Toxikos i graviditetens första trimester

Innehållet

Efter nyheten om det kommande moderskapet sjunker kvinnan vanligtvis i ett drömmande tillstånd. Hon föreställer sig hur barnet blir, hur de kommer att gå, leka, vilka vackra leksaker kommer han att ha. Men från den glada perioden kan den framtida mamman "återvända till jorden" tidigt giftos. Och du måste försöka överleva denna obehagliga period.

Vad är det

När vi hör ordet "toxemi", föreställer vi oss en fattig gravid kvinna, utmattad av illamående. Läkare under toxicos förstår dock inte de specifika symtomen under graviditeten, utan förgiftning av kroppen. Och det kan orsakas inte bara av en "intressant" position utan även genom exponering mikrober, virus, giftiga ämnen, allergener.

Om de faktorer som verkar på kroppen uppträder från utsidan kallas toxicos exogena, om de är interna, bildas som en följd av metabolism, då toxicos endogen, det här är just graviditetens tillstånd under första trimestern.

Efter uppfattningen produceras progesteron aktivt i kvinnans kropp - ett hormon som är mycket viktigt för att upprätthålla graviditeten. Men det har många "sida" -åtgärder, som inkluderar huvudvärk, ökad salivproduktion och överexcitation av kräkningscentralen i hjärnan.

Obligatoriska tecken på graviditetsgiftos gäller ej. Det finns ganska många kvinnor som har fött en, två, tre eller fler barn och har aldrig stött på ett sådant fenomen som toxicos. Och det finns kvinnor som bara kan komma ihåg en sak om deras graviditet och förlossning, det mest livliga minnet - en hemsk, försvagande toxik.

Sist, det bör noteras, majoriteten. Enligt statistiken sker i varierande grad toxicos åtta av tio kvinnor. Det betyder inte att de återstående två av dessa tio är felaktiga. Frånvaron av toxicos - normen.

skäl

Trots det faktum att människokroppen blir mindre "vita fläckar", för att fastställa orsaken till toxicos under graviditeten, har forskarna noggrant inte lyckats. Den mest troliga orsaken är arbetet med en kvinnas immunitet. Immunsystemet ska rebellera och förstöra en organism som är hälften främmande för den genetiska uppsättningen (faderns del av generna i embryot bör känna igen immunsystemet som alien), men det ger inte immunsystemet förmågan att knäcka ner på embryot progesteronsom från de första minuterna efter befruktningen börjar undertrycka immunitet.

Progesteron är en stark immunosuppressant. Förtrycksprocessen manifesteras på den biokemiska nivån, och det är produkterna av metabolism som orsakar förgiftning.

Kvinnor med mycket stark immunitet har vanligtvis ingen toxicos, eller det är svagt uttryckt. Immunsystemet kan uthärda den undertryckande verkan av hormoner. Följaktligen skapar svag eller svag födelsimmunitet gynnsamma förutsättningar för utveckling av toxicos.

symptom

De första tecknen på den tidigaste toxicosen kan förekomma så tidigt som den 6: e veckan av graviditeten, det vill säga några dagar efter det att förseningen startat. Men oftast gör de första tecknen sig själv. 7-8 veckornär en kvinnas primära placenta börjar bildas. Det obehagliga tillståndet kommer endast att sluta vid slutet av placentans bildning, när "barnsätet" tar alla funktioner för att ge barnet näring, syre och avlägsnande av dess metaboliska produkter.

Vanligtvis slutar processen. vid vecka 14 av graviditeten. Således kommer den första trimestern, som kommer till ett slut, att minska symptomen, och gradvis kommer toxicosen att försvinna.

Symtom kan vara olika, separat eller omedelbart i en grupp, allt beror på de enskilda egenskaperna hos den gravida immuniteten. De vanligaste symptomen är:

 • illamående (ibland sjuk upp till 20 gånger om dagen), illamående är mest uttalad på morgonen efter att ha vaknat och efter att ha ätit;
 • huvudvärk (upp till utveckling av migrän)
 • tarmsjukdomar;
 • yrsel av yrsel
 • intolerans av luktar, smaker (tidigare älskade eller neutrala luktar blir kraftigt obehagliga, starka, irriterande).

Graden av toxicos bestäms inte bara av beskrivningen av symtomen utan även genom laboratorietester: aceton stiger i urinen, blodleukocytformeln förändras.

Inte varje toxicos behöver någon medicinsk hjälp alls. Som ett tillstånd i naturen kan han passera sig, men inte alltid. Observera dina symtom och kontakta en läkare om du upptäcker tecken på andra eller tredje graden toxicos.

 • 1 grad - kräkningar är inte mer än 3-4 gånger om dagen. Viktminskning på grund av försämring överskrider inte 3 kg. Huden ser frisk ut, elastisk, slemhinnor är tillräckligt fuktiga, tryck och puls är normala.
 • 2 grader - kräkningar upp till 8 gånger om dagen Kvinnan känns väldigt trög, trött, det finns allvarliga huvudvärk, det är en obehaglig lukt från munnen, trycket är lågt, pulsen är högre än normalt, huden är torr, viktminskningen är från 5 till 8 kg. Medicinsk hjälp krävs.
 • 3 grader - kräkningar mer än 15 gånger om dagen, uttorkning, viktminskning på mer än 7-8 kg, puls mycket frekvent, lågt tryck, tunga och läppar är torra. Villkoren kan vara livshotande.
Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vem lider oftare?

För att berätta för en kvinna som planerar en graviditet i förväg, kommer hon att ha giftos, eller han kommer att omgå det, inte en enda läkare eller professor kan. I immunsystemets arbete finns det fortfarande mycket lite undersökt, och därför är det ganska svårt att förutse immunitetens beteende. Emellertid tillåter obstetrician observationer lista över riskfaktorer. Deras närvaro betyder inte nödvändigtvis att det kommer att vara giftos, men chanserna för det ökar:

 • gravidens ålder vid tidpunkten för uppfattningen upp till 20 år och efter 35 år
 • njursjukdom, immunförsvar och endokrina störningar i historien;
 • förekomst av toxicos vid tidigare graviditet
 • gynekologiska sjukdomar (särskilt endometrios);
 • Förekomsten av dåliga vanor - Rökning, alkohol, droger;
 • egen mammas toxemi;
 • flyttning till en region med ett radikalt annat klimat (särskilt när man flyttar från södra Ryssland i norr);
 • kvinnor med anemi.

behandling

Om en kvinna har en andra eller tredje grad av toxicos, ges hon drogstöd. För behandling använd neuroleptika (till exempel "Droperidol"), vilket undertrycker aktiviteten hos kräkningscentralen i hjärnan. Med samma mål kan man använda "Relanium" och "Zerukal".

Om graden är högre än den andra, måste du återställa förlorad vatten-saltbalans. För detta rekommendera droppe med saltlösning, vitaminer, injicerad glukos, ge sorbenter. I allvarliga fall, börja hormonell behandling. Antihistaminer med antiallergisk effekt hjälper också till.

Allvarlig toxicos kan kräva ett förfarande som immunotsitoterapiya. Som en del av metoden injiceras en streck av lymfocyt lymfocyter hos hennes make, subkutant i den gravida kvinnan. Immunitet skiftar sin "uppmärksamhet" till ett nytt hot, och det blir lättare för kvinnan. Men lättnaden är tillfällig, då attackerna av illamående och kräkningar kommer tillbaka igen.

Om gravidens tillstånd är svårt, utförs behandlingen med ovan nämnda medel och metoder i 12 timmar. Om det inte finns någon effekt av dem, kvalificerar kvinnans tillstånd som ett hot mot livet, är frågan om avslutande graviditet övervägd för att rädda moderns liv. Men behovet av sådana åtgärder är mycket, mycket sällsynt.

Läkare rekommenderar inte att man ställer höga förhoppningar på homeopatiska läkemedel, varav det finns många och tillverkare hävdar att botemedlet helt kommer att lätta den förväntade mamman från toxicos. Homeopatiska läkemedel har inte bevisad effektivitet., de har inte klarat kliniska prövningar, doser av aktiva ämnen i decimalutspädning kan inte påverka staten.

Användbara tips

Överlev toxicos, om det inte hotar, Följande tips hjälper:

 • använd aromaterapiens möjligheter - illamående minskar pepparmyntsolja, liksom citrus- och barrträdsolja;
 • drick mint-blad te på morgonen - det här kommer att lindra morgondagens illamående;
 • ta en liten flaska rent dricksvatten med tillsatt citronsaft för att arbeta eller studera;
 • drick buljong höfter, juice från färska sura tranbär, kokta dig själv - detta kommer att bidra till att undvika illamående;
 • försök att äta, om än i små portioner, om än lite, men det är nödvändigt att äta;
 • ersätta oacceptabla livsmedelsprodukter med liknande sådana (mjölk kan ersättas med kefir och kött med fisk etc.);
 • Använd salt och salt om kräkningar gör ont ofta - detta kommer tillsammans med rikligt att dricka att hjälpa till att återställa vattensaltbalansen, och inte bringa situationen till den punkt där det är nödvändigt att injicera saltlösningar intravenöst.
 • mätta kosten med frukt
 • ta vitaminer (vitaminbrist i sig är en förutsättning för utveckling av toxicos).

    Bygg ditt dag korrekt. På morgonen borde du inte gå upp skarpt. Ligga ner, låt dig vakna, laga på kvällen och sätt en tallrik med kakor och torkad frukt intill sängen - en bit som ätas strax på morgonen kommer att kompensera för vanligt morgon glukosbrist och minska illamående.

    Undvik skarpa irriterande lukt, gå ofta i frisk luftvila mer, sova med fönstret öppet och tillfälligt minska mental och fysisk stress. Försök att hålla dig i gott humör och positivt humör - den psykogena faktorn av toxicos är av stor betydelse. Undvik kronisk stress.

    En specialist i nästa video kommer att berätta om toxicos under första trimestern.

    Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
    Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

    graviditet

    utveckling

    hälsa