Graviditet per vecka: från känsla till utveckling av smulor

Innehållet

Graviditet är en underbar tid där otroliga förändringar sker med en kvinna och hennes bebis. Att ha kunskap om hur en graviditet fortskrider, vilka stadier och perioder hon har kan en kvinna intelligent och korrekt relatera till barnets förväntningar, äta rätt, följ de nödvändiga rekommendationerna med en exakt förståelse för varför hon gör det.

termer

Graviditet hos kvinnor varar från 266 till 280 kalenderdagar. Om vi ​​pratar om hur man bestämmer exakta datum, bör du veta att kvinnors egna beräkningar aldrig sammanfaller med läkare, eftersom de senare använder den så kallade obstetriska kalendern. Obstetrisk period är minst två veckor längre än den verkliga.

Detta orsakar förvirring hos en kvinna som bara gick till doktorn på grund av en fördröjning på flera dagar, och hon fick redan 5 veckors graviditet. En veckas fördröjning är egentligen 5 obstetriska veckor av graviditet, och det är därför: befruktning inträffar under ovulationstiden eller inom 24-36 timmar efter det. Då är uppfattningen omöjlig på grund av äggets död.

Att fastställa den exakta dagen för befruktningen är nästan omöjlig. En kvinna i en månad brukar ha mer än en sexuell kontakt, och till och med stressar, oroar sig, sjukdomar kan väl vara orsaken till att man byter datum för ägglossning. och eftersom i obstetri är det vanligt att bestämma graviditetens varaktighet från den första dagen av den sista menstruationen. Så senast tidsfristen läggs minst två veckor till.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

I en obstetrisk månad, exakt 4 veckor, och i kalendermånaden - flera dagar mer. därför graviditet i kalendervillkor varar 9 månader och i obstetrisk - 10. För enkelhets skull är det vanligt att dela hela graviditetskursen i flera steg - det här är trimester, som innehåller tre kalendermånader. Totalt kommer barnet att tillbringa 40 obstetriska veckor i livmodern.

Dess tidiga sikt anses vara sin första trimester, som slutar på 13 veckor. Sedan börjar den mest tysta och säkra andra trimestern, de senaste 12 veckorna av graviditeten - det här är tredje trimestern.

För barnet finns det fortfarande preimplantation, embryonala och fosterstadier av utveckling.

Det är lätt att kontrollera korrespondensbordet mellan graviditetsperioderna och perioderna, men en mer lämplig form för framtida mamma kommer att vara i form av en dagbok som hon kan kontrollera varje vecka för att bättre förstå vad som händer med barnet med sig själv och vad man ska göra under den aktuella terminen.

Veckodagbok om graviditet i 1 trimester

Veckor i dagboken som sammanställts av oss menas obstetriska. Det är i dem att läkare kommer att bestämma alla viktiga milstolpar, steg, konsultera utvecklingsnormer och föreskriva vissa undersökningar. För att undvika förvirring borde en kvinna börja räkna med hennes term från den första dagen av den sista menstruationen. Och då kan förvirring undvikas.

1 vecka

Den första dagen i veckan är den första dagen i menstruationen. Ingen speciell vecka har, särskilt om en kvinna inte planerar att bli gravid.

För en kvinna: menstruationen har inte särskiljningsegenskaper, det varar så länge som det vanligtvis varar. När livmodern är självrengörande börjar produktionen av könshormoner, vilket bidrar till mognad av folliklarna i äggstockarna.

För barn: smulor ännu, han har inte tänkt sig. Och även om veckan kallas den första veckan av graviditeten är en kvinna ännu inte gravid.

Om uppfattningen är planerad i denna cykel är det viktigt från menstruationens första dag (eller bättre i förväg) att överge användningen av kaffe, alkohol, för att ordna nervsystemet, inte ta starka smärtstillande medel och antibiotika.

2 veckor

Denna period är inte mycket annorlunda än den första veckan, eftersom processerna endast förekommer inom kvinnokroppen, de är ganska bekanta med henne och naturliga.

För en kvinna: flera folliklar mogna, men en växer snabbare och bättre än andra. Han blir dominerande. Tillväxten av resten är avstängd - din kropp sparar ägg, eftersom äggstocksreserven är begränsad. Den dominerande follikeln fortsätter att växa. Den tidigaste - på den sista dagen i den andra veckan kommer han att spränga och släppa ett moget ägg. Ibland är antalet dominerande folliklar mer än en, och då är det möjligt att du kommer att kunna bli tvillingar.

För barn: organismen förbereder fortfarande för befruktning, uppfattningen själv har ännu inte uppstått.

Se upp för sekretess och välbefinnande.

Med utseendet av transparent, som äggvita, rensa urladdning, med ökad sexuell lust, en liten bröstförstoring, kan vi säkert säga att ägglossningen snart närmar sig. Att bestämma ägglossningen är möjlig med hjälp av en apotekstestremsa med hjälp av en temperaturmetod och en symptotermisk metod.

3 veckor

Ägglossning inträffar och den viktigaste händelsen är barnets uppfattning.

För en kvinna: Gränserna för det fertila fönstret är inte begränsade till en dag med ägglossning. Spermcellerna är hårdare än kvinnliga gameter, och de kan vänta på att ägget ska gå ut i honkliniken. Därför kan även oskyddad sex 3 dagar före ägglossningen leda till befruktning på dagen för ägglossningen. Det är också möjligt att bli föremål för samlag direkt på dagen då ägget släpps och dagen efter det.

För barn: bakterie celler mamma och pappa träffas. Spermierna bortkastade svansen och gamete kärnor börjar utbyta genetisk information. Det är anmärkningsvärt att efter 40 minuter efter att sperma och ägg har träffats bildas en zygote - en oberoende cell som innehåller helt all information om smulorna - vad blir det, vilken färg det kommer att ha ögon och hår, vad blir höjden, kön talanger och förmågor, medfödda sjukdomar. Zygoten bryts ständigt upp och börjar långsamt sin väg in i livmoderhålan. Vid slutet av veckan ska den implanteras i livmodern, där barnet fortsätter att växa och utvecklas.

Håll lugnet, försök inte upptäcka några tecken, känna graviditeten en vecka efter befruktningen. Stress, där alla desperat planerar en graviditet är, är den främsta orsaken till misslyckade försök.

Tecken på implantation är inte alla. Oftast innefattar de utseendet av bläckfläckning som passerar snabbt - implantatblödning, liksom svaghet och slöhet, humörsvängningar.

4 veckor

I slutet av denna vecka kommer det att bli klart huruvida befruktning och implantering lyckades, eftersom den stänger den första månaden på menstruationens första dag när graviditeten kan detekteras.

För en kvinna: Efter lyckad implantering börjar chorionens tunna villi producera hormonet hCG, som är utformat för att hålla progesteronnivåerna höga och förhindra uppkomsten av en annan menstruation. Förändringar i hormonnivåer kan kännas som tidiga tecken på graviditet, om en kvinna har en hög individuell känslighet - temperaturen stiger på kvällarna utan tecken på sjukdom, huvudvärk, irritabilitet, tårighet, sömnlöshet eller omvänt dåsighet. Bröstet ökar något, bröstvårtorna kan vara ganska smärtsamma, eller i allmänhet mjuka och smärtfria - det här är individuellt. I allmänhet är tillståndet mycket lik det typiska premenstruella.

För barn: din baby väger bara ett halvgram och överskrider inte en millimeter i höjd.Embryot fortsätter till den aktiva bildningen av kronblad, som kommer att bli inre organ, hud, kärl. Hjärtans bildande började. Barnet mottar redan mat och syre från moderns blod, eftersom de chorioniska villorna är kopplade till moderns blodkärl.

Med tanke på att barnet nu tar emot mat från moderns blod är det viktigt att eliminera alkohol, nikotin, droger och aggressiva läkemedel med teratogen effekt, vilket kan störa barnets utveckling och leda till laster.

Försök hålla sig borta från lacker, färger, rökiga rum. Var inte nervös, några dagar före förseningen kan du göra ett blodprov för HCG, på dagen för förseningen kan du göra ett graviditetstest på apoteket.

5 veckor

Den första veckan av fördröjning och den tredje veckan av fosterutveckling.

För en kvinna: Det finns inga menstruationer, och det var denna vecka att de som inte planerade en graviditet börjar gissa för första gången. Tester visar redan en "intressant situation", blodprov för hCG ger en uppfattning inte bara om kvinnan är gravid, utan också om hur ungefärlig tidsram är och hur många foster kan vara i livmodern (hCG-räntorna kommer att fördubblas om de bärs tvillingar). Efter IVF-analyser är inte alltför informativa, Bättre vänta lite och gör en ultraljud på dag 21 efter embryoöverföring. Hälsotillståndet förändras gradvis - det kan finnas en känsla av uppblåsthet i buken, vissa lider av huvudvärkattacker, vissa börjar redan morgonjuka. En graf över basaltemperaturen, om en kvinna mäter den, visar en bestående ökning av BT.

För barn: i slutet av denna vecka i ett barn hjärtat börjar slå. Kroppen är fortfarande två-kammare, blåserna är icke-rytmiska, inkonsekventa, men under en transvaginal ultraljud i slutet av femte veckan kan du höra ett babyhjärta slår. Krummen når en höjd av en och en halv millimeter och väger 1 gram. Bildandet av bakterieceller, nervrör, notokord börjar. Under femte veckan är embryonets lilla kropp uppdelad i höger och vänster sida.

Den här veckan är en av de farligaste under första trimestern., det står för ett stort antal frusna graviditeter och missfall. Ektopisk graviditet är redan bestämd av ultraljud och det finns symtom - buksmärta, ovanligt för denna period brunt blodutsläpp.

Undvik kontakt med gifter, strålning, droger, målar, gör en regel att sova på natten i minst 9 timmar. Nu är det väldigt viktigt att lägga barnens organ aktivt. Undvik stressiga situationer med all din kraft. Om du tog Metipred, fortsätt att göra detta tills läkaren avbryter drogen.

6 veckor

Din baby har utvecklats en månad redan, den andra veckan har gått sedan starten av förseningen. Det är dags att besöka läkaren i slutet av veckan.

För mamma: Många säger att de inte kände något ovanligt vid denna tidpunkt, men de som är benägen för toxos har redan märkt att de har obehagliga lukt, deras smakpreferenser har förändrats. Livmodern börjar växa, men medan den fortfarande är liten är det ingen mage. Under påverkan av progesteron kan frekvent urinering börja, sömn störs, huvudvärk, förstoppning eller diarré och halsbränna. Stämningen förändras - kvinnan blir mer irritabel. Vid ultraljud i livmodern bestäms av äggstocken, är det redan möjligt att mäta sin diameter - SVD.

För barn: embryot når en höjd av 3-4 mm och dess vikt är ungefär en och en halv gram. Framkomsten av immunitet börjar och ansiktsstrukturerna läggs - framtida ögon indikeras av mörka prickar, öronen är dimplerade. Barnet kan inte röra sig.

Du kan gå till doktorn och bli registrerad. Graviditet är redan fastställd, och misslyckande kommer inte att följa. Detta kommer att eliminera brådska för att klara prov, eftersom det blir mer tid för detta. För tidig registrering (upp till 12 veckor) har kvinnan dessutom rätt till ett schablonbelopp.

7 veckor

Den femte embryoniska veckan av utvecklingen av smulorna är igång, den tredje veckan har redan gått sedan början av månadsfördröjningen.

För mamma: Den kommande mamman, även om hon inte planerade en graviditet, vet redan om henne. Toxik i klassisk mening kan börja just nu - med kräkningar, illamående, förändringar i smak och lukt. Det är viktigt att säkerställa att ingen uttorkning uppstår. Bröstförstoring och kan vara ganska smärtsamt i bröstvårtan. I allmänhet kan en ökning av bröstkörtlarna redan vara i storlek, men alla individuellt. Magen är inte ännu, och du kan till och med sova i magen, om en kvinna är van vid det. Halsbränna, frekvent urinering under verkan av progesteron är ganska vanligt och nästan bekant.

För barn: Barnets höjd når 6-7 millimeter, den väger ca 2 gram. Bildandet av nervfibrer börjar - den viktigaste processen. Detta ger barnet möjlighet att börja röra sig, medan reflexivt. Visionsorganen börjar bildas. Det finns en delning av tarmarna i flera sektioner, vilket kommer att vara mage, tarmar, matstrupe och svalg. Hjärtat blir en fyrkammare, som hos vuxna kan det redan höras på buk ultraljud. Ett könsdelt tuberkel förekommer mellan benen - och hos pojkar och tjejer ser det fortfarande ut exakt samma. Körjonens tjocklek når en centimeter, nu är det den primära placentan. Ändra intensiteten i blodflödet.

faror: intrauterin utveckling kan när som helst störa om en kvinna konsumerar alkohol, röker, är nervös, arbetar i ett företag med hög skada, upplever effekterna av vibrationer. Herpes, kycklingpoxar, mässling, eventuella virusinfektionssjukdomar är mycket farliga under denna period.

rekommendationer: Du borde hålla sig borta från trånga platser, speciellt om det är kallt ute. Detta kommer att bidra till att undvika infektion med influensa och akuta respiratoriska virusinfektioner, herpesinfektion och andra sjukdomar som är farliga för din baby. Undvik att vara i stoppiga trånga områden.

Vid allvarlig toxicos, var noga med att konsultera en läkare för att bestämma graden av graviditetsförgiftning - vissa former av toxicos kan vara livshotande för en kvinna. Börja ta vitaminer efter att ha delat sitt val med läkaren.

8 veckor

Den andra obstetriska månaden slutar, mitten av den andra kalendermånaden kommer. En månad har gått från förseningen. Från uppfattningen - en och en halv.

För mamma: ökad mängd blod som cirkulerar i kroppen. En kvinna kan uppleva en känsla av fullhet i bäckenområdet, men magen är fortfarande omärkbar. Du kan bli registrerad, om det tidigare inte gjordes. Toxia ökar hos vissa människor denna vecka som primär placenta börjar fungera. Viktökning är fortfarande obetydlig, och kvinnor med toxemi kan ha en viktminskning relativt normal.

För barn: nervsystemet bildas, och hjärnan har redan separerats från ryggrad, är differentieringen av nervröret nästan komplett. Hjärnbulten bildas. Barnet har vuxit till 2,5 centimeter. Genital tuberkulet börjar omvandlas från de yttre genitala organen, men denna process är fortfarande bara i början, golvet är fortfarande omöjligt att bestämma.

faror: En kvinnas brist på folsyra kan leda till fostrets neurala rörfel, som är fylld med utvecklingsavvikelser som är oförenliga med livet.

Ät ordentligt, åtminstone fem gånger om dagen, försök att mätta kosten med A-vitamin för barnets ögon, med folsyra, men överdriv inte det. Ett överskott av retinol kan också leda till att defekter uppstår.

Vecka 9

Den andra kalendermånaden av graviditeten slutar. Det finns en 7: e embryonalvecka av krummens utveckling.

För mamma: processerna för omstrukturering av kroppen för graviditet kräver mycket energi, så kvinnor i denna period brukar känna sig trött, trött, sömnig.På grund av en ökning av mängden blod börjar vaginalt urladdning öka - vanligtvis är de lätta eller något gulaktiga, homogena.

För smulor: Barnet blir mer som en liten man. Det blir av med svansen, organen läggs ner, i slutet av veckan är embryonperioden för dess utveckling färdigställd, barnet kommer att kallas ett foster. Tänder bildar nu, eller snarare deras rudiment. Hypofysen utvecklas i hjärnstrukturen. Att lägga kranialnervar. Barnet lärde sig att öppna sin mun och knäppa händerna i nävarna. Barnets lever producerar lymfocyter, njurarna och sköldkörteln börjar fungera. Barnet väger ca 5 gram.

Om utsläppet är för starkt och känslan av fukt störs, bör du ta hand om sanitetsdynor och stärka personlig hygien, men använd inte tamponger - detta är farligt på grund av sannolikheten för att vaginala sekret stagnerar och multiplikationen av patogener i den.

10 veckor

Kvinnan närmar sig gradvis slutet av första trimestern. Din bebis har varit med dig i exakt 8 veckor.

För mamma: Processen att härda benen i smulorna börjar, och barnet börjar ta kalcium från kvinnokroppen. Med sin brist kan kramper förekomma, håret, naglarna och tänderna försämras. Bröstet har blivit stort, kolostrum kan förekomma i hemoglobinet.

För barn: barnet blev frukt av ganska officiellt. Embryonperiodens slut betyder att alla kroppens inre organ och system bildas. Nu kommer de bara att växa. I sin utveckling har fostret uppnått mycket - det väger redan nästan 10 gram. Nervernätet utvecklas, och hjärnan är uppdelad i två hemisfärer. Barnet svalkar vatten, pissar, nya vatten bildas var tredje timme, och därför är de rena, sterila, vilket ger smulorna ett bekvämt liv. Läppar, ögonlock, näsa verkade på ansiktet. Formad hals, barnet kunde vända på huvudet. Började växa hår.

Från denna vecka mättar kosten med kalciummatriktade matar, men glöm det inte, utan fosfor, kommer dess absorption att vara ofullständig, och tillsätt sedan fisk, mjölk, färska grönsaker, stallost till menyn.

11 veckor

Det finns en 9: e embryonal vecka, bara en halv månad kvarstår till slutet av första trimestern, och många ser redan fram emot det, för att de är trötta på toxemi och dålig hälsa. Slutet på första trimestern ger vanligtvis lättnad.

För mamma: börjar långsamt växa mage. Livmodern har redan vuxit till en gås ägg storlek och har upphört att passa i det lilla bäckenet - det går gradvis bortom gränserna i bukhålan, stiger högre. Nu, vid varje möte, kommer läkaren att mäta VSDM, höjden vid vilken livmoderns botten står. Tillväxttakten kan indirekt döma barnets tillväxt.

För frukten: inre organ börjar lära sig att interagera. Växa upp nu kommer barnet att vara långsammare än tidigare, men det kommer att börja växa i en ökad takt. Medan hans höjd - ca 8 centimeter, och din baby väger 15 gram. Utvecklingen av reflexer börjar - gripandet och reflexen av vertikal promenad - barnet klamrar sig i navelsträngen och skjuter benen bort från livmodern, om han simmar på den. Ögonen flyttade från huvudets sidoytor till mitten av ansiktet, där de borde vara. Visade förmågan att gissa.

faror: Det är viktigt för kvinnan att övervaka hudens tillstånd, om det är svullnad, ska du definitivt informera läkaren. Risken för missfall sänks betydligt, men försvinna inte helt.

Var noga med att bli registrerad i samrådet, om inte tidigare gjort. Från 11 till 13 veckor genomförs den första prenatalundersökningen, som innefattar ultraljud och biokemisk blodanalys för att identifiera möjliga individuella risker för kromosomala abnormiteter hos fostret - Downs syndrom, Turner, Edwards och andra.

12 veckor

Det finns en 10 embryonal vecka, den tredje obstetriska månaden slutar, och en vecka förblir till slutet av den tredje kalendermånaden.

För mamma: mage litet rundad. Om en kvinna är gravid med tvillingar, har den redan blivit märkbar. Sömn på buken kan inte längre undvikas, ståndpunkter på baksidan bör också undvikas för att förhindra livmodern att klämma i sämre vena cava. Många har försvagade symtom på toxemi, en aptit. Nästan alla har ändrat smakpreferenser och dök upp sina "fads". Stämningen blir mer balanserad, sömn förbättras.

För frukten: babyen väger ca 20 gram och har vuxit till 10 centimeter. Han är inte längre liten, men mycket mager och allt röd. Tunn hud döljer inte nätverket av blodkärl. Öronloberna bildas, näsbenet växer, ansiktet har blivit lättnad. Barnet utmärks av smaken av fostervätska och börjar svälja dem med nöje om en kvinna har ätit något sött tidigare. Formade könsorgan. Du kan se golvet på ultraljudet, men sannolikheten för fel är fortfarande hög, eftersom penis och labia fortfarande är mycket små. Musklerna växer. Barnet började grimas.

De första veckorna i första trimestern är mycket störande - kvinnor genomgår den första screeningen och är mycket oroliga.

Det är viktigt att lugna sig och relatera sig till undersökningen filosofiskt. Det gör inga diagnoser, men anger endast sannolikhet. Om risken är hög krävs ytterligare undersökningar. Fortsätt att dricka vitaminer och jodomarin.

13 veckor

Fullbordar första trimestern. Den här veckan är den sista. Barnet har varit med dig i 11 veckor, det är fullt format. Börja nu en global förändring i moderorganismen.

För mamma: hans mage växer upp, han drar inte längre in, oavsett hur svårt hans mamma är. Kvinnor kan klaga på halsbränna och förstoppning. Även om detta beror på verkan av progesteron. HCG-nivån når en topp och gradvis börjar dämpa - progesteron är inte längre nödvändigt för att bibehålla, dess nivå är stabil och därför minskas risken för missfall avsevärt. Toxos går över.

För barn: crumb har vuxit lite mer och väger nu ca 30-35 gram. Det är möjligt att höra, men hittills uppfattar barnet ljud som vibrationer av ljudvågor, utan att särskilja frekvenser, eftersom innerörat fortsätter att bildas. Hjärnans materia växer. Skarna lärde sig att rycka. Flickornas äggstockar upptar sin plats i bäckenet, pojkens testiklar kvar i bukhålan medan prostata bildas hos pojkar. Ett barn har revben och vokalband.

risker: En kvinna behöver lära sig att vara försiktig i hennes rörelser - nu kan du inte gå upp och falla plötsligt, klämma i magen, lyft en tung.

Sitt inte med benen korsad - detta ökar sannolikheten för blodcirkulationstörning i bäckenet och kan leda till fosterhypoxi. Mätt dieten med mat rik på järn, eftersom det är möjligt att utveckla anemi hos gravida kvinnor. Undvik förkylningar och andra sjukdomar, eftersom immuniteten har minskat markant under första trimestern.

2 trimester

14 veckor

Andra trimestern har börjat - den gyllene tiden, den mest fredliga och säkraste för mor och barn. Det är inte svårt att bära ett barn, det är inte så stort, och det finns redan ingen rädsla och dålig hälsa under första trimestern. Det är den 12: e veckan med embryonal utveckling, den fjärde kalendermånaden av graviditeten började.

För mamma: Det blir trevligt och inte tungt att bära barnet, giftos går bort. Nästan 2 gånger ökade blodcirkulationen. Den framtida modernens känslomässiga och psykologiska tillstånd har förbättrats. Depression och irritabilitet receded, men distraktion och glömska framträder - inhiberingsprocesser aktiveras i hjärnan. Ökad aptit. Körteln bröstvävnad växer aktivt. Livmodern stiger cirka 3-4 centimeter ovanför pubic symphysis. Minskade blodtrycksnivåer.

För barn: barnet har nått storleken på ett granatäpple - det väger nästan 50 gram med en tillväxt på 13 centimeter.Utvecklingen av subkutan fettvävnad börjar - barnet börjar gå upp i vikt. Din baby, som andra barn under den här perioden, är blond, för att han ännu inte har färgpigment. Barnet har sina egna unika fingeravtryck. Förmågan att skilja ljus från mörkret uppträdde. Barnet började le, men omedvetet.

risker: En kvinnas höga feber kan påverka blodcirkulationen mellan livmodern, placentan och fostret. Försök att undvika feber, och om du är sjuk, få en läkare råd om att välja antipyretika.

Det är dags att byta garderoben. Behöver redan en bh med brett stödband och kläderna bör inte hålla ner rörelserna och sätta på magen. Använd bekväma, stabila skor, undvik höga klackar.

15 veckor

Det finns den 13: e veckan av barnets intrauterin existens. Den fjärde månaden av graviditeten är en av de enklaste och trevligaste.

För mamma: hormoner stabiliseras, den framtida moderns hälsotillstånd förbättras. En utbrott av energi och energi upplevs av de allra flesta gravida kvinnor. Det kan finnas svaga kvävande smärtor i underlivet, i nedre delen av ryggen - de är förknippade med livmoderns och sprains tillväxt. Det kan finnas en fysiologisk rinit - en liten svullnad i näsens slimhinnor på grund av verkan av progesteron. Urinering återgår till normala, nu är det inte lika ofta som i den första tredjedel av graviditeten. Mage blir märkbar. Midjan smälter gradvis, höfterna ser bredare ut. Moles och fräknar blir ljusare.

För barn: Krummen var märkbart tyngre - den väger ca 100 gram i höjden av 16 centimeter. Huden är täckt med ett ostliknande smörjmedel, det stöds av att tvättas av lanugo - en tunn och färglös hårrock. Hjärnan förvärvar konvolverna och spåren. Hjärnbellum börjar samordna rörelsen. I pojkens kropp börjar testosteronproduktionen. Normalt ökar mängden vatten.

Barnet har blivit känsligt för moderns känslor, han reagerar lätt på en ökning av stresshormonet. Det är viktigt att behålla en positiv attityd, titta på bra filmer, lyssna på din favoritmusik.

16 veckor

Kvinnan närmar sig gradvis slutet av den fjärde kalendermånaden. Graviditeten är fortfarande ganska lätt och det är ganska enkelt att följa förändringarna i veckor. Det finns 14 embryonveckor.

För mamma: Mer och oftare är den framtida mamman besökt av tanken att hon snart kommer att känna sig bebisens rörelse. Faktum är att gravida kvinnor redan kan känna de första tentativa beröring från insidan vid slutet av veckan, men frånvaron av omrörning är också normalt. Aptit börjar växa, men det är viktigt att inte äta. De första känslorna av tyngd i benen kan förekomma - viktökningar. En långsam "anka" gång framträder, kvinnor känner livmodern bra. Rygg kan börja ont - tyngdpunkten förändras. Tilldelningar blir mer rikliga.

För barn: Din bebis kan redan passa på en vuxnas handflata och tar upp nästan hela sitt område. Barnet har cilia. Lobik kommer framåt. Alla muskler bildas. Nu kommer de bara att växa. Längden på navelsträngen ökar till en halv meter. Barnet är gratis och han villigt och rör sig mycket, vänder om, simmar. Alla blodkroppar produceras, det finns eget hemoglobin. Nu har de yttre könsorganen vuxit upp - med stor precision kan du bestämma barnets kön på ultraljud. Barnet lärde sig att hicka.

Begränsa inte din fysiska aktivitet. Undvik endast hoppa och tyngdlyftning. Det är dags att göra yoga för gravida kvinnor, det kommer att förbereda musklerna för förlossning.

17 veckor

Baby i livmodern blir 15 veckor, är den femte månaden av graviditeten. Denna vecka anses vara en av de farligaste under andra trimestern, eftersom försvagningen av kvinnlig immunitet har nått sin topp.

För mamma: De första tecknen på preeklampsi kan förekomma - se noga på svullnad i ansikte, händer eller för en onormal kraftig viktökning.Smärtorna är inte typiska för denna period, men det kan vara litet obehag i rygg och nacke. De ledband som håller livmodern sträcker sig och bröstet har blivit tungt. Om kolostrumet släpps är det inte värt att klämma på det. Den enkla rörelsen försvinner, det blir allt svårare att välja ett bekvämt läge för sömn. Magen kan inte döljas - livmodern har stigit till en halv vertikal linje från naveln till puben. Bröstet skadar mindre. Pruritus kan orsaka klåda och första striae (streckmärken). Ökar svettning.

För ett barn: För första gången under graviditeten börjar storleken på barnet överstiga placentans storlek. Din bebis har vuxit till nästan 19 centimeter och väger ca 160 gram. Aktivt producerat subkutant fett. Skarpa började drömma. Barnet har lärt sig självhushållets instinkt - om ett högt ljud hörs skakar han och grupper.

risker: högt blodtryck är farligt. Det kan leda till nedsatt uteroplacental blodflöde och syreförlust hos fostret.

Ring till förlossningskliniken för den andra prenatalundersökningen. Liksom det första består det av ett ultraljud och ett biokemiskt blodprov. Datum - 16-20 veckor.

18 veckor

Det finns ett barns 16-åriga barns födelseliv.

För mamma: anpassning till den nya positionen avslutades på fysiologiska och psykologiska nivåer. Upprepade människor börjar känna rörelse. Pervodkam värt lite väntan. Storleken på livmodern når storleken på en genomsnittlig melon. De kan värka lite tillbaka och lina. Ofta finns det klagomål om diarré och förstoppning. Visuell skärpa kan minskas något - det här är ett fysiologiskt fenomen, det behöver inte behandlas.

För barn: Om graviditeten fortskrider väl, är medelhöjden hos barn i livmodern nu 22 centimeter och vikten når 240 gram. Huvudet i tillväxten saktar ner, resten av kroppen fortsätter att växa snabbt. Benen är tillräckligt härdade.

Neka inte hushållens hjälp, det behövs redan. Det blir svårt att böja ner, nå ner till högljudda föremål.

19 veckor

Baby i min mammas livmoder har utvecklats i 17 veckor. Det är exakt mitten av den femte månaden.

För mamma: Flera människor känner helt klart fostrets rörelser, hittills borde de inte räknas. Primiparous för det mesta känner inte barnet ännu. Men magen är redan ganska stor. Du kan börja ha ett prenatalt bandage i samråd med din läkare. Det kan finnas stickningar i naveln. Naveln själv är ännu inte stigande. Livmodern är en centimeter under naveln. På grund av viktökning kan dina ben värkas och bli trött.

För barn: tungvikt till 300 gram. Vid denna tid har han en fullständig hörselfunktion. Mamma kan börja läsa honom sagor och sjunga sånger.

risker: faran ligger i sannolikheten för preeklampsi. Det är viktigt att övervaka vikten och förekomsten av ödem.. Vid utseendet av sådant och överstiger viktökningen är det nödvändigt att konsultera en läkare.

Om barnets kön fortfarande är okänt, är det dags att känna igen honom nu, då barnet blir stort och kommer att grupperas i livmodern, kommer bestämningsnoggrannheten igen att märkbart minska.

20 veckor

Denna vecka är ekvator av graviditet, dess mitt. Du kan börja nedräkningen till leverans. Vänta 5 obstetriska månader, eller cirka 18-20 veckor.

För mamma: Tänk inte att barnet omedelbart börjar trycka. De första rörelserna är vanligtvis känsliga och försiktiga, mycket skonsamma. Upp till 95% av kvinnorna upplever dem vid denna tidpunkt. Resten ska inte oroa sig - upp till 22 veckor kan det hända när som helst. Leukorré intensifieras, och detta är också en variant av normen. Dina knän kan börja skada på grund av belastningen på benen. Kvinnor med åderbråck kan förvärra sjukdomen. De första träningskontrakten kan förekomma - oregelbundna episodiska, kortvariga livmoderbelastningar. Spontan nasal blödning kan förekomma.

För barn: krummen blir gradvis mer klumpig, men den idealiska bilden av ett nyfött barn är fortfarande långt borta. Barnet väger cirka 360 gram med en tillväxt på 26 centimeter. Huden blir nu en fyrskikt, barnet är bättre skyddat. Han börjar försöka öppna ögonen - tränar den blinkande reflexen. Han är redan högerhänt eller vänsterhänt och föredrar en slags hand som arbetare.

Det är dags att få en speciell kudde för gravida kvinnor, vilket kommer att underlätta uppgiften att somna och tillåta bättre vila.

21 veckor

Den femte månaden av graviditeten slutar, den sjätte börjar. Embryonperioden är 19 veckor.

För mamma: Kroppen börjar producera hormon relaxin, vilket mjukar ledband och ben. Mjukgörandet av bäckenet börjar, vilket kan åtföljas av smärta i pubicområdet. Om smärtan är tillräckligt stark bör du konsultera en läkare för att eliminera symfysit.. Botten av livmodern är lika med navelinjen. Bröstet växer inte längre lika aktivt som tidigare.

För frukten: i storlek såg barnet ut som en medelstora docka. Han väger ca 400 gram. Nervsystemet utvecklas aktivt. Barnet börjar skilja mellan dag och natt och lever redan efter hans regim.

Ändra kosten. Nu bör dess kaloriinnehåll öka till 300 Kcal, men på bekostnad av användbara spannmål och andra godkända produkter.

22 veckor

Barnet har ett slags årsdag - precis 20 veckor, som du har det.

För mamma: rörelsen blir mer uttalad. På grund av mjukning av bäckenbenen kan gången förändras. Kvinnan blir mer trög, men klarar fortfarande fortfarande med alla sina dagliga uppgifter.

För barn: ett barn får chanser att överleva om hon är född i veckan. Nu blir det inte ett missfall, men för tidigt födseln. Storleken på krummen av alla med en majskolv. Formningen av ryggraden är klar.

risker: faran ligger fortfarande i preeklampsi och sannolikheten för för tidig födelse. Om barnet är födt nu kommer sannolikheten att överleva inte vara så högt, förutom så är tidigare födsel en hög risk för CNS-störningar, retinopati.

Bör vara mer uppmärksam på deras känslor. Om smärta, vattn eller blödning uppstår ska du omedelbart ringa till ambulansen.

23 veckor

Det finns en andra hälften av andra trimestern. Fosterperioden är 21 veckor.

För mamma: det finns ökad trötthet, tankar kommer redan som jag skulle vilja vara på dekretet så snart som möjligt. Bröstet har ökat med nästan två storlekar. Magen är tydligt synlig, men det ser fortfarande snygg ut. Rörelserna är skilda, de orsakar inte längre tvivel om de fortfarande inte finns där - du behöver konsultera en läkare. Återigen kan fysiologisk rinit återvända. Ökar viktökning. Livmodern börjar klämma i bukorganen.

För frukten: baby väger ca 550-600 gram. Bröstet börjar göra andningsrörelser - expanderar och smalnar, så barnet övar andningsreflexen.

risker: Hud blir känsligare och garvning och garvning bör undvikas. Att byta form kan ligga till grund för utvecklingen av depression hos gravida kvinnor.

En bekväm bh och bandage som stöder en växande mage hjälper till att lindra rygg och benbesvär.

24 veckor

Den sjätte obstetriska månaden slutar. Det finns 22 veckor med embryonal utveckling.

För mamma: ökar belastningen på fötter och knän. Om det finns en benägenhet för åderbråck, bör du börja använda kompressionstrumpor just nu.. Perioden av "nesting" börjar - kvinnan ägnar större uppmärksamhet åt huset och au pairen.

För barn: barnet skjuter mer och mer. En gradvis nedfall av lanugo börjar, eftersom huden har blivit mer hållbar och mindre och mindre i behov av sådant skydd. Visa tendonreflexer. Barnet har redan sitt eget temperament.

Tips: det är dags att börja gå på kurser för gravida kvinnor - gymnastik och andning övningar hjälper till att lindra tredje trimestern och hjälper till vid förlossningen.

25 veckor

Den sjätte kalendermånaden slutar, den embryonala perioden är 23 veckor.

För mamma: Barnets rörelse intensifieras, vaginalt urladdning blir mer rikligt. Det blir allt svårare att utföra dagliga arbetsuppgifter. Det psykologiska tillståndet blir igen sårbart och instabilt. Livmodern upptar upp till 70% av bukhålets område.

För barn: barn lär sig att anpassa sig till miljöförhållandena, det hjälper honom efter födseln. Krummens vikt når 800 gram. Produktionen av melanin har börjat, huden blir rosa. I lungorna börjar ytaktivt ämne produceras - ett ämne som är nödvändigt för självständig andning. Chanserna att överleva om du är född denna vecka är cirka 16%.

Öka mängden natt sömn upp till 10 timmar, nu hjälper det lättare att träda in i tredje trimestern.

26 veckor

Den här veckan är den sista i andra trimestern. Termen för embryonal utveckling är 24 veckor.

För mamma: störningar når en topp. Under tredje trimestern blir det mer sällsynt. Medan det finns tillräckligt med utrymme för handling för barnet. Livmodern steg 6 centimeter ovanför naveln och rekvisita membranet. Ribben kan börja skada, drabbas av halsbränna och frekvent urinering.

För frukten: det blir trångt och smulorna börjar ta huvudpositionen i livmodern. Om barnet fortfarande sitter eller ligger över, är det dags att vända sig. Med en tillväxt på 34 centimeter överstiger barnets vikt 800 gram. Mängden av det ursprungliga smörjmedlet på kroppens och ansiktet av barnet minskar. Växthormoner börjar produceras. I manliga foster börjar testiklarna att röra sig in i pungen. Överlevnad vid födseln - 30%.

Rekommendationer: Om det blir svårt att arbeta, ta en annan semester, det kommer att slutföras just i tid för att gå till mammaledighet.

I 3 trimester

27 veckor

Starta tredje trimestern. Embryonperioden är 25 veckor.

För mamma: Det blev mycket svårt att böja sig över, att sätta på sig skor, andfåddhet framträder. De flesta har rädsla för förlossning. Några intensifierade träningsutmaningar. Nivået på blodtrycket stiger från reducerat till normala värden. Kvinnor blir mer väderkänsliga.

För frukten: Din crumb väger nu cirka ett kilo och det här är en stor framgång. Om barnet dyker upp nu är överlevnadsprognosen 75%. Barnet börjar att gruppera - det behöver en flexionsställning som passar in i livmodern och vidare. Från och med denna tidpunkt kommer sexbestämning genom ultraljud vara mycket svårt. Den optiska nerven förbättras - barnet börjar skilja färgfärger.

Om du planerar att åka på semester med flyg, ta ett intyg från gynekologen att du inte är kontraindicerad i flygningen. Från 27-28 veckor behöver flygbolag ett sådant dokument vid landning.

28 veckor

Du kan gratuleras - du är på "mållinjen". Från 10 till 12 veckor fram till leverans. Det finns en 26 veckors prenatal utveckling.

För mamma: Att bära en bebis blir ganska svår, en kvinna blir tröttare snabbare. Med tvillingar går den här veckan på mammaledighet. Från den här veckan bör den förväntade mamman börja räkna barnets rörelser - om 12 timmar måste minst 10 episoder rekryteras motorisk aktivitet. Många har ont i ryggen, det finns en skarp episodisk lumbago på grund av att nerverna i knäbotten klämmer fast, vilket tar upp till 80% av bukhålan. Utmatningen är något tunn.

För barn: ögonfransar växer upp och kinderna blir kraftigare. Barnet blev av med en tiondel av lanugo. Lungvävnaden fortsätter att ackumulera ytaktivt medel. Överlevnad vid födseln under denna period uppskattas till 90%.

Det är dags att besöka en gynekolog och börja ta en imponerande lista över tester innan du går på mammaledighet.

29 veckor

Embryonperioden är 27 veckor. Den sjunde obstetriska månaden är över.

För mamma: rörelser blir mer sällsynta och mjukare. Utrymmet i livmodern blir mindre. Tillväxten i livmodern saktas ner.

För frukten: barnet upp till ett och en halv kilo med en höjd av 38 centimeter.Bildningen av hjärnbarken slutar. Det finns alla reflexer. Överlevnadsfrekvens vid födelse under denna period - 97%.

Grown upp mage tillåter inte en kvinna att se benen, du måste vara mycket försiktig när du går.

30 veckor

Gränsperiod. Ca två månader fram till leverans. I veckan är kvinnor på mammaledighet.

För mamma: omröring blir mer smärtsam för en kvinna, men det finns mer tid för vila. Förstärkta träningsutmaningar. Det finns många rädslor - smärta vid födseln, att vara sent till modersjukhuset, sjukdom hos en bebis osv. Det är dags att göra psykologisk och fysisk förberedelse för förlossning.

För frukten: baby ser nästan ut som en nyfödd. Om barnet inte har huvudvärk är chanserna för en sväng, men de är mycket små. Barnets storlek är jämförbar med melonen.

Ligg inte på soffan. Nu går det lugnt i luften, yoga, kommunikation kommer att vara mycket användbar. Detta kommer att hjälpa till att hantera rädslan och förbereda muskler för förlossning.

31 veckor

Din löptid är 7,5 månader. Embryonperioden är 29 veckor.

För mamma: kroppen börjar förbereda sig för förlossning. På hormonnivå sker förändringar, prolactin börjar produceras, vilket är viktigt för amning. Kolostrumsekretion uppträder eller ökar. Börjar gradvis mognad av livmoderhalsen i primiparös.

För frukten: Din barns vikt är nära två kilo. Huden har blivit rosa. Auricle härdning. Om födelsen sker nu är prognoserna gynnsamma.

Tips: var noga med att besöka läkaren och gå igenom CTG - nu är denna undersökning tillgänglig i tid.

32 veckor

Denna vecka anses vara en av de viktigaste i tredje trimestern - en storskalig förberedelse av kroppen för förlossning börjar. 30 veckor har gått sedan befruktningen.

För mamma: klagomål på smärta i ryggen, benen, nedre delen blir permanent. En kvinna kan uppleva heta blinkningar och svaghetstopp. Oxytocin börjar producera i små kvantiteter - det kommer att ackumuleras och kommer att främja livmoderkontraktioner vid födsel vid rätt tidpunkt.

För barn: barnet har tagit allt ledigt utrymme i livmodern. Hittills är hans rörelser allvarligt begränsade. Om krummen inte vred om huvudet, så är det nästan ingen chans att det.

Gradvis minska mängden kött i kosten och ersätt det med bröstet, fisken, öka mängden vegetabiliska oljor och färska grönsaker - denna diet hjälper till att förbereda livmoderhalsen för förlossning.

33 veckor

ändarna åttonde månad av graviditet. Före födseln förblir 5-7 veckor kvar.

För mamma: magen verkar enorm, men fortsätter att växa. Det är svårt att andas, plågas av halsbränna, smärta i revbenen och skönhet. Förstärkta träningsutmaningar.

För barn: Barnet väger nu mer än två kilo och varje dag lägger han till cirka 50 gram.

Försök att inte vara nervös - stresshormoner orsakar spänning i ditt barn, förutom det kan prova för tidig födsel. Ta hand om köp av barnkläder och arrangemang av barnrummet.

34 veckor

Termen för embryonal utveckling är 32 veckor. Ca en månad före födseln.

För mamma: obehag toppade. Resten ska vara enklare. I primitär mage kommer snart att falla. Under tiden behöver du bara vara tålamod.

För frukten: Många barn i denna period väger redan 2,5 kilo. Placentan börjar åldras.

Börja förbereda dina bröstvårtor för amning - ordna en kontrastdusch för dina bröst, gnugga dem lätt med en hård handduk, men överdriv inte det - överdriven stimulering kan leda till frisättning av oxytocin och början av förtidigt arbete.

35 veckor

Börjar senast nionde månad av graviditet. Före födseln finns cirka 3-4 veckor.

För mamma: Barnet kan gå ner och trycka på huvudet mot den inre halsen. Magen blir lägre, det blir lättare att andas, halsbränna är inte så plågande.

För frukten: crumb ökar aktivt.Nu har han vuxit med 300 gram och i de flesta fall väger barnen i denna period från 2400 till 2800 gram. Lungorna är inte mogna nog. Ögonets iris förvärvar den färg som naturen har skänkt på den. Tidigare var alla barn blåögda.

Minska mängden mjölk som förbrukas - överskott av kalcium kan leda till överdriven förbening av benen på fostrets skall, vilket gör det svårt att föda.

36 veckor

Otålig väntetid. Före födseln - 2-3 veckor.

För mamma: livmoderhalsen börjar förkorta, platta, förbereda sig för förlossning. Det kan finnas tinningsförnimmelser, ökningar av vaginalt utlopp. Magen sjunker hos 75% av kvinnorna.

För barn: Barnet väger nästan 3 kilo med en höjd av 47-48 centimeter. Hans hud är tjock, lanugo är inte mer. Marigold började först tala utefter phalangesna.

Undvik förstoppning. Hemorrojder är nu värdelösa, eftersom födseln kan börja när som helst.

37 veckor

Från och med den här veckan anses förlossning inte för tidig.

För mamma: humör "resväska." Kontrollera alla insamlade på sjukhuset på listan, försök att inte glömma någonting. Vissa människor har en slempropp denna vecka. Om hon inte har flyttat bort - det är också normen.

För frukten: sinnena är inställda - barnet förbereder sig för födseln. Surfaktant i lungorna har ackumulerats tillräckligt för spontan andning.

Tips: Om proppen är avstängd, ska du inte ta ett bad och ha sex, eftersom sannolikheten för intrauterin infektion ökar.

38 veckor

Varje tredje födelse förekommer exakt denna vecka.

För mamma: den här veckan är fylld med förväntan. Redan, nästan alla har föregångare till en snabb födsel - utsläppet ändras, träningsövningarna blir vanligare.

För frukten: barnet är fullt redo att födas, och du borde inte vara rädd för födseln vid denna tidpunkt.

Du bör inte försöka förbereda livmoderhalsen för födseln självständigt med hjälp av folkmedicin, bör du inte försöka framkalla förlossning, även om du är väldigt trött på att bära barnet. Allting måste hända i rätt tid.

39-40 veckor

Denna period står för huvuddelen av födseln. Om en kvinna på 40 veckor inte föder, är det inte heller läskigt. Denna graviditet anses inte efter mortem, den kallas långvarig. Upp till 42 veckor har barnet tid.

Rekommendationerna om dessa villkor är mycket enkla: Var så vaksam som möjligt, gå inte långt hemifrån, ta en laddad telefon med dig. Titta på känslor - Födseln och utsläpp av vatten är svåra att förvirra med någonting. Tecken på arbetets början vanligtvis vid denna tid vet alla framtida mammor av hjärtat.

När det gäller barnet kommer inget nytt att hända i hans utveckling, såvida han inte lägger några tiotal gram till sin vikt vid varje dag i livmodern. Det är väldigt viktigt att följa rörelserna - Äldre moderkaka kan inte längre ge normal näring och tillräckligt med syre.

Födseln blir lätt och snabbt om kvinnan kan klara av hennes rädsla, kommer inte att klämmas och kommer helt och hållet att lita på sig själv och läkarna.

Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa