Vad gör fostrets huvudpresentation under graviditeten, hur det händer och hur leveransen fortskrider?

Innehållet

Under nästa ultraljuds passage kan den förväntade mammen höra att hennes bebis ligger i huvudpresentationen. Vad det här betyder är inte svårt att gissa: barnet är huvudet nere. Denna position är mest lämplig för dess utveckling, tillväxt och efterföljande födelse i världen. Denna position ges för barnet i livmodern själv naturen. Men är huvudvärkpresentationen alltid normal och säker för mamma och foster? Vi kommer att berätta mer om detta i den här artikeln.

Vad är det

Fostret i moderns livmoder under graviditeten förändrar sin ställning mer än en eller två gånger, i tidiga termer och under andra trimestern kan barnet tumla och rulla över fritt och naturligt flera gånger i timmen. Fram till en viss tidsperiod tillåter livmoderns storlek, mängden fostervätska, det.

Men från den 30: e graviditetsveckan blir barnet mindre mobilt, det är redan tillräckligt stort för att träna gymnastiska omvälvningar, och dess rörelser blir mer begränsade när graviditetsåldern växer.

Man tror att kroppens ställning i förhållande till utgången till det lilla bäcken, varifrån sin resa genom könsorganet börjar, fastställs äntligen vid den 34-35: e gravidveckan. Efter denna period är förändringen av presentationen osannolik.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Efter den 25-25 veckan av graviditeten upptar 80% av barnen den rätta och mest bekväma huvudpositionen, där huvudet är den del som leder till utgången i bäckenet.

Vid den 34: e gravidveckan väntar 95% av spädbarn på huvudet. Vid den 38: e veckan växer antalet sådana barn till 97%.

I den cephaliska presentationen av fostrets utveckling är det mer harmoniskt i enlighet med evolutionens natur och lagar. För förlossning huvudvärk præsentation anses optimal.

Ett barn som sitter på prästen i livmodern, det vill säga i bäckenpresentationen, har under de senaste månaderna av graviditeten en chans att vända sig till rätt position. Och om barnet är i huvudvärk, finns det nästan ingen risk för att han plötsligt kommer att "sitta ner" eller bosätta sig över den intrauterina enheten.

Det verkar som att doktorns uttalande att barnet är i huvudpositionen bör lugna den gravida kvinnan. Men i praktiken är det inte så enkelt. Vissa typer av huvudplacering innebär inte rutinmässig leverans och kräver utnämning av en planerad kejsarsnitt. Låt oss ta reda på vilka typer av presentationen som finns och vad som kan vara deras fara.

Klassificering och orsaker

Att hävda att barnet har huvudvärk, kommer läkaren säkert att uppmärksamma barnets kroppsställning och position, sin position i förhållande till livmoderhålans mittaxel och positionen av barnets armar och ben i förhållande till själva kroppen (artikulering).

Så, huvudvärkpresentationen är annorlunda, och här är dess huvudtyper:

  • occipital när den intilliggande delen av huvudet är barnets näbb;
  • anteropteraleum, där barnet pressas mot utgången av moderns livmoder av parietalhuvudet
  • ansiktsbehandling (barnet pressas mot utgångsytan);
  • frontal, när barnet gränsar till pelvicområdet i pannan.

Den mest optimala och säkra för barnet och hans mor är flexor occipital presentation. Med honom kommer barnet att gå framåt i födseln, framsteget kommer att vara en liten vår, bara för detta och förutsatt av naturen. De återstående delarna av krummens kropp kommer att komma ut mycket lättare, eftersom den occipitala delen är den största. Den första som ska födas är baksidan av huvudet, nacken kommer att böjas, barnet kommer inte att kunna räta ut det och kommer att få en födelseskada på livmoderhalsen. Enligt detta scenario passerar upp till 90% av alla naturliga släkten.

Huvudet kan emellertid "införas" i det lilla bäckenet och i en annan vinkel, och här kommer mycket att bero på vilken del av huvudet och med vilken förlängning av halsen i vilket hörn barnet förbereder sig för att "starta" i vår värld.

  • Anteropagi - den första graden av förlängning av huvudet. Poängen att flytta längs de sexuella vägarna vid födseln i denna position är den andra (stora) våren. Området på den tryckta huvuddelen är större, vilket innebär att barnets passage genom födelsekanalen blir längre. Kan en kvinna i detta fall födas självständigt? Ja, men risken för skada på henne och barnet är mycket högre än vid födselns baksida. Sådana arbeten har längre varaktighet, det finns en chans att sammandragningar blir svagare, primära eller sekundära svagheter i arbetskrafterna kommer att utvecklas, och hypoxi (syrehushållning) kan uppstå hos en bebis.

  • Frontal presentation är den andra graden av förlängning av huvudet. I moderns bäcken är den största delen av huvudet, vilket kan orsaka betydande svårigheter vid förlossningen. "Punch" hur barnet i förlossning i denna position kommer att vara panna. Detta ökar tiotals gånger sannolikheten för ryggmärg, hjärn- och ryggmärgsskador, uppkomsten av akut hypoxi, vilket kan leda till irreversibla följder och till och med till barnets död. För mödrar är sådana födselar farliga genom livmoderhalsen, livmoderhalsen, perineum, skador på ben och bäckenbanden.

Det är därför som man tror att självständig förlossning i frontalpresentationen är mycket farlig. En kejsarsnitt rekommenderas.

  • Ansiktspresentation är den tredje graden av förlängning av huvudet, vilket anses vara extremt inom obstetrik - Det finns helt enkelt ingen plats att förlänga huvudet. Med naturlig förlossning genom moderns könsorgan kommer barnet framåt med hakan. Den hakan kommer att vara huvudpunkten för ansökan. Teoretiskt kan en kvinna födda på egen hand, men bara om hennes bebis har små storlekar och lätt vikt och samtidigt är storleken på kvinnans bäcken tillräckligt stor. Risken för skada finns dock inte lika stor som vid frontal presentation.

I de flesta fall erbjuds också en kejsarsnitt till kvinnan för att minimera möjliga komplikationer.

I praktiken är extensorpositioner mindre vanliga. Endast 1,5-2% av huvudpresentationerna kräver kirurgi. Bland orsakerna till att barnet befinner sig med förlängning i livmoderhalsområdet kan vi notera smärtan av kvinnans bäcken, närvaron av tumörer, fibroider i livmodern, ärr från tidigare operationer. Faktum är att barnen instinktivt försöker ta sig den mest bekväma positionen så att trycket på huvudet är minimalt.

Om en tumör eller fibroids griper nedre livmodernsegmentet, då kan barnet få huvudet nere, men med några justeringar, vilket kommer att bli extensor.

Ofta är oregelbundna huvudpositioner förknippade med en låg placenta, med dess presentation. En vanlig orsak till denna situation är högvatten. Det finns också ett ärftligt förhållande - om kvinnan själv föddes med hakan framåt, så är det mycket hög sannolikhet att hennes barn också vill upprepa vägen i ansiktspresentationen.

Ibland är orsaken till patologin en svag utbredd bukvägg - det här händer hos kvinnor som föder mycket. Även barn kan förbli i fel huvudvärk med en viss typ av förlängning hos gravida kvinnor som har medfödda anomalier i livmodern - en sadel eller tvåhårig livmoder.

diagnostik

Fostrets placering i livmodern bestäms av ultraljud från den 12: e veckan, men dessa data har inget praktisk värde vid sådan tidig graviditet. Ingen uppmärksamhet kan ägnas åt denna punkt i ultraljudsprotokollet, eftersom doktorn beskriver endast den ställning där barnet blev "fångat" vid tidpunkten för ultraljudsskanningen. Från den 28: e veckan av graviditeten börjar obstetrikern-gynekologen bestämma vilken typ av presentation som övervakar den gravida kvinnan.

Han använder metoder för extern obstetrisk forskning: han mäter livmoderns botten och prober den del som presenterar genom en gravid kvinnas mage. När bäcken förekommer i underlivet ovanför puben är rumpan palpabel, som är mjukare och mindre rörlig än barnets huvud och livmoderns höjd när bäckenet previa är högre än normen. Med tvärgående previa finns huvudet på höger eller vänster sida, och höjden på livmodern ligger ofta bakom standardvärdena.

I huvudpositionen hörs barnets hjärtslag i underlivet, under naveln och i bäcken eller tvärgående - i den förväntande moderns navel eller över den. Det är därför Vid varje undersökning efter den 28: e veckan mäter läkaren magen med ett mätband och känner den presenterande delen.. Emellertid kan även den mest erfarna obstetrikiska gynekologen inte känna eller bestämma graden av förlängning av huvudet, om tillgängligt, genom en vaginal undersökning.

Därför är den mest exakta diagnosmetoden ultraljud. Det låter dig bestämma den exakta typen av längsgående huvudvärk för att bestämma barnets uppskattade vikt, speciellt placeringen av ryggen (fram och bak) i förhållande till moderens främre bukvägg, och visar också hur andra delar av kroppen ligger, oavsett om det inte finns något sladdembryo och placenta previa. All denna information är obligatorisk för att fatta beslut om leveranssätt.

Hur är födelsen?

Som redan nämnts förekommer barnlossning oftast i flexor occipitalpresentationen. Detta är en klassisk förlossning, en slags "guldstandard" av obstetrik. Med dem är risken för skador på barnet och mamman minimal. Med occipitalpresentation är proportionerna mellan storleken på det uppträdande huvudet och kvinnornas bäcken i perfekt överenskommelse.

När vi flyttar längs födelsekanalen går barnet naturligt ut och huvudets baksida har vridit sig till livmodern och hans ansikte - till sakrummet. När huvudet skärs, vänder barnet på axlarna och ansiktet vänder sig mot moders lår. Detta garanterar barnets kropps säkraste och enklaste passage.

Om barnet befinner sig på baksidan av occipitalpresentationen, kan förlossningen vara något försenad. Denna situation kräver mer noggrann uppmärksamhet från den medicinska personalen. Vid behov stimuleras sammandragningar så att barnet inte spenderar för länge utan vatten och inte lider av hypoxi.

Ibland behöver dessa släktingar använda obstetriska tångar, men de har nyligen försökt använda dem så lite som möjligt, eftersom deras mycket pålagring utgör en stor risk för skador på de små.

När ansiktspresentationen av födseln, om ett beslut fattas om naturlig leverans, är det dock klassiskt läkarna noga med att barnet inte skadar ansiktsstrukturen, eftersom det kommer att gå ut med hakan framåt. Om det finns ett hot om skador eller rygg i livmodern och livmoderhalsen, utförs en akut kejsarsnitt.

Vid frontal presentation är självständigt arbete oönskat, vanligen utförs en planerad kejsarsnitt.Om det av någon anledning uppstår spontan arbete, riskerar de att vara långvarig, processen att utvisa fostret från livmodern kommer att vara lång och kan åtföljas av en minskning av styrkan av sammandragningar.

Naturligtvis kan en erfaren obstetrikare teoretiskt göra en vändning av barnet manuellt, men det är i färd med att förlossa utgör en viss risk för skada på barnets cervikala ryggrad. Efter sådana skador är funktionshindrade barn oftast födda.

För någon typ av huvudvärkpresentation andra än den främre, är självständig leverans möjlig om läkaren anser att barnets storlek och storleken på kvinnans bäcken är ganska jämförbara. Även en perfekt occipital presentation kan resultera i en kejsarsnitt om barnet är stort och inte passar bäckens storlek.

Beslutet om val av taktik för förlossning görs vanligen vid 36-37: e gravidveckan. Om en kejsarsnitt är ordinerad måste kvinnan på förhand komma till sjukhusvistelse och inte vänta på att spontana sammandragningar ska börja. Vanligtvis försöker läkare att utföra planerad verksamhet under en period av 38-39 veckor av graviditeten.

Om barnets presentation inte orsakar frågor och oro kan kvinnan vara hemma tills utseendet på tecken på uppkomsten av arbetets aktivitet: urladdning av vatten, slempropp eller arbetets start.

Hur undviker man komplikationer?

För att undvika födelseskador och trauma för kvinnor i arbetet under födseln borde en gravid kvinna ansvarsfullt och kompetent närma sig besöket i förlossningskliniken. Du bör inte missa det schemalagda besöket till läkaren, särskilt under graviditetens tredje trimester. Du bör följa alla rekommendationer från specialisten, i tid för att klara alla schemalagda undersökningar och ta de nödvändiga testen.

Vid 35-36: e veckan är det önskvärt att bestämma valet av obstetrisk institution. Nu när kvinnor får ett födelseintyg, kan de avyttra det efter eget gottfinnande och välja ett modersjukhus inte bara i deras region. Denna rätt kan och borde användas för att hitta ett modersjukhus eller perinatal centrum, där det finns mest positiva recensioner.

Att lita på en läkare under födseln är hälften av framgången, det är viktigt att en kvinna tror på sin egen styrka och kompetens hos en läkare som hjälper hennes barn att komma in i världen.

Om en kvinna diagnostiseras med en av de typer av extensorpositioner med huvudvärkpresentation, kan man under inga omständigheter acceptera hemfödda eller vattenfödda, eftersom resultatet av sådana födelser kan vara väldigt sorgligt.

Även om barnet är helt normalt är det bäst att föda i en specialiserad medicinsk institution, för att ingen någonsin kan garantera att födelsen blir lätt och okomplicerad. Denna process är oförutsägbar. Riskera inte din hälsa och hälsa och liv för ditt efterlängtade barn.

Om du måste gå till sjukhuset på en ambulans omedelbart, var noga med att berätta för läkaren i akutavdelningen om ditt barns plats, om något, och ge utbytes kortet, som ska innehålla den senaste ultraljudsdata. Detta kommer att bidra till att spara dyrbar tid när läkaren fattar ett viktigt beslut om hur du bäst ska föda ditt barn.

För information om hur man bestämmer fostrets position i livmodern, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa