Hur många kärl ska navelsträngen normalt ha och vad betyder närvaron av en enda artär?

Innehållet

Navelsträngen har ett speciellt diagnostiskt värde under graviditeten. Denna starka sladd binder på ett tillförlitligt sätt fostret och placentan, vilket ger en kontinuerlig förbindelse med matkällan, syre. Hur navelsträngen ordnas, hur många fartyg den ska ha och vilka avvikelser från normen kan betyda, vi kommer att berätta i den här artikeln.

Struktur och funktioner

Navelsträngen är ett långt och mycket hållbart organ som i ena änden är ansluten till fostrets navelöppning och den andra till placentan. Längden på navelsträngen - från 50 till 70 centimeter och ännu mer, det är hon som tillåter barnet att flytta normalt i livmodern, för att göra kuponger. En kortare navelsträng komplicerar graviditeten och är farlig i födelseprocessen, eftersom spänningen vid barnets födelse kan orsaka rivning och avlägsnande av en stor del av moderkakan före tiden.

Tjockleken på navelsträngen är ca 2 centimeter, den är hållbar och klarar stora belastningar, i sin struktur som liknar hållbart gummi.

Normalt har navelsträngen 3 kärl. De är placerade inuti sladden. Umbilical arteries - two. De kommer från de inre iliakärlen. Två navelartärer utför en transportfunktion - barnets blod är mättat med koldioxid och metaboliska produkter till moderkakan. Placenta hjälper till att ta bort de ämnen som blivit onödiga i moderns blod så att de senare lämnar sin kropp på traditionellt sätt - med urin då.

Navelven i navelsträngens struktur. Ursprungligen, i de tidiga stadierna av fostrets utveckling, är de också två, men en utplånas senare. Uppförandet av navelvenen är att bära till barnets blod berikat med syre, vitaminer och mineraler.

Normalt är blodflödet genom navelsträngskärlen balanserat - mängden blod som berikats genom venen är lika med mängden blod som strömmar genom artärerna, vilket tar bort metaboliska produkter och koldioxid. Vid den 20: e graviditetsveckan är blodflödet i dem nästan 35 milliliter per minut. Medan graviditeten ökar blir blodbanan intensivare, och vid den beräknade födelsetiden är dess hastighet redan 230-240 ml per minut.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Forskningsmetoder

Studien av navelsträngens struktur i de tidiga stadierna av graviditeten görs vanligtvis inte, eftersom det inte finns någon möjlighet att studera sin detaljerade struktur före andra trimestern. Från den 7: e gravidveckan är det teoretiskt möjligt att se navelsträngen själv mer exakt för att fastställa dess närvaro, bestämma platsen för dess vidhäftning, se tecken på pulsation i den (vanligtvis motsvarar denna rytm rytmen hos barnets hjärtslag).

Senare på ultraljudet kan du installera andra viktiga detaljer - längden på navelsträngen, form av fastsättning till placentan, eventuell förträngning i nacken. För att erhålla data om antalet kärl och blodflödeshastighet över dem, görs en så kallad Doppler-ultraljud (Doppler-ultraljud). Även om navelsträngsintrånget på en konventionell ultraljud inte kunde fastställas, kommer doplerometri definitivt att detektera det för vissa blodflödesbesvär.

Det exakta antalet fartyg i navelsträngen, kärlsäkerhetsindex och andra viktiga matematiska parametrar kommer att ställas in på USDG.Om det finns avvikelser i navelstrukturen: den är kort - mindre än 30 centimeter, lång - mer än en meter, inte fäst vid moderkroppens centrala del, det finns färre kärl i den, kvinnan rekommenderas att genomgå en ytterligare undersökning.

Orsaker till avvikelser

Den vanligaste abnormiteten är den enda artären i navelsträngen. Detta betyder inte att fartyget är ett. Bara en av de två artärerna är närvarande. Således innebär diagnosen "den enda artären i navelsträngen" att det finns två kärl - en ven och en artär. Blodet berikat med näringsämnen flyttar till barnet genom venen, medan blodet som är förorenat med metaboliska produkter lämnar barnets kropp genom artären. I princip klarar en artär uppgiften, men den upplever betydande överbelastningar.

Orsaken till navelsträngens abnormala struktur är ofta diabetes hos moderen, liksom förekomsten av kroniska sjukdomar i njurarna, hjärtat, leveren. Andra negativa faktorer, såsom dåliga vanor, infektionssjukdomar, venerala sjukdomar, influensa eller ARVI i tidig graviditet, samt orsakerna till otydlig etymologi, som inte kan bestämmas, kan påverka navelsträngens struktur.

Denna anomali saknar symptom, påverkar inte graviditeten och i 95% av fallen tillåter det att en kvinna normalt tar med sig barnet till rätt tid och ger barn ett barn. I singularen kan artären läggas inledningsvis, eller den kan förbli den enda som ett resultat av aplasi hos den andra artären redan under barnets bärande.

En enda artär kan bero på en genetisk predisposition (barnets mamma eller pappa som utvecklats under graviditeten med denna patologi), och i vissa fall kan närvaron av en enda artär indikera kromosomala abnormiteter hos fostret eller medfödda missbildningar i dess andningsorgan, tarmar, hjärta eller njurar. .

Därför när en enda artär hittas i stället för två som är normala, undersöker läkaren barnet närmare för eventuella defekter och abnormiteter vid utveckling och bildning. En expert ultraljud utförs och en invasiv diagnos eller ett icke-invasivt prenatalt DNA-test som kan fostrets blodkroppar i blodet rekommenderas mammor bestämmer barnets DNA och möjliga kromosomala patologier.

Kvinnor med diagnosen polyhydramnios och multipelgraviditeter, med allvarlig tidig toxik, patologins patologier och fetma riskerar att utveckla syndromet hos en enda navelsträngartär. Om du bekräftar närvaron av en enda artär i navelsträngen, kommer kvinnan under inga omständigheter att rekommenderas att avsluta graviditeten, det finns ingen medicinsk indikation för detta.

Om ytterligare studier visar att barnet är friskt, kommer den gravida kvinnan att övervakas normalt, även om de måste göra en ultraljudsskanning med en Doppler oftare för att bedöma blodflödet, och i senare perioder också CTG att bedöma fostrets tillstånd.

Om kränkningar i den enda artären detekteras (noll diastoliskt blodflöde, retrograd blodflöde), kommer en akut kejsarsnitt att beslutas att rädda barnet från döden på grund av brist på syre och näringsämnen.

Vad man ska göra

Först och främst, gravida kvinnor, som på 20 veckor hörde domen "den enda navelsträngartären" vid ultraljudet, rekommenderas att lugna sig och inte förvärra situationen. Tecken på medfödda missbildningar av fostret eller kromosomala abnormiteter (Downs syndrom, Patau och andra) är bara en artär i 1-1,5% av fallen av detektering av en sådan strukturell navelomvikelse. I alla andra fall är barnet helt friskt. Det är dock inte värt att neka från ytterligare diagnostik, det måste överföras för att veta vad som ska göras nästa gång.

Om det bekräftas att barnet har defekter och kromosomala abnormiteter, rekommenderas det att avsluta graviditeten, men endast kvinnan och hennes släktingar ska bestämma denna fråga. Om hon vill lämna barnet kommer graviditeten att ses och sparas ytterligare.

Kvinnor med en enda navelartär och en hälsosam fostra rekommenderas att besöka läkaren oftare och också att vidta vissa säkerhetsåtgärder som förhindrar uppkomsten av en outhärdlig belastning på ett enda kärl. Konsekvenserna av belastningen kan vara ganska signifikanta - det är en fördröjning i fostrets utveckling, hypotrofi, låg vikt, hotet av för tidig födsel på grund av den utvecklade placentainsufficiensen, fosterhypoxi.

För det första är det farligt för den framtida mamman och hennes barn att öka blodtrycket. En kvinna behöver hålla ögonen på honom, mäta den dagligen, och vid högt blodtryck, genomgå lämplig behandling med läkemedel som godkänts och rekommenderas av en läkare. För att undvika plötsliga trycksteg, rekommenderas att begränsa stress, konflikter, upplevelser, emotionella utbrott.

För att upprätthålla normalt blodflöde, rekommenderas den förväntade mamman att överge allt hårt arbete, särskilt relaterat till tyngdlyftning och långvarig eller sittande i en position. Sex och promenader ska vara måttliga, skonsamma, inte utmattande.

En kvinna med en enda artär i navelsträngens struktur borde inte röka, ta till och med små doser alkohol och stanna länge i ett täppt rum - syreåtkomsten är extremt nödvändig för mamman och hennes barn.

Det rekommenderas att ta ytterligare syre-cocktails och läkemedel som förbättrar blodets uteroplacentala flöde ("Curantil" eller "aktovegin") I de doser som läkaren föreskriver.

En kvinnas diet måste vara rik på vitaminer, dessutom kan det vara nödvändigt att ta vitaminkomplex så att barnet inte behöver de näringsämnen som behövs. Annars är graviditeten mot bakgrunden av navelsträngens enda artärsyndrom inte annorlunda än graviditet med en normal navelsträng. Recensioner av läkare och patienter kan säkert säga att det inte finns något fel på denna anomali.

För mer information om vad diagnosen "Singel navelsträngartären" betyder, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa