Aktivt kol under graviditeten: bruksanvisningar

Innehållet

När illamående, diarré, uppblåsthet, obehag i tarmen och andra obehagliga symptom på matsmältningssystemet uppstår, tas ofta sorbenter, såsom aktivt kol. Det är ganska populärt under fertilitetsperioden, eftersom det effektivt och säkert avlägsnar obekväma symptom, rensar den framtida moderens kropp och inte hotar utvecklingen av fostret.

Funktioner av drogen

Läkemedlet produceras av många läkemedelsföretag, så ofta bredvid dess namn kan du se förkortningen av tillverkaren, till exempel UBF Activated Carbon produceras av Uralbiopharm. De flesta typer av detta läkemedel representeras av tabletter, vars huvudkomponent kallas aktivt kol.

Doseringen per tablett är ofta 250 mg, men vissa tillverkare producerar läkemedlet med en dos av 320 eller 500 mg. Bland hjälpkomponenterna kan du ofta se potatisstärkelse, och vissa tabletter innehåller också talk.

Läkemedlet i sig är rund, svart, med en grov yta. Det har ibland en dash för halvering.

Tabletter säljs vanligtvis i pappersförpackningar eller blåsor av 10 stycken, och en förpackning innehåller 10, 20, 30 eller flera tabletter. Det här är ett läkemedel som inte är receptbelagt, så det är inte svårt att köpa ett aktivt kol i ett apotek.

Priset på drogen beror på tillverkaren, men det är överkomligt, vilket anses vara en av de största fördelarna med detta läkemedel. Håll det hemma i 2-3 år från tillverkningsdatumet ska vara på ett torrt ställe där temperaturen inte blir högre än 25 grader Celsius. Annars försämras läkemedlet snabbare, och om platsen är fuktig blir den oanvändbar under några dagar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur fungerar det?

Tabletternas huvudingrediens är en stark adsorbent, eftersom den stora ytaktiviteten kan absorbera en mängd olika ämnen. För tillverkning använd trä, torv, kokosnötskal och andra råmaterial som innehåller kol. För det första verkar en hög temperatur utan åtkomst av syre på den och då aktiveras den, på vilken tablettens struktur blir porös (kol behandlas med ånga eller vissa föreningar, medan värmen är mycket stark).

Resultatet är en svart porös substans med en signifikant absorptionskapacitet. När den kommer in i magen och tarmarnas hålighet adsorberar den gifter, läkemedel, metallsalter, alkaloider och många andra ämnen på dess yta.. Inget mindre aktivt läkemedel absorberar en mängd olika gaser. Dessutom minskar produktionen av syra i magen under verkan av sådana tabletter vilket hjälper till med halsbränna.

Aktivt kol skadar inte mag-tarmslimhinnan, metaboliseras inte i matsmältningssystemet och kan inte absorberas i tarmväggarna. Efter att ha absorberat gaser, sönderdelningsprodukter och giftiga föreningar lämnar han helt patientens kropp inom 24 timmar efter intag, vilket ger avföring en mörk färg (detta är normalt och bör inte orsaka ångest).

För den mest effektiva åtgärden att ta sådana piller bör vara omedelbart, då negativa symptom uppstod.

Är det tillåtet under graviditeten?

Aktivt kol avser läkemedel som får användas vid något graviditetsstadium. Han är utsedd i de tidiga stadierna, då den förväntade mamman bara fick reda på hennes ställning, och under de senaste månaderna av graviditeten.

Eftersom pillerna inte kan tränga in i blodet, kommer de inte heller till barnet i livmodern, vilket eliminerar läkemedlets skadliga effekter på fostrets utveckling. Detta möjliggör användning av en sådan sorbent, även utan att ha råd med en läkare. Men om det behövs, få aktivt kol Ändå bör den förväntade mamman först konsultera en specialist för att utesluta förekomsten av kontraindikationer och bestämma den korrekta dosen.

När utses?

Aktivt kol är efterfrågan hos kommande mödrar med obehagliga problem med matsmältning, till exempel om en kvinna har svullnad, halsbränna, diarré eller kräkningar. Verktyget hjälper till med tidig toxicos, när den gravida kvinnan lider av morgonsjukdom och andra sjukdomar.

Läkemedlet är ordinerat för att eliminera de obekväma symtomen på rotavirusinfektion, salmonellos, viral hepatit, livsmedelsburna sjukdomar och liknande sjukdomar. Alla utgör en allvarlig fara för den gravida kvinnans hälsa och kan påverka krummens tillstånd i magen, därför är sorptionsintaget helt berättigat.

Användning av aktivt kol används vid olika förgiftningar, inklusive överdosering av droger. Om den framtida mamman har en allergisk reaktion, kommer en sådan enterosorbent att bidra till ett snabbare avlägsnande av allergener, så det kan tas med allergisk dermatit, urtikaria och andra typer av allergier.

Om njurar eller lever av en gravid kvinna inte klarar av sina funktioner, kommer läkaren att rekommendera att dricka aktivt kol för att minska nivån av bilirubin eller kväve i blodet.

I senare skeden är detta läkemedel vanligen förknippat med livmoderns tryck på tarmarna, vilket leder till diarré, flatulens och andra obehagliga symptom.

Möjlig skada

Även om läkemedlet är klassificerat som säkert kan det fortfarande orsaka komplikationer om du ignorerar kontraindikationer för att få. Sådana tabletter ska inte tas av kvinnor med ulcerös lesion i tarmarna eller magen, särskilt om skadan på slemhinnan är svår och orsakade blödning.

Läkemedlet är kontraindicerat i överkänslighet, vilket kan förekomma hos enskilda patienter. Det kan inte heller bli full för gravida kvinnor med intestinal atoni.

Men även om den förväntade mamman inte har kontraindikationer för att ta pillerna, kan hennes kropp reagera på detta läkemedel med en flytande avföring, förstoppning eller andra dyspeptiska symtom som noteras i bruksanvisningen. Med en liknande biverkning bör du konsultera en läkare och plocka upp en annan sorbent..

En annan skadlig effekt av aktivt kol kan kallas det faktum att dess aktiva substans stör störningen av både andra läkemedel och användbara ingredienser från mat. Dessutom är det dåligt för mikroflora, vilket kan leda till inhibering av immunitet och symtom på dysbios. Av dessa skäl rekommenderas inte långvarig användning av sådana piller.

Hur man tar?

Den dos som behövs av den förväntade mamman beräknas av kvinnans vikt. I de flesta fall tas aktivt kol med 250 mg för varje 10 kg kroppsvikt hos en gravid kvinna. Men om den förväntade mamman förgiftas med något ökar dosen och måste väljas av läkaren.

Tabletten sväljes med rent vatten.

Om det finns problem med intag, kan läkemedlet smulas i pulver, blandas med vatten och berusad. Att ta medicinen kan inte kombineras med mat - du måste vänta 1-2 timmar.

När det gäller mottagningens varaktighet är det aktiverade kolet ofta bara fullt om du känner dig sjuk. Så fort illamående, uppblåsthet och andra symtom försvinner upphör uppträdet.

När flatulens innebär en föreskriven kurs på 3-7 dagar. Om du behöver ta drogen längre, tömmer den högst 2 veckor så att den inte stör absorptionen av proteiner, kalcium, vitaminer och andra värdefulla ämnen.

recensioner

De framtida mammor som hade möjlighet att dricka aktivt kol medan de väntade på ett barn talade positivt om detta verktyg. De kallar det billigt och effektivt, så de köper ofta det för ett förstahjälps kit. Bedömning av recensionerna, sådan piller snabbt eliminera krämpor för tarminfektioner, flatulens, förgiftning, halsbränna, allergier och andra problem.

Bland nackdelarna indikeras vanligen en inte så trevlig smak och behovet att ta en stor del av läkemedlet på en gång.

Vad ska du byta ut?

Analoger av aktivt kol är "Sorbeks" och "Carbopekt"som kommer i kapselform. De fungerar också på grund av aktivt kol, används för samma indikationer och är tillåtna vid alla graviditetsålder.

Istället för sådana medel kan den förväntade mamman använda andra sorbenter och välja det bästa alternativet med läkaren. En av de mest populära bland dem är "Enterosgel". En sådan geliknande substans har en porös struktur och absorberar skadliga bakterier, toxiner och olika giftiga ämnen. Det är inte kontraindicerat i väntan på barnet och krävs för förgiftning, gastrointestinala infektioner och eventuell förgiftning.

En annan effektiv sorbent som tillåts under graviditeten - "Polysorb MP". Den kolloidala kiseldioxid som finns i den binder snabbt giftiga ämnen och andra skadliga föreningar. Produkten framställs i pulverform, som späds i vatten före användning för att bilda en suspension.

Inte mindre ofta för uppblåsthet, buksmärtor, matallergier eller intestinala infektioner, förväntade mammor släpps ut "Smecta". Denna säkra medicin av naturligt ursprung presenteras i delpaket med suspension eller pulver innehållande smektit. Det är harmlöst för barnet i livmodern och kan användas både i andra eller tredje trimestern och i de tidiga stadierna.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa