Vad är det bästa kalciumtillskottet att välja under graviditeten?

Innehållet

Korrekt balans mellan vitaminer och mineraler i en gravid kvinnas kropp är nyckeln till framgångsrik bildande och utveckling av barnet. Även en mindre brist på magnesium eller järn kan leda till allvarliga konsekvenser.

Kalciumrollen är svår att överskatta, eftersom den är ett av de viktigaste "byggmaterialen" för barnet och garantisten för det normala flödet av graviditeten för sin mamma.

Vilka kalciumberedningar kan tas under graviditeten, och i vilka fall de visas, kommer vi att förklara i den här artikeln.

Om behovet av ett mineral

Kalsium tar en aktiv roll i nästan alla metaboliska processer i människokroppen. Det är särskilt oumbärligt för en gravid kvinna, eftersom barnet som växer under sitt hjärta drar tillförsel av näringsämnen från moderblod.

Kalcium är nödvändigt för barnet som en viktig komponent för bildning av ben, broskvävnad, tänder och naglar. Kalkbrist i moderns blod kan påverka krummen negativt.

I de flesta fall försöker barnet med hypokalcemi (kalciumbrist) att få ut mängden mineral som mamman har, vilket leder till att kvinnan börjar krossa tänderna, naglarna, håret, det kan bli allvarligare konsekvenser.

Kalcium är involverat i processen för blodbildning som en regulator. Det påverkar en sådan viktig blodförmåga som koagulering.

Om kalcium inte räcker, är koagulering brutet, vilket är full av allvarlig blodförlust och massiv blödning under förlossningen. Brist på mineral är farligt för kvinnor och sannolikheten för osteoporos och för barn - risken för medfödda rickets.

Hastigheten hos nervimpulser beror på mängden kalcium i kroppen. Om detta ämne inte räcker, börjar kvinnan få problem med hjärtaktiviteten, takykardi utvecklas ofta och konvulsioner kan uppstå. Barn i sådana kvinnor är födda med överdriven nervös irritabilitet..

Kalkens förmåga att påverka musklernas kontraktilitet i händelse av brist kan leda till en kränkning av hostreflexens mekanism, problem med tarmmotilitet. Ofta är resultatet preeklampsi - lågt blodtryck och svullnad. Kalciumbrist ökar sannolikt sannolikheten för för tidigt arbete.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Symtom på hypokalcemi

Kalcium finns vanligtvis i vitaminer och vitaminkomplex som nästan alla kvinnor tar under graviditeten. Ibland kan det dock vara nödvändigt att ta ytterligare kalciumtillskott.

Gissa att detta väsentliga mineral i kroppen inte räcker, en kvinna kan för ett antal symptom som är karakteristiska för hypokalcemi:

  • Det finns kramper, "Twitching" i musklerna, ibland minskar dessa eller andra muskler, oftast kalv.
  • Gummi från tid till gång blöder.och i fallet med ett litet snitt eller till och med en skrap är det mycket svårt att stoppa blödningen.
  • Framtida mammas puls är väldigt instabil - Han snabbar, det blir sällsynt.
  • Hud har blivit torr och sårbar, och håret började falla ut.
  • Tandemaljen mjuknar, vilket leder till mekanisk skada på tänderna.
  • Kvinnan byter ofta humör, det finns en tendens till hysterik, psykos, förlängd depression.

De mest mottagliga för hypokalcemi är kvinnor som inte har möjlighet att fullt ut äta och ta vitaminer, kvinnor som är bräckliga i kroppsbyggnad. Risken för kalciumbrist ökar hos dem som redan har fött tre gånger eller mer, speciellt om tidsskillnaden mellan släkten inte är så stor.

Framtida mammor, som själva drabbades av rickets som barn, kan också ha problem, såväl som gravida kvinnor med kronisk njure, lever eller tarmskador.

Det är anmärkningsvärt att naturliga blondiner med ljus hud och ljus iris i ögat lider av hypokalcemi oftare än andra.

En ökad risk för kalciumbrist observeras också hos gravida kvinnor som inte kan ge upp den dåliga vanan att röka, såväl som hos kvinnor som har en stillasittande livsstil.

Ett barn född av en graviditet åtföljd av hypokalcemi, lider ofta av tillväxtnedgång, det kan ha abnormaliteter i bildandet av tänder, benvävnad, ökad nervös irritabilitet.

I en mycket tidig ålder lider barn av tremor i benen och hakan, en tendens till förekomsten av anfall av olika slag. Den farligaste konsekvensen är divergensen av sömmarna i skallen.

diagnostik

Även om den förväntade mamman hittade ett eller flera av de ovan beskrivna symptomen, ska du inte omedelbart gå till apoteket för kalciumberedningar. Trots allt kan endast laboratoriediagnos bekräfta hypokalcemi, i synnerhet biokemiskt blodprov. Därför är det bättre att inte gå till apoteket, men till din läkare och fråga honom om hänvisning till biokemi.

En liten mängd venös blod krävs för analys. Ta det på en tom mage, i två dagar att eliminera från kosten fet, kryddig och för salt mat.

Om några mediciner tas och det inte finns någon möjlighet att avbryta upptagningen i flera dagar, är det nödvändigt att informera den medicinska personalen och blodprovtagaren.

Om kalciumbristen är etablerad laboratorium kommer läkaren säkert att ge den gravida kvinnan råd om vilka kalciumberedningar hon ska börja ta för att fylla denna brist och undvika negativa följder för sin egen hälsa och välbefinnande.

Dosering och behov

Kalcium för gravida kvinnor krävs i en ökad dos jämfört med kraven på detta mineral för icke-gravida kvinnor. Framtida mamma behöver 1500 mg kalcium per dag.

Människokroppens särdrag är sådan att mer än 500 mg av detta ämne inte kan absorberas på en gång och därför bör den dagliga dosen på 1500 mg delas upp i tre doser.

Att överskrida doseringen är inte värt det, och det är inte nödvändigt att dricka kalciumtillskott för profylaktiska ändamål, eftersom överdosering med detta mineral också är farligt, det slår särskilt "njurarna och urinsystemet hos en gravid kvinna. också du borde inte fatta beslut om att ta kalciumtillskott själv, utan föregående diagnos och samråd med en läkare.

Under graviditetens första trimester tar barnet inte mer än 2-3 mg kalcium från mamman per dag, det här beloppet vid bildandet av inre organ är tillräckligt nog.

Aktiv tillväxt av ben och brosk börjar under andra trimestern. Behovet av mineral ökar hundratals gånger. Under en period av 30-36 veckor är barnets behov av detta ämne redan 250-300 mg per dag..

Behandlingsregimen för identifierad hypokalcemi hos förväntade mammor innefattar alltid kostkorrigering. Produkter som innehåller en stor del av detta mineral - kesost, mjölk, kycklingägg, färska grönsaker, havsfisk, ost och nötter introduceras i gravidmenyn.

Beroende på den kvantitativa bedömningen av bristen, vilka biokemiska blodprov visar, kan droger också rekommenderas, vars huvudsakliga aktiva beståndsdel är kalcium.

Förteckning över godkända droger

Rena kalciumtabletter eller lösningar existerar inte. Den kombineras alltid med andra ämnen som gör det möjligt för det grundläggande mineralet att inte bara bevara, men också för att stärka dess egenskaper. Därför innehåller namnen på drogerna i de flesta fall namnen på två ämnen samtidigt.

Kalciumberedningar i överväldigande majoritet är inte förbjudna under graviditeten, men endast läkaren kan välja det bästa för en viss kvinna, som vet exakt hur svårt mineralunderskottet är.

Vi har sammanställt en lista över de mest populära drogerna för gravida kvinnor med hypokalcemi.

"Calcium-Active"

Detta är ett ryskt läkemedel vars sammansättning är unik på sin egen väg - förutom kalcium innehåller den ett ämne som reglerar kalciummetabolism - komplex. Kalciumet i detta verktyg är organiskt, det absorberas väl av kroppen. Sådant kalcium är av naturligt ursprung - apotekare extraherar det från amaranta blad. Denna anläggning anses vara en rekordhållare för förmågan att ackumulera detta mineral.

Dosen bestäms av läkaren, men kvinnan bör veta att en tablett innehåller 50 mg kalcium och vitamin D3.

Ta drogen bör vara före måltider, före tuggning. Calcium Activ-medicin anses inte vara ett kosttillskott.

Kontraindikationer nästan nr. Undantaget är individuell intolerans mot komponenterna, men det är sällsynt. Biverkningar, om du tror bruksanvisningen, nej.

"Calcemin"

Detta är ett kombinerat läkemedel som förutom kalcium innehåller fosfor, vitamin D3, zinkoxid, koppar, mangan, bor. medel hjälper inte bara till att återställa metabolismen i hypokalcemi, men förbättrar också kalcium- och fosformetabolism. Kompositionen är speciellt utformad för personer som lider av muskel-skelettsjukdomar, liksom för gravida och ammande kvinnor.

På apotekens hyllor finns det två namn - "Kaltsemin" och "Kaltsemin Advance." Båda produkterna är tillgängliga i tabletter.

beredning kan ordineras för förebyggande ändamål i dosering högst 1 tablett på två dagar. Läkemedlet kan vara berusat från den 20: e veckan till den allra första födelsen, och sedan under amning.

Verktyget kan tas för terapeutiska ändamål - för detta ändamål administreras läkemedlet dagligen i en dos av högst 1 tablett när som helst under graviditeten när hypokalcemi detekteras.

"Calcium Sandoz Forte"

Detta är ett franskt läkemedel som kommer i form av brusande tabletter med högt kalciuminnehåll. Det finns två former, olika i mängden kalcium per piller. Du kan köpa läkemedlet med ett innehåll av 500 mg av den aktiva substansen, och du kan välja tabletter med en dos av 1000 mg.

Preparatet innehåller två derivat av kalcium på en gång. - Laktoglukonat och karbonat. Båda är mycket lösliga i vatten och när de lösas omvandlas de till joniserat kalcium, vilket absorberas mycket bättre. Dricka från brusande tabletter visar sig gott, med frukt och citrus arom, därför kommer mottagandet av sådana medel inte vara tungt för framtida mamma.

Läkemedlet för gravida kvinnor kan tas en kurs om inte mer än en och en halv månad, efter en paus om det behövs kan kursen upprepas. Om du behöver 1500 mg kalcium per dag är det rationellt att välja "Calcium Sandoz Forte" - 500 och ta det 2-3 gånger om dagen, en tablett varje.

"Kaltsinova"

Detta läkemedel produceras i Slovenien och tillhör klassen multivitaminer. Förutom mineral vi överväger, I kompositionen finns det andra fördelaktiga substanser - vitamin D3, askorbinsyra, fettlöslig vitaminretinol.

Dessutom är Kaltsinova ett av de få läkemedel som kombinerar den viktigaste aktiva ingrediensen med magnesium. På apotekens hyllor finns läkemedlet i piller, varje tablett innehåller 100 mg aktiv ingrediens.

Fördelen med verktyget är den fullständiga avsaknaden av kontraindikationer. under graviditeten, för att ursprungligen "Kaltsinov" skapades som ett läkemedel för barn.

Nackdelen är att en kvinna kommer att behöva ta ett tillräckligt stort antal tabletter per dag för att få den nödvändiga dagliga dosen av kalcium - cirka 10 stycken i tre doser (3-4 tabletter per dos).

Läkemedlet är kontraindicerat i diabetes mellitus och njursvikt. För resten, trots att det är barnsligt, har verktyget välförtjänta kärlek till framtida mödrar.

"Complivit Calcium D3"

Detta är ett ryska läkemedel som ger en verklig möjlighet att effektivt och snabbt återställa metabolismen, vid behov, för att dessutom ta kalcium. Läkemedlet finns i form av tabletter för att tugga, vilket förresten kommer att ge nöje, eftersom tabletterna själva har mynt- och fruktsmak.

En tablett innehåller 125 mg kalcium. Om en gravid kvinna har uttalat toxemi, och det är svårt att tugga piller på grund av illamående, då kan använda barnets form av läkemedlet - Pulver till suspension, som förpackas i ampuller.

Verktyget används både som profylaktiskt och för behandling av hypokalcemi. I båda fallen ska dosen och varaktigheten av kursen kontrolleras med din läkare.

Bland biverkningarna indikerar tillverkare förstoppning eller diarré, magont, illamående och ökad gasbildning. I praktiken är dessa symtom sällsynta och endast vid en lång överdosering.

Oftast rekommenderas läkemedlet att tas med mat, och det är inte nödvändigt att tugga det alls. Den genomsnittliga dosen är 1-2 tabletter en eller två gånger om dagen. Vid svår hypokalcemi kan dosen ökas.

"Calcium D3 Nycomed"

Detta läkemedel tillverkas i Schweiz av oro Nycomed Pharma. Dessa är fruktsmaksade tuggbara tabletter. Kalciumhalten i varje tablett överstiger 1000 mg, men förväntade mammor bör veta att det är ca 500 mg när det gäller elementärt kalcium (där det dagliga behovet mäts).

Detta verktyg avser ämnen som reglerar fosfor-kalciummetabolism. Det rekommenderas inte för framtida mammor som lider av diabetes och njursvikt.. Du bör inte heller ta denna åtgärd, liksom andra kalciumberedningar när kalciumoxalatkristaller uppträder i urinen.

Behandlingstiden sträcker sig från en månad eller mer, läkaren kommer att berätta för den exakta varaktigheten av behandlingen. Den genomsnittliga dosen är 1 tablett två gånger om dagen.

"Kalciumglukonat"

Det här är kanske det mest kända läkemedlet. Det kommer i form av konventionella tabletter, tuggbara tabletter och i injektionsvätska, lösning. Förväntande mödrar, liksom kvinnor under amning, rekommenderas verktyget för 1-3 gram. två eller tre gånger om dagen. Den totala mängden läkemedel per dag får inte överstiga 9 gram.

Vi pratar om piller eftersom injektionerna av läkemedlet huvudsakligen används endast vid tillhandahållande av akutsjukvård vid nödsituationer.

Med hjälp av detta läkemedel bör en kvinna komma ihåg att läkemedlet kan orsaka förstoppning, vilket är oönskat under födseln.

För att undvika nedsättning av njurarna, när du tar kalciumglukonat, se till att dricksregimen är tillräckligt rikligt.

"Kalciumklorid"

Läkemedlet är endast tillgängligt i injektionsvätska, lösning (den mest kända "heta" kloridinjektionen). emellertid läkemedlet är inte nödvändigt för att prika, det kan tas oralt.

Kalciumklorid tas före måltid i en mängd som inte överstiger 15 ml. Också med användning av detta läkemedel bereds hemma, kockost berikad med kalcium. De är användbara för barn, för gravida kvinnor och för ammande mödrar.

Vad ska man göra med överdosering?

En överdos av kalciumtillskott är inte bara en signifikant överskott av intagsdos åt gången utan också för lång användning av dessa medel.

Symptom på överdosering - törst, förstoppning, förekomsten av uthållig illamående och ibland gagreflex. Tillståndet av hyperkalcemi är farligt genom deponering av kalciumsalter i olika inre organ, särskilt i njurarna.

Om framtida mamma har liknande symptom, var noga med att rådgöra med din läkare och donera blod för en biokemisk studie. Kalciumberedningar bör avskaffas.

Vid överdosering ska kvinnan återställa vattenelektrolytbalansen. Om blodprov bekräftar ett överskott av kalcium, föreskrivs diuretika för kvinnan - diuretika som ökar processen för att avlägsna överskottet av denna makrocell.

Bra råd

Det är inte tillräckligt att ta kalcium, om det behövs. En kvinna behöver göra det rätt, med tanke på att inte alla ämnen interagerar bra med varandra.

Det är önskvärt att mineralet kommer in i den framtida moderens kropp tillsammans med vitamin D3så att kroppen kan absorbera mer av den nödvändiga substansen. Kalcium hjälper till att smälta och askorbinsyra, liksom vitamin B12.

Men kompatibiliteten med järn i kalcium är dålig. Ämnen stör varandra ömsesidigt för att absorberas. Därför väljer man vitaminer under graviditeten, det är värt att överväga detta faktum och stoppa valet på droger där kalciumhalten är högre och järnet är lägre.

Om en kvinna diagnostiseras med järnbristanemi, kommer hon att ordineras järntillskott, men då måste hon tillfälligt vägra att ta kalciumtillskott.

Om en kvinna tar kalciumtillskott, borde hon veta att nästan alla är dåligt kombinerade med antibiotika. Om, om någon anledning, den förväntade mamman ska ordineras antibiotikabehandling, särskilt tetracykliner, måste läkaren varnas, eftersom kalcium minskar antibiotikans effekt.

Var försiktig när du tar medel med kalcium bör ta laxermedel och diuretika. Varje kombination diskuteras bäst med din läkare.

recensioner

Enligt recensioner som lämnats av framtida mammor i specialiserade forum för framtida och nuvarande föräldrar blir det uppenbart att de flesta kvinnor föredrar att inte välja droger med kalcium, men att ta multivitaminer som inkluderar detta makroelement. De bästa recensionerna finns oftast på droger som Elevit Pronatal och Vitrum Prenatal.

Bland de läkemedel som föreskrivits för behandling av hypkalcemi är "Kalcemin" och "Calcium D3 Nycomed". Enligt kvinnor tolereras dessa läkemedel väl, inte orsaka biverkningar. "Kalciumglukonat" och "Kalciumklorid" förtjänar ett positivt betyg bland de billigaste.

Men de flesta gravida kvinnor är övertygade (och med rätta!) Att det bästa kalciumet är det som ingår i mat, eftersom det är mer naturligt för människokroppen och det absorberas mycket bättre.

I nästa video lär du dig mer om kalciumrollens roll under graviditeten.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa