Funktioner av användningen av hematogen under graviditeten

Innehållet

Kroppen hos en gravid kvinna upplever ökad stress, så det behöver en stor mängd vitaminföreningar, proteiner och spårämnen. På grund av deras brist utvecklar många förväntade mödrar anemi, där hemoglobinnivån minskar. Det är farligt för fostret, för det här proteinet är ansvarigt för syretransport.

För att förhindra bristen på järn och aminosyror, rekommenderar många läkare att regelbundet använda hematogen. Men medan du väntar på barnet kräver användningen av denna delikatess försiktighet och kontroll av läkaren.

Produktbeskrivning

Baren som är känd för alla sedan barndomen, som ser ut som en iris i utseende och struktur, är i själva verket inte en dessert alls. Det är ett kosttillskott som tjänar som en värdefull källa till protein och järn. Verktyget började producera från blod av djur (främst blod från tjurar) i början av förra seklet. Produktens namn bestämmer dess effektiva verkan i blodsjukdomar, provocerad av brist på järn. Översatt från grekiska betyder det att "föda blod".

Nu producerar flera typer av "Hematogen", och namnet på produkten skiljer sig från olika tillverkare. Apotek och butiker säljer "Barns Hematogen", "Hematogen C", "Ferrohematogen", "Hematogen Classic", "Hematogen Forte" och så vidare. Alla dessa tillsatser liknar varandra externt och representeras av mörkbruna plattor, uppdelade i "kvadrater". De är söta, men smaken av denna "choklad" är lite märklig. På grund av det stora antalet röda blodkroppar förvärvar produkten en karakteristisk mörk färg. I en kakel finns 6 eller 10 "kvadrater", och dess vikt är vanligen 30 eller 50 gram.

Blodet, som används för framställning av "hematogen", rengörs och torkas. Den är rik på aminosyror, vitaminer, hemoglobin, kolhydrater och fetter. Resultatet av blodbearbetning är svart matalbumin - detta är namnet på huvudbeståndsdelen av alla typer av "hematogen", som ingår i ett kvalitativt tillskott i en mängd av 4-5%.

För att göra smaken av kakan behaglig kombineras torkat blod med honung, socker, melass, kondenserad mjölk och andra söta fyllmedel. Vissa tillverkare lägger också till nötter, kokosnötter, choklad, torkad frukt och andra ingredienser till hematogen. Ibland är det dessutom berikat med ett vitaminkomplex eller individuella vitaminer, till exempel askorbinsyra.

Användbara egenskaper

Användningen av "hematogen" stimulerar bildningen av hemoglobin och röda blodkroppar, och kan också:

 • påskynda metaboliska processer;
 • positiv effekt på synen;
 • fylla bristen på mineraler, aminosyror och vitaminer;
 • förbättra prestationen i matsmältningsorganet;
 • normalisera aptit
 • stärka immunförsvaret.

Sådana egenskaper hos produkten är associerade med närvaron av torkade röda blodkroppar. De är rik på järn, som efter absorption i patientens tarmen överförs till de blodbildande organen och deltar i syntesen av hemoglobin. Det här orsakar populariteten av "hematogen" i risken för järnbristanemi.

På grund av att den ingår i kosten, bedöms av recensionerna, symptom på anemi som apati, trötthet, hudfärg, frekvent förkylning, yrsel, dålig prestation och andra, minskar eller försvinner.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Är gravid tillåten?

Även om fördelarna med hematogen bekräftas av många års erfarenhet vid användningen, bör sådana söta plattor inte användas okontrollerbart. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt den period då barnet är födt, så under graviditeten bör användningen av hematogen samordnas med läkaren som övervakar den förväntas moderns hälsa. Han kommer att avgöra om denna delikatess kommer att orsaka skada.

Användningen av "hematogen" vid graviditet i 1, 2 eller 3 trimester bidrar till att förebygga utvecklingen av anemi och höja hemoglobin.

Sådan produkt:

 • förhindrar hypoxi hos fostret;
 • fungerar som en källa till näringsämnen som är viktiga för barnets utveckling
 • minskar skadan av tidig toxikos
 • sänker risken för för tidig barnfödsel;
 • förbättrar den framtida moderns aptit
 • ökar motståndet hos en kvinnas kropp mot attacker av virus och mikrober.

Läkare råder dig att inkludera "Hematogen" i menyn på en gravid kvinna, om hon äter sämre, t ex tolererar inte mat, lider av morgonjuka eller föredrar vissa livsmedel.

Detta tillskott ordineras om en kvinnas blodprov visade en liten minskning av hemoglobinnivån (Om hemoglobin är mycket lågt bör en kvinna ta järntillskott).

En annan anledning till att ta emot "hematogen" kan vara vanligt blödande. En sådan produkt visas också i fall av kraftig torrhet i huden, eftersom "hematogen" är rik på vitamin A. Om den förväntade mammen led av akuta respiratoriska virusinfektioner, kommer tillägget att bidra till att återhämta sig snabbt efter sjukdomen.

Kontra

Även om "hematogen" smakar som godis, är det inte bara en sötma, men ett aktivt medel på kroppen, för vilket Det finns några begränsningar.

 • Hematogen är kontraindicerat för kvinnor med åderbråck och hög risk för blodproppar.. Med ökad blodviskositet kommer användningen att vara osäker för den förväntade mamman och för barnets hälsa i magen.
 • Ett sådant biologiskt tillsatsmedel rekommenderas inte för kalciumproblemnär förväntad mamma är ordinerad kalciumtillskott. Detta beror på kalciums förmåga att minska absorptionen av järn.
 • Användning av "hematogen" förbjuden när överkänslig mot någon kakel ingrediens. För att utesluta en negativ reaktion, när du köper den, se till att bekanta dig med kompositionen på omslaget.
 • "Hematogen" bör inte inkluderas i kosten hos kvinnor med extra pounds. Om den förväntade mamman snabbt blir större, är det önskvärt att vägra en sådan användbar behandling, eftersom han har ett ganska högt energivärde.
 • På grund av närvaron av kolhydrater "Hematogen" är också förbjudet för patienter med diabetes. Det kan inte användas med olika arveliga patologier av kolhydratmetabolism.

Möjlig skada

På grund av den aktiva bildningen av röda blodkroppar på grund av intaget av "hematogen" kan blodet från den förväntade mammen bli tjockare, vilket är fylligt med långsammare blodcirkulation och förekomsten av blodproppar. På grund av dåligt blodflöde kommer barnet i livmodern att få mindre näringsämnen och syre, vilket kommer att påverka utvecklingen.

En annan fara för en gravid kvinna som använder hematogen är den höga risken för allergier. Eftersom grunden för en sådan produkt är protein kan dess användning orsaka hudutslag, rodnad, klåda och andra tecken på en allergisk reaktion. Att lägga till honung, nötter och andra allergiframkallande komponenter i kompositionen ökar också sannolikheten för negativa symtom.

Vissa framtida mammor efter att ha tagit hematogen ökar jäsningsprocesserna i tarmarna, vilket orsakar illamående, diarré, halsbränna och uppblåsthet. Med en sådan individuell reaktion måste användningen av läkemedlet avbrytas.

Hur man använder?

För att minska risken för obehagliga konsekvenser på grund av att ta "hematogen" Den framtida mamman måste följa vissa regler.

 • Du kan äta högst 50 gram hematogen per dag och dela upp det i 2-3 doser.. Om en gravid kvinna tar några vitaminkomplex, bör dosen av "hematogen" klargöras med en läkare för att inte orsaka överbelastning av kroppen med järn.
 • Permanent mottagning av "hematogen" rekommenderas inte. För att minska risken för anemi rekommenderas att använda den i 2-3 veckor och sedan pausa. Överdosering av denna produkt kan leda till buksmärta, missfärgning av pall, illamående, svaghet, förstoppning och andra obehagliga symptom.
 • För att bättre absorbera näringsämnen Ät "hematogen" är nödvändigt mellan måltiderna. Så komponenterna i plattan kommer inte att störa digestionen av mejeriprodukter och andra produkter. Om tillsatsen verkar förväntad mamma för söt kan du dricka den med vatten eller te.
 • Att köpa "Hematogen" för en gravid kvinna är att föredra i apoteket. Produkter som säljs i vanliga butiker innehåller ofta inte tillräckligt med albumin, så deras kvalitet är lägre.
 • Före användning som föreskrivs av läkaren antal "kvadrater" måste se till att tillsatsen inte löper ut. För att göra detta, hitta slutdatumet på omslaget.
 • Om den förväntade mamman tar andra mediciner, är det lämpligt att diskutera användningen av "hematogen" med din läkare.. Denna delikatess är inkompatibel inte bara med multivitamintillskott och kalciumtillskott, men också med många andra läkemedel. Bland dem noteras diuretika och hjärtdroger, liksom vissa smärtstillande medel och antibiotika.

Vad ska du byta ut?

Om av något skäl intaget av "hematogen" är kontraindicerat kan du öka intaget av järn i kroppen med hjälp av livsmedelsprodukter som är rika på detta element. Den framtida mamman bör innehålla kalvkött, halva, lever, kanin, hundros, olika gröna, pumpa, torkade frukter, valnötter, granatäpple, bovete, naturkakao i hennes meny.

Om näringsmässig korrigering inte hjälpte bli av med anemi, Läkaren kommer att välja en lämplig järnprodukt för framtida mamma, till exempel Maltofer, Tardiferon eller Sorbifer Durules. Sådana droger är tillåtna medan barnet väntar, men måste ordineras av en specialist.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa