Är det farligt att fastna navelsträngen runt fostrets hals och hur påverkar den leveransen?

Innehållet

Under graviditeten är barnet kopplat till sin mamma genom ett särskilt band. På biologisk nivå görs en sådan anslutning genom navelsträngen. Denna artikel beskriver i detalj huruvida ledningen är intrasslad runt fostrets hals, eftersom det påverkar leveransen.

Vad är det

Navelsträngen är ett mycket viktigt organ som bildas i kroppen endast i en gravid kvinna. I utseende liknar navelsträngen en snodd sträng gråblå. Längden på navelsträngen är annorlunda. I vissa fall kan det vara ganska långt, vilket kan bidra till bildandet av olika patologier under graviditeten.

Ett av dessa patologiska tillstånd är att navelsträngen försvinner runt fostrets hals. I detta fall ligger navelbandet direkt på barnets hals.

Hindring av navelsträng är en diagnos som kan skrämma varje gravid kvinna. Många kvinnor kommer ihåg: när läkarna etablerat en sådan diagnos under graviditeten upplevde de en verklig rädsla för deras barns liv. Du kan förstå denna reaktion.

Förtrollningen av navelsträngen runt fostrets hals är en ganska farlig patologi, som kräver noggrann medicinsk observation, samt sökandet efter lämplig taktik för hantering av graviditet och senare - rätt metod för födseln.

orsaker till

Utvecklingen av förträngning av näthalsnålens navelsträng sker av olika skäl. Läkare identifierar flera orsaker som kan leda till utvecklingen av denna patologi under graviditeten:

  • Genetics. Löpning av navelsträngen i ett barns nacke kan bero på genetiska faktorer. Vissa forskare tror att längden på navelsträngen är en ärftlig faktor. Medel längden på navelsträngen är ca 40-60 cm. I vissa fall uppträder förlängningen (upp till 75-80 cm eller mer). I en sådan situation är risken för entanglement ganska hög.
  • Stress och traumatiska effekter. Forskare har avslöjat ett intressant faktum: gravida kvinnor, som ofta är nervösa och upplever vid olika tillfällen under graviditeten, har en ganska stor risk att utveckla denna patologi. De tror att orsaken är en ökning av stressnivåerna hos vissa hormoner, varav en är adrenalin.

Förändringar i mängden hormoner i blodet kan förbättra fostermotoraktiviteten, samt leda till vissa funktionsstörningar. I vissa fall bidrar detta till att navelsträngen försvinner runt barnets nacke.

  • Ändra mängden fostervätska. För förekomsten och full intrauterin utveckling av barnet kräver en vattenmiljö. Om fostervätskan är tillräcklig, känns barnet bra. Samtidigt stör hans motoraktivitet inte. Om fostervätskan i livmodern av någon anledning blir större kan den bidra till bildandet av ett antal patologier. En av dem slingrar navelsträngen runt barnets nacke.
  • Miljöfaktorer. Vissa forskare tror att klimatförhållandena kan också få barnet att slå runt navelsträngen i barnets fosterutveckling. Forskarna konstaterar att plötsliga klimatförändringar kan leda till att denna patologi bildas under graviditeten.Klimatförändringarna under graviditeten bidrar oftast till utvecklingen av denna patologi hos kvinnor som lider av kroniska sjukdomar. Under graviditeten uppfattar den förväntande moderens kropp som svår stress att flytta till en annan stad, där klimatförhållandena skiljer sig avsevärt. I en sådan situation ökar risken för förtrollning av fostrets navelsträng betydligt.

Man tror att överhettning och överkylning av en gravid kvinnas kropp är faktorer som kan bidra till detta.

  • rökning. Vissa läkare noterar att hos kvinnor som röker är förtrollning med navelsträngen vanligare. Detta kan underlättas genom inträde i blodet av nikotin och andra kemikalier som finns i stora mängder i cigaretter. De har en negativ inverkan på barnets prenatala utveckling, bidrar till uppkomsten av olika sjukdomar.
  • alkohol. Användningen av alkoholhaltiga drycker är en annan skadlig vana som kan leda till förtrollning av navelsträngen. Etanol som finns i dem har en negativ effekt på blodkärlen som finns i navelsträngen. En sådan inverkan leder till förekomsten av olika störningar i fostret, inklusive det är en möjlig faktor vid utvecklingen av förtrollning av barnets nacke.
  • Intensiv träning. Obstetricians och gynekologer noterar att aktiv träning kan också leda till förtrollning. Förväntande mödrar som har lång navelsträng och några andra egenskaper som identifieras under graviditeten bör vara mycket försiktiga när de spelar sport. Möjligheten att besöka gymmet eller poolen i denna situation bör diskuteras med din läkare. I vissa fall kan ingrepp med navelsträngen i barnets hals vara en kontraindikation för sport och fitness.

Läkare rekommenderar att förväntade mödrar som har hittat entanglement spenderar mer tid utomhus. Samtidigt är det bättre att gå i en måttlig takt. Speciella andningsövningar kan också bidra till att förbättra den allmänna hälsan. Du kan utföra dem under hela graviditeten.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad kan det vara?

Navelbandet kan vikas runt fostrets hals på olika sätt. Läkare särskiljer flera kliniska varianter av denna patologi. Det beror helt på hur många gånger navelbandet slingrar runt barnets nacke. Läkare skiljer en-, två- och tre-timmars förtrollning.

Om en eller annan anledning är navelsträngen insvept med sina slingor mer än tre gånger, kan en sådan förträngning anses vara multipel. Var och en av de kliniska alternativen har sina egna specifika utvecklingsegenskaper.

singel

I denna version av patologin lindas navelsträngslingan endast om barnets nacke en gång. Denna variant av patologin förekommer hos 20-25% av gravida kvinnor. Vanligtvis förväntas mödrar möta nollkramning. Detta innebär att sladdslangen omger fostrets nacke och inte klämmer fast det. Prognosen för den fortsatta utvecklingen av graviditeten med denna typ av patologi är mest fördelaktig.

En snäv enkel entanglement anses vara mindre gynnsam. I det här fallet kan navelsträngsslangen som ligger runt halsen leda till komprimering av livmoderhalsen. I en sådan situation kan barnet ha mycket farliga komplikationer.

dubbel

I denna variant av patologin slingrar navelbandet runt fosterhalsen 2 gånger. Läkare kan bestämma denna patologi vid olika graviditetsstadier. Med tidig upptäckt är prognosen vanligtvis ganska fördelaktig. Om det finns en tillräcklig mängd amniotisk vätska i livmodern och fostrets fysiska aktivitet inte störs, kan den fortfarande "unraveled" före arbetets start.

Om å andra sidan läkare bestämmer att navelsträngen vrids runt fostrets hals efter 37-38 veckors graviditet, kommer den vanligtvis att förbli till födseln. Vid den här tiden är barnet redan ganska stort och rör sig mycket mindre. Detta beror på det faktum att barnet blir mer "trångt" i livmodern med varje dag som passerar varje dag som går.

trefaldigt

Detta alternativ finns relativt sällan i obstetrisk träning. Trefaldig sladdförstängning kan också leda till utveckling av ett antal komplikationer (eller det kan gå relativt normalt).

En gynnsam prognos vid utvecklingen av denna patologi kan vara om navelbandet inte knyter varandra mycket. Om de pressar varandra tätt, då kan barnet utveckla intrauterin hypoxi i en sådan situation. I detta fall krävs akut intervention av läkare och val av rätt taktik för ytterligare graviditetshantering.

Hur misstänker man?

Direkta kliniska tecken som skulle indikera förekomsten av denna patologi under graviditeten är tyvärr frånvarande. Det är möjligt att misstänka närvaron av förtrollning endast genom fostrets nätslingor, om vissa komplikationer av graviditeten redan har börjat dyka upp. I de flesta fall detekteras denna patologi av en slump - under en rutinmässig ultraljud.

Om den framtida mamman diagnostiseras med navelsträngsinträngning runt fostrets hals, ska hon vara uppmärksam överens med det allmänna tillståndet och hennes barns välbefinnande. En av de tecken som kan indikera att barnet upplever obehag i livmodern är en förändring i sin fysiska aktivitet. Särskilt väl manifesterad i fostret efter 28-31 veckors graviditet. Vid denna tid har barnet en cirkadisk (daglig) rytm. Detta bidrar till det faktum att barnet oftast är mer aktivt på dagtid och normalt vilar på natten.

Om den förväntade mamman började märka att hennes barn började flytta mycket mindre eller "aktiverar" för mycket på natten, så borde hon definitivt se hennes obstetrikare-gynekolog.

Läkaren kommer att genomföra den nödvändiga undersökningen, tack vare vilken det kommer att bli klart hur barnet känner, om några komplikationer av graviditeten har utvecklats.

diagnostik

Den grundläggande diagnostiska metoden som kan upptäcka denna patologi är ultraljud. Före tillkomsten av ultraljudstekniker kunde läkare inte bestämma förtrollningen. Detta bidrog ofta till att en gravid kvinna med denna patologi hade vissa komplikationer vid naturlig förlossning. För närvarande är ultraljudsspecialister ganska framgångsrika när det gäller att upptäcka tecken på slingring runt nätsnäckens navelsträng.

Ultraljudsundersökning är en grundläggande, men inte den enda studien som utförs vid fastställande av diagnos av förträngning. För att bedöma fostrets tillstånd måste läkare också tillgripa andra diagnostiska test. En av dem är en dopplerstudie.

Genom att genomföra det kan du bedöma blodflödet genom de kärl som finns i navelsträngen. Detta gör det möjligt för läkare att eliminera de farliga komplikationerna under graviditeten, inklusive identifiering av intrauterin hypoxi. Läkare kan dopplerography flera gånger för att bedöma dynamiken i ett barns välbefinnande i livmodern. Detta låter dem spåra eventuella patologier och komplikationer som kan uppstå före leverans.

En annan diagnostisk metod som gör det möjligt att bedöma fostrets allmänna tillstånd är kardiotokografi. Denna enkla och smärtsamma metod gör det möjligt för läkare att bestämma barnets arbete, såväl som sin fysiska aktivitet. Om allt är normalt, förekommer inga signifikanta förändringar i dessa indikatorer.Om barnet utvecklar intrauterin hypoxi kan detta indirekt bestämmas på kardiotogrammet.

Den otvivelaktiga fördelen med denna metod är möjligheten att dess flera innehav. Den förväntade mamman, som hade en navelsträngsförband, kan ordineras kortiotokografi flera gånger före arbetets start. Denna dynamiska observation gör det möjligt för läkare att identifiera farliga komplikationer i tid och om nödvändigt ändra graviditetens taktik.

Konsekvenser för fostret

För att förstå vad risken för utveckling av olika komplikationer i denna patologi ligger i, är det nödvändigt att röra på några biologiska egenskaper. Det är viktigt att komma ihåg att under fosterets liv får fostret syre inte genom luftstrupen och dess egna luftvägar, men i upplöst form via blodet. Syre i denna situation kommer in i barnets kropp genom systemet av blodartärer som finns i navelsträngen.

Så blir det klart att Huvudvillkoren för barnets normala prenatala utveckling och den fulla syreförsörjningen är att slingorna är placerade runt nacken under dubbla och flera förlopp.

Om slingorna är ordentligt klämda kan detta leda till en stark klämning av blodkärlen i navelsträngen. I en sådan situation får fostret inte tillräckligt med löst syre, vilket kan bidra till utvecklingen av intrauterin hypoxi - syrebrist hos alla inre organ och vävnader.

Förlängd intrauterin hypoxi är ett extremt farligt tillstånd. Det bidrar till att barnet stör alla inre organs funktion, inklusive de vitala - hjärtan och hjärnan. I en sådan situation kan vissa patologier (och till och med utvecklingsavvikelser) utvecklas i fostret.

Intrauterin hypoxi kan leda till en tidig start av arbetskraft. I denna situation kan barnet födas mycket tidigare. I det här fallet kan barnet vara för tidigt, och hans lungor är inte redo för självständig andning.

Stark kompression av blodkärlen som finns inuti navelsträngen kan leda till störning av blodtillförseln till placentan. I en sådan situation försämras placentans funktion. I vissa fall kan detta även leda till utveckling av placentaavbrott i livmodern. Denna patologi kan vara extremt farlig och orsaka utveckling av förtidigt arbete.

Naturligt självständigt arbete, komplicerat av närvaron av stramt flertal ingrepp i näthinnets navelsträng kan vara farligt och förekomsten av farliga skador och skador. Som regel är barnet i detta fall olika skador på livmoderhalsen. Svårighetsgraden av sådan skada är annorlunda. För att förhindra detta, försöker läkare fortfarande tillgripa cæsersektionen.

Man bör komma ihåg att varje graviditet är unik. Läkare kan bara förutsäga utvecklingen av vissa komplikationer. Födelsen av en frisk baby i närvaro av en långsträckt navelsträng beror på många faktorer. I ett fall är en frisk baby född, och i den andra - ett barn som hade någon form av patologi under födseln.

Funktioner av arbetskraft

Valet av obstetrisk taktik beror till stor del på hur tätt navelsträngen slingrar runt barnets nacke. Med en enda förtrollning kan läkare lösa naturlig förlossning. I detta fall följer obstetrician-gynekologen under arbetet alltid huvudets utseende. Så snart hon är född kan läkaren ta bort navelsträngsslangen från nacken. I det här fallet bryts inte den naturliga processen för förlossning som regel.

När man upptäcker en dubbelvridningsling i navelsträngen i fostrets hals några veckor före graviditeten väljer läkare som regel en kirurgisk metod för obstetrisk hjälp. I en sådan situation kan naturlig förlossning vara mycket farlig.Under arbetet kan navelsträngslingarna kraftigt pressa barnets nacke, vilket leder till utveckling av farliga komplikationer (och till och med kanske till födelsestrauma).

När näthinnan i fostrets hals vrids tre gånger, tar läkare ofta till sig att utföra en kejsarsnitt. Den kirurgiska leveransmetoden används också i fall där det finns andra egenskaper under graviditeten.

För information om hur man korrigerar förtrollningen med navelsträngen runt fostrets hals, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa