Vad är fostrets presentation och vad påverkar det?

Innehållet

En gravid kvinna i nio månader med att bära en baby måste ofta höra om fostrets presentation. Obstetricians och gynekologer pratar om honom vid undersökning, ultraljud diagnostik specialister. Om hur det händer och vad som påverkar kommer vi att berätta i detta material.

Vad är det

Under graviditeten ändrar barnet upprepade gånger sin position i livmodern. Under första och andra trimestern har barnet mycket ledigt utrymme i livmodern att rulla över, tumla och ta olika positioner. Presentation av fostret på dessa datum uttrycks endast som ett faktum och inte mer än det, den här informationen har inget diagnostiskt värde. Men i tredje trimestern ändras allt.

Barnet har lite utrymme för manövrering, Vid den 35: e gravidveckan etableras en permanent plats i livmodern och en kup blir mycket osannolik.. I den sista tredje delen av graviditeten är det mycket viktigt vilken position barnet är i - rätt eller felaktigt. På detta beror på valet av leverans taktik och sannolik risk för komplikationer för både mamma och hennes bebis.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Med tanke på presentationen är det viktigt att förstå vad exakt det handlar om. Låt oss försöka bryta in terminologi. Fostrets presentation är förhållandet mellan en stor del av fostret och utgången från livmodern till bäckenområdet. Barnet kan vändas till utgången antingen genom huvudet, eller av skinkorna, eller vara i en snedställd position över livmodern.

Fostrets position är förhållandet mellan placeringen av babyens kropps längdaxel och den hos livmoderhålan. Krummen kan vara placerad i längdriktningen, tvärs eller snett. Normen anses vara en longitudinell position. Fostrets position är förhållandet mellan ryggen och en av livmoderns väggar - vänster eller höger. Typ av position är förhållandet mellan rygg och bakre vägg av livmodern. Chidrenozhennostyu kallade förhållandet mellan armar, ben, bebishuvud i förhållande till sin egen kropp.

Alla dessa parametrar bestämmer barnets position och det är nödvändigtvis beaktat när man bestämmer hur man ska föda en kvinna - naturligt, naturligt med stimulering eller genom kejsarsnitt. Detta beslut kan påverkas av en avvikelse från normerna i någon av de angivna parametrarna, men previa är vanligtvis avgörande.

typer

Beroende på vilken del av kroppen som är närmast (intill) till utloppet från livmodern i det lilla bäckenet (och detta är början på barnets väg vid födseln) finns det flera typer av presentation:

bäcken

I ungefär 4-6% av gravida kvinnor är barnet placerat mot bytet eller benen. Full bäckenpresentation är positionen i livmodern, där barnet riktas mot utkanten av utkanten. Det kallas också skinkan. En fotled anses vara en presentation där barnets ben "tittar" mot utgången - en eller båda. Blandad (kombinerad eller ofullständig) bäckenpresentation anses vara en sådan position där skinkorna och benen ligger intill utgången.

Det finns också ett knäbrik, där barnets ben böjda vid knäleden är fastsatta vid utgången.

Pelvic previa anses vara en patologi. Det kan vara mycket farligt för både mor och barn. Den vanligaste är gluteal presentation, med hans förutsägelser är mer gynnsamma än med foten, speciellt med knäet.

Anledningen till att barnet tar breechpresentation kan vara annorlunda, och inte alla är uppenbara och begripliga för läkare och forskare. Det antas att huvudet upp och uppstoppar oftast är barn vars mödrar lider av patologier och abnormiteter i livmoderns, appendages, äggstockarnas struktur. Kvinnor som har upplevt många abort och kirurgisk curettage i livmodern, kvinnor med ärrbildning i livmodern, som ofta föder mycket, är också i fara.

Orsaken till bäckenpresentationen kan vara en kromosomal störning hos barnet själv liksom avvikelser i hans centrala nervsystems struktur - brist på hjärna, mikrocefali eller hydrocephalus, kränkning av strukturen och funktionerna i den vestibulära apparaten, medfödda defekter i muskuloskeletala systemet. Av tvillingarna kan en baby också sitta och det är farligt om det här barnet ligger första till utgången.

Lågt vatten och högt vatten, kort navelsträng, förträngning, förhindrande av smulor, låg placenta previa är alla ytterligare riskfaktorer.

huvud

Huvudvärkpresentation anses vara korrekt, förutsatt att naturen själv är idealisk för barnet. När den till utgången i kvinnans lilla bäck gränsar till barnets huvud. Beroende på positionen och typen av barnets position finns det flera typer av huvudpresentation. Om krummen vrids till utgången genom näsan, så är detta en occipital huvudvärkpresentation. Den första som visas är baksidan av huvudet. Om barnet befinner sig vid utgången till profilen är detta en fronthälsning eller tidsmässig presentation.

I detta läge fortsätter födseln vanligtvis lite svårare eftersom den här storleken är större och det är lite svårare för huvudet att flytta i en sådan position i en kvinnas könsorgan.

Frontal previa - den farligaste. Med honom stryker barnet sitt panna. Om barnet vrids för att avsluta med ansikten, innebär det att presentationen kallas ansiktsbehandling, det är ansiktsstrukturerna hos de krummer som kommer att födas först. Den occipitala varianten av huvudpresentationen anses vara säker för mor och foster under arbetet. Resterande arter är extensorvarianter av cephalisk presentation, och det är ganska svårt att betrakta dem normala. När man passerar genom födelsekanalen, till exempel när ansiktspresentationen finns, finns det risk för skada på livmoderhalsen.

Även huvudvärkpresentationen kan vara låg. De pratar om honom på "mållinjen", när magen är "sänkt", trycker barnet sitt huvud mot utgången till det lilla bäcken eller går delvis in i det för tidigt. Normalt sker denna process den senaste månaden före födseln. Om huvudet utelämnas tidigare betraktas graviditet och presentation också patologiskt.

Vid huvudvärkpresentation är upp till 95% av alla barn vanligtvis belägna vid 32-33 veckors graviditet.

Frontal previa
Huvudvärk previa

korsa

Både den sneda och tvärgående positionen av barnets kropp i livmodern, kännetecknad av frånvaron av presentationsdelen som sådan, anses patologisk. Sådan presentation är sällsynt, bara 0,5-0,8% av alla graviditeter uppstår med denna komplikation. Anledningen till att barnet kan ligga över livmodern eller i en spetsig vinkel mot utgången i bäckenet, är också ganska svår att systematisera. De är inte alltid mottagliga för en rimlig och logisk förklaring.

Oblique presentation
korsa

Ofta är fostrets laterala position karakteristisk för kvinnor vars graviditet fortsätter mot bakgrund av polyhydramnios eller lågt vatten. I det första fallet har barnet för mycket utrymme för rörelse, i det andra är dess motorförmåga väsentligt begränsad.Ofta drabbas kvinnor som har fött överbelastning av livmoderns ligament och muskler, som inte har tillräcklig elasticitet för att fixa fostrets position även under långa perioder av graviditet, fortsätter barnet att förändra kroppens position.

Ofta placerad frukt i kvinnor med livmodermoment, eftersom noderna förhindrar att barnet sett sig ned normalt. Hos kvinnor med kliniskt smalt bäcken kan barnet ofta inte fixa i rätt läge.

polyhydramnios

diagnostik

Upp till 30-32 veckor är diagnosen av fosterpresentation inte meningsfull. Men vid denna tidpunkt kan en obstetrikare-gynekolog göra slutsatser om vilken del av kroppen barnet angränsar till utgången från livmodern vid en rutinmässig extern undersökning. Vanligtvis, om barnet befinner sig i fel position i moderns livmoder, överskrider livmoderns höjd norm (med bäcken) eller ligger bakom normen (med tvärgående presentation).

Med barnets tvärgående arrangemang ser magen asymmetrisk ut som en rugbyboll. En sådan position kan enkelt bestämmas oberoende, stående upp i full tillväxt framför en spegel.

Ett barns hjärtslag, i fel position, tappas runt morens navel. Palpation i livmoderns nedre del bestäms inte av ett tätt avrundat huvud. Med bäckenpresentation är den palpabel i livmoderns område med tvärgående - i höger eller vänster sida.

Läkaren använder också en vaginal undersökning för att klargöra informationen. En obestridlig bekräftelse av diagnosen är en ultraljudsskanning (ultraljud). När det inte bara bestämmer den exakta positionen, positionen, presentationen, hållningen, men också fostrets vikt, höjd och andra parametrar som är nödvändiga för ett mer noggrant urval av leveranssättet.

Eventuella komplikationer

Från komplikationer vid förlossning och under barnets bär är ingen försäkrad, även om barnet vid första anblicken är korrekt. Men den farligaste är bäcken och tvärgående presentation.

Den största risken för bäckenpresentation av fostret ligger i sannolikheten för för tidig födsel. Detta händer i cirka 30% av graviditeterna där barnet har huvudet i moderns mage. Mycket ofta har sådana kvinnor en för tidig ruptur av fostervätskan, det är av snabb natur, tillsammans med vattnet faller ofta kroppsdelar av barnet - ben, handtag, navelsträngslingor. Alla dessa komplikationer kan leda till allvarliga skador som kan göra en baby ogiltig från födseln.

Vid arbetets början utvecklar kvinnor med bäckenprevalens ofta svaghet i arbetskrafterna, sammandragningar ger inte önskat resultat - nacken öppnar inte eller öppnas väldigt långsamt. Vid förlossning föreligger risk för att barnets huvud släpper eller hanterar, skador på livmoderhalsen, hjärnan och ryggmärgen, placenta avbrott, uppkomsten av akut hypoxi, vilket kan leda till barnets död eller total störning i nervsystemet.

För en kvinna i arbetet är fostrets bekkenläge farligt stränga av perineum, livmodern, förekomsten av massiv blödning, bäckenskador.

Sällan är bäckenspresentation kombinerad med förankring med navelsträng, fosterhypoxi, placenta hos patenta. Barn i bäckenpresentationen har ofta mindre kroppsvikt, de är hypotrofa, har metaboliska störningar, lider av medfödda hjärtfel, sjukdomar i mag-tarmkanalen och njurarna. Vid den 34: e graviditetsveckan, om barnet inte antar den rätta positionen, saktar utvecklingen av vissa strukturer i barnets hjärna ned och störs.

Om barnet befinner sig i längdriktningen i huvudets baksida till huvudets nacke, bör inga komplikationer uppstå antingen under graviditet eller vid förlossning.Andra alternativ för huvudvärkpresentation kan orsaka svårigheter vid förlossningen, eftersom huvudet kommer att vara svårare att röra sig längs födelsekanalen, kommer förlängningen inte att ske i motsats till moderns sakrum, vilket kan leda till hypoxi, arbetskraftens svaghet. I det här fallet, om det finns bekymmer om barnets liv, tillämpar läkare tillämpningen av tångar. I sig väcker det många frågor, eftersom antalet födelseskador som barn erhållit efter applicering av obstetriska tångar är mycket högt.

Sladdförstängning
Tångöverlagring

De mest ogynnsamma förutsägelserna i frontal presentation. Det ökar sannolikheten för livmoderbrott, livmoderhalsen, fistulernas utseende, barnets död. Nästan alla typer av cephalisk presentation kan tillåtas till naturlig förlossning, förutom fronten. Låg huvudvärkpresentation är fylld med förlossning före tid, och det är här den största faran ligger.

Dessa släktingar kommer inte nödvändigtvis att vara komplicerade eller tunga, men barnets nervsystem kanske inte kan mogna sig till självständigt liv utanför mödrarna, som ibland har hans lungor inte tid att mogna.

Risken för sidopresentation är att vaginal leverans knappast kan ske utan allvarliga avvikelser. Om barnets snedställda position på något sätt kan försökas korrigeras redan vid förlossning, om det ändå är närmare huvudet, är den fullständiga sidokorrigeringen praktiskt taget inte föremål för.

Konsekvenserna av sådan förlossning kan vara allvarligt trauma mot barnets muskuloskeletala system, hans lemmar, höftområde, ryggrad, liksom hjärnan och ryggmärgen. Dessa skador är sällan i form av en dislokation eller fraktur, vanligtvis är dessa allvarligare lesioner som i huvudsak gör barnet handikappade.

Ofta visar barn i korspresentation kronisk hypoxi under graviditeten, förlängt syrebrist leder till oåterkalleliga förändringar i nervsystemet och utveckling av känselorganen - syn, hörsel.

Hur man föder barn

Denna fråga löses vanligtvis vid 35-36 veckor av graviditeten. Vid denna tidpunkt, enligt normalen av läkare, blir alla instabila positioner hos fostret i livmodern stabila och permanenta. Naturligtvis finns det isolerade fall när en stor foster bokstavligen bara några timmar före födseln ändrar en onormal kroppsställning till den rätta, men det är åtminstone naivt att förvänta sig ett sådant resultat. Även om det bästa rekommenderas att tro och mest gravid, och hennes läkare.

Valet av leverans taktik påverkas av många faktorer. Läkaren tar hänsyn till den framtida moderens bäckstorlek - om ultraljudet är fosterets huvud större än bäckens storlek, så kommer kvinnan sannolikt att erbjudas en planerad kejsarsnitt för varje presentation av fostret. Om fostret är stort, är det här anledningen till att man planerar en planerad kejsarsnitt med bäcken och tvärgående presentation, och ibland med huvudet beror det hela på hur mycket vikt ultraljudsdiagnoseksperterna förutsäger.

En omogen livmoderhalsen kan också vara en anledning att förskriva en kejsarsnitt, oavsett presentation. Dessutom försöker läkare inte riskera och göra operationen till kvinnor som blir gravida till följd av IVF - deras förlossning kan ge många obehagliga överraskningar.

Med bäckenpresentation är vaginal leverans möjlig, om fostret inte är stort, är födelsekanalen tillräckligt bred, bäckens storlek tillåter barnets paus, och sedan kan huvudet passera utan hinder. Naturlig förlossning är tillåten för kvinnor med full skinkelpresentation, och även ibland med blandad presentation. Om barnet är lätt, finns det tecken på hypoxi, förtrollning, får inte födas.

När foten förekommer eller knä, anses hans variant av den optimala leveransmetoden vara en kejsarsnitt. Det kommer att undvika födelseskador i barnet och blöda från mamman.

Vid frontalprespresentation försöker läkare också ordna en kejsarsnitt för att inte riskera barnets liv och hälsa.Om en av två barn är i fel position under en multipelgraviditet, rekommenderas en kejsarsnitt, speciellt om barnet sitter eller ligger över livmodern, som kommer att födas först. Med tvärgående och snedställda presentationer försöker de oftast ordna en planerad kejsarsnitt. Naturlig förlossning är mycket farlig.

Caesarean avsnitt i rutinläge utförs vanligtvis vid 38-39 veckor av graviditet, utan att vänta på att spontan arbetskraft börjar. Den centrala betydelsen av valet av metoden ligger i kvinnornas individuella egenskaper, hennes anatomiska egenskaper. Det finns inget universellt riskbedömningssystem. Det kan finnas så många nyanser att endast en erfaren läkare kan ta hänsyn till dem.

Om vad som presenteras av fostret, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa