Vad är korspresentens kantpresentation och vad påverkar det?

Innehållet

Med en sådan diagnos som den regionala presentationen av korionen, enligt statistiken, upp till 45% av gravida kvinnor i de tidiga stadierna av att bära en bebis. Ska vi vara försiktiga med en sådan medicinsk dom och vad ska vi göra, kommer den här artikeln att diskuteras.

Vad är det

Chorion - en tillfällig kropp som utför en farmaceuts funktioner. Det bildas från ögonblicket av äggstockens implantering från äggledaren, där äggets och spermatzons möte i livmoderhålan ägde rum. Så snart blastocysten (det befruktade ägget omvandlas till 8-9 dagen efter ägglossningen) når livmodern, tenderar det att få fotfäste i den. Det är denna process som kallas implantation.

På platsen för fastsättning av skalet utsöndrar blastocysterna speciella enzymer som gör livmoderns slemhinnor mer smidiga och gör att ägget kan "växa". Chorion bildas på fastighetsplatsen. Det är nödvändigt för äggstockens näring med användbara substanser från moderns blod. I stället förefaller en placenta lite senare. Men upp till 12-13 veckor talar vi om korionen, eftersom placentan fortfarande bildas och inte fungerar.

Om implantationen lyckas, är ägget fixerat i livmoderns botten (detta är dess övre del). Om det för några patologiska skäl inte var möjligt att implantera i blastocystens övre eller mellersta del av livmodern, kan den falla ner i det nedre livmodernsegmentet. Och sedan blir korionen bildad låg.

Preposition av korionen är dess placering i förhållande till livmoderhalsen - en tunn passage i livmoderhalsen som förbinder livmoderhålan och slidan. Om præsentationen av tal är inte bara om korionen bildades i botten av livmodern eller i mittpartiet (i livmoderns kropp).

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Om korionen är låg finns det flera typer av presentationer.

klassificering

Beroende på graden av överlappning av livmoderhalsen, genom vilken fostret senare kommer att passera i arbete, särskilja och typer av patologi.

 • Regional presentation av korjon - Chorionen ligger låg, dess kant har något inflytande i livmoderhalsområdet med en kant. Sådan presentation anses vara den mest gynnsamma, vad gäller prognoser, för ytterligare graviditet och förlossning.
 • Ofullständig previa - Chorionen ligger låg och ca två tredjedelar stänger ingången till livmoderhalsen. Förutsägningarna är mindre optimistiska, eftersom denna position av korionen i livmodern ökar sannolikheten för missfall eller blödning på grund av korionisk avlägsnande.
 • Full previa - Korionen bildas lågt och helt stänger ingången till livmoderhalsen. Detta är en ganska farlig patologi, vars prognoser är mycket ogynnsamma.

Varje presentation av korionen, men speciellt komplett och ofullständig, utgör ett hot om missfall, chorionlösning. I stället kommer en placenta att bildas, ett nätverk av blodkärl kommer att utvecklas och det är farligt om kärlen växer in i livmoderns nedre del, som enligt naturlagarna borde öppna och släppa ut barnet när födelsetiden kommer.

  Ofta kan presentationen av korionen omvandlas till ett annat patologiskt tillstånd - placenta previa, och då kommer självständigt arbete naturligtvis sannolikt att vara kontraindicerat. En kvinna kommer att genomgå en kejsarsnitt. Det kommer också vara svårt att ta barnet i rätt tid, eftersom låglänken och intill utgången av livmoderplacentan kommer att skapa risk för spontan blödning när som helst.

  Ett barn med en breech får mindre syre och näringsämnen, och detta är fyllt med hypotrofi och hypoxi.

  Orsaker och symtom

  Den främsta orsaken till marginalpresentationen är interna förhållanden som förhindrade att ägget implanteras normalt och in i en lämpligare botten av livmodern. Dessa förutsättningar innefattar livmoderhalsbesvär i livmodern. Det observeras vanligtvis hos kvinnor som genomgår flera aborter eller genomgår diagnostisk curettage.

  Miscarriages, missade abort i historien och ökar också sannolikheten för felaktig placering av äggstocken. Ett hinder för full implantering kan vara ett ärr eller flera ärr i livmodern från tidigare operationer eller kejsarsnitt.

  Kvinnor som har fött många, kan inte skryta med starka och elastiska muskelvävnader i reproduktionsorganet, de ökar också sannolikheten för att efterföljande graviditet kan uppstå mot bakgrund av låg placentation.

  Förekomsten av fibroider, fibromas och andra formationer i livmoderns övre del skapar också hinder för fastsättning av blastocysten, och det tvingas att sjunka på sök efter ett "skydd" i det nedre livmodernsegmentet. Orsaken kan vara en medfödd anomali av livmoderns struktur - tvåhåriga eller sadelformade livmoder. En viss sekvens av sådana patologier har noterats - om kvinnan under en tidigare graviditet hade låg placentation, med hög grad av sannolikhet är fostrets fästning och utvecklingen av korionen under den efterföljande graviditeten också låg.

  Symtom på kantpresentationen av korionen i de tidiga stadierna kan inte vara, och kan förekomma en liten kort spottning. Vanligtvis utvärderas de alltid av en kvinna korrekt - som ett hot mot barnets bevarande.

  Om chorionen, och därefter moderkakan, inte migrerar, kan sådan blödning förknippad med bristning av små blodkärl på grund av utsträckning av livmoderns väggar, ofta återkomma, i vissa - fram till födseln. På grund av dem börjar en kvinna drabbas av anemi, hon är kroniskt kortfattad av järn, och det finns en liten mängd hemoglobin i hennes blod. Var som det kan, när en blodig urladdning ur en gravida kvinnors könsorgan syns, ska du omedelbart ringa en ambulans.

  Med tidig sjukhusvård med hjälp av konservativ behandling kan upp till 90% av alla barn växa upp i livmodern mot bakgrund av den regionala presentationen av korionen, placentan och även navelsträngen kan sparas.

  Vad man ska göra

  Som redan nämnts diagnostiseras den regionala presentationen av korionen hos ungefär 4-5 kvinnor hos tio gravida kvinnor upp till 12 veckor. Emellertid faller inte alla av dem omedelbart i riskgruppen och patientlistorna för kejsarsnittet. Projektionerna är gynnsamma, och i 90% av fallen migrerar korionen och sedan moderkakan, som bildar sig på plats, högre samtidigt med livmoderns tillväxt.

  Baby i livmodern växer snabbt. För att möta sina behov av komfort, är livmodern och ligamenten tvungna att sträcka sig. Tillsammans med dem, "krypa" upp och placentan, som i början av graviditeten var belägen i den regionala presentationen. På framkanten eller baksidan av livmodern kommer migrera placentan - spelar ingen roll. Det är viktigt att det i de flesta fall verkligen stiger och alla hot och risker som är förknippade med låg placentation kvarstår tidigare.

  Påverka migrationsprocessen, accelerera den eller stimulera medicin kan inte.En kvinna med diagnos av "regional presentation av korionen" måste följa alla rekommendationer från sin läkare, för att eliminera fysisk ansträngning, tyngdlyftning, hoppning, plötsliga rörelser, knäböjningar. Hon kommer ofta att behöva besöka sin läkare, göra en ultraljud för att övervaka migrationen av korionen (placenta). Kön i marginalpresentation är förbjudet, eftersom orgasmen i samband med sammandragningen av livmodermusklerna kan bidra till snabb traumatisk chorionlösning och förekomst av svår blödning, där barnet kan dö i utero och kvinnan kan förlora mycket blod och dö av det.

  Förflyttningen av placenta fullbordas vanligen genom 18-20 veckors graviditet. Vid detta datum eller lite senare (vid vecka 35-28) blir det verkliga tillståndet klart - om moderkakan har stigit, kommer begränsningarna att lyftas, om inte - den gravida kvinnan kommer att klassificeras som risk för föderlig födsel och kommer att fortsätta med ökad uppmärksamhet och darrande.

  behandling

  Det är omöjligt att påskynda migreringen, men sannolikt kommer en kvinna att ordineras behandling för en kvinna med en marginal presentation av korionen. Endast det kommer att styras inte vid korionen själv, utan att slappna av livmoderns muskler för att förhindra sin ton och inte provocera ny avlossning och blödning. Beroende på graden av presentation kan behandling utföras på sjukhuset och får tillåtas ta de nödvändiga läkemedlen hemma. Denna fråga som läkaren lämnar efter eget gottfinnande.

  En kvinna visas bäddstöd eller halvsäng vila, fullständig sexuell och psykologisk vila. Av medicinerna som är effektiva anses antispasmodika "Papaverin" och "Nospanum", Hemostatika -" Ditsinon ", vitaminer i grupp B," Magne B 6 ", E-vitamin i stora doser.

  På sjukhuset ges kvinnor magnesia med novokain, och hormonella läkemedel, till exempel Duphaston, rekommenderas ofta hemma, men bara om det är bevisat att kvinnan har brist i vissa graviditetshormoner.

  För bättre näring av barnet rekommenderas droger som förbättrar det uteroplacentala blodflödet - "Curantil", "aktovegin". Läkemedel ska tas regelbundet, utan att missa och inte glömma.

  Behandlingskurserna är vanligtvis ganska långa - upp till det ögonblick som det kommer att vara möjligt att fastställa i ultraljudet att moderkakan har stigit och det finns ingen mer fara, eller till och med födelsen, om moderkakan inte stiger högre.

  födelse

  I de överväldigande majoriteten av fallet, i avsaknad av placentans migrering till 35-36 veckors graviditet, fattas beslutet att genomföra en kejsarsnitt. Även regional presentation kan vara farlig, när det gäller utvecklingen av riklig, massiv blödning under födseln, vilket är farligt både för moderen och för fostret. Snabb placentaavbrott före barnets födelse leder också till akut hypoxi och kan vara dödlig för den.

  Om placentan stiger högre kan läkare låta den förväntande mamman födas naturligt, såvida hon inte har andra kontraindikationer.

  I videon nedan, se graviditetens historia med chorionavlägsnande. Är denna diagnos så hemsk?

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa