Choriongonadotropin: anvisningar för användning av läkemedlet i injektioner för att stimulera ägglossningen och upprätthålla graviditet

Innehållet

Choriongonadotropin är ett unikt hormon som gör att embryot utvecklas och ger en kvinna en chans att bli en mamma. Det produceras av korvens vävnad - fostermembranet omedelbart efter det att befruktat ägg sänks ner i livmoderhålan och fixeras där. Ett speciellt läkemedel med samma namn är också en chans att uppleva moderskapets glädje för dem som tänker på problem. Hur verktyget används och vilka resultat det ger, berättar vi i den här artikeln.

Vad är det - läkemedlet och analogerna

"Chorionisk gonadotropin" - ett läkemedel som erhålls ur gravidens urin. Hormonet går in i den utsöndrade vätskan från blodet, som i sin tur berikas med denna substans under graviditeten. Det hormonella ämnet produceras nästan oförändrat, vilket är anledningen till att det är så lätt att extraheras från urin av förväntade mammor.

I vårt land kan läkemedlet köpas både lokalt och ryskt, liksom dess importerade motsvarigheter - Pregnil, Profazi, Khoragon. Alla läkemedel som innehåller hCG ordineras av en läkare enligt individuella indikationer. Obehörig behandling av dem är strängt förbjuden, eftersom det kan leda till den starkaste hormonella obalansen i människokroppen.

Som namnet antyder är den huvudsakliga aktiva beståndsdelen av läkemedlet humankorionisk gonadotropin. I framtida mammas kropp tilldelas de viktigaste funktionerna - för att stimulera corpus luteumet, som bildas efter ägglossningen, hjälper till att utveckla stora mängder progesteron och östrogen, rädda embryot och skapa de mest bekväma förutsättningarna för det.

Partiellt gonadotropiskt hormon hämmar aggression av maternell immunitet. Utan detta skulle en kvinnas immunförsvar helt enkelt avvisa ett foster som i sin DNA har 50% av de främmande kedjorna som ärvs från fadern.

Den huvudsakliga substansens starka effekt används för många olika medicinska ändamål. Dosinjektionerna ordineras till kvinnor, män och ungdomar. Drogen används emellertid oftast inom gynekologi och obstetrik.

effekt

Choriongonadotropin är direkt involverad i syntesen av könshormoner hos både män och kvinnor. Detta ämne förbättrar väsentligt processen för framställning av ämnen i testiklarna i det starkare könet och i äggstockarna hos kvinnor. Det påverkar kvinnornas nyckel "händelse" - det är detta hormonella läkemedel som används för att stimulera ägglossningen, om det av en eller annan anledning inte förekommer hos en kvinna, äger anovulatoriska cykler.

När ägglossningen har inträffat bidrar läkemedlet till att bibehålla funktionen av corpus luteum - follikeln, som producerar hormoner som är viktiga för graviditetens början - progesteron och östrogener. Under påverkan av gonadotropiskt hormon utvecklas könsorganen hos både män och kvinnor korrekt, och sekundära sexuella egenskaper bildas normalt.

På grund av läkemedlets breda spektrum är fertilitetsspecialister och obstetrikare mycket uppskattade.Det låter dig inte bara bli gravid, men också för att stödja en "problem" graviditet, som utan hormonbehandling kommer sannolikt att sluta i missfall eller för tidig födsel.

Vem är ordinerad drog?

Injektioner av hCG rekommenderas för alla kvinnor och män som söker läkarvård med rännor för att minska sexuell funktion. Detta inkluderar svag sexuell lust och oförmåga att bli gravid på egen hand och problem med reproduktiva funktioner hos män.

Läkemedlet är visat för personer som lider av genitala kroppens hypoplasi, otillräcklig reproduktionsförmåga, dvärg, sjukdomar i hypofysen och hypotalamus, på grund av vilka hormonella störningar störs. Verktyget används ofta i ungdomar om det finns en fördröjning i sexuell utveckling.

Vid gynekologisk övning föreskrivs läkemedlet:

 • kvinnor med dysmenorré (svår smärta under menstruation, ytterligare obehagliga symptom på "kritiska" dagar - illamående, kräkningar, huvudvärk, yrsel, medvetslöshet);

 • kvinnor med ovarial dysfunktion;

 • kvinnor med infertilitet associerad med brist på ägglossning i cykeln;

 • kvinnor som inte kan bli gravida på grund av brist på gul kropp;

 • patienter att stimulera ägglossning före embryoöverföring genom IVF-metoden, samt efter embryoöverföring för att upprätthålla graviditet;

 • patienter som redan har haft flera missfall, särskilt i tidiga skeden (vanligt missfall)

 • gravida kvinnor med uttalade tecken på hotad avbrott.

Indikationen för användning av läkemedlet är också ärftliga problem med reproduktiv funktion hos kvinnor och män.

Vem är kontraindicerad?

I vissa fall måste användningen av läkemedlet överges, eftersom den har en ganska stor lista över kontraindikationer. Så, "Chorionic gonadotropin" kan inte användas för:

 • överkänslighet mot detta hormon som kan vara början på den starkaste allergiska reaktionen;

 • i äggstockscancer, cancer i könsorganen hos kvinnor;

 • med tumörer och tumörer i hypofysen;

 • med de så kallade hormonella tumörerna i kroppen, som kan reagera med snabb tillväxt till introduktionen av androgener;

 • med otillräcklig sköldkörtelfunktion

 • med binjurstask eller insufficiens

 • med en ökad nivå av hormonprolactin i patientens blod;

 • vid klimakteriet, ett klimax;

 • med epilepsi

 • med obstruktion av äggledarna, med en stark limningsprocess i dem;

 • under amning

 • med diagnostiserad tromboflebit.

Med ökade försiktighetsåtgärder föreskrivs medicinering för kvinnor med hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, njursvikt, både akut och kronisk, som lider av astma i bronkier.

Biverkningar

Liksom varje hormonellt läkemedel kan "Chorionic gonadotropin" orsaka en allergisk reaktion. Vanligtvis är det lokalt, rodnad, lätt svullnad och mild klåda observeras endast på injektionsstället. Mycket oftare orsakar drogen huvudvärk. Många kvinnor klagar på att de känner sig "brutna", ständigt trötta, vissa har till och med depression.

Om läkemedlet används i kombination med andra medel som en del av komplex terapi för reproduktiva tekniker, exempelvis med Clomiphene, kan ovarie hyperstimuleringssyndrom utvecklas när äggstockar bildar cyster farliga ur synvinkel av möjligheten till plötslig bristning. Samtidigt utesluts inte utseendet av vätska i bukhålan och bröstkaviteten.

Ibland klagar kvinnor på svullnad, humörsvängningar, okontrollerade anfall av aggression. Allt detta - resultatet av hormons påverkan på hjärnan.Det är inte nödvändigt att varje patient kommer att uppleva de indikerade biverkningarna från att ta drogen, men alla bör vara medvetna om de möjliga konsekvenserna.

Instruktioner för användning - dosering

Läkemedlet är tillgängligt i pulverform, från vilket du kan förbereda en injektionsvätska. Lådan har också en isotonisk lösning av natriumklorid för detta. Därför kommer förberedelserna av färdiga arbetsmedel inte att vara. Introducera läkemedel uteslutande intramuskulärt.

Doseringen beror på syftet med läkemedlet. Kvinnor som ska IVF eller stimulera ägglossning, administreras en gång 5000-10000 IE av läkemedlet. Om behandlingen utförs med andra medel, är det viktigt att det senaste menotropinintaget är i minst en dag och från den sista administrationen av Clomiphene i minst fem dagar.

Om patienten har funnit otillräcklig funktion av corpus luteum, är den optimala dosen för henne 1500 IE. En injektion ges vartannat dag fram till det ögonblick då menstruationen börjar, eller testet bekräftar den efterlängtade graviditeten. Den första injektionen är gjord på dagen för ägglossningen.

Injektionsvätska, lösning beredas omedelbart före proceduren. Du bör inte göra detta i förväg. Doseringar av den aktiva substansen i paketen som erbjuds på apotekens räknare - 500 enheter, 1000 enheter, 1500 enheter, 5000 enheter. Läkaren kommer att berätta vilken lämplig form som helst, eftersom behandlingen nödvändigtvis måste ske under övervakning av en erfaren specialist.

Ansökan för att stimulera ägglossningen

Ägglossning är frisättningen av ett moget och färdigt ägg från en mogen follikel. Det sker vanligen i mitten av en cykel. Av olika anledningar kan ägget försvagas, mot bakgrund av brist på kvinnliga hormoner, kan det inte göra en tidig utgång eller inte mogen. Därför börjar infertilitetsbehandling ofta med att stimulera sund och normal ägglossning.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Med denna metod kan du uppnå framgång i cirka 70-75% av fallen om allt är gjort korrekt och det finns inga kontraindikationer för användningen av "human chorionic gonadotropin". Ett viktigt villkor är äggets integritet. Det ska inte skadas. För denna stimulering föregås av en grundlig undersökning. Som en del av diagnosen kontrollerar läkare tillståndet för den hormonella bakgrunden hos en kvinna som drömmer om moderskap, undersöker hälsan hos hennes reproduktionssystem, ta reda på om äggledarna är genomträngliga, om det finns vidhäftningar och äggstockscystor.

Om dessa patologier inte är närvarande, tillämpas komplex terapi. Efter menstruationen är Klostilbegit ordinerad till en kvinna och hon ska ta den fram till den 9: e dagen av cykeln.

Gör sedan ultraljud, vilket bestämmer storleken och antalet folliklar. Så snart en av dem når önskad storlek kan du göra en hCG-vinkel. Läkemedlet administreras vid en follikelstorlek av 17 millimeter (företrädesvis 19-22 mm). För att göra detta, använder ofta den importerade drogen "Pregnil", den är väl etablerad.

Klostilbegit hjälper sålunda till att förbereda ägget för frisättning, och gonadotropin bidrar till bröstet i follikeln och frigörandet av ägget. Doseringar och behandlingsregim är individuellt tilldelade för varje patient, eftersom varje kvinna har sina egna orsaker till infertilitet, sin egen speciella menstruationscykel. Den föreskrivna kursen kan korrigeras om det vid mellanliggande ultraljud visar sig att terapin är ineffektiv, att symtom på superovulation uppträder - cyster på äggstockarna. Doktorns uppgift i denna situation är att förhindra deras brist, för denna hormonbehandling avbryts.

Många kvinnor som måste stimulera ägglossning undrar hur länge efter injektionen av ägglossningen inträffar. Svaret på denna fråga ges av tillverkare av det läkemedel som produceras i Ryssland.De officiella instruktionerna för användning av läkemedlet indikerar att det efterlängtade ögonblicket efter injektionen kommer i 32-36 timmar. Importtillverkare har ett identiskt intervall.

Det är inte nödvändigt att vinkeln kommer att vara singel. Som nämnts ovan är doseringen för en injektion från 5 000 till 10 000 enheter, men det kan upp till tre injektioner själva. Det beror helt på hur kvinnokroppen reagerar på hormoninfarkten, och om det är möjligt att uppnå den önskade follikelns tillstånd för uppfattningen. Med IVF stimuleras ägglossningen med en enstaka dos på 10 000 enheter. Injektioner i buken med en kort nål (från en insprutningsinjektionsspruta) anses vara de mest effektiva. Denna intramuskulära metod för läkemedelsadministration används oftast.

För mer framgångsrik planering, under beredningen och genomförandet av ägglossningsstimulering rekommenderas att kvinnor donerar blod till progesteron och östradiol, mäta baslinjetemperaturen dagligen och observera sexualitetsregimen som ordinerats av den behandlande läkaren.

Test efter injektionen

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt användningen av olika test efter hormonbehandling med hCG-preparat. Nivån på hormonet som erhålls av kvinnokroppen "från utsidan" påverkar givetvis resultaten och testerna som kan utföras senare. Därför rekommenderas ett ägglossningstest som ska utföras inte tidigare än i tre dagar, och ett graviditetstest efter injektionen är inte informativ i minst 12 dagar. Oftast kommer en kvinna att se den andra remsan, men resultatet blir falskt positivt.

Koncentrationen av hormonet som produceras under injektionen lämnar kroppen i omkring 12 dagar. Därför rekommenderar läkare inte att köpa apotekstest före den femtonde dagen efter ägglossningen. Det bästa alternativet anses vara ett blodprov för hCG. Om du gör det flera gånger kommer dynamiken att märkas. Positiv om graviditeten har kommit och negativ (nivån kommer att minska) om uppfattningen inte ägde rum.

Ansökan för att upprätthålla graviditeten

Brist på korrekt choriongonadotropin uppträder i första hand av en hög sannolikhet för missfall under den tidiga perioden. Brist på detta hormon leder till otillräcklig produktion av progesteron - hormonet "ansvarigt" för bevarande av graviditeten. Därför kan låga halter av hCG leda till fosterdöd hos embryot och missad abort.

Om en kvinna tidigare har haft en graviditet i detta scenario, är hon mer sannolikt att bli erbjuden hormonbehandling "Chorionic gonadotropin". Om en kvinna lider av vanligt missfall, rekommenderas hon att identifiera graviditeten så snart som möjligt med hjälp av moderna diagnostiska metoder och börja behandling med detta läkemedel eller motsvarande i tid.

Det är viktigt att de första injektionerna under graviditeten i de tidiga stadierna utfördes före den 8: e förlossningsveckan och slutade senast 14: e veckan. Detta gäller också fall där en kvinna först verkar ha symptom på ett tidigt hot om spontan abort.

Dosering beroende på typ av patologi varierar från 1000 till 3000 enheter. Injektioner görs varannan dag, efter 10 veckor - var 3-4 dagar upp till 14 veckor, då hotet anses ha blivit framgångsrikt.

Om problemet med missfall i felaktig operation eller dysfunktion av corpus luteum kan dosen vara från 1500 till 5000 enheter för en injektion. Om vanligt missfall orsakas av immun- eller hormonella orsaker, kommer den första dosen att vara 10 000 enheter, och nästa dos blir 5 000 enheter. När missförhållanden av otydlig etiologi, varför orsakerna inte kunde fastställas, kan dosen tilldelas någon, förutom 10.000, är ​​denna fråga löst av den behandlande läkaren baserat på resultaten från biokemiska blodprov.

Under en lång behandlingsperiod måste kvinnan följa andra rekommendationer, utan vilken hormonbehandling kan vara ineffektiv.Hon kommer att behöva besöka gynekologen oftare, göra en ultraljud oftare för att övervaka livmoderhalsen och livmoderhalsen, samt att övervaka tillväxten och utvecklingen av embryot, att donera blod till hormoner och biokemisk analys flera gånger. Med ett allvarligt hot rekommenderas sjukhusvistelser.

Om problem med befruktning och förlossning är associerad med endometrios kan läkaren ordinera hormonagonister av gonadotropinfrisättande hormon. Kvinnor bör förstå att sådana droger inte fungerar på förmågan att bli barn, de hjälper bara till att förbereda en kvinnas kropp för ytterligare försök att bli gravid, för att hjälpa till att hantera endometrios.

Särskilda instruktioner

 • Det är ett misstag att tro att en enda injektion av hCG under ovulationsstimulering kommer att bidra till att bota en kvinna från anovulering. Drogen stimulerar bara frisättningen av ett enda ägg i en viss cykel. Effekten av läkemedlet gäller inte för andra cykler.

 • Att enas med behandlingen med detta hormonala läkemedel bör en kvinna vara medveten om konsekvenserna av gonadotropisk behandling, såsom multipelgraviditet. Ofta blir en kvinna som stimuleras av ägglossning med en stor dos av hCG (10 000 enheter) så småningom en lycklig framtidsmamma inte en, men av två eller tre barn samtidigt.

 • Många kvinnor klagar på att underlivet gör ont efter en injektion. Detta bör inte skrämma eftersom den hormonella injektionen är ganska smärtsam, gradvis kommer dessa posttraumatiska smärtor att passera.

 • Om du tar medicinen choriongonadotropin för länge, kan kroppen producera antikroppar som kommer att störa utvecklingen av detta användbart och nödvändigt i vissa situationer, ämnet. Detta kommer i hög grad att komplicera framtida graviditeter, göra befruktning och bära ett barn praktiskt taget omöjligt.

 • Både det ursprungliga läkemedlet och dess utländska analoger rekommenderas inte att kombineras med alkohol och narkotiska droger. Frågan om huruvida hormonet är förenligt med alkohol, vilket ofta låter på många kvinnors forum, genererar generellt ett rimligt svar om alkoholmissupptagning under planeringsperioden i allmänhet, särskilt med hjälp av reproduktiv teknik.

Hur man gör injektioner?

Med tanke på att behandlingsförloppet är långt och inte alla framtida mammor bor bredvid en medicinsk anläggning, där du kan ansöka om en injektion, uppstår frågan hur man gör en injektion av hCG självt. Det är faktiskt inte svårt om du följer hela sekvensen av åtgärder:

 • Tvätta dina händer väl med tvål och vatten. Det är bättre att använda tvål med antibakteriell verkan.

 • Ampull med en isotonisk lösning av natriumklorid öppnas först.

 • En spruta från hennes rekryterade innehåll i sin helhet.

 • Den isotoniska lösningen införs i ampullen med preparatets pulver och blandar väl tills den fördelas jämnt utan utfällning. Du behöver röra en cirkulär rörelse och skaka aldrig injektionsflaskan.

 • Den färdiga lösningen samlas i en spruta, byt nålen till det vanliga, om du bestämmer dig för att pricka skinkan eller på ett litet "insulin" om du planerar att göra en injektion i magen.

 • Bomull ull blöt i alkohol eller speciella apotek alkoholtorkar torka injektionsstället.

 • Läkemedlet administreras intramuskulärt, inte snabbt.

 • Efter injektionen appliceras en alkoholtork på injektionsstället och trycks lätt i 1-2 minuter.

Metoden för administrering av läkemedlet i magen används oftast vid stimulering av ägglossningen. För systematisk användning av schemat samtidigt som man bevarar graviditeten är det bättre att pricka korionisk gonadotropin i gluteus.

Överdoseringssymptom

En överdos av ett hormon kan uppstå med ovarie hyperstimulering. Utseendet på en cyste på könsorganen kan indikera ett förvärrat hälsotillstånd hos en kvinna. Det kan finnas en skarp smärta i underlivet, illamående, kräkningar. Smärtan smälter ibland i ljummen.Många kvinnor med akut överstimuleringssyndrom har en känsla av distans av tarmarna, distans.

Förekomsten av diarré är inte utesluten, men samtidigt minskas antalet urinering, kvinnan börjar svullna i nedre extremiteter och händer, andning blir vanligare.

I mer allvarliga fall stör en kvinnas blodkoagulation - blodet blir tjockare, peritonit och akut lunginsufficiens kan utvecklas. En kvinna ska omedelbart söka läkarvård, tillfälligt avbryta drogen och genomgå symptomatisk behandling som syftar till att minska och försvaga cystor, återställa vattensalt och mineralbalans, samt terapi för att normalisera blodpropp.

Förvaringsförhållanden och lämna från apotek

Läkemedlet tillhör den farmakologiska gruppen B, den kan endast köpas på apotek på recept. Förvaringsboxar med en lösning och torrt pulver för avel ska vara vid en temperatur som inte överstiger 20 grader värme, så att direkt solljus inte faller på medicinen.

Om en utspädd lösning kvarstår efter injektionen är det omöjligt att återanvända det. Det är lämpligt att förbereda en ny del av lösningen för en ny injektion, och du behöver inte lagra resterna alls, antingen i medicinska skåpet eller i kylskåpet.

recensioner

Många kvinnor i sina recensioner tyder på att det här läkemedlet hjälpte dem att bli gravid, gav chansen att uppleva den äkta glädjen hos moderskapet. De flesta av dessa patienter behandlades redan med progesteron och andra hormonella läkemedel under tidigare graviditeter, men till ingen nytta - det fanns missfall eller graviditeten slutade utvecklas.

Många blir mödrar hävdar att läkemedlet inte kunde agera från första, men från andra eller tredje gången, men i jämförelse med planeringsåren verkade det inte länge för 2-3 månader på dem. Bland kvinnornas brister indikerar läkemedelets höga kostnader, per december 2017 anses följande skattesatser för de ursprungliga metoderna relevanta:

 • läkemedelsförpackning vid en dos av 500 IE (5 ampuller + lösning) - från 500 rubel;

 • packning "Chorionic gonadotropin" i en dos av 1000 U (5 ampuller + lösning) - från 750 rubel;

 • läkemedelsförpackning i dosen 5000 IE (5 ampuller + lösning) - från 3200 rubel.

Enligt kvinnorna som lämnade sin återkoppling om drogen på Internet är sådan förpackning (5 ampuller) inte särskilt bekväm att använda, eftersom vissa inte behöver mer än en eller två skott. Följaktligen förblir de kvarvarande ampullerna ej upptagna.

Läkemedlet återkallas inom 2 veckor, många graviditetstester visar tillförlitliga resultat efter 2-3 dagar förseningar från dagen för den påstådda menstruationen, som lyckligtvis inte har börjat.

När det gäller en annan användning av läkemedlet - för att upprätthålla graviditeten är svaren också mest positiva.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte.Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa