Vikt och andra parametrar hos fostret i den 33: e veckan av graviditeten

Innehållet

Det sista skedet av barnets intrauterin utveckling är mycket viktigt. Den aktiva tillväxten hos barnet åtföljs av en förändring av kroppens grundläggande parametrar. En av dessa viktiga kliniska indikatorer, uppskattad vid 33 veckors graviditet, är fostrets vikt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Funktioner av barnets utveckling under denna period

33 veckor av graviditet är redan ett slags mål. Vid denna tid bildas fostret tillräckligt. Vid denna tidpunkt slutfördes bildandet av de grundläggande strukturerna i nervsystemet. Barnet slår hjärtat, vilket är väldefinierat med hjälp av olika hjälpmetoder för forskning.

Vid 33-34 veckor av graviditeten barnet börjar redan aktivt samverka med sin mamma. Detta manifesteras i det faktum att han reagerar på alla känslor som en gravid kvinna upplever.

Många mammor säger att när de pratade med sin bebis vid detta graviditetsstadium, kände de att deras barn verkligen hörde dem. Detta framgår som regel av det faktum att barnet börjar aktivt flytta i sin mammas mage eller kan till och med rulla över.

Med en hälsosam graviditet är risken för en sådan kup minimalt.

Det förstorade livmodern håller fast det aktiva barnet från alltför stora varv. I detta läge kan barnet bara flytta lite, och gör också aktiva rörelser med armar och ben.

Barnets formade nervsystem leder till att hans sensoriska analysatorer börjar fungera gradvis. Detta är väl detekterat av volymen ultraljud.

Under ett sådant diagnostiskt förfarande kan barnet le eller "bli arg" hos den läkare som utför undersökningen. Vissa barn undviker bara sensorn.

Vissa mammor noterar även att under graviditeten reagerade deras barn på en förändring i lukten av parfym. De bestämde detta för det sättet barnet rörde sig aktivt vid byte av det dagliga parfymeringsvattnet. En sådan förmåga att reagera på skarpa luktar kan associeras med det aktiva arbetet hos nervanalysatorer.

Nervsystemets aktivitet leder till att barnet börjar sakta bilda känslor. Experter tror det Under denna graviditetsperiod ser barnet även "drömmar" och kan uppleva olika känslomässiga upplevelser.

Många av de inre organens system i barnet börjar redan manifesteras vid den 33: e gravidveckan. Sålunda "vaknar" mag-tarmkanalen, hjärt-och immunsystemet gradvis. Långtidsbarn förbereder sig för sin födelse.

Vid den 33: e gravidveckan börjar barnets levervävnad att fungera gradvis. Detta leder till att bildandet och ackumuleringen av sitt eget hemoglobin uppträder. Detta viktiga protein är nödvändigt för barnet omedelbart efter födseln.

Även vid detta graviditetsstadium har barnet några förändringar i muskuloskeletala systemet. Benen som skyddar barnets hjärna är fortfarande ganska mjuka. Detta beror till stor del på att barnet under sin födsel inte får skada och skador.

De rörformiga benen börjar samtidigt att tjockna och härda.Längden på benen varierar också. Ben blir längre och långsträckta. Specifika förändringar i barnet förekommer också i lungvävnaden.

Ljusfoster bildas nästan helt. Men deras fulla funktion börjar först efter barnets födelse i världen.

Vikt och andra normer för fosterparametrar

Vid 33 veckors graviditet är fostrets storlek ganska stor. De bestäms under ultraljudet. Läkaren bedömer inte bara vikten och längden på barnets kropp utan genomför även forskning om barnets kroppsbyggande strukturer.

För att underlätta utvärderingen av de erhållna kliniska indikatorerna använder ultraljudsspecialister speciella tabeller. Dessa medicinska dokument är utformade för varje vecka av graviditeten. De innehåller de normala värdena för de huvudsakliga beräknade parametrarna. Ett sådant bord, som motsvarar perioden av 33 veckor av graviditeten, presenteras nedan:

Beräknad parameter

norm

Torso längd (cm)

43-44

Kroppsvikt (i gram)

2000-2100

Dessa indikatorer är i genomsnitt. Om barnets vikt inte "faller" till normen, ska den förväntade mamman inte omedelbart panikera.

Det är möjligt att en sådan reaktion är individuell. Särskilt ofta finns det i miniatyrkvinnor.

Vid flera graviditeter kan räntorna också vara olika. I de flesta fall växer en av barnen något snabbare än den andra. Detta leder till att under varje ultraljud är kroppsvikten hos vart och ett av barnen annorlunda. I genomsnitt Kroppsvikten hos var och en av tvillingarna vid detta graviditetsstadium är 1600-1800 kg.

Vid tidpunkten för studien kan specialisten också bestämma andra kliniska parametrar. De är viktiga i denna period av intrauterin utveckling.

En av sådana bestämda kliniska parametrar är biparietalstorlek. Normalt är dess värden vid denna tid av fosterutveckling 7,7-9,1 cm.

Det är också möjligt att uppskatta hjärnans storlek med hjälp av ett annat kliniskt kriterium, som kallas fronto-occipitalstorlek. Normalt är denna indikator 9,8-11,6 cm. Barnets huvudomkrets vid denna gestationsålder är 28,9-33,3 cm.

Under studien kan läkaren mäta andra, lika viktiga kliniska indikatorer. En av dessa är bukomkretsen. Normala värden för denna indikator är 26,7-32,5 cm.

Vid detta graviditetsstadium utvärderas också fröets längd nödvändigtvis. Således är den normala längden på höfterna i en bebis en indikator som är lika med 5,8-6,8 cm. Skelarnas ben längs längden vid detta graviditetsstadium är 5,3-6,3 cm.

Specialisten utvärderar strukturen och storleken på moderkakan, liksom andra fostermembran. Dessa strukturella element är mycket viktiga för barnet. Genom dem får barnet alla nödvändiga komponenter som krävs för sitt liv och funktion.

Mängden fostervätska är också en mycket viktig klinisk indikator. Om fostervätskan blir för mycket, Detta kommer att leda till utvecklingen av patologi som är farligt för barnet. Detta tillstånd kan bestämmas genom att bestämma fostervätskindexet.

Om barnet befinner sig i livmodern på rätt sätt och inte vänder sig bort från ultraljudssensorn, kommer läkaren också att kunna bestämma sitt kön. Självklart utförs sexbestämning mycket tidigare.

Men ganska ofta i medicinsk praxis finns det fall där kön av en bebis bestäms vid den första ultraljudsundersökningen som utförs av en kvinna är felaktig. I det här fallet är det under en period på 33 veckor mycket lättare för en specialist att "se" barnets kön.

Även under studien kommer läkaren definitivt att utvärdera mängden fostervätska. Eventuella förändringar i denna indikator kan leda till utseendet på olika patologier. I sådana fall Det kan till och med vara nödvändigt för att den förväntade mamman ska bli sjukhus på sjukhuset för den nödvändiga behandlingen. Om situationen är farlig kan kvinnan vara på sjukhuset direkt till födseln.

Om under studien avslöjar doktorn några avvikelser, kommer han definitivt att rekommendera den förväntade mamman att genomgå en andra ultraljud. Vanligtvis utförs det omedelbart före födseln.

En sådan omprövning är nödvändig så att läkare kan bestämma valet av nödvändig taktik för obstetrik. Om de identifierade patologierna är allvarliga nog minskas möjligheten till vaginal leverans. I en sådan situation kan läkaren råda den förväntade mamman att ha en kejsarsnitt.

Om vad som borde vara fostrets vikt vid 33 veckors graviditet, se följande video.

Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa