Diagnos och behandling av hematom i livmodern under graviditeten

Innehållet

I tid för att känna igen de olika patologierna i livmodern kan det vara ganska svårt. En av dessa patologier är hematom. Denna artikel hjälper dig att förstå hur man diagnostiserar och behandlar hematom i livmodern under graviditeten.

Vad är det

Av olika orsaker kan hematom utvecklas i livmodern under graviditeten. Läkare kallar hematom ett patologiskt tillstånd där blod ackumuleras i ett begränsat utrymme. Den kliniska formen av hematom beror på var blodet har ackumulerats.

Läkare särskiljer flera varianter av denna patologi. Var och en av dem har sina egna egenskaper och påverkar på ett visst sätt prognosen för graviditetens utveckling. I vissa typer av hematom lokaliserad i vissa delar av livmodern kan komplikationer som är farliga för framtida mamma och hennes bebis utvecklas.

Det bör noteras att hematom i livmodern kan förekomma i olika graviditetsstadier. Vissa patologier förekommer endast under första trimestern medan andra inträffar under andra hälften av graviditeten.

Svårighetsgraden av de resulterande överträdelserna i detta fall är annorlunda. Ibland kan de symtom som uppstår försämra det framtida moderns allmänna förhållande så mycket att det blir extremt svårt för henne att bära barnet före den föreskrivna tiden.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

alternativ

Vid bestämning av diagnos och klinisk typ av patologi använder läkare olika termer. Sådan specifik medicinsk terminologi kan förvirra någon. Det svåra och långa namnet på diagnosen kan äntligen förvirra den framtida mamman. Det är nödvändigt att förstå vilka hematom uppstår oftast i livmodern under graviditeten.

Subchior hematom är en av patologiska varianterna. Samtidigt ackumuleras blod mellan det kirurgiska membranet som täcker embryot och livmodern. Tyvärr uppträder denna patologi ofta i obstetrisk träning. Risken för utveckling i detta fall, spontan abort är ganska hög.

I medicin händer det att man ofta kan använda flera termer för att hänvisa till samma process. Många specialister kallar också subchorial hematom retro-chorionic eller subobolär. Läkare har lärt sig att diagnostisera en sådan patologi ganska bra. Zabolochnaya hematom bestäms för närvarande av ultraljud.

Blod kan samlas på olika ställen i livmodern. Det kan sprida sig mellan korallens skal, samt läcka helt över dem. I detta fall utvecklas interswitch och subhepatic hematomas. Uppsamlingen av blod direkt bakom kyrornas skal kan också kallas retrohöljehematom.

Patologier som är associerade med korionen utvecklas vanligtvis i de tidiga graviditetsstadierna. Det var vid denna tidpunkt att korionen är mycket viktig för fostrets intrauterinutveckling. Sedan omvandlas det gradvis till moderkakan, som redan "förutsätter" tillhandahållandet av ett antal funktioner som är nödvändiga för att barnet ska få full tillväxt i livmodern.

Ett annat unikt organ som förekommer i kvinnokroppen endast under graviditeten är amnionen. Detta är vattenskalet där barnet är beläget.Det ger en särskild vattenmiljö, utan vilken barnets prenatala utveckling är omöjlig.

Blödningar som uppstår av olika anledningar kan leda till ackumulering av blod i fostermembranet. I detta fall förekommer hematom i olika delar av livmodern. De kan vara subamniotiska, retroamniotiska.

Patologier associerade med kimmembranen utvecklas under första halvan av graviditeten. Gradvis börjar en placenta bilda från de embryonala membranen. Denna funktion förklarar skillnaderna i namnen på olika hematomer.

Med ackumulering av blod bakom placenta vävnader visas ett retro-placenta hematom. Detta tillstånd kan vara extremt farligt och även leda till utveckling av placentainsufficiens. Med denna patologi går inte tillräckligt med syre och näringsämnen in i barnens kropp. Långvarig placentainsufficiens kan även leda till bildandet av olika defekter och utvecklingsavvikelser hos barnet.

Den ackumulering av blod i livmodern kan leda till att en gravid kvinna utvecklar negativa symtom. Blodig och mörkbrun urladdning från könsorganet är från tömning av hematom. Det ackumulerade blodet kan flöda, vilket leder till utseendet av specifika utsöndringar från könsorganet. Detta symptom kan verkligen skrämma den förväntade mamman.

I en sådan situation borde en gravid kvinna definitivt söka medicinsk hjälp. Endast en läkare kan bestämma den exakta anledningen till att den förväntade mamman har livmoder.

Hur är diagnosen?

För närvarande, tack vare utvecklingen av ultraljudsundersökningar, kan läkare göra en farlig diagnos av ett hematom i livmodern noggrant och enkelt. Moderna enheter har en ganska hög upplösning. Med hjälp kan även små blodsammantag identifieras. Ultraljud hjälper läkare att identifiera även komplexa patologier som tidigare inte kunde identifieras i tid.

Den huvudsakliga metoden för att diagnostisera olika hematom lokaliserade i livmodern är ultraljud.

Huvudmetod

Recensioner av många kvinnor som redan har blivit mödrar, men står inför utseendet av hematom i livmodern under graviditeten, indikerar att diagnosen gjordes efter ultraljudet. I de flesta fall bestäms ett hematom i livmodern under planerade eller screeningsundersökningar. Det händer ofta att med denna patologi utvecklar en kvinna inga obehagssymptom. I sådana fall detekteras ett hematom endast under screening. Sällan diagnostiseras retroamnal hematom vid 11-13 veckor av graviditeten.

Moderna ultraljudsmaskiner hjälper inte bara till att bestämma lokalisering och storlek på hematom utan också avslöja utvecklingen av farliga komplikationer. En ultraljudsspecialist kan ganska enkelt bestämma starten av placentaavbrott - en farlig patologi som kan bidra till för tidig födsel eller till och med intrauterin fosterdöd.

Ultraljudsspecialisten under analysen bestämmer lokaliseringen av ägget, liksom eventuell deformation. Han bedömer tjockleken på livmoderns väggar. Tjockning av livmodern kan vara ett tecken på hematom.

Vid genomförandet av studien bedömer läkaren inte bara den allmänna utvecklingen av fostret och kvinnornas reproduktiva organ. Han studerar strukturen av placenta skeden eller placenta. En sådan detaljerad diagnos och gör det möjligt för ultraljudsläkaren att identifiera alla defekter och skador, liksom ackumulering av blod mellan membranen.

Många läkare tror att graviditetens prognos beror på hematomets storlek. Det kan ha en mängd olika storlekar. Prognosen för ett hematom med en storlek på 14 mm är vanligtvis bättre än för ett hematom i 60-70 mm. Utvecklingen av graviditeten beror till stor del på hematomets placering i livmodern, liksom på graviditetens kropps tillstånd.

Om den förväntade mamman inte har samtidiga kroniska sjukdomar, och graviditeten fortskred långt före utseende av ett hematom, är sannolikheten för ett positivt resultat i detta fall ganska högt.

Hjälpundersökningar

En viktig studie som hjälper till att bedöma svårighetsgraden av funktionsstörningar som uppstår genom ett hematom i livmodern är doppler sonografi. Med denna diagnostiska metod kan du utvärdera blodflödet i blodkärlen som matar fostret. Mycket ofta med hematom lokaliserat i livmodern utvecklas intrauterin hypoxi, ett tillstånd där en tillräcklig mängd syre inte kommer in i barnens kropp. Detta patologiska tillstånd bidrar till att bildandet av inre organ i ett barn kan sakta ner. I en sådan situation är risken för att utveckla farliga anomalier ganska höga.

Genom dopplerografi kan läkare ganska enkelt bedöma indikatorerna för uteroplacentalt blodflöde och, om nödvändigt, korrigera dem (genom att ordinera medicineringen). Dopplerstudier av kvinnor med hematom i livmodern kan utföras flera gånger under graviditeten. Detta är nödvändigt så att läkare kan bedöma dynamiken i patologins utveckling, samt vid behov korrigera graviditetens utvalda taktik.

Doplerografi är en helt smärtfri metod. Förväntad mamma behöver inte utföra någon särskild träning. Alla de erhållna parametrarna för blodflödet måste doktorn fastställa i sin slutsats, vilken är limad till medicinsk kort av en gravid kvinna.

Hematom i livmodern kan åtföljas av utvecklingen av ett antal komplikationer. För att inte missa dem, använder läkare utnämningen av vissa prov. Enkla laboratorietester tillåter dig också att bedöma graden av överträdelser, och därför - att välja rätt behandlingsregime.

Följande test kan ges till den förväntade mamman, som har ett hematom i livmodern under graviditeten:

  • Allmänna kliniska prövningar (allmänna blodprov och urinprov)
  • biokemiskt test med blodpropp
  • avlägsnande av material från slidan och könsorganet (smet) för bakteriologisk undersökning
  • bestämning av hormonnivåer.

I varje fall kan listan över tester variera. Examinationsprogrammet väljs individuellt av en obstetrikare-gynekolog.

Om det behövs kan doktorn hänvisa den förväntade mamman till andra läkare (för ytterligare samråd). Om hematom i livmodern kompliceras av utvecklingen av störningar i blodkoagulationssystemet, hänvisas den gravida kvinnan till samråd med en hematolog. Denna specialist kommer att göra en mer avancerad diagnos av det resulterande patologiska tillståndet och välja nödvändig terapi för korrigering av de utvecklade funktionsstörningarna.

terapi

Valet av behandlingstaktik för hematom som lokaliseras i livmodern beror på olika förhållanden. Läkare utvärderar nödvändigtvis det generella tillståndet hos den gravida kvinnan och fostret, bestämmer den eventuella risken för komplikationer, med hänsyn till graviditeten. Behandla framtida mamma kan både på ett sjukhus och det är outpatient. Det beror på hur starka störningarna är.

När hematom i livmodern, som är nästan asymptomatisk och inte åtföljs av uppkomsten av några negativa symtom, utför läkare vanligen poliklinisk övervakning. Samtidigt berättas den förväntade mamman att hon bör begränsa klasserna i gymmet och besöket bad eller bastur. Det är också strängt förbjudet för en kvinna att lyfta tunga föremål. I vissa fall ordinerar läkare och sexuell vila. Det är mycket viktigt att den förväntade mamman ska ätas ordentligt och konsumerar tillräckligt med proteinmatar och får också tillräckligt med sömn.

Det händer ofta att kvinnor inte lyssnar på dessa rekommendationer, med tanke på dem för banala och ineffektiva.En sådan frivolous inställning till ens egen hälsa och ett ofödat barn kan dock vara mycket farligt och till och med bidra till försämringen av patologi.

Om läkaren rekommenderade den förväntade mamman att slappna av mer och vara mer uppmärksam på hennes välbefinnande, bör dessa rekommendationer följas. Utseendet på negativa symtom (blodig vaginal urladdning, buksmärta) bör vara orsaken till ett akutbesök hos läkaren. Den framtida mamman bör uppmärksamma hur hon ser ut. Ibland kan ett hematom i livmodern vara komplicerat av blödningens utveckling, i vilket fall kvinnan kan utveckla anemi. Anemiskt syndrom manifesteras av pallor och torr hud.

Om den förväntade mamman märkte att hennes hud hade blivit för blek och till och med förvärvat en blåaktig nyans, så borde hon också se sin obstetrikare-gynekolog och berätta för om det här symtomets utseende.

Hematomterapi i livmodern med användning av droger väljs individuellt. I detta fall beaktas graviditetens varaktighet. I de tidiga stadierna ordineras ofta hormonella droger, som innehåller en analog av det kvinnliga könshormonet - progesteron. De har en positiv effekt på det uteroplacentala blodflödet, vilket reducerar patologins negativa manifestationer.

För att minska mängden blödning kan läkare ordinera speciella mediciner. Acceptans av sådana droger bidrar till det faktum att hematom i livmodern gradvis löser sig.

Vissa läkare föreskriver för detta ändamål drogen "Wobenzym". Han utses i tabletter. Kursens dosering och behandlingstiden väljs av läkaren, som leder en viss graviditet och är medveten om dess egenskaper.

I vissa fall, när ett hematom i livmodern uppträder smärta i buken. I de tidiga stadierna är smärtan vanligtvis lokaliserad i underlivet. Det kan sträcka sig till ländryggsregionen. För att lindra smärtan tillgriper läkare utnämningen av antispasmodik. De kan administreras i form av tabletter, intramuskulära injektioner eller rektala suppositorier (suppositorier).

Multivitaminkomplex kan också förbättra det framtida moderns och barnets allmänna villkor. Det är absolut nödvändigt att de innehåller folsyra. Sådana droger ordineras vanligtvis från de mycket tidiga stadierna av graviditeten (och under ganska lång tid).

Hjälpmedel för hematom lokaliserade i livmodern är lugnande medel (lugnande medel). De tilldelas kvinnor som har en ganska hög ångest eller en stark tendens att uppleva. Sedativa hjälper den förväntade mammen att klara det deprimerade tillståndet, och även förbättra sömnen. Läkare ger preferens under graviditeten till produkter som innehåller växtbaserade ingredienser. Ofta föreskrivna läkemedel som innehåller motherwort eller valerian.

Om hematom i tidig graviditet, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa