Injektioner "Papaverina" under graviditeten: bruksanvisningar

Innehållet

Hypertonicitet i livmodern kan kallas ett av de vanligaste och farligaste problemen under graviditeten. För att eliminera det, använder läkare antispasmodiska droger, till exempel Papaverin. Om situationen kräver omedelbar hjälp och risken för missfall är väldigt hög, är den förväntade mamman ordinerad för sådana läkemedelsinjektioner.

Funktioner av drogen

"Papaverine" påverkar de släta musklerna i blodkärl och inre organ, inklusive muskelskiktet i livmodern, vilket resulterar i lägre muskelton och blodtryck. Denna effekt låter dig använda denna medicinering med smärtsyndrom orsakat av smidig muskelspasmerTill exempel med njurkolik. Med detta Injektionsformen är snabbare än andra (produkten finns också i tabletter och rektala suppositorier), därför är det efterfrågat akutvård.

Läkemedlet i sig är en klar steril lösning, som hälls i 2 ml ampuller. Det är oftast färglöst, men en gröngul nyans är också normen. Läkemedlet säljs i kartongförpackningar med 5 eller 10 ampuller. För att köpa det i ett apotek måste du visa läkarens recept. Den aktiva substansen i denna lösning är papaverinhydroklorid i en koncentration av 2% (varje milliliter av läkemedlet innehåller 20 mg) och hjälpämnena är metionin, sterilt vatten och Trilon B eller edetatdinatrium.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

När är gravida kvinnor förskrivna?

Den vanligaste indikationen för användning av "Papaverine" hos kvinnor i positionen - det är en ökning av livmodertonen. En sådan situation i tidiga skeden är farlig eftersom den kan leda till missfall och hypertonicitet i 2: a och 3: e trimestern skadar barnets utveckling (stör intaget av näringsämnen) och kan orsaka för tidig födsel. Injektioner gör det möjligt att snabbt lösa detta problem. Därför är de ofta utvalda i situationer där ökad tonus är ett hot mot den gravida kvinnan och barnet i livmodern.

Även om instruktionerna för lösningen inte indikerar att ett sådant läkemedel kan användas under graviditeten, har gynekologer ordinerat Papaverina-injektioner i flera årtionden och har noterat deras höga effektivitet. Enligt läkare bidrar sådana injektioner till att minska risken för missfall under första trimestern och i de senare perioderna förhindrar arbetet att arbeta för tidigt. Samtidigt påverkar detta läkemedel inte utvecklingen av spädbarn.

Förutom hypertonicitet kan "papaverin" i injektioner användas i andra situationer som kräver snabb eliminering av smidig muskelspasma. Dessa inkluderar:

  • njurkolik;
  • bilious colic;
  • "Vit" feber (feber i kroppen med samtidig spasma i lemkärlen, vilket ökar risken för överhettning av de inre organen);
  • högt blodtryck;
  • bronkospasm;
  • tarmkolik.

I alla dessa fall bidrar injektionerna till att snabbt lindra smärta, slappna av i blodkärlen, återställa organens funktion och sänka blodtrycket.

Möjlig skada

Det finns vissa kontraindikationer för användning av Papaverine. Om de inte beaktas kan injektioner orsaka oönskade konsekvenser. Till exempel används läkemedlet inte om en kvinna har överkänslighet mot dess komponenter.Det ska inte användas för takykardi, leversjukdom, ökat intraokulärt tryck, sköldkörtelsjukdom, AV-blockad och många andra patologier.

Ibland orsakar "Papaverine" -injektioner biverkningar, även om det inte finns kontraindikationer för en kvinna.

Efter införandet av lösningen kan dåsighet, blodtrycksfall, huvudvärk, illamående eller allergisk reaktion observeras. I sådana situationer vägrar användningen av denna antispasmodiska och en annan terapi väljs.

Hur man använder?

Injektion av Papaverin hos gravida kvinnor kräver försiktighet, så en sjuksköterska måste göra injektioner. Läkemedlet kan administreras:

  • intravenöst;
  • subkutant;
  • intramuskulärt.

Vilken metod är att föredra för en specifik framtida mor, bestämmer doktorn efter undersökningen. Oberoende användning av injektioner är strängt förbjudet.

Det är nödvändigt att injicera lösningen i venen väldigt långsamt för att eliminera den snabba nedgången i blodtryck och hjärtklappning.därför ges intravenösa injektioner vanligtvis i form av droppare. För dem spädas lösningen från ampullen vidare med en isotonisk lösning av natriumklorid. Vid användning av intramuskulära injektioner injiceras läkemedlet oftast i skinkans område.

Doseringen av den aktiva substansen selekteras individuellt, men vanligtvis är det 20-40 mg per injektion. Eftersom verkan av "Papaverine" inte är så lång, Injektioner utförs 2 till 4 gånger om dagen med intervall på inte mindre än fyra timmar. Hur långa injektioner ska ges (för hur många dagar "Papaverine" ska ordineras) bör också bestämmas av en specialist med hänsyn till klinisk bild och andra faktorer.

Som regel till eliminera hypertonus, "Papaverine" -tillskott och andra droger, såväl som föreskrivet sängstöd för gravida kvinnor. Med en hög risk för abort är en kvinna på sjukhus för att ständigt övervaka hennes tillstånd, eftersom det kan vara komplicerat när som helst och kräver omedelbar hjälp av läkare.

analoger

Om av någon anledning användningen av "Papaverine" är omöjlig, oftast ersätts det med en inte mindre effektiv antispasmodisk kallad "No-spa". En form av detta läkemedel är också en injektionslösning, så detta läkemedel kan användas vid nödsituationer för att snabbt avlasta vasospasm och slätmuskel. Denna åtgärd "No-shpy" ger den aktiva ingrediensen i drogen, kallad drotaverin. Det påverkar släta muskler på samma sätt som Papaverin, så indikationer för att förskriva dessa mediciner är desamma.

"No-shpu" är tillåtet att använda under graviditeten, eftersom detta läkemedel inte framkallar missbildningar och inte påverkar barnet negativt. Istället för en sådan lösning kan andra injicerbara preparat av drotaverin användas, t ex Droverin, Spasmol eller Drotaverin.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa