"Citramon" under graviditeten: bruksanvisningar

Innehållet

Huvudvärk oroar förväntade mammor ganska ofta. Detta förknippas med förändringar i kärlsystemet under barnets bär, och med förändringen av hormonnivåerna. Resultatet av ökad stress på huvudets kärl är ganska intensiv smärta. Dessutom kan en gravid kvinna fånga ett virus eller få en förkylning, vilket får sin temperatur att stiga, det finns ont i lederna, ont i halsen och så vidare.

Och om en kvinna använde "Citramon" för att bekämpa sådana symptom före den "intressanta positionen", då med ett öga på barnet i magen, är det inte värt att ta ett sådant botemedel. Om det framtida moderns allmänna villkor försämras innan du letar efter piller i hemläkesskåpet måste du se till att de inte skadar barnet i livmodern.

Läkemedelsegenskaper

"Citramon" är ett populärt, icke-narkotiskt analgetiskt läkemedel med en kombinerad komposition. Dess ingredienser reducerar inte bara känslan av smärta utan har också antiinflammatoriska och antipyretiska effekter. Tidigare var läkemedlets sammansättning något annorlunda, men en av komponenterna som kallades fenacetin var förbjuden att använda, eftersom det påverkade njurarna negativt.

Så här framträdde den moderna versionen av läkemedlet, i vars namn bokstaven "P" tillsattes. Det är representerat av runda tabletter, målade i brunt. De säljs antingen i cellskal eller i plastburkar. Vilket som helst "Citramon P" innehåller tre aktiva beståndsdelar på en gång:

 • acetylsalicylsyra i en dos av 240 mg;
 • paracetamol i mängden 180 mg;
 • koffein, vars dos i 1 tablett är 30 mg.

Det finns också en Citramon P forte med en ökad dos av samma komponenter (respektive 320, 240 och 40 mg), "Citramon-Borimed" med något olika doser aktiva substanser (220, 200 respektive 27 mg) och "Citramon-LekT" med "Citramon-LekT" reducerad dos av koffein (27 mg).

Separat producerade tabletter i skalet "Citramon Ultra", som är lätta att svälja på grund av den släta ytan och avlång form. Jämfört med standarden "Citramone II" innehåller de också något mindre koffein (27 mg). Dessutom producerar företaget Pharmstandard-Leksredstva "analoga kapslar, som heter" Citramon-ExtraKap. "

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur fungerar det?

Komponenterna i "Citramone" förstärker påverkan av varandra och ger en uttalad terapeutisk effekt:

 • tack vare acetylsalicylsyra, som vi också vet som aspirin, kan läkemedlet minska smärta orsakad av inflammation samt minska kroppstemperaturen.
 • på bekostnad av koffein normaliserar läkemedlet tonen i hjärnkärlen och ökar blodflödet i dem och aktiverar också hjärncellernas arbete.
 • Närvaron av paracetamol i tabletten eller kapseln ger en ytterligare analgetisk och antipyretisk effekt.

Med tanke på de beskrivna effekterna av läkemedlet blir det tydligt att anledningen till att använda "Citramon" är ett av dessa symtom:

 • huvudvärk;
 • tandvärk;
 • muskelsmärta
 • feber;
 • neuralgi;
 • migrän;
 • ledsmärta.

Är gravid tillåten?

Enligt läkare är "Citramon" inte det bästa alternativet för huvudvärk och tandvärk under graviditeten, eftersom dess komponenter inte är säkra för fostret. Det finns begränsningar för att ta sådan medicinering beroende på riskerna för barnet och på graviditetsåldern.

1 sikt

I de tidiga stadierna av graviditeten är det förbjudet att ta "Citramon". Den mest skadliga delen av tabletter och kapslar är acetylsalicylsyra. Hon noterade teratogen effekt, det vill säga en sådan förening kan orsaka missbildningar och fosterdöd.

En av de frekventa överträdelser som utlöses av aspirin i första trimestern är uppdelningen av den övre gommen, även känd som klyftgommen eller klyftan. Med en sådan patologi växer käftens processer inte samman, därför har barnet en klyfta i mitten av himlen efter födseln. Problemet löses med operationen i 3-6 månader eller senare.

På grund av blodförtunning ökar aspirin också risken för blödning. Om framtida mammas blodkärl är svaga och livmodern är förhöjd, kan Citramone utlösa livmoderblödning vilket leder till nedsatt fostrets utveckling på grund av brist på syre och näringsämnen.

Koffein anses inte mindre skadlig för tidig graviditet. Enligt olika källor kan detta ämne sakta ner utvecklingen av smulorna, såväl som negativt på fosterets hjärtaktivitet. På grund av dess förmåga att öka blodtrycket ökar koffein också bördan på njurarna och blodkärlen hos den förväntade mamman.

Paracetamol bör undvikas under första trimestern.. Även om detta ämne anses vara den säkraste ingrediensen i Citramone, kan det i vissa fall också orsaka försämring av barnets utveckling. Endast en slutsats - under de första 12 veckorna ska "Citramon" inte tas.

2 term

För närvarande förbättrar min mammas hälsa, och alla organsystem av barnet har redan lagts, så om du plötsligt behöver dricka "Citramon", är det tillåtet, men det är bäst att ta detta läkemedel efter att ha hört en läkare. Specialisten väljer en säker dos och användningsfrekvens, eftersom de skiljer sig från doserna för kvinnor som inte är "i position".

Enligt de flesta medicinska experter, En enda användning av Citramone för att minska temperaturen eller bli av med smärtan påverkar inte framtida mamma och barn om användningen av denna medicin inte är kontraindicerad, och kvinnan överskrider inte den föreskrivna dosen. Alla biverkningar av detta läkemedel uppträder vanligtvis med långvarig eller frekvent användning.

Det är tillåtet att använda ett sådant läkemedel för akut behandling vid allvarlig huvudvärk eller tandvärk. Men om det är möjligt att inte dricka en kapsel eller ett piller, är det värt att använda.

Vid tolerabel smärta eller låg feber är det lämpligt att inte använda något läkemedel. Och bara i de fall då de smärtsamma förnimmelserna starkt påverkar den framtida moderns hälsotillstånd eller kroppstemperaturen stiger över 38 grader, och det finns inga andra antipyretiska läkemedel hemma, kommer mottagandet av Citramone att vara motiverat.

3 sikt

Även om många droger är relativt säkra under de senaste månaderna av graviditeten, är användningen av Citramone för huvudvärk i 28 veckor och senare kontraindicerat. Förbudet mot läkemedlet i de senare stegen är associerat med förmågan hos dess komponenter att hämma syntesen av prostaglandiner, vilket kommer att inhibera arbetets inbrott, eftersom dessa substanser förbereder livmodern för förlossning. Dessutom, under verkan av aspirin hos en bebis, kommer nedläggningen av artärkanalen att försämras, vilket kommer att påverka dess lungkärl.

Kontra

Receptionen "Citramona" är förbjuden om den förväntade mamman:

 • det finns sår i matsmältningssystemet i form av sår eller erosioner;
 • Blödning från tarmarna eller magen har börjat.
 • det finns hemofili eller ett annat tillstånd där risken för blödning ökar;
 • störd sömn;
 • njurfunktionen är nedsatt
 • ökat blodtryck
 • har leversjukdom
 • inget glukos-6-fosfat dehydrogenas;
 • det finns glaukom;
 • ökad excitabilitet i centrala nervsystemet.

Alla andra allvarliga sjukdomar eller graviditetsproblem bör också vara ett skäl för att inte använda Citramone som smärtstillande medel.

Hur man tar?

Vanligtvis är Citramon enligt instruktionerna i 1 tablett, men kvinnan "i position" rekommenderas ofta för att minska dosen till hälften per dos, även om den förväntade mamman inte kan ta hela tabletten eller kapseln utan effekt.

Frekvensen att ta drogen ska inte överstiga 3-4 gånger om dagen, och intervallet mellan användningen av individuella doser ska vara minst 4 timmar. Men läkemedel ska tas så lite som möjligt för gravida kvinnor - om en dos är tillräcklig för att eliminera smärtan, behöver du inte upprepa administrationen av "Citramone". Om emellertid smärtan återkommer efter en tid, är det bättre att konsultera en läkare om en säkrare motsvarighet.

Biverkningar

"Citramon" har ganska allvarliga negativa effekter på patientens kropp. Läkemedlet kan:

 • provocera allergiska reaktioner
 • förbättra nervös irritabilitet
 • orsaka smärta i magen och illamående
 • bryta mot vakenhet och sömn;
 • förtrycka blodbildning
 • orsaka inre blödning
 • öka blodtrycket;
 • förvärra njurefunktionen.

Denna lista med biverkningar är långt ifrån komplett, men de förekommer sällan. Bedömning av recensioner betyder risken för fruktansvärda konsekvenser inte alls att de kommer att dyka upp i framtida mamma. Det är dock fortfarande nödvändigt att veta hur mycket läkemedlet kan orsaka en kvinnas kropp. Det är på grund av honom att läkemedlet ens tas i andra trimestern endast när det är absolut nödvändigt.

Vad är bättre att ersätta?

Om en kvinna "i position" lider av huvudvärk, stiger kroppstemperaturen eller andra lokaliseringssvårigheter, då rådgör läkare istället för att ta "Citramone" för att ta något av drogerna baserat på paracetamol. Sådana droger presenteras i olika former och säljs under olika namn ("Efferalgun", "Paracetamol", "Panadol").

De anses vara mer harmlösa motsvarigheter tillåtna vid något graviditetsstadium, men de rekommenderas också att tas endast enligt ordination av en läkare. Det är dessa läkemedel som rekommenderas att köpa för ett förstahjälps kit, eftersom de inte bara hjälper under graviditeten utan också under amning när många andra antipyretiska läkemedel och smärtstillande medel är kontraindicerade. Dessutom kan läkemedel som innehåller paracetamol användas till spädbarn från 3 månaders ålder.

I den första och andra trimestern kan en effektiv ersättning för "Citramon" vara "Nurofen"Eller någon av dess analoger baserad på ibuprofen. Sådan medicin framställs i tabletter, suspensioner, kapslar och gel, därför kan du, beroende på sjukdom, välja den mest effektiva formen. Om du till exempel har svårt huvudvärk kan du dricka en snabbverkande kapsel, och om den förväntade mammen har sträckt muskeln, är användningen av gelén indikerad. Under de senaste graviditetsveckorna kan dock inga preparat som innehåller ibuprofen tas eftersom de kan påverka arbetsförloppet negativt.

Om de smärtsamma förnimmelserna orsakades av spasmer, kommer den förväntade mamman att bli hjälpt av "Drotaverine" eller "Nospanum". Deras mottagning under graviditeten påverkar inte barnet, utan måste överenskommas med läkaren. Förutom medicin, kan icke-medicinska sätt att bli av migrän hjälpa en kvinna. Till exempel kan en gravid kvinna applicera en stjärna på templen, fästa kålblad i pannan, dricka söt te eller massera nackområdet.

För att huvudvärk ska uppstå mindre ofta rekommenderas den förväntade mamman att justera sömn, gå mer och undvika överarbete.Brist på syre betraktas som en av de främsta orsakerna till migrän, så om du känner dig obehaglig, bör du först och främst lufta rummet eller gå på en promenad. För återkommande smärta eller mycket intensiv smärta, ska du konsultera en läkare. Kanske orsaken till sjukdomen är ökat blodtryck, problem med kärl eller starka erfarenheter. Alla dessa villkor kan rättas av vissa läkemedel som läkaren måste välja.

För mer information om huruvida det är möjligt att använda "Citramon" under graviditeten, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa