Funktioner av effekten av en kort navelsträng vid graviditet och förlossning

Innehållet

Tillståndet och egenskaperna hos navelsträngsutvecklingen är viktiga både för processen att bära en bebis och för den kommande födelsen. Navelsträngen ger mat, syre till barnet som växer i moderns livmoder. Enligt navlsträngens kärl sätts barnens avfallsprodukter in i moderorganismen. Vad är farorna med en kort navelsträng, vi kommer att berätta i den här artikeln.

Vad är det

Navelsträngen är ett temporärt organ, liksom placentan. Det är bara nödvändigt under barnets barndom. I sin struktur liknar navelsträngen en ihålig slang, vars ena ände är fäst vid moderkroppen, den andra änden till barnets främre bukvägg. Tre kärl passerar genom navelsträngen, två artärer och en ven. Wien "levererar" barnet med blod berikat med syre och vitaminer, och artärerna avlägsnar urea, koldioxid och andra produkter av barnets ämnesomsättning.

Normalt är navelsträngens längd 50-70 centimeter. Överdriven navelsträng skapar risken för flera entanglement, förekomsten av noder. Kort är navelsträngen, vars längd är mindre än 50-40 centimeter. Samtidigt sticker en absolut kort navelsträng ut, vars storlek var initialt mindre än 40 centimeter, och en relativt kort navelsträng, som ursprungligen hade en helt normal längd men blev kortare på grund av knutar, ingrepp och av flera andra orsaker.

Brott av navelsträngens längd anses vara en ganska vanlig patologi under graviditeten. Den vanligaste är den absoluta formen av brott, där dimensionerna är initialt brutna. Båda typerna av kort navelsträng anses vara ganska farliga i första hand som sannolikheten för hypoxi hos ett barn. Men en relativt kort navelsträng som är förknippad med sin mekaniska förträngning eller förtrollning har gynnsammare förutsägelser - det kan riva sig själv. En absolut kort navelsträng har inga chanser.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

orsaker till

En kortare navelsträng kan vara en ärftlig faktor. Ofta är denna patologi detekterad hos gravida kvinnor som själva föddes med en kort navelsträng. Förkortningen av navelsträngen observeras också ofta hos kvinnor med moderkärlens patologier, vilka bildades vid tidigast att lägga på "barnens plats". Dessa är huvudorsakerna till utvecklingen av en absolut kort navelsträng. De återstående predisponeringsfaktorerna i medicin är ännu inte uppenbara.

Den relativa korta navelsträngen utvecklas ofta som en följd av att man sätter fast navelsträngen i någon del av krummens kropp. Detta kan hända om en kvinna är undernärd, lider av anemi, röker eller tar alkohol medan han bär en baby. Kroniska sjukdomar, gynekologiska problem ökar sannolikheten för förträngning och förkortning av navelsträngen. Fostrets hypoxi, som i sina tidiga skeden orsakar en ökning av barnets motoraktivitet, ökar också sannolikheten för entanglement.

Även sladden förkortas när knutpunkter visas på den. Noder kan vara sanna och falska. De sanna är förknippade med spridning av varicose av en eller flera sektioner av navelkärlen och falska - med mekanisk åtdragning av nodulen som ett resultat av överlappning av sladden eller slingan på den.Andelen sanna noder står för cirka 2-3% av alla fall av navelsträngs korthet. Felaktig previa är också ofta orsaken till att det bindande barnet förkortas med trådens placenta.

symptom

En kort navelsträng kan inte bestämmas av en kvinna på egen hand. Denna patologi uppvisar inte några påtagliga symtom eller olägenheter för den förväntade mamman under graviditeten. Ofta är fakta om en kort navelsträng etablerad redan vid födseln. Detta bestäms av ökningen av den generiska processens varaktighet. För kvinnor som föder för första gången kan arbetstidens längd med en kort navelsträng öka i upp till 20 timmar och för kvinnor som kommer till modersjukhuset för andra eller tredje gången, upp till 15 timmar.

Kort navelsträng under födseln är en fara som en faktor vid den troliga brottet i moderkakan före tid. När ett barn föds är det normalt att föda ett barns plats i 20-50 minuter, men om den korta navelsträngen drar placentan under barnets passage genom födelsekanalen kan en tidig avlossning av barnets plats inträffa följt av massiv blödning.

Blödning är farligt i sig, men inte mindre farligt är den akuta hypoxi, som uppstår i smulorna, om "barnsätet" har exfolierats i förtid. Konsekvenserna av en sådan hypoxi kan vara tragiska: barnets död, irreversibla förändringar i hans centrala nervsystem.

Under graviditeten kan närvaron av en kort navelsträng indirekt indikera tillståndet för kronisk hypoxi. Det kan emellertid inte betraktas som ett sant och oumbärligt symptom, eftersom hypoxi kan orsakas inte bara av en kort navelsträng utan också av en mängd andra negativa faktorer och graviditetspatologier.

Det är möjligt att fastställa fakta om hypoxi på CTG genom den karakteristiska förändringen i hjärtfrekvensen hos barnet, såväl som av rörelsens förändrade karaktär. I begynnelsen börjar barnet att flytta mer aktivt, och när syreförlängning är långvarig minskar barnets rörelsefrekvens betydligt. Det hjälper honom att spara syre.

Navelsträngens tillstånd studeras med ultraljud och hastigheten på blodflödet i den, närvaron av noder och den relativa kortheten kan bestämmas genom att ge en ultraljud med en färgdoppler (ultraljud).

diagnostik

Diagnostisera en kort navelsträng är ganska besvärlig och svår, patologi är svår att känna igen även med bra ultraljudsdiagnostikutrustning. Om du misstänker en kort ledningsledning måste läkaren ordinera en ultraljud och USDG, men det är omöjligt att garantera frånvaro eller närvaro av patologi med 100% sannolikhet. Du kan bara göra en presumptiv diagnos.

Ultraljud gör det möjligt att bestämma förekomsten av noder, förankring, men att mäta längden på sladden med hjälp av en sådan undersökning är inte möjlig. Om det finns knutar, kan en kort navelsträng rekommenderas. USDG bestämmer hastigheten, intensiteten av blodflödet i navelkärlen. Vid längdbrott, förekomst av noder och fosterförtvingning kan vissa brott mot blodflödeshastigheten också registreras, men diagnosen "kort navelsträng" kan inte göras.

Kardiotokografi (CTG) gör det möjligt att bedöma barnets hjärtslag, för att uppmärksamma överensstämmelsen av hans rörelser med sammandragningar i livmoderns muskler. I vissa fall, med uppenbara överträdelser av CTG, kan läkaren föreslå ett brott mot längden på navelsträngen, men det innebär inte heller att man ställer in en noggrann diagnos.

Endast i enskilda fall med en verkligt kort navelsträngspatologi bestäms av ultraljud (med en mycket liten längd av ledningen). Detta gör att du kan förutsäga graviditeten och välja rätt leverans taktik för att utesluta långvarigt långvarigt arbete, placentaavbrott, fosterhypoxi och moderblödning.

Tillståndet för navelsträngen för första gången utvärderas på den andra planerade ultraljuden, tidigare anses denna indikator inte som informativ.

behandling

Trots det faktum att varje år medicin i arsenalen har nya mediciner och supermakt modern utrustning, är det omöjligt att behandla en kort navelsträng. Om en kvinna berättas om misstanke om en sådan patologi rekommenderar läkare alltid att vänta taktik. Om undersökningen inte visar närvaron av hypoxi hos barnet, kan kvinnan leda ett normalt liv. Hon rekommenderas att besöka sin obstetrikare-gynekolog mer ofta i förlossningskliniken.

Om det finns hypoxi eller misstanke om det, erbjuds den gravida kvinnan sjukhusvistelse på ett specialiserat sjukhus. Behandlingen i patienten kommer också att erbjudas vid upprepad ledningsförträngning. Hur länge behandlingen kommer att vara är svår att säga i förväg. Vissa kvinnor under överinseende av en läkare måste stanna fram till födseln. Behandlingsbehandlingsregimen innefattar antispasmodik och vitaminpreparat, lätta sedativa medel, järnberedningar, magnesiumpreparat och blodflödesförstärkare.

I närvaro av fostrets hypoxi, liksom navlesträngens påvisade korthet, ordineras en kejsarsnitt på ett planerat sätt. Och detta är det mest gynnsamma alternativet, eftersom kirurgiskt ingrepp eliminerar sannolikheten för placentaavbrott före barnet föddes, liksom sannolikheten för andra komplikationer vid förlossningen.

Om navlesträngen med en liten längd upptäcks för sent, det är vid födseln, disses lag av obstetrikar dissekerar kvinnans gren i arbetet för att underlätta för barnet att föda.

Under naturlig födelse med en kort navelsträng övervakar läkare ständigt barnets tillstånd med hjälp av CTG och tar avläsningar var 30: e minut. Om det finns den minsta misstanke om hypoxi eller andra komplikationer, uppträder tecken på blödning, genomgår kvinnan en akut kejsarsnitt.

effekter

En kort navelsträng under graviditeten är inte lika farlig som vid födelseprocessen. Långtidsarbete hotar förekomsten av skelettorganens skador, livmoderns rygg, livmoderhalsen, vagina. För barnet är också en lång och smärtsam förlossning inte det bästa sättet att utveckla händelser, eftersom han kan börja uppleva akut syrehushållning.

Ofta förekommer barn som är födda med en kort navelsträng på ett naturligt sätt med alla medföljande komplikationer bakom fysisk och mental utveckling, de har problem med utvecklingen av tal, minne, de är svårare att lära. CNS-störningar som har utvecklats på grund av akut traumatisk hypoxi (till exempel om navelsträngen slits av på grund av spänning under arbetskrafts eller placenta) kan ha invalidiserande effekter.

Efter födseln finns det inga särdrag att knyta upp barnets navelsträng. Sladden är avskuren på ett ganska traditionellt sätt, det sömlösa såret läker på samma sätt som såren hos andra barn födda med en navelsträng med normal längd. En kort navelsträng, i motsats till populär tro, ökar inte sannolikheten för en navelbråck hos en bebis.

förebyggande

Förebyggande av navelsträngens korthet finns inte, för en kvinna kan inte praktiskt påverka dess längd genom några åtgärder. Men läkare rekommenderar att man inte förlorar den största och vanligaste orsaken till anomalier - fostrets hyperaktivitet. I det avseendet rekommenderas kvinnor som just funderat på deras "intressanta" position att eliminera kaffe, choklad, kakao från kosten så tidigt som möjligt - sådana produkter "uppfriskar" inte bara mamman utan också barnet.

För att utesluta förtrollning och förkortning av navelsträngen, bör en kvinna andas friskare, leda en måttligt aktiv livsstil, besöka sin läkare utan att missa ett enda planerat besök. En bebis som får tillräckligt med syre och näringsämnen är mycket mindre sannolikt att vara förtunnad med en navelsträng.

Det är därför som det är viktigt att ge bort dåliga vanor, att inte ta några läkemedel utan tillstånd och godkännande av läkaren, att inte komma i kontakt med färger och lacker, toxiner och kemikalier. Det är viktigt att sluta vara nervös. Vad som än händer i en gravid kvinnas liv, måste hon alltid komma ihåg att erfarenheterna är tillfälliga och det ofödda barnets hälsa är nästan konstant, och mycket beror på moderns lugn under graviditeten.

Om en kvinna själv föddes med en kort navelsträng, borde hon definitivt prata med en genetiker vid graviditetens planeringsstadium. Om patologi redan har upptäckts, var inte panik - den moderna medicinen har en tillräcklig arsenal för att rädda mödrar och barns liv utan att skada deras hälsa.

Gravida kvinnor måste dra sig ihop och lita på läkaren - om han rekommenderar en kejsarsnitt, har han goda skäl för det, och du borde inte motstå.

För information om orsakerna och effekterna av den korta navelsträngen, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa