Vad är fostrets ansiktspresentation och vilka konsekvenser kan det ha för barnet?

Innehållet

Under graviditeten, där barnet är i en ansiktspresentation, kan det ha vissa egenskaper. Ett sådant arrangemang av fostret i framtiden kommer också att bestämma taktiken för obstetriskt hjälpmedel. Denna artikel kommer att berätta om hur fostrets ansiktspresentation och vilka konsekvenser för barnet under en sådan graviditet.

Utvecklingsfunktioner

Det sätt som barnet ligger i livmodern heter faktiskt previa. Ansiktspresentation - ett av alternativen för att placera barnet i livmodern. Detta tillstånd finns ganska ofta i obstetrisk praxis och har varit känt för läkare sedan antiken.

Läkare kallar ansiktspresentationen av barnets speciella position, där huvudet befinner sig i en mycket lutande position. Skälen till utvecklingen av detta tillstånd kan vara mycket olika. Enligt statistiken förekommer det med en frekvens av ungefär 1 fall per 500 genera.

Att bestämma fostrets ansiktspresentation är ganska enkelt. För att göra detta bedömer doktorn var de viktigaste delarna av barnets ansikte finns. Var noga med att utvärdera hakans läge. Genom att hakan ligger, särskiljs flera typer av ansiktspresentation. De kan vara:

  • främre hakan (förekommer, enligt statistiken, oftare än andra);
  • bakre hakan;
  • tvär hakan.

Dessutom tror läkare att ansiktspresentation kan vara primär eller sekundär. Den första finns i obstetrisk praxis extremt sällan. Det utvecklas på grund av sköldkörtel patologi hos en gravid kvinna. Mycket mer vanlig sekundär ansiktspresentation. Det bildas oftast om det finns en skillnad mellan fostrets storlek och honbäckenet.

Om nödvändigt, mer noggrann diagnos, läkare tillgripa ultraljud undersökningar. Med hjälp av ultraljud kan du också övervaka möjliga förändringar i barnets position i livmodern. Före arbetets start kan den framtida mamman, vars barn är i ansiktspresentation, utföra flera sådana ultraljudsundersökningar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad kan vara farligt?

Förlängd ansiktspresentation kan ha extremt farliga konsekvenser. Så, ett barn efter födseln kan manifestera patologi i nervsystemet. I regel uppstår olika defekter i hjärnans arbete i cirka 10-15% av barn som är födda med ansiktspresentation under graviditeten.

Ett annat problem som föräldrar till ett nyfött barn kan möta kan vara utvecklingen av olika patologier i livmoderhalsen. Förlängt extensorposition av huvudet med ansiktspresentation bidrar till bildandet av ett brott mot tonen i halsens muskler.

Biverkningar av detta tillstånd manifesteras som regel i ett barn efter hans födsel. Barnet får inte hålla huvudet länge eller ha några defekter i livmoderhalsen.

Hur är födelsen?

Observation av graviditeten, där fostret är i ansiktspresentation, utförs av specialisterna noggrant. Behandlingen av barnet i livmodernens läkare utvärderar nödvändigtvis i dynamik.Före den omedelbara början av arbetet måste obstetrikern-gynekologen nödvändigtvis bedöma var de största stora delarna av fostret är belägna. För att göra detta bestämmer den platsen för huvudet, ryggen, samt armarna och benen. Efter en sådan bestämning kan läkaren redan besluta om taktiken för det framtida obstetriska stödet.

En annan diagnosmetod som hjälper till att bestämma rätt taktik för födseln är pelviometri. Det är nödvändigt för att bestämma vilka bäckpatologier en specifik kvinna har.

Om barnet är för stort, och kvinnans bäcken är ganska smalt eller har svåra sammandragningar, är det i så fall endast möjligt att utföra en kirurgisk metod för leverans av barnesesen.

Det är viktigt att notera det om barnets ansiktspresentation upptäcktes i början av graviditeten är det fortfarande otillräckligt. I obstetrisk praxis finns det situationer när fostret ändrar sin presentation. Recensioner av några kvinnor som har upprättats ansiktspresentation av fostret under graviditeten, bekräftar också detta faktum.

Ett viktigt mål som eftersträvas av läkare under observationen av en sådan graviditet är möjligheten att bevara den så länge som möjligt. Ju längre barnet är i sin mors mage, desto större är sannolikheten att han kommer att vara livskraftig efter sin födelse. För tidigt spontan förlossning med ansiktspresentation är mycket farligt. I denna situation är risken för dödsfallet av barnet ganska högt. För att förhindra detta borde en gravid kvinna under graviditeten ständigt övervakas av läkare.

Valet av obstetrisk hjälp taktik är alltid individuellt. Det finns fall där en kejsarsnitt vid födseln med en ansiktspresentation inte utförs. Vanligtvis är det här alternativet om fostret är litet och storleken på den förväntande moderens bäcken är ganska stor.

Samtidigt är det viktigt att barnet befinner sig i en fronthakpresentation. I en sådan situation kan läkare tillåta naturlig födsel.

I mitten av XX-talet praktiserade vissa obstetrikare-gynekologer en speciell metod för att förändra fostrets presentation. Så, genom vissa manipuleringar, försökte de åstadkomma en förändring i ansiktspresentation till occipital. Det bör noteras att inte alla moderna läkare delar uppfattningen om ett sådant förfarande är lämpligt. Under manipulationer är risken för att utveckla farliga komplikationer ganska höga. Resultatet av en sådan tur kan vara vissa skador på barnets huvud, vilket ytterligare negativt påverkar nervsystemet.

Med ansiktspresentation kan det fortfarande vara naturlig förlossning, och det händer ganska ofta. Inte alltid med naturlig förlossning, det finns några komplikationer eller födelseskador.

Det är väldigt viktigt att vid utövandet av födseln upplevs av erfarna läkare som kan reagera i tid för en eventuell förändring under födelseprocessen och vid behov tillgripa den kirurgiska metoden för obstetrik.

Prognosen för graviditetens utveckling i fostrets ansiktspresentation kan kallas ganska bra. Experter tror att denna graviditet är mycket lättare än graviditet, till exempel med occipital previa.

En nyfödd bebis som har legat i flera månader i ansiktspresentation kan ha en viss huvudform. Så blir det sfäriskt. I detta fall kan en generisk tumör placeras i ögonområdet och på hakan.

I vissa fall kan barnet ha små blåmärken i höger eller vänster hälft av ansiktet. Vanligtvis visas de när huvudet passerar genom födelsekanalen. Bekymrad över detta är inte värt det. Sådana små subkutana blödningar kommer helt att försvinna om några dagar.

Om födelsetumören går till tungan, då i den här situationen kan det nyfödda barnet utveckla små problem med att svälja.Vanligtvis suger dessa barn sällan brösten dåligt, men alla dessa negativa effekter försvinner efter en stund på egen hand.

På arbetets biomekanism i ansiktspresentationen, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa