Varför är bäckens presentation av fostret ansett farligt, vad orsakar det och hur går födelsen?

Innehållet

Cirka 6% av de gravida kvinnorna vid nästa ultraljud hör de en oroväckande slutsats - "bäckenpresentation". Det är uppenbart för allt som naturen har gett för smulorna i moderns livmoder en mer naturlig ställning i kroppen - huvudet nere. Rubrik framåt är lättare att röra sig genom födelsekanalen, för att bli född i denna värld, nämligen huvudet previa hotar inte komplikationer.

Och vad ska man göra med dem som har barn bestämt sig för att bosätta sig annorlunda? Är bekkenpresentation alltid en indikation på en kejsarsnitt? Hur är det farligt och det är möjligt att tvinga barnet att ändra kroppens position? Vi kommer att försöka svara alla dessa frågor så fullt som möjligt i det här materialet.

Vad är det

Pelvic presentation kallas en abnorm plats för fostret i livmoderhålan, där inte fostrets huvud, men rumpan eller underbenen vetter mot utgången till bäckenområdet. Huvudet ligger på botten av livmodern. Baby sitter faktiskt.

Pelvic presentation hänvisar till de patologiska tillstånden för graviditet, dess födelse anses också patologisk. Det finns inget naturligt i detta arrangemang av frukten. Emellertid uppstår ungefär 4-6% av alla graviditeter mot bakgrund av bäckenpresentationen av fostret.

För obstetricians är varje sådant fall ett verkligt test av professionalism. Att genomföra graviditet i bebisen hos barnet, liksom förlossningen på denna plats, kräver kräftor mycket erfarenhet och kunskap från medicinsk personal.

I moderna obstetrimer föreslås det allt oftare att en kvinna vars barn ligger nere, har en kejsarsnitt. Men du borde veta att det finns ett alternativ till kirurgi - naturlig förlossning. Med bäckenpresentation är riskerna med komplikationer vid förlossningen högre, men en erfaren och välutbildad läkare kan väl genomföra födelseprocessen framgångsrikt. Barnet kommer naturligtvis att föda med fötterna framåt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

typer

Begreppet "pelvic presentation" är bredare än framtida mödrar tror. En erfaren doktor räcker inte för att veta var barnets huvud är, han behöver förtydliga vilken del av den nedre halvan av kroppen ligger i förhållande till det lilla bäckenet. Därför är alla bäckenpresentationer ganska tydliga och förståeliga klassificeringar.

bakstyckes

Till utgången av bäckenet i denna position, barnet intill skinkor. Den gluteala presentationen kan vara ofullständig, med bara skinkorna intill uterusens utlopp, och benen är böjda vid höftled och sträckta sig utmed kroppen så att klackarna ligger vid barnets ansikte. Rumpan kan också blandas (kombineras) eller kompletteras, där prästen passar ihop med benen, barnet som om häftas.

Ofullständig (uteslutande skinkapresentation) förekommer i 75% av alla bäckenpresentationer. Varje femte fall avser en full eller kombinerad (blandad) skinka presentation.

fot

Detta begrepp avser placeringen av fostrets ben från livmodern. Foot previa är mycket mindre vanligt skinka. Med en full fotposition är båda benen, något böjda vid knäna, fastsatta vid utgången till bäckenet. Men en sådan bild - snarare en sällsynthet. Ofullständig pedalpresentation observeras vanligtvis, i vilken ett ben pressar mot livmoderutgången, medan det andra benet är böjd vid knä och höftled och i nivå är betydligt högre än det första.

Det finns också sådana uppfinningsrika barn som ligger vid utgången till det lilla bäckenet med sina knän. Detta är också en variant av fotpresentationen - knäet. Med det böjer inte barnet benen i höftledet, men böjer dem vid knäleden, det ser ut som om barnet knäböjer i livmodern och båda knäna pressas till utgången till bäckenet.

Alternativ för fotpresentation anses vara den farligaste ur synvinkel av utvecklingen av komplikationer vid förlossningen.

Faror och risker

Pelvic presentation i arbetskraft är farligt genom utveckling av svåra komplikationer. Vatten kan uthällas i förtid, tillsammans med dem förlusten av navelsträngen, dess delar och jämn delar av fostrets kropp. Ofta utvecklar kvinnor svaghet i arbetskrafterna när sammandragningar inte leder till att livmoderhalsen öppnas. Ofta leder barnets födelse med bäcken och benen fram till akut hypoxi, barnets död, irreversibla förändringar i sitt centrala nervsystem.

Under födelseprocessen kan barnet kasta tillbaka handtagen, hakan Den senare är den farligaste utvecklingen av invalidiserande födelsetrauma i samband med frakturer, förskjutning av livmoderhalsen, hjärnan och ryggmärgen. För mödrar är sådan förlossning farlig vid ryggrad i livmoderhalsen, vagina, förekomsten av allvarlig blödning.

För ett barn kan konsekvenserna av bäckenpresentationen vara ganska obehagligt - det är medfödd dislokation av höft, patologi i mag-tarmkanalen, njurarna och urinvägarna, traumer och utveckling av cerebral pares.

Faren lurar dock inte bara vid födseln, men också under graviditeten. Under graviditetsperiodens första hälft ökar bäckens presentation av fostret sannolikheten för missfall, hypoxi och riskerna med att utveckla tidig preeklampsi anses också förhöjda. Under andra hälften av graviditeten hotas kvinnan vars barn har huvudet upp med för tidigt arbete, preeklampsi, inklusive allvarlig prematur placentaavbrott.

Kvinnor med bäckenpresentation av fostret med 60% ökade risken för att utveckla placentainsufficiens och efterföljande undernäring av fostret. I ett tillstånd av brist på näringsämnen, vitaminer och syre är barnet inte tillräckligt bra och utvecklar snabbt nervsystemet och matsmältningssystemen, det finns problem med det endokrina systemet och hjärtat och blodkärlens arbete.

Från 34-35 veckors graviditet, om barnet inte vänder sig till huvudpositionen, saktar utvecklingen av strukturerna i medulla oblongata, vilket leder till störning av hypofysen, binjurskortet. Negativa förändringar hos ett barn som upptar en felaktig plats i rymden uppträder också i könsorganet - ödem och blödningar uppstår, och senare kan flickans äggstockssyndrom uppträda och pojken oligozoospermia eller azoospermia. Bland barn med medfödda hjärtefekter finns en hel del som har spenderat de första nio månaderna upp och bråttom ner.

Bland de medfödda fallen av muskuloskeletala sjukdomar beror omkring 40% på en sådan orsak som bäckenpresentation av fostret under graviditeten.

skäl

Läkare och forskare är helt oförståeliga mekanismer för patologins utveckling, det är svårt att förklara varför barnet, som ska vara huvudet i naturen, upptar en annan position, vilket inte är bekvämt för honom eller för sin mamma. Det är därför inte vanligt att tala om orsaker som sådana, men det är snarare förutsättningar för bäckenpresentation. Och de kan vara mycket olika.

Patologi i livmodern och bäckenet

Denna förutsättning anses vara den vanligaste. Tumörer, livmoderfibrer, smalt bäcken och närvaron av postoperativa ärr i livmodern kan störa barnets korrekta huvudposition. Sannolikt är förutsättningarna anatomiska egenskaper hos en viss kvinna - den tvåhåriga eller sadelformade livmodern. Ökad tonus i livmodermusklerna skapar också risken för att barnet kommer att anta en onormal kroppsposition.

Ofta har kvinnor som har fött bäckens prevalens ofta fött - livmodermuskulaturen är försvagad, "sträckt", det kan inte säkerställa tillförlitlig fixering av fostret. Ofta står kvinnor inför bäckenspresentationen av barnet, som har haft många aborter tidigare, och ofta utsätts för livmoderhålan. Barnet försöker instinktivt att uppta en position där huvudet kommer att ligga i den del av livmodern där spasmer uppträder mindre ofta. För kvinnor som har haft flera aborter, är detta avsnitt botten av livmodern. Dess lägre segment är spänt.

Fosterpatologi

Sällan i bäckenpresentationen är barn som har brutala kromosomala avvikelser och missbildningar. Så enligt statistiken ligger upp till 90% av barn med mikrocefali (nedsatt hjärnvolym), anencefali (hjärnans frånvaro) och hydrocephalus (hjärtsjukdom) i moderns livmoder uppe.

Pelvic presentation är ofta karakteristisk för en tvillingar, om graviditeten är multipel, och i detta fall kan barnets position i livmodern inte på något sätt vara kopplad till någon av dess patologier.

Ibland är kroppens felaktiga position i förhållande till utgången till lilla bäcken ett indirekt tecken på problem med den vestibulära apparaten i ett barn.

Mängden fostervätska

Med polyhydramnios har fostret mer utrymme för kupor, somersault och somersaults. Och detta påverkar ibland det faktum att barnet tar fel position i kroppen inuti uterusytan. Med brist på vatten är barnets rörelse tvärtom svårt, och det är svårt att rulla över till rätt position.

Navelsträng och placenta

En kort navelsträng begränsar barnets rörelse, och för länge kombineras ofta inte bara med bäckenpresentationen av fostret, men också med förtrollning runt nacken eller benen. Placentans patologiska läge är också en förutsättning för bäckenpresentation - det är en fråga om placenta previa eller det låga läget.

ärftlighet

Obstetricians har länge märkt att barnens bäckenspresentation oftast utvecklas hos gravida kvinnor som själva föddes i bäckenpresentationen eller att hela graviditeten hos moderen var i denna position.

I rättvisa bör det noteras att ovanstående skäl inte alltid förklarar detta faktum. Ibland är bäckenspresentation fixerad i smulorna, som inte har någon av dessa förutsättningar. Inte alla fall av bäcken eller skrå bäckenpresentation kan förklaras, eftersom det inte alltid är möjligt att förstå varför barnet, som var uppe, bara några timmar före födelsen, plötsligt gör det omöjliga och övergår till huvudet previa. Detta är sällsynt, men det finns tillräckligt med sådana exempel på obstetrik och gynekologi.

diagnostik

Fram till den tredje schemalagda ultraljudsundersökningen, eller snarare, upp till 32-34 veckors graviditet, spelar fostrets position inte en stor diagnostisk roll, eftersom barnet fortfarande har ledig plats i livmodern för att ändra kroppens position spontant. Därför anses inte diagnosen av bäckenpresentation på ett tidigare datum, det är bara ett faktumförklaring. Läkaren beskriver fostrets position, där han "fångades" under ultraljudet.

Efter 34 veckor minskar oddsen för en kup till försumbara värden. Det är vid 32-34 veckor att bäckenpresentationen låter som en diagnos. Taktik för observation av den gravida kvinnan förändras, frågan om leveranssättet löses i förväg.

Behandlingen av bebisen bestäms först av obstetrikern. För detta använder han den så kallade Leopold-metoden.Höjden på livmodergolvet överstiger normen, och sondera läkarens händer genom den förväntade mamterns främre bukvägg bestäms av ett rundat element, ganska rörligt, något förskjutet till höger eller vänster om medianlinjen som passerar genom naveln. Detta är huvudbarnet. För att eliminera misstaget, använder obstetrikern hjälpmedel: den undre delen av buken är palperad, om den är präst, då kan den inte vara rörlig. Lyssnar också på barnets hjärtslag. Ett litet hjärta med en bäckenplats slår vanligtvis över moderns navel, något till höger eller något till vänster om det.

Vid hjärtats placering kan en kvinna bestämma presentationen av sin bebis och självständigt, med hjälp av ett phonendoskop. Barnens poäng och spark, som är huvudet upp, mer smärtsamt och påtagligt, kände sig i underlivet, nästan över puben.

Vid vaginal undersökning förtydligas den presumptiva diagnosen. Genom den främre vaginala fornixen bestämmer läkaren en mjukare presentationsdel. Huvudet, om huvudets fosterposition, mer solid och tät vid beröringen.

Efter att ha granskat gynekologen kommer kvinnan att erbjudas en ultraljudsundersökning, som bör sätta allt på plats. Ultraljud kommer inte bara att bestämma barnets position utan också nyanser som är viktiga för leverans - om huvudet är obent, sladdförstängning, hur stor är barnets beräknade kroppsvikt, finns det utvecklingspatologier, var exakt är placentan, hur stor är dess mognad.

Huvudets vinkel med största värde. Om det är obebundet och barnet verkar se upp, kan det inte prata om självständig förlossning, eftersom riskerna är för stora att barnet kommer att få allvarliga ryggskador när de passerar genom könsorganet.

När det faktum att barnet ligger felaktigt placeras i ultraljudet, är det nödvändigt att utföra en ultraljud med en doppler, såväl som CTG, för att få all data om eventuella brott i barnets tillstånd som orsakas av hypoxi.

Först efter avslutad undersökning kan läkaren ge ett uttömmande svar om utsikterna för ytterligare hantering av graviditeten och önskat leveranssätt.

Fostrets naturliga revolution

Till 28-30 veckor krävs inget av en kvinna. Läkare tar en uppmärksam position och rekommenderar starkt den förväntade mamman att sova mer, vila, äta normalt, ta vitaminer och sätt att minska livmoderns toner för att förhindra fostrets hypotrofi och minska riskerna för placentainsufficiens. Från 30 veckor kan läkaren rekommendera en kvinna att göra korrigerande gymnastik.

Övningar på Dikan, Shuleshov, Grischenko syftar till att maximera avlivning av livmoderns och bäckens muskler för att barnet ska kunna ta rätt position medan det fortfarande är möjligt. Effektiviteten hos gymnastikövningar i kombination med andnings gymnastik uppskattas till ca 75%. I de flesta fall, om gymnastiken hjälpte, vänder barnet upp och ner naturligt, utan tvång, under den första veckan efter klassstart.

Gymnastik för fosterskupan är kontraindicerad hos kvinnor med sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, lever och njurar. Oönskade klasser är för kvinnor med ärr i livmodern från kirurgiska operationer eller kejsarsnitt i historien, för framtida mammor med tecken på preeklampsi, hotet om för tidig födsel. När urinröret ur vagina (vattnet, blodet) är ovanligt för graviditet, är gymnastik kontraindicerat.

På ett naturligt sätt kan barn ta en huvudposition hos 70% av multiparösa kvinnor och ungefär en tredjedel av gravida kvinnor med förstfödda barn. För att uppnå resultatet använder de inte bara gymnastik, utan också simning i poolen, såväl som psykologiskt inflytande. Enligt de flesta förlossningspersonal kan barnet "lyssna" övertygelsen av sin mamma och rulla över. Om upp till 35-36 veckor gör han inte detta, då kommer barnet med 99% sannolikhet att vara kvar i bäckenpresentation före födseln.

Hoppas för 1% av hans kup redan under anfall eller kort före dem är det inte värt det.

Övningar för att vända fostret, se nedan.

Obstetrisk vändning

Om gymnastik, simning, ordentlig andning och vidhäftning till kliniska rekommendationer på upp till 35 veckor inte hade någon effekt på barnet, kunde en tvångsförlossningskup göras. Han kallas också kuppet enligt archangel-metoden. Utomhuskup utförs exklusivt på sjukhuset. Tidigare försökte läkare träna den i 32-34 veckor, nu anses det vara mest rimligt att vända barnet manuellt under en period av 35-36 eller 36-37 veckor.

Kvinnan ska ha en tillräcklig mängd fostervätska, kupan sker under konstant övervakning av en ultraljud. Läkare kontrollerar barnets hjärtaktivitet genom CTG både före vändning och någon gång efteråt. Kärnan i metoden är att försiktigt försiktigt flytta fostrets huvud och skinkor samtidigt medurs eller moturs (beroende på bakstödets läge). Det är inte alltid möjligt att vända barnet, ingen kan garantera att Arkhangelsky-metoden ger det förväntade resultatet.

Obstetrisk kup är kontraindicerad hos kvinnor som hotar för tidig födelse, om hennes bäcken är mycket smal, om hennes ålder vid första födelsetiden är mer än 30 år. Läkare kommer inte att vända barnet med våld om det inte finns tillräcklig rörlighet om en kvinna har preeklampsi.

Arkhangelsky-metoden används inte i fall av multipelgraviditeter, i närvaro av livmoderår, såväl som med brist på fostervatten (lågt vatten) eller ett överskott av dem (polyhydramnios).

Om barnets bekkenpresentation beror på livmoderns anatomiska missbildningar, utförs inte den manuella revolutionen. Nyligen, fler och fler obstetrikare vägrar att handa kup i princip. Det antas att det ökar sannolikheten för placentaavbrott, fostrets entanglement och asfyxi, kränkning av integriteten hos fostrets membran. Medicin känner till fall där en obstetrisk kup slutade vid förlossning, livmoderbrott och trauma mot fostret.

Med tanke på att det inte kan bli någon effekt och det kan finnas biverkningar fortsätter många obstetrikare att observera taktik fram till 37-38 veckor av graviditeten, varefter de rutinmässigt inleder den förväntade mamman till modersjukhuset och väljer leveransmetod.

Caesarean avsnitt eller vaginal leverans?

Detta är huvudfrågan som plågar en gravid kvinna och ger inte vila till sin läkare. Det är upp till honom att bestämma före den 38: e gravidveckan. Yttrande som ger upphov till en bäckpresentation kommer att ha uteslutande genom operation av kejsarsnitt, felaktigt. En bebis som sitter i livmoderns huvud kan födas på många sätt:

 • naturlig förlossning, som började spontant
 • naturlig förlossning, stimulerad i DA, lite tidigare eller lite senare än detta datum;
 • planerad kejsarsnitt.

För att välja lämplig leverans taktik, använder läkare en särskild skala av förlossning. Om den totala poängen överstiger 16, anses det att en kvinna kan föda upp sig själv med bäckenpresentation. Poängen delas ut enligt följande:

 • gestationsålder - 37-38 veckor - 0 poäng;
 • gestationsålder över 41 veckor - 0 poäng;
 • gestationsålder 40-41 vecka - 1 poäng;
 • gestationsålder 38-39 veckor - 2 poäng;
 • stor frukt (från 4 kg) - 0 poäng;
 • fruktvikt 3500 -3900 gram - 1 poäng;
 • baby vikt från 2500 till 3400 gram - 2 poäng;
 • fot previa - 0 poäng;
 • kombinerad (blandad) presentation - 1 poäng;
 • skinka - 2 poäng;
 • högviktigt fosterhuvud - 0 poäng;
 • måttligt förlängt huvud - 1 poäng;
 • böjd huvud - 2 poäng;
 • omogna livmoderhalsen - 0 poäng;
 • otillräcklig mogen nacke - 1 poäng
 • Äldre livmoderhals - 2 poäng.

Också, från 0 till 12 poäng ges för bäckens storlek - ju bredare det är ju fler poäng en kvinna kommer att få. Och endast summan av poäng visar huruvida det är möjligt att ta en risk och föda upp sig själv, eller det är bättre att lita på erfarenheterna och kvalifikationerna hos det kirurgiska laget och ge upphov till kejsarsnitt.

Det bör noteras att påståenden från många gravida kvinnor att de inte kommer att ge samtycke till operationen, som ofta höras i kvinnors forum som ägnas åt frågor om graviditet och förlossning, har ingen särskild betydelse. En kejsarsnitt, om poängen är mindre än 16, är medicinskt indikerad och endast när det finns en hög risk för barns skada vid förlossningen på ett naturligt sätt.

Beslutet om en planerad kejsarsnitt med bäckenpresentation bör alltid vägas.

Om det verkar för en kvinna att hon skickades till en operation på grund av läkarens otillräcklighet att "tinker" med problempatologier, måste du kontakta huvudet på förlossningskliniken och be om att utse en expertkommission, som igen beräknar riskpoängen och ger sin åsikt.

DFör en kvinna för vilken det fattas beslut om en eventuell naturlig födelse, är det viktigt att i rätt tid gå till modersjukhuset. Du kan inte vänta på att sammandragningarna börjar hemma. Även den första, första perioden av arbetet måste ske under vakande tillsyn av en kvalificerad läkare.

Med ankomsten av sammandragningar rekommenderas en strikt sängstöd för kvinnan. Hon kan inte gå upp, gå längs korridoren eller antatavdelningen. Hon borde ligga och upprepa sin bebiss position (på vilken sida ska ligga, doktorn kommer att berätta).

Vid detta tillfälle är det viktigt att inte tillåta för tidig ruptur av fostretsblåsan, utblåsning av vatten, deras speciella snabba utflöde, eftersom navelströjor och jämn delar av barnets kropp kan falla ut tillsammans med vattnet.

Så snart sammandragningarna blir vanliga och livmoderhalsen öppnar upp till 3-4 centimeter, administreras spasmolytiska droger och smärtstillande medel till kvinnan för att förhindra för snabb arbetsaktivitet. På detta stadium är CTG-apparaten ansluten, hela leveransprocessen kommer att åtföljas av konstant övervakning av fosterhjärtaktiviteten. För förebyggande av hypoxi, injiceras curantil, kokarboxylas, sietin och halosquin i lösningar för injektion.

Så snart vattnet lämnar, ska läkaren noggrant bedöma barnets tillstånd med hjälp av CTG, samt genomföra en intravaginal studie för förlust av navelband eller delar av barnets kropp. Om slingorna faller ut, försöker de fylla på dem, men i händelse av misslyckande i detta skede kommer kvinnan snabbt att skickas till operationsstugan för en kejsarsnitt.

Förresten slutar ca 30% av den naturliga förlossningen med bäckenpresentationen i en kejsarsnitt. Och till honom borde moraliskt förberedas, och kvinnan själv och hennes släktingar.

Förutse förlossningsförloppet, om barnet går med ben eller byte framåt, kan ingen

I den andra fasen av arbetet, om allt går bra börjar en kvinna att ta emot oxytocin, stimulera en minskning och snabbare öppning av nacken. Så snart det fyller sig tillräckligt för att låta barnets skinkor passera, utförs medicinska teamet en episiotomi - en kirurgisk dissektion av perineum och den bakre väggen av slidan. Detta kommer att bidra till att skydda kvinnor från spontana raster och underlätta barnets passage.

Det anses vara ett gynnsamt tecken om huvudets födelse inträffar senast 5 minuter efter barnets kropps födelse. I samband med utseendet på barnet på ljuset kan obstetrikern använda olika tekniker. Med en stöds skinkorna manuellt utan att försöka dra ut dem eller på något sätt påskynda processen, medan den andra babyen försiktigt avlägsnas av en eller båda benen, vid inguinalveckan. Det finns många alternativ under tredje födelsetiden, det beror helt på hur födelsen fortskrider, hur barnet kommer att födas.

En fördröjning eller ouppmärksam inställning hos personalen mot en sådan kvinna i arbetskraft kan leda till akut hypoxi, fosterdöd och allvarliga skador att de kommer att göra ett funktionshindrat barn för alltid.

Det är därför som en kvinna som kommer att födas i en bäckenpresentation borde med stort ansvar komma till valet av obstetrisk institution, en läkare, väga alla riskerna igen.

Postpartum period

Postpartumperioden efter dessa födelser skiljer sig inte mycket från samma period för icke-patologiska födslar. En kvinna borde inte vara rädd för att hon ska spendera mer tid i sängen eller kommer inte att kunna ta hand om den nyfödda. Om det inte finns några komplikationer, har ingen blödning öppnats, sedan från den nyminnade moderens födelse överförs till avdelningen, där hon kan vila och barnet skickas till barnens avdelning där det kommer ett särskilt förhållande till honom.

Alla barn som föddes med ben eller byte framåt, även om det inte fanns några synliga komplikationer i arbetet, observerar neurologer närmare, eftersom några av konsekvenserna av patologiskt arbete kan vara ganska avlägsna. Det är möjligt att utfodring av en sådan bebis kommer att föras senare än andra barn, ofta behöver barn efter födseln med underkroppen främst kräva återupplivningsstöd.

Dessa nyfödda behöver regelbunden uppföljning av en neurolog innan de fyller tre år.

Om patologin manifesterar sig, kan dispensarregistreringen för barnet bli livslångt.

Memo för mammor

Graviditet på bakgrunden av bäckenpresentationen har sina egna egenskaper, och en kvinna behöver komma ihåg att:

 • Hon är strängt förbjuden plötsliga rörelser i graviditetens tredje trimester, sova på ryggen och böjer sig framåt;

 • Prenatalt bandage, om barnet är uppe, kan bara bäras till 30 veckor av graviditeten. Om då barnet har en felaktig kroppsposition i rymden, kan du inte bära bandage.

 • Före födseln eller kort före dem sänks buken hos gravida kvinnor - fostrets huvud med huvudet previa pressat mot utgången till bäckenet. Med bäckenpresentation förekommer inte abdominal prolaps fram till födseln.

recensioner

Enligt recensioner av de som födde på ett naturligt sätt är det bättre att gå till födseln i specialiserade perinatala centra, det finns en annan teknisk utrustning och fler möjligheter att förebygga komplikationer. De flesta kvinnor som lämnade recensioner hade en kejsarsnitt, men en ganska stor andel av gravida kvinnor gick igenom vaginal leverans.

Efter födseln kräver barnet, enligt mammor, en mer noggrann attityd, eftersom många barn som är föda för att få byte i förväg har stört sömn och aptit, är de oftare oroliga.

Många mödrar från de första dagarna började göra barnfotmassagen, under överinseende av en barnläkare övat hårdhet, eftersom barn som tillbringade nio månader i början, ofta inte har tillräckligt stark immunitet.

Mer avlägsna effekter av bäckenspresentation, enligt mammor, uppträder ofta i förskoleåldern. Pojkar och flickor, som föddes på ett ovanligt sätt, har en störd uppmärksamhet och minskad förmåga att lära sig, och sådana fenomen kan observeras även hos de barn som har tagits bort av kejsarsnitt.

På forum för mammor av "speciella" barn, barn med cerebral pares, föda i bäckenpresentationen ges en speciell plats, eftersom många av dessa barn har förvärvat allvarlig systemisk sjukdom som ett resultat av sådana födelser. Moms av dessa barn rekommenderar gravida kvinnor att tänka noga innan de insisterar på naturlig förlossning och motsätter sig planerad kejsarsnitt.

Du kommer att lära dig mer om fostrets bekkenposition i följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa