Vad är fostrets längdposition, hur det är och hur det påverkar födelsen?

Innehållet

Barnets ställning i livmodern är annorlunda. På hur barnet ligger i livmodern beror till stor del på dess intrauterin utveckling och tillväxt. Denna artikel kommer att prata om vad fostrets längdposition är, hur det händer och hur det påverkar leveransen.

Vad är det

Hur barnet utvecklas beror på hur barnet ligger i min mammas mage. En av de mest fördelaktiga ställena hos fostret i livmodern under graviditeten är längsgående position. I det här fallet fortsätter graviditeten ganska fysiologiskt.

Många gravida kvinnor, när de konfronteras med definitionen av "longitudinal position" för första gången, börjar oroa sig för om det här är någon form av patologi eller är helt normalt. Omedelbart noterar vi att detta arrangemang av barnet är ganska normalt. Graviditet som strömmar i ett longitudinellt läge har en gynnsam prognos för sin utveckling.

Att bestämma barnets ställning bestäms utifrån placeringen av dess huvudsakliga stora delar av kroppen. Dessutom utförs läkare nödvändigtvis en villkorlig medianlinje, som löper genom mitten av barnets torso. Relationen mellan denna villkorliga linje och kvinnans bäckens bekkenlinje visar barnets ställning i livmodern.

I fostrets längdposition i livmodern sammanfaller den längsgående linjen i livmodern och barnets kropp. Förutom att bestämma fostrets position bestämmer läkare också barnets presentation, det vill säga vilken del av kroppen som ligger närmare födelsekanalen. Det finns olika alternativ för presentationer. Var och en av dem har sina egna egenskaper och påverkar på ett visst sätt graviditetsprognosen.

Förutsäga barnets position i livmodern är omöjligt. Det kan bero på olika orsaker. Hittills har forskare inte kommit överens om hur ett barn som är i livmodern under graviditeten tar en viss position. Hittills finns det bara flera teorier som förklarar detta.

Under lång tid trodde man att ett barns huvudvärkpresentation berodde på att barnets huvud väger något mer än skinkorna. Under gravitationens verkan börjar det att flytta nedåt och är närmare än resten av kroppen till födelsekanalen. Men många forskare är inte överens.

Enligt statistik finns fostrets längdposition i obstetrisk praxis mycket oftare än andra. Observera att fostrets position under graviditeten kan variera. Särskilt ofta händer detta om barnet är fidget.

Fosterets aktiva motoraktivitet vid en viss period av intrauterin utveckling kan leda till att det helt enkelt ändrar sin position i livmodern.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Funktioner av utvecklingen av graviditet

I längdpositionen är barnet som om det är vertikalt mot födelsekanalen. Denna position motsvarar två presenteringsmöjligheter - bäcken och huvudet. Var och en av dem har flera kliniska alternativ. Så kan huvudvärkpresentationen vara occipital, ansikts- och frontal. Pelvic presentation är uppdelad i ben och skinka. Graviditeten med var och en av dem har ett antal specifika egenskaper.

singleton

Den vanligaste förekomsten, där fostret befinner sig i längdriktningen, är livmoderhuvudets axel nedåt huvudet. Det finns oftast i obstetrisk träning. Det bästa alternativet är om barnet är i huvudposition med nacken nedåt. I detta fall är dess passage genom födelsekanalen fysiologisk, hotet om utveckling av födelseskador är försumbar.

Om barnet befinner sig i frontal presentation, så är det i detta fall naturlig förlossning möjligt, men kan redan vara komplicerat av utvecklingen av vissa patologier. Hos kvinnor med smalt bäcken ökar risken att utveckla födelseskador med denna typ av presentation.

För att undvika farliga patologier tvingas läkare ibland att tillgripa den kirurgiska metoden för obstetrisk hjälp och utföra en kejsarsnitt.

När ansiktsförloppet närmar sig födelsekanalen är fostrets ansikte. Som regel är barnet i en viss utsträckt tillstånd i denna position. Naturlig förlossning med en sådan presentation kan vara farlig för både en gravid kvinna och hennes bebis. Den bästa taktiken är kejsarsnitt.

Mycket mindre vanligt i medicinsk praxis är bäckenpresentation av fostret. I det här fallet är närmast födelsekanalen barnets bäcken, medan barnets huvud ligger i livmoderns botten. Pelvic presentation, enligt statistik, förekommer i 4-5% av fallen.

Den förväntade mamman, som hade en bäckenpresentation av fostret under graviditeten, borde vara mer uppmärksam på sin egen hälsa. Ett sådant arrangemang av barnet kan uppstå med utveckling av patologier, såväl som leder till utseendet av negativa symtom.

Graviditeten med bäckenspresentation förvärras.

Ett av alternativen för bäckenspresentation är foten. I det här fallet bör barnets fötter under födseln födas först och inte huvudet. Denna typ av förlossning är emellertid inte fysiologisk ur naturens synvinkel. De bräckliga småbenen hos en bebis kan skadas när de rör sig genom födelsekanalen. Dessutom kan de också kraftigt skada moderns könsorgan.

För att minska sannolikheten för att utveckla födelseskador och skador tillgriper läkare kirurgiska metoder för obstetrik. Detta undviker utvecklingen av farliga patologier under födseln.

Ett annat alternativ för bäckenpresentation är skinkan. I detta fall barnet som det "squats." I en sådan situation, vid födseln, visas ett bäcken först, då armar och ben föds, och huvudet är födt sist. Födseln med bröstpresentation är ganska svår. För att minimera risken för att utveckla farliga patologier kan läkare tillgripa att utföra en kejsarsnitt.

Taktiken för obstetrisk hjälp med bäckenpresentationen bestäms närmare födseln. Fram till den tredje trimestern av graviditeten har läkare fortfarande inte bråttom för att bestämma hur de ska leverera. Om bekkenpresentationen bestäms i en tillräckligt tidig tid, kan det ändå ändras vid tidpunkten för födseln. Skynda med valet av taktik för leverans i denna situation är inte värt det.

En av de ganska farliga komplikationerna hos bäckenpresentationen av fostret är den möjliga utvecklingen av blödning från könsorganen. Detta tillstånd kan vara mycket farligt för både den framtida mamman och hennes bebis. För att förhindra utvecklingen av hemska komplikationer, gör läkare en uppsättning rekommendationer för en gravid kvinna. Det innehåller nödvändigtvis tips om hur du korrigerar dag och vila, restriktioner för att lyfta vikter samt eliminera intensiv fysisk ansträngning.

Många framtida mammor, efter att ha hört att barnet är i bäckenpresentation, tillgriper olika övningar. De är utformade så att fostret ändrar sin position i livmodern.

Att utföra sådana övningar är endast möjligt efter samråd med en obstetrician-gynekolog.I vissa fall kan en sådan "gymnastik" bara skada, och inte bidra till att förbättra situationen.

Även byte av poolen kan bidra till att ändra barnets position i livmodern. Den vattenmiljö där den förväntade mamman är i simning påverkar också barnet i magen. Det händer att efter att ha simat i poolen kan barnets position i livmodern förändras.

Flera foster

Att bära tvillingar är en ganska krävande process. Den förväntade mamman upplever vanligtvis dubbla ångest, eftersom hon oroar sig för utvecklingen och tillståndet för båda barnen. Tvillingarna i livmodern kan också vara olika.

Det bästa alternativet är att bära barn som är båda i huvudet i längdriktningen. I detta fall är graviditetsförloppet fysiologiskt. Födseln, som regel, fortsätter lugnt, utan utveckling av farliga patologier.

Det är mindre gynnsamt om barn har en annan presentation. Till exempel har en av barnen en bäckenpresentation, och den andra har huvudvärk. Under arbetet kan de stöta på huvuden, vilket redan kan vara farliga.

I det här fallet är det mycket viktigt att överlåta arbetskraftsarbetet till en erfaren läkare som korrekt kan välja taktiken för säker obstetrisk vård.

Hur kan jag bestämma?

Att veta fostrets position kan redan vara ganska tidigt under graviditeten. Den mest exakta diagnosmetoden är ultraljud. Moderna enheter kan exakt bestämma var alla delar av fostrets kropp.

Fostrets position i livmodern kan vara instabil. Det betyder att det under hela graviditeten kan förändras flera gånger. Det är därför flera ultraljud utförs på olika graviditetsstadier. Således utförs en ultraljudsundersökning nödvändigtvis omedelbart före födseln. Läkare behöver detta för att kunna bestämma valet av leveransmetod.

Det är möjligt att bestämma fostrets position i livmodern med hjälp av en vanlig manuell undersökning, som utförs till alla gravida kvinnor. Det utförs av en obstetrikare-gynekolog. I denna studie bestämmer doktorn läget för huvuddelen av barnets kropp och gör sin slutsats om barnets presentation i livmodern. Doktorn utvärderar också läget för placentan, såväl som vid behov utför materialprovtagning (swabs) för analys.

För de typer av fostrets plats i livmodern, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa