Fostrets första rörelser under graviditeten

Innehållet

Gravida kvinnor väntar på barnets första rörelser med speciell spänning och darrande. Dessa känslor ger glädje, eftersom de stärker sambandet mellan den framtida mamman och hennes barn, tillåter henne att "kommunicera" med crumb och gissa om hans hälsa. Frågan om tidpunkten för de första rörelserna - den vanligaste bland gravida kvinnor. När man ska förvänta sig dessa magiska känslor under den första graviditeten eller under den andra som de är beroende av och vad de säger kommer vi att berätta i det här materialet.

Fosterrörelser

Barnet i livmodern börjar röra sig tidigt. Om på 5-6 veckor graviditet under ultraljudsdispositionen, är det möjligt att först fixa barnets hjärtslag, 7-8 veckor barnet börjar flytta, men hittills kan endast en uppmärksam ultraljudspersonal märka dessa rörelser. Framtidens mamma kan inte känna dem, för hennes älskling är fortfarande mycket liten, hans höjd är bara 15-16 mm och hans vikt är ca 1 gram.

Rörelserna själva har karaktären av ofrivilliga nervimpulser. Även om de kan kallas nervösa bara med en mycket stor sträcka. Det handlar om den rytmiska kontraktiliteten hos nervfibrerna, som är närvarande även innan nervsystemet bildas.

Vid vecka 10-11 Under graviditeten kan fostret flytta mer aktivt genom att simma i fostervätskan, som är fylld med blåsan. Från tid till annan berör smulan livmoderns väggar, men den lilla höjden och vikten bestämmer ljusheten och en viss viktlöshet av dessa rör, en kvinna kanske inte känner dem.

Vid 16 veckor graviditetsrörelser av armar, ben, och även flexion och förlängning blir mycket mer medvetna. Barnet uppfattar ljud som vibrationer. Förstärkningen av vibrationer av ljudvågor orsakar en förändring i motoraktiviteten, barnets hjärtat slår fast.

Vid den 18: e veckan Gravida bebis börjar börja roa sig, så mycket som miljön tillåter det - det sväljer fostervatten, spetsar, pissar, lekar med navelsträngen, vänds om i vatten, avstrålar ben och armar från livmodern om den av misstag berör dem.

Inget behov av att tro att barnet rör sig bara för att han inte har något mer att göra. Rörelserna utför ett viktigt uppdrag i hjärnans utveckling. De bidrar till utvecklingen av reflexer, bildandet av motorreaktioner på stimuli. På grund av detta bildas muskel-neurala anslutningar.

Krummen stiger ständigt i höjd och blir alltmer, och därför blir hans intrauterin "underhållning" på ett visst moment uppenbart och helt urskiljbart för en gravid kvinna. Dessa är de första urskiljbara rörelserna. De registreras i genomsnitt mellan 16 och 24 veckors graviditet. Ett sådant stort tidsintervall beror på individuella förhållanden.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Första graviditeten

Kvinnor som är gravida med sitt första barn brukar börja känna sitt barn senare än de som bär ett andra eller tredje barn. Först och främst beror detta på att kvinnan inte känner till känslan av fostrets rörelser, det har aldrig hänt tidigare och därför förväxlas de ofta med krummens första ljusrörelser med andra processer i kroppen, främst med tarmmotilitet, tarmgaser.

Det faktum att kvinnor "i position" ofta "mumlar" i magen, vet vi alla, för progesteron har en avslappnande effekt på tarmarna. Det är därför som barnets första ljustryck inte inser som sådant, allt är "skrivet av" till tarmarna. I primigrainer känns de första rörelserna vanligen under en period av 18-22 veckor. Oftast - vid 20 veckor.

Tidigare före förekomsten av ultraljudsdiagnostik kollade obstetrikerna graviditetens varaktighet med de första rörelserna. Om den första rörliga kvinnan hade den första födelsen, motsvarade den villkorligen 20 veckors period och exakt samma var kvar till födelsen. Nu, genom att flytta är gestationsperioden inte etablerad.

Det är svårast att känna igen krummarnas rörelser om det inte finns någon erfarenhet av att bära och föda. Det är svårt att beskriva dem, eftersom mycket beror på individuell känslighet. De flesta gravida kvinnor hävdar att de liknar de lätta mjuka känslorna i svansen av en akvariefisk från insidan eller fladdringen av en fjäril.

upprepad

Kvinnor, mer erfarna i frågor om graviditet och förlossning, har sådan erfarenhet, brukar börja känna fostrets rörelse tidigare än primärt. Det beror på det faktum att livmoderns väggar är mer utsträckta, förutom känslorna av barnets rörelser är redan bekanta med kvinnan och det är nästan omöjligt att förvirra dem med jäsning av gaser i tarmarna.

Med upprepad graviditet känns rörelserna vanligtvis av den förväntade mamman under 16-18 veckor. Vissa säger att de började "höra" sin bebis vid 14-15 veckor eller till och med lite tidigare. Detta är också möjligt, i denna fråga spelar en hel del enskilda faktorer en roll.

Vad beror de på?

Som redan nämnts beror uppkomsten av de första påtagliga störningarna på vilken typ av graviditet. Det finns emellertid ett antal faktorer som är exakt samma för primärt och återkommande, vilket beror på hur tidigt det kommer att vara möjligt att känna barnets rörelser. Låt oss titta på var och en av dem.

Sammansättning och vikt

Smarta kvinnor börjar vanligtvis känna sin bebis i livmodern tidigare än sina fulla vänner. Ju högre kroppsmassindexet före graviditeten är desto hårdare blir det att känna barnet. Faktum är att livmoderns väggar inte har speciell känslighet.

Det är möjligt att känna röra vid dem när inverkan sig från insidan är stark nog för nervändarna i bukhinnan för att "fånga" dem. Om en kvinna har fasta reserver av subkutant fett på den främre bukväggen kommer impulserna att vara mindre synliga för centrala nervsystemet.

Barn i full och tunna mödrar börjar flytta på ungefär samma gång, bara byggnaden och känsligheten gör det möjligt för kvinnor i olika viktkategorier att känna rörelser vid olika tidpunkter.

Fosterplats

Den framtida moderns känslighet påverkar placeringen av placentan i livmodern. Om den ligger på bakväggen (det vanligaste alternativet), känns rörelserna något tidigare. Placeringen av "barnens plats" på framväggen leder till det faktum att barnets rörelser inte riktas mot moderens främre bukvägg, men mot tarmen. Med detta arrangemang kan rörelserna bli märkbara och märkbara lite senare.

Ingen kan välja platsen och påverka den, det bestäms tidigt när embryot, som inte är längre än 8-10 dagar långt, sänks ner i livmoderhålan och fästs vid sitt endometrium. Han kan godtyckligt implantera både på framsidan och på baksidan av moderns reproduktionsorgan.

Kvinnans aktivitet

Eftersom de första rörelserna är mycket känsliga och subtila, är de lätt att missa. Vanligtvis händer detta hos kvinnor som under dagen leder en mobil och aktiv livsstil. Arbetande kvinnor, studenter har helt enkelt inte den fysiska förmågan att slappna av och känna barnets rörelse under dagen. Men på kvällarna, när en kvinna ligger nere, slappnar av blir alla känslor mer uttalade.

Sällan säger kvinnor att de kände sin baby i livmodern för första gången på kvällen, när de bekvämt bosatte sig med en bok för att vila eller på natten när de var redo att somna. Kvinnor som är mindre aktiva är mer benägna att känna fostrets rörelser under den första eller andra graviditeten.

Fosterstorlek och multiplicitet

Om fostret har en tendens till storlek och ultraljudsläkaren säger att storleken på barnet överstiger standardmedelvärdena är det möjligt att rörelserna kommer att känns lite tidigare. Vid graviditet, tvillingar eller trillingar förekommer också barnens rörelser tidigare.

Skäl till frånvaro

Bristen på skilda fostrets rörelser i livmodern bör inte skrämma en kvinna om tidsfristerna i obstetriker ännu inte har kommit ut. Med andra ord under den första graviditeten bör man börja oroa sig för frånvaron av störningar först efter 23 veckors graviditet och under upprepad graviditet - efter 20-21 veckor.

Oftast har kvinnor som vände sig till en obstetrikare-gynekolog med klagomål om frånvaron av störningar, lämna doktorns kontor "upplyst", eftersom doktorn hjälper till att analysera alla ovanliga förnimmelser och slutsatsen att det finns störningar, det är bara att de lämnades oidentifierade av framtida mamma.

Vid klagomål om frånvaron av störningar är en ultraljudsundersökning ordinerad. Det är ultraljudet som hjälper till att identifiera de sanna orsakerna till bristen på rörelse hos barnet.

Varför kan fostret inte röra sig? Skälen till massan och alla av dem är tyvärr inte den trevligaste.

hypoxi

Syreframkallning kan utvecklas när som helst under graviditeten. Orsaken till det kan vara smittsamma sjukdomar som överförs av en kvinna, moderkärlens patologi, dåliga vanor, okontrollerad medicinering i tidiga skeden, Rh-moder-fetus konflikt (om kvinnan har en negativ Rh-faktor).

I de tidiga stadierna av syrebrist aktiveras spädbarn, de rör sig snabbt och felaktigt. Om tillståndet av hypoxi upprätthålls under ganska lång tid minimerar fostret alla rörelser för att rädda syre, vilket kräver mer aktivitet för det än det är i denna situation.

Om hypoxiens initiala fas var vid en tidigare period, då det inte var möjligt att känna verkligheten hos smulorna eller kvinnan inte uppmärksammade, då när barnet skulle vara de första distinkta rörelserna, kommer barnet redan in i scenen för kronisk hypoxi, där han praktiskt taget inte rör sig. Det är viktigt att fastställa orsaken som ledde till syresvält så tidigt som möjligt för att eliminera det, annars kan barnet dö.

Fading Graviditet

Barnet kan sluta utvecklas vid alla graviditeter upp till 28 veckor. Vid slutet av första trimestern andas många gravida kvinnor med lättnad - risken för missfall är över. Men risken för en icke-utvecklande graviditet kvarstår, trots att sannolikheten för dess utveckling efter 12 veckor är liten.

En icke-utvecklande graviditet kallas också ett misslyckat missfall, eftersom efter fostrets död kan det vara ganska länge i livmoderhålan. Ibland kan det ta upp till 3-4 veckor fram till ögonblicket av avslag, vilket uppträder som onormal blödning, svåra smärtor av en krampig natur. Det är klart att det döda barnet inte kommer att röra sig.

För att utesluta missad abort, gör ultraljud. Om motoraktivitet inte spelas in på den, om det inte finns något hjärtslag, görs en lämplig diagnos och en kvinna är inlagd för livmoderhålan, eftersom en ouppvecklad graviditet utgör ett allvarligt hot mot kvinnans liv och hälsa.

Försenad fosterutveckling

Som vi redan vet måste barnet nå tillräcklig storlek och vikt så att hans rörelser blir klara. Om barnet har en intrauterin tillväxtnedgång, kan störningar förekomma mycket senare än normalt.

Vanligtvis händer detta med signifikant IUGR, när fostrets storlek vid 3-4 veckor ligger efter de normativa värdena.

Orsaker till utvecklingsförseningar måste identifieras för att kunna eliminera dem och ge barnet möjlighet att "komma ikapp" med normerna. Oftast ligger anledningarna till moderns sjukdomar - infektiösa, virus-, könsinfektioner. Barn kan sakta ner i utvecklingen eftersom mamman är utsatt för de skadliga effekterna av nikotin, alkohol, narkotika, toxiner, nitrater, droger, som hon tog utan samtycke från läkaren.

Ibland är orsaken till fördröjningen i utvecklingen oupplöslig: de flesta kromosomala patologierna, svåra och obotliga syndrom i fostret åtföljs av en signifikant försämring i tillväxten. Ibland fungerar patentens patologi, missbildningar av barnet, svåra metaboliska störningar i moderns kropp som orsaken.

Barnets motoraktivitet

Först efter 25 veckors barns rörelse blir det mer regelbundet. Nu kommer den förväntade mamman att kunna "kommunicera" med barnet. Vid den 29: e och 30: e veckan börjar barnet reagera med rörelser i vissa känslomässiga situationer - till hennes hand på magen, till sträckor, till högljudda röster, ropar, dörrslammande, väckarklockor.

Från vecka 28 kommer en kvinna att rekommenderas att hålla en daglig räkning av antalet episoder av barnets fysiska aktivitet med hjälp av en av de befintliga metoderna.

En minskning eller ökning av rörelsehastigheten per dag blir diagnostiskt viktig. Mamma kan förstå om allt är bra med barnet

De första rörelserna är för oregelbundna för att de ska kunna diagnostisera någonting. Du behöver inte räkna dem. Bara en dag utgör barn i den 20: e veckan upp till 300 olika rörelser, men den förväntade mamman kommer inte att känna mer än 1-5% av detta belopp.

Fram till den 28: e veckan är det viktigt att bara notera den dagliga naturen hos barnets fysiska aktivitet. Om i en av dagarna smulan rör sig oftare och i den andra - mindre ofta borde du inte panikas. Barn är väldigt känsliga för väderförändringar. På vintern kan barn vara mer aktiva än på en varm sommardag. På en regnig dag vill de sova inte mindre än de är gravida.

På natten kan fostrets aktivitet vara mer uttalad än under dagtid. Om mamman upplever och är nervös kan barnet flytta mindre ofta, eftersom stresshormoner som produceras i kvinnans kropp också påverkar honom.

En glad mamma som mottar positiva känslor delar generöst med hennes barns serotonin, lyckonhormonet. Att ta emot det med moderns blod kommer att flytta barnet något mer aktivt.

tips

Följande tips hjälper dig att förstå känslorna och känna igen de första rörelserna.

  • Ha en timmes ledig tid, äta en bit choklad, drick ett glas varm mjölk och lägg dig i viloläge och lyssna noga på känslorna. Vanligtvis choklad eller annan sötma gör barn mer aktiva.
  • Var inte nervös, ditt barn är inte skyldigt för någon, han borde inte utvecklas och växa i strikt överensstämmelse med befintliga obstetriska normer. Om det inte finns någon rörelse, behöver du koppla av. Stress och oro över deras frånvaro förvärrar bara situationen.
  • Prata med din baby. Han kan ännu inte höra dig i vår vanliga förståelse, men han känns bra när han närmar sig kärlek och omsorg.

Mer detaljer om fostrets rörelse kommer att berätta för Dr. E. M. Dzhobaeva i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa