Injektioner och progesterondroger i tidig graviditet

Innehållet

Nivån av progesteron i de tidiga skeden av fertil fertilitet är en viktig indikator som påverkar prognosen för graviditetsgraviditet. Bristen på detta hormon kan leda till missfall, fostrets död hos barnet.

För att förhindra detta, ibland finns det ett behov av att rädda graviditeten med droger som innehåller progesteron. Detta material kommer att prata om vilka droger och hur man ordinerar för kvinnor i de tidiga stadierna.

Behovet av behandling

Progesteronnivåerna ökar under graviditeten, och det här är ingen olycka. detta steroidhormon bidrar till den normala bärandet och utvecklingen av smulorna. Från de första timmarna efter befruktning börjar han "förbereda" livmodern för nästa veckas implantering av äggstocken. Det mjukar i endometrium, gör det löstare, så att det befruktade ägget kan lösas lättare.

Under påverkan av progesteron tätt stängt livmoderhals, förhindrande av utgången av embryot, är livmoderhalsen fylld med tjock slem, vilket skyddar barnet från penetrering av mikrober och virus i livmodern.

Progesteron bevarar omsorgsfullt frukt. Det undertrycker mammal immunitet, som endast kan betrakta ett halvrelaterat embryo som ett främmande föremål och avvisa det.

Hormonet tar ställning till livmoderns muskler, det slappar av musklerna och förhindrar uppkomsten av ökad ton, vilket kan leda till att ett missfall börjar.

Den fysiska tillväxten hos den förväntade moderens huvudgenitalorgan beror också på den stora mängden progesteron i hennes blod. Progesteron stimulerar den förväntade mammas aptit, deltar i bildandet av vissa fostervävnader.

Brist på hormon bestäms av ett blodprov, vilket kan ordineras om en kvinna tidigare har haft missfall, missade graviditeter, om hon inte kunde bli gravid länge, och även i händelse av ett tidigt hot om att graviditeten upphörde. Om orsaken ligger i hormonets otillräckliga nivå föreskrivs det som en del av en terapeutisk kurs.

I själva verket är minskat progesteron orsaken till utnämning av preliminära undersökningar. En kvinna gör en ultraljudsskanning för att säkerställa att en låg nivå av hormonet inte är förknippad med en ektopisk eller frusen graviditet, där behandling endast kan vara snabb. Om fostret lever, visar ett hjärtslag, det befruktade ägget växer i veckor, det är vettigt att rädda barnet.

Hormonnivåerna ökar gradvis. I de tidiga termerna under första trimestern är dess skattesats 9-10 ng / ml - 46-47 ng / ml. Reduktion är grunden för noggrannare övervakning av den framtida mamman.

Ektopisk graviditet
Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Droglista

Läkemedelsindustrin kan erbjuda en ganska stor lista över progesterondroger för gravida kvinnor i de tidiga skeden av fertil fertilitet. De finns i olika doseringsformer, inklusive progesteronskott, piller, vaginala suppositorier, liksom krämer och geler för extern användning.

Ibland föreskrivs läkemedlet självständigt i en form, till exempel i tabletter, ibland används det på ett komplicerat sätt - tabletter och injektioner samtidigt.

Den huvudsakliga aktiva substansen kan vara naturligt och kan syntetiseras i laboratoriet. Naturligt progesteron kan orsaka obehagliga biverkningar. Det påverkar levern, psyken, matsmältningen och ökar också blodpropp, vilket gör det mer "tjockt". Ur denna synvinkel är preparat innehållande syntetiskt progesteron mer föredragna för gravida kvinnor.

Tabletter och kapslar

"Pregnin"

Förvirra inte detta läkemedel med "Graviditet", som innehåller hormonet hCG. "Pregnin" - Detta är en syntetisk analog av progesteron. Läkemedlet tas både under graviditetens planeringsstadium och efter att befruktningen har skett med ett underskott av sitt eget progesteron.

Tabletterna placeras under tungan och löses upp två eller tre gånger om dagen. Dosen bestäms av läkaren. Detta är vanligtvis 0,01-0,02 g, men denna mängd kan ökas med ett starkt hot mot missfall till 0,05-0,06 g.

I ett piller - 0,01 g ämne. Biverkningar av piller kan vara ganska obehagliga för den förväntade mamman - utvecklingen av ödem och ökat blodtryck.

"Norkolut"

I hjärtat av detta läkemedel är hormonet noretisteron, verkningen är mycket lik progesteron, de tillhör till och med samma grupp av prostagenser. Läkemedlet under graviditet försöker endast förskriva i ett fall - om det finns ett hot om missfall.

Hur noretisteron påverkar fostret, vetenskapen är inte känd för viss, eftersom sådana test inte har genomförts. Dosen av läkemedel i riskzonen bestäms av läkaren. Verktyget är endast tillgängligt i tabletter.

Obehörig mottagning "Norkolut" kan leda till motsatt effekt - förekomsten av vaginal blödning och förlust av ett barn.

"Djufaston"

Sammansättningen av dessa piller inkluderade en annan representant för gruppen av prostagenser - hormondydrogesteron. Läkemedlet används mycket i obstetri och gynekologi, det används vid behandling av infertilitet, liksom för att rädda graviditeten med ett hotande missfall i de tidiga stadierna.

I händelse av ett akut hot mot avbrott (utseende av smärta och urladdning från könsorganen) ges upp till 4 tabletter (40 mg) en gång och därefter var 8: e timme en kvinna måste ta 1 tablett (10 mg) innan de negativa symtomen försvinner. I detta läge är läkemedlet berusat i en vecka, och sedan minskas dosen gradvis.

Om missfall av en kvinna är vanligt finns det flera missfall i historien, läkaren rekommenderar att du tar Duphaston i en fast dos av 2 tabletter per dag under första trimestern, upp till 20 veckor. Avbokning är endast tillåten med tillstånd från läkaren, inklusive efter IVF.

"Utrozhestan"

Kapslarnas sammansättning är progesteron. Kapslarna själva, enligt tillverkarna, kan uppfylla rollen av vaginala suppositorier om de administreras intravaginalt. Inne i kapseln tas med mycket vatten två gånger om dagen. Den totala dosen med ett eget progesterons brist är ca 200-300 mg.

Med risken för missfall, föreskrivs ofta vaginal användning av läkemedlet - kapslar administreras två gånger om dagen, den totala dosen av 200-400 mg per dag. "Utrozhestan" kan tas i första och andra trimestern av graviditeten, i senare perioder är inte agenten ordinerad.

Krämer och geler

Progestogel (gel). Den huvudsakliga aktiva beståndsdelen är progesteron. Läkemedlet används externt externt. Systemet har ingen systemisk effekt, det påverkar endast vid gnidningspunkten. Gelen får användas under graviditetens första trimester med ömhet i bröstkörtlarna, deras överdrivna svullnad. Ansökan måste nödvändigtvis avtalas med din läkareeftersom effekten av gelén på vetenskapens frukt fortfarande är okänd.

Injektionslösningar

"Progesteron". För injektioner användes oljelösningar av hormonet i en koncentration av 1% och 2,5%. Den dos som krävs för att upprätthålla graviditeten på grund av ett underskott av sitt eget hormon bestäms av läkaren. Detta är vanligen 2,5 ml om en lösning på 1% tas eller 1 ml av en lösning med en koncentration på 2,5%.Injektionsstället för en tid efter att proceduren skadat.

Läkemedlet är ordinerat under första trimestern. Om kvinnans missfall är vanliga, görs läkemedlet kontinuerligt under de första fyra månaderna av graviditeten, från 2-3 veckors graviditet.

Rekommendationer till förväntade mammor

Du kan inte självskriva progesterondroger, de måste ordineras och ges av en läkare.

Överstiga inte den rekommenderade dosen, det kan leda till överdosering och förlust av graviditet.

Alla droger som innehåller progesteron eller andra prostaginer är kontraindicerade hos kvinnor med njure, lever, hepatit och cirros. Använd inte sådana droger i händelse av att framtida mamma har en tendens till trombos - blodplättar är förhöjda, blodpropp är nedsatt.

Ta progesteronmedicin åtföljs ofta av biverkningar som ökad dåsighet, mild yrsel. Med långvarig upptagning är episodisk blödning från könsorganen möjlig. Vanligtvis löses detta problem genom att öka dosen av medicinen, men det är väldigt farligt att fatta detta beslut själv.

Medel som grundar sig på progesteron kan något minska lusten för sexuella relationer, det är inte heller förvånande, speciellt eftersom kön ofta är kontraindicerat när det hotas med missfall.

Om en kvinna tar diuretika samtidigt som läkemedel som ökar blodkoaguleringen, bör detta meddelas läkaren, eftersom progesteron ibland ökar deras huvudsakliga effekt vilket inte alltid är önskvärt.

Hormonet påverkar kvinnans mentala tillstånd. Hon kan uppleva humörsvängningar, apati, fördröjda reaktioner. Därför bör framtida mödrar som arbetar i förhållanden med ökad fara, liksom kvinnor som kör bilar, vara ytterst försiktiga. Det är tillrådligt vid behandling av progesteron att vägra att köra bil och minska arbetsbelastningen.

De flesta gravida kvinnor ordineras progesteron tabletter och kapslar. För det andra är det vaginala sättet att använda några av ovanstående läkemedel.

Endast två av tio kvinnor som behöver ökade hormonnivåer rekommenderas medicinering i form av injektioner. I de flesta fall kombineras injektioner med vaginal administrering av läkemedel.

Förlossningsgynekologen kommer att berätta om de verkliga syftet med att bestämma progesteron under graviditeten, samt indikationerna för att förskriva progesteron för gravida kvinnor i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte.Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa