Orsaker och behandling av hematom i tidig graviditet

Innehållet

Förekomsten av några egenskaper under graviditeten kräver en mer noggrann inställning till den gravida kvinnan och barnet, som är i hennes livmoder. Patologi, som kan väsentligt komplicera graviditeten, är ett hematom, lokaliserat i livmodern. Denna artikel beskriver i detalj de orsaker och behandling av denna patologi under graviditeten i de tidiga stadierna.

Vad är det

Läkare kallar hematom en ackumulering av blod. När ett hematom i livmoderns blod ackumuleras inuti reproduktionsorganet. Det finns många anledningar som kan leda till detta patologiska tillstånd.

Hematom kan vara annorlunda. Det beror på var blodet hälls. Retrochorial hematom är en samling blod i utrymmet mellan själva livmodern och chorionen. (extraembryoniskt membran, vilket skiljer embryovävnaden från livmodern).

Retrochorial hematom är en extremt ogynnsam patologi. Risken för spontan missfall i denna patologi är ganska hög. Det är mycket viktigt att ett sådant hematom upptäcks i tid.

Bildandet av ett sådant hematom förekommer i tidig graviditet. Detta beror på det faktum att korionen är en tillfällig kropp. Det är närvarande i en gravid kvinnas kropp bara några veckor, och senare - omvandlas till placenta vävnad.

skäl

En mängd olika orsaker kan leda till utvecklingen av retrochorial hematom. De flesta bidrar till utvecklingen av patologi:

  • dishormonala störningar;
  • traumatiska skador;
  • olika infektioner;
  • autoimmuna sjukdomar;
  • patologier som förekommer med nedsatt hemostas
  • medfödda abnormiteter associerade med anatomiska defekter i livmoderns struktur
  • dåliga vanor hos mamman (alkohol, rökning);
  • arbeta i svåra förhållanden som är förknippade med exponering för höga temperaturer, buller, strålning, vibrationer;
  • associerade sjukdomar i interna organ.

Orsakerna som kan leda till utvecklingen av retrochorial hematom i livmodern är så många att det ibland är svårt för läkare att etablera enbart en av dem. Sällan förekommer utvecklingen av denna patologi av effekterna av flera orsaker samtidigt.

Hos kvinnor som har en belastad obstetrisk och gynekologisk historia är risken för retrochial hematom i tidig graviditet ganska hög. Om den förväntade mamman genomgick någon operation eller operation på livmodern (curettage, avlägsnande av polyper) före graviditeten, då i de första veckorna av barnets födsel, kan hon utveckla retrochorialhematom.

I fall där det är omöjligt att fastställa en enda orsak, utesluter läkare utnämningen av symptomatisk behandling. Det syftar till att korrigera de utvecklade skadliga symptomen. Sådan behandling bör minska risken för att utveckla farliga komplikationer, vilka i fallet med retrochoriska hematom inte är ovanliga.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur manifesterar sig det?

Svårighetsgraden av negativa symtom i ett hematom i livmodern beror på dess storlek.Vanligtvis leder ett stort hematom till utseendet av markerade kliniska tecken i den förväntade mamman. Vissa symptom kan vara så allvarliga att de kan försämra det generella tillståndet hos en gravid kvinna. Om hematom i livmodern är liten, kan symtomen vara svaga.

Ett av de karakteristiska symptomen som kan utvecklas i denna patologi är Utseende av urladdning från könsorganet. Som regel har de en brunaktig nyans. Om ett intrauterint hematom leder till blödning ändras urladdningen färg och blir röd.

En kvinna med retrochorial hematom kan också visas lägre buksmärtor. Vanligtvis ökar smärtsyndromet efter någon övning eller efter en snabb promenad. Stigningen av tunga föremål kan också leda till ökad smärta. Epicentret av smärta i denna patologi ligger som regel i underlivet. I vissa fall kan smärtan spridas till ländryggsregionen eller till och med "sjunka" i höfterna. Denna bestrålning (distribution) av smärta är i stor utsträckning förknippad med egenskaperna hos innervationen av denna del av kroppen.

En kvinna som hade ett subkliniskt hematom i livmodern i tidig graviditet kan uppleva generell svaghet och bli trött snabbt. Trötthet kan uppstå även när man gör vanliga och välbekanta saker. Vissa kvinnor kan uppleva yrsel. Den förväntade mamman, som hade ett hematom i livmodern i de tidiga stadierna av graviditeten, bör noggrant övervaka hennes blodtryck.

Om det mot bakgrund av befintlig patologi började minska hela tiden, är det absolut nödvändigt att informera din läkare om detta. Detta kan indikera en progression av hematombildning. I detta fall krävs en översyn av den valda taktiken för behandling och utnämningen av ytterligare droger.

I obstetrisk övning finns också asymptomatiska fall. I den här situationen stör inte en gravid kvinna som regel. Hon känns ganska bra. En asymptomatisk variant av hematom i sådana situationer avslöjas som regel endast under en ultraljudsundersökning. Recensioner av många kvinnor med denna patologi under graviditeten, bekräftas detta också.

effekter

I de tidiga stadierna av graviditeten utför korionen flera olika funktioner. En liten bildande organism behöver detta speciella membran som skyddar det från effekterna av många yttre faktorer. Hematom, som uppträder i livmodern, leder till störning av korionens funktion. Denna effekt återspeglas i den allmänna utvecklingen av fosterutveckling.

Många gravida kvinnor är intresserade av frågan huruvida ett hematom kan lösas upp själv. Om det är litet kan det försvinna. Vanligen löses hematomet i 2-4 veckor. I vissa fall kan det ta mer tid. Prognosen för graviditetstiden efter "försvinnandet" av ett hematom i livmodern är vanligtvis gynnsamt. Den framtida mamman kan i detta fall bära barnet i livmodern fram till födelsen.

Hematom hos äggstocken kan vara en mycket farlig patologi. Det hotar att försämra blodtillförseln hos en aktivt utvecklande liten organism. Brist på väsentliga näringsämnen och syre bidrar till det faktum att ett litet embryo börjar utvecklas dåligt. I slutändan kan detta bidra till utvecklingen av defekter, utvecklingsavvikelser.

En annan möjlig komplikation som kan utvecklas med livmoderhomatom är infektion. Blod som ackumuleras mellan vävnader är en utmärkt odlingsplats för patogener. Mikroorganismerna som kom dit snabbt utvecklas, vilket leder till utvecklingen av inflammation.Den inflammatoriska processen som börjar med en sådan infektion förvärrar både den förväntande moderens allmänna tillstånd och påverkar embryot signifikant.

Retrochorial hematom, som har en ganska signifikant storlek, bidrar ofta till att embryot frigörs från livmodern. I detta fall slutar graviditeten i ett spontant missfall. Samtidigt lämnar fostret livmodern tillsammans med blodet som framträder under blödningsutvecklingen under avlossningen.

Spontant missfall kan vara mycket farligt för kvinnans tillstånd själv. Det händer att blödningen som utvecklas efter embryoens död och dess utlopp från livmodern är ganska riklig.

Allvarlig blodförlust kan även leda till utveckling av hemorragisk chock. I detta tillstånd sjunker en kvinnas blodtryck kraftigt och hennes medvetenhet störs. I en sådan situation är det mycket viktigt att omedelbart söka medicinsk hjälp. Vid allvarlig blödning ska en kvinna vara inlagd på sjukhuset (för intensivvård).

behandling

Huvudmålet med terapi är att stoppa tillväxten av hematom. I det här fallet bör alla föreskrivna läkemedel leda till kompensation för de resulterande överträdelserna och maximal bevarande av graviditeten.

Rekommendationer om anpassning av den dagliga rutinen görs också för den framtida mamman. De utesluter som regel inte intensiv fysisk belastning, tyngdlyftning.

I detta fall rekommenderas den förväntade mamman att få tillräckligt med sömn regelbundet, äta helt och inte missbruka besök. bad eller bastur.

Drogterapi

Val av läkemedel för livmoderhalsatom utförs strikt individuellt. För att göra detta måste läkaren bestämma orsaken som ledde till utvecklingen av dessa sjukdomar. Läkemedel kan också ordineras för att korrigera eventuella symtom som har inträffat.

Hormonala droger

För att korrigera de resulterande överträdelserna, använder läkare ofta förskrivning av droger som innehåller analoger av kvinnliga könshormoner. Vanligtvis utses de under en ganska lång tid. Förskrivningen av sådana droger är till stor del berättigad även vid hög risk för spontan missfall. Ofta ordinerar läkare hormonella preparat till sina patienter och upp till 14-16 veckors graviditet.

För att normalisera nivån på huvudgraviditetshormonet, används oftast syntetiska analoger av progesteron. De bidrar till att förbättra hormonbalansen i kroppen, samt bidra till förlängning av graviditeten fram till andra trimestern. Vid detta datum förekommer placenta i en gravid kvinnas kropp, som normalt syntetiserar progesteron.

Om placenta vävnaden utför sina funktioner ganska bra, försvinner nästan behovet av att ta syntetiska progesterondroppar. I detta fall kan hormonella droger stoppas.

Ofta för att korrigera de överträdelser som har inträffat, föreskriver läkare hormonalt läkemedel Utrozhestan till förväntade mammor. Den aktiva ingrediensen i detta verktyg är progesteron, vilket är ett viktigt graviditetshormon. När det administreras oralt absorberas läkemedlet ganska väl från mag-tarmkanalen. Prescribed medication obstetrician-gynecologist, som övervakar graviditeten.

antispasmodika

För att lindra allvarlig smärta i buken, läkare tillgripa utnämningen av antispasmodik. Det är viktigt att notera att sådana läkemedel ordineras med stor försiktighet. I vissa fall kan antispasmodik leda till blödning. Prescribe antispasmodic droger ska bara en läkare. Sådana medel skrivs ut i korta kurser, i genomsnitt för 4-5 dagar.

Under behandling med antispasmodik kan en gravid kvinna ha blodig eller mörkfärgad urladdning från könsorganet.Så från livmodern avlägsnas en del av blodet som finns där.

Antispasmodik lindra kramp i blodkärlen, vilket leder till utseendet av sådana specifika sekret. När en del av blodet lämnar livmodern, kan den förväntade mammen känna sig mycket bättre.

Preparat innehållande folsyra

I de tidiga stadierna av graviditeten har sådana medel en positiv effekt på DNA-syntesen, vilket förekommer aktivt i cellerna i embryonets snabbt utvecklande organism. Med otillräckligt intag av folsyra under den tidiga organogenesperioden kan ett barn bilda olika patologier och till och med defekter i de inre organens struktur.

Retrochorial hematom, som uppträdde i livmodern i tidig graviditet, åtföljs av nedsatt funktion hos fostret. I detta fall ökar risken för att utveckla farliga patologier många gånger. Samtidigt är det möjligt att minimera cellskador med preparat som innehåller folsyra.

sedativa

Dessa medel för denna patologi har mer hjälpvärde. Många kvinnor, efter att ha bestämt diagnosen, börjar oroa sig mycket för den fortsatta graviditeten. Sådan stress är farlig inte bara för den mest gravida kvinnan, men också för barnet, som är i magen. För att normalisera välbefinnandet rekommenderar läkarna att de förväntade mammorna ska gå mer i friska luften, lära sig olika andningspraxis, att göra vad de älskar (att distraheras på alla sätt). Men tyvärr hjälper dessa rekommendationer i praktiken inte alltid.

I vissa fall kan kvinnan inte fly och tänker ständigt på problemet. I denna situation är läkare vanligtvis tvungna att tillgripa utnämningen av lugnande medel. Sådana droger har en lugnande effekt på nervsystemet, vilket reducerar den totala ångesten. Under graviditeten ordineras naturläkemedel oftast som inte skadar fostret.

Valet beror på den specifika situationen. Det tar också hänsyn till förekomsten av allergi mot vissa växtdelar. Mycket populära droger som används för sedation (sedering) är produkter som innehåller valerian och motherwort. Vanligtvis är sådana örtberedningar ordinerade i flera veckor.

Hospitalisering på sjukhuset

I vissa fall utförs behandlingen av hematom, som finns i livmodern, på ett sjukhus. En gravid kvinna är på sjukhuset tills hennes välbefinnande är normaliserat och negativa symptom elimineras.

Behandling av retrochorialhematom kan vara ganska svårt. Även mot bakgrunden av terapi kan en gravid kvinna utveckla komplikationer, varav en är utseendet av blödning. I den här situationen är tidig assistans av kvalificerade läkare mycket viktigt.

Efter inpatientbehandling är den förväntade mamman släppt hem. I framtiden kommer det att behandlas som en poliklinik.

Vid hälsoskador bör en gravid kvinna omedelbart söka medicinsk hjälp. Att tolerera och hoppas att alla de negativa symptomen försvinna på egen hand är inte värda det. Hematom i livmodern kan vara en extremt farlig patologi.

För att bedöma dynamiken i denna patologi kan du använda ultraljud. För att göra detta bestämmer specialisten huruvida hematomstorleken förändras vid varje undersökning. Om (trots behandlingen) hematomen fortsätter att växa, bör du definitivt rådfråga din obstetrikare-gynekolog om detta. Med en sådan negativ dynamik krävs en förändring av graviditetshanteringens utvalda taktik, och i vissa fall ytterligare receptbelagda läkemedel.

Om hur man beter sig i händelse av detta och andra orsaker till graviditet, se nedan.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa