"Smecta" under graviditeten: bruksanvisningar

Innehållet

Under graviditeten känner många kvinnor sämre. De har sådana obehagliga symptom som halsbränna, diarré, illamående, uppblåsthet och andra sjukdomar. Orsaken till många av dem är störningen i matsmältningssystemet, orsakat av både förändring av kvinnornas hormonnivå och en ökning av livmoderns storlek. I början rådgör läkare förväntade mammor för att rätta till näring, men om det inte hjälper, tillgriper de mediciner som godkänts under graviditeten, till exempel förskriver de Smekta.

Funktioner av drogen

Läkemedlet tillverkas av det franska företaget Ipsen Pharma i två doseringsformer. En av dem är ett grått pulver med en vaniljdoft, packad i portionspåsar, avsedd för en mottagning. Häll det i vattnet, få en lerig grå vätska med en apelsin eller vaniljsmak.

Dessa påsar säljs i 10 och 30 stycken i ett förpackning, lagras vid temperaturer upp till + 25 grader och deras hållbarhet är 3 år. Det här läkemedlet kan enkelt köpas på ett apotek utan att presentera recept, och betalar cirka 150 rubel för 10 dospåsar.

Den andra formen av "Smekta" representeras av en färdig suspension, som också förpackas i dospåse för en enstaka dos. Detta läkemedel är tjockt och enhetligt, grått eller vitgult i färg, luktar av karamell.

Det här läkemedlet är också en överklagande åtgärd, och priset på ett paket som innehåller 12 påsar är cirka 300 rubel. Förvara detta läkemedel hemma bör vara vid rumstemperatur och hållbarhetstid - 2 år.

Båda formerna av Smekta innehåller ett ämne som kallas smektitdioctahedral som en aktiv ingrediens. Doseringen är i en portionspåse av 3 g. Dextros och natriumsackarinat är de bärande komponenterna i det pulverformiga läkemedlet. Vanillin ingår dessutom i sammansättningen av vaniljpulver, och den orangefärgade beredningen innehåller apelsin och vaniljsmak.

I den färdiga suspensionen tjänar sötningsmedlet som sukralos och andra inaktiva komponenter representeras av xantangummi, karamelsmakar, kaliumsorbat, renat vatten, askorbinsyra och citronsyror.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur fungerar det?

Den aktiva komponenten "Smekta" avser aluminosilikater och kännetecknas av en speciell struktur, tack vare vilken läkemedlet kan:

  • absorbera giftiga föreningar som intas med mat;
  • adsorberar patogena bakterier och virus från tarmlumen;
  • stimulera bildandet av slemintestceller;
  • koppla ihop med glykoproteiner som är i tarmslidan och sedan kuva i tarmväggarna;
  • förbättra barriärfunktionen i tarmslimhinnan;
  • öka mucusens förmåga att skydda matsmältningssystemet från toxiner, bakterier, syror och andra skadliga ämnen.

Om du inte överskrider dosen av läkemedlet, hämmar "Smekta" inte intestinal motilitet. Drogen absorberas inte i tarmväggen, även om den är skadad eller inflammerad.

Den intagade suspensionen kan inte tränga in i blodet och lämnar matsmältningssystemet oförändrat och har absorberat olika skadliga föreningar.

Är gravid tillåten?

"Smektu" avser droger som är tillåtna under barnets barndom. Detta verktyg är ordinerat både i tidig tid och i 2 eller 3 trimester, eftersom smektit inte har någon negativ effekt på graviditeten och barnets tillstånd.

Men, även om läkemedlet är säkert för både kvinnan och fostret, borde den förväntade mamman bara ta det efter att ha hört en specialist.

I vissa fall hjälper inte "Smekta" att bli av med diarré eller smärta, så doktorn kommer att ordinera en annan behandling. Dessutom, med kräkningar och diarré, "Smekta" ofta kompletteras med andra droger, till exempel "Regidron" för att fylla i förlorade salter.

Med tanke på effekten av "Smekta" är detta läkemedel oftast förskrivet för diarré som orsakas av olika orsaker - överätning, virusinfektion, allergisk reaktion, användning av gammal mat, bakteriell tarmskada, starka känslor, medicinering och så vidare. Inte mindre populärt är detta läkemedel för uppblåsthet, halsbränna, kräkningar och obehag i tarmområdet. I första trimestern rekommenderas Smecta att lindra manifestationerna av tidig toxicos.

Biverkningar och kontraindikationer

Läkemedlet ska inte tas av kvinnor med en tendens till förstoppning, eftersom det här är en av de frekventa biverkningarna av Smekta, som ofta uppstår även om doserna som föreskrivs av en läkare observeras.

I det fall när förstoppning har inträffat efter att medicinen tagits, rekommenderas det först att minska dosen, men om problemet kvarstår måste vidare användning av Smekta överges.

Ibland leder medicinering till kräkningar eller svår flatulens, vilket också kräver suspension av suspensionen. Även om det i mycket sällsynta fall kan läkemedlet provocera allergier, till exempel klåda eller urtikaria. Med sådana symtom kan du också använda "Smektu".

klåda
urtikaria

Enligt kontraindikationer som anges i anvisningarna bör "Smekta" inte användas om intestinal obstruktion misstänks.

En sådan medicin är förbjuden vid överkänslighet mot simetikon eller någon hjälpämne, och rekommenderas inte heller för arveliga sjukdomar när kolhydratabsorptionen är nedsatt. Behandlas inte "Smektoy" och med hemorrojder, vilket ofta förekommer hos kvinnor i positionen.

Hur man tar?

Enligt instruktionerna för användning med de flesta indikationerna "Smekta" tas i 1-2 timmar före måltid. Om kvinnan avslöja esofagit, ska läkemedlet vara full efter måltid.

Vid användning av pulvret späds det med rent vatten i en volym 1/2 glas per påse. I det här fallet löser läkemedlet delvis, bildar en suspension och om det lämnas under en tid kommer läkemedelspartiklarna att sedimentera till behållarens botten. Vid blandning med vatten är konsistensen inte mycket trevlig (på grund av olösta partiklar) därför Det är tillåtet att späda "Smektu" med juice, mjölk, gelé eller annan vätska.

Vid en tid tar de vanligtvis en påse med "Smekta", men i vissa fall, till exempel, om diarré är akut tas medicinen omedelbart av 2 doser.. Läkemedlet är berusat tre gånger om dagen, det vill säga en kvinna kan ta 3-6 väskor per dag, beroende på hennes tillstånd och läkarens rekommendationer. Överstiger inte enstaka och dagliga doser av läkemedlet (särskilt under senare perioder), eftersom detta leder till förstoppning.

Hur lång tid att ta "Smektu" till den förväntade mamman bör också klargöras med din läkare. Vanligtvis är medicinen ordinerad under en kort tid - i 3-7 dagar. Så snart kvinnans tillstånd förbättras kan läkemedlet avbrytas.

Om diarré är orsaken till användningen rekommenderas dock "Smecta" i minst 3 dagar, även om lös avföring inte återkommer. Mer än en vecka är läkemedlet vanligtvis inte ordinerat, för att inte provocera dysbakterier.Om efter ett 7 dagars intag, det fortfarande finns flatulens, obehag, smärta, förändringar i pall och andra tecken måste du söka läkare igen.

recensioner

De flesta förväntade mödrarna kallar "Smektu" ett effektivt verktyg som hjälpt dem med tarminfektioner, överspädning, förgiftning och andra problem. Formen av frisättning av läkemedlet anses lämpligt, läkemedlets effekt är ganska snabb och biverkningar noteras mycket sällan. Bland fördelarna med "Smekty" indikeras också dess naturliga ursprung, brist på absorption i tarmarna och säkerhet för smulorna i moderns mage. En annan fördel med läkemedlet innefattar frånvaro av beroende och delförpackning.

Bland minuserna "Smekty" nämns ofta utseende av förstoppning, vilket bidrar till långsamma intestinal peristaltik under graviditeten. Många förväntade mammor gillar inte smaken av drogen, eftersom de olösliga partiklarna av pulvret är närvarande i suspensionen. En annan nackdel med "Smekta" är effekten av ett sådant medel på effektiviteten av andra droger, varför en 1,5-2 timmes paus ska tas mellan att ta denna sorbent och något annat läkemedel.

Vad ska du byta ut?

Om du behöver byta "Smektu" med ett annat läkemedel kan den förväntade mammen använda ett annat läkemedel baserat på smektit, till exempel med "Neosmektin" eller "Diosmektit". Båda läkemedlen presenteras i pulverform, förpackad i påsar. Varje påse innehåller 3 gram smektit, därför är sådana medel fullständiga analoger av Smekta och kan administreras med samma indikationer. Och eftersom de tillverkas av ryska tillverkare, är dessa läkemedel något billigare.

Att ersätta "Smekta" i många fall lämpliga och andra droger från gruppen av enterosorbenter. Till exempel, vid förgiftning, funktionell matsmältningsbesvär eller allergisk reaktion, kan läkaren ordinera «polisorb MP ". Huvudkomponenten i ett sådant pulver är kolloidal kiseldioxid.

Inte mindre populär sorbent är "Enterosgel". På grund av sin speciella porösa struktur bidrar det till att bli av med toxiner, bakterier och olika giftiga ämnen. Denna pasta är tillåten under graviditeten och kan användas vid behandling av eventuella berusningar, tarminfektioner och förgiftning.

Läs mer om funktionerna i läkemedlet "Smekta", se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa