blir djupare. Barnet äger redan 70 reflexer.

Trettio sjätte

Vikten av barnet nådde 2700-3000 gram, även om det finns också miniatyrbarn som väga lite över 2,5 kg. Tillväxt av barn i genomsnitt - från 46 till 49 centimeter. Förfödda barn i majoriteten av barnen föll ner, det fanns en ptos i buken. Överföringen av tyngdpunkten gör livet enklare för kvinnan, det blir lättare att andas, men trycket på huvudet på inre halsen ökar. Så barn bidrar till gradvis förberedelse av livmoderhalsen för förlossning.

Huden har blivit tät, det skyddar på ett tillförlitligt sätt barnets kropp. Lanugo som överflödig försvann, endast hos vissa barn fortsätter de kvarstående effekterna fram till födseln. Naglarna kom först ur falangerna. Mineraliseras alla benen, bara benens skallle förblir mobil, för att underlätta födelseprocessen. I hjärnans centrum för tänkande och logikarbete. Hjärnan kontrollerar arbetet i alla organ och system.

Fostervätska blir mindre, eftersom barnet behöver frigöra åtminstone lite utrymme i livmodern.

Födda i vecka 36 är inte sällsynta, du borde inte vara rädd för dem, även om barnet anses vara för tidigt, men det har allt du behöver för att överleva och utvecklas ganska normalt.

Trettio sjunde

Nu hämtar barnet cirka 50 gram per dag. genomsnitt fostrets vikt vid denna tidpunkt - 3100 gram. Höjd - 49-52 centimeter. Sinnena är inställda, barnet förbereder sig för födseln, vilket kommer att kräva en stor ansträngning och adaptiva förmågor från honom.

Lungorna har ackumulerat tillräckligt med ytaktivt medel som behövs för korrekt andning, och nu saktar produktionen av denna substans något, men slutar inte alls. Vid födseln är prognoserna positiva.Eftersom prematuriteten blir mild, inte kräver återupplivning.

trettioåttonde

Denna vecka, enligt statistiken, var tredje födelse. De kan hända när som helst och det ska inte skrämma - barnet är redo. Den genomsnittliga vikten på denna period - 3300-3600 gram, höjd - 50-52 centimeter.

Barnets hud är rosa och slät, och han har ackumulerat tillräckligt med subkutant fett. Nästan alla pojkar har testiklar ned i pungen. I 2% av barnen har de fortfarande tid att falla.På grund av moderns östrogenivå är de yttre könen hos barn av båda könen något förstorade, svullnad är också karakteristisk för bröstkörtlarna.

Arbetet i alla interna organ är samordnat mellan sig. Endast lungorna fungerar inte ännu, deras timme kommer snart efter att barnet är födt. Barnen är väldigt känslomässiga, de kan uppleva rädsla och glädje. Mängden störningar har märkbart minskat, men spark och push har blivit smärtsamma, eftersom vattnet har blivit knappa.

Trettionio

Det finns väldigt få. Snart kommer mamma att kunna se barnet. Barnets vikt är nästan densamma som den kommer att vara vid födseln: det finns barn som väger endast 2900-3000 gram och det finns hjältar för 4 kilo. Höjd - mer än 53 centimeter.

Om barnet inte är född den här veckan kommer han inte att lägga till så mycket - högst 100 gram per vecka, för nu växer vikten långsammare.

Nästan avslutat processen med ackumulering av ytaktivt ämne i lungvävnaden. Lungorna är redo för spontan andning. Felsökning av nervsystemet fortsätter, men processen fortsätter efter födseln under hela livets första år. Barnet har sin egen dagliga behandling, han sover och är vaken med vissa intervall.

Barnets huvud pressas till utloppet från livmodern, armarna viks på bröstet. Han är redo för födseln. Om crumb i bäcken eller tvärgående presentationen, kan den här veckan hålla en planerad kejsarsnitt eller flytta operationen en vecka i förväg.

fyrtionde

Din bebis är vackert utvecklad och redo att möta denna värld. Platsen i livmodern räcker inte för honom, barnets rörelser är svåra. Alla organ bildas. Broskvävnaden härdar, skelettens ben också. Endast benen på skallen förblir fria och mobila., men det är nödvändigt att passera genom födelsekanalen utan skada.

På grund av besväret som barnet upplever på grund av täthet i livmodern börjar han producera ett stresshormon - adrenalin. Det hjälper också moderns kropp att förbereda sig för arbete. Under sitt inflytande ökar produktionen av oxytocin, och livmoderhalsen öppnas snabbare. Placenta har den sista, tredje graden av mognad.. Barnet kanske inte har tillräckligt med syre.

Leveranserna kan eller kanske inte börja denna vecka: till 42 veckor anses graviditet inte perenoshennoy, inte panik och oroa dig. Under de senaste dagarna är det bättre att minska mängden mat med kalciumhalt i kosten, för att inte orsaka tidig härdning av skallbenet, särskilt om graviditeten förlängs till 42 veckor.

Med början arbetsproblem cervikal dilatation kommer att börja, och när det öppnas helt, kommer barnet att börja avancera. Hans alla rörelser och blir i färd med att passera födelsekanalen kommer att vara en reflex (för en bra anledning har nervsystemet förberett sig så försiktigt under lång tid). Barnet verkar veta hur och vad man ska göra på en eller annan gång. Denna process kallas födelsebiomekanismen.

Det är viktigt för en kvinna under graviditeten att förbli lugn och inte vara nervös, eftersom muskelklämmor, som orsakas av stress och rädsla, är den främsta orsaken till smärta och tårar i födseln.

Gör dig redo för barnets utseende med honom och ens ta ett exempel från honom: Dynamiken i hans utveckling under 9 månader visar att han inte är rädd, han är övertygad om sig själv och sin mamma.

Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa