Hår faller ut under graviditeten: orsaker och metoder för förebyggande

Innehållet

Håravfall under graviditeten är ett ganska vanligt klagomål. Mycket ofta är det här hur en kvinnas kropp reagerar på hormonella och andra förändringar i samband med att ha barn. Och mycket beror på hur omfattande skadorna på hårlinjen är.

skäl

Hårets tillstånd kan berätta mycket för en erfaren läkare, eftersom det ändras beroende på många interna faktorer. Ofta är det håret som "signalerar" om den inre sjukdomen först och det är kriminellt att inte vara uppmärksam på håravfall under graviditeten.

Under födseln råder hormonprogesteron i framtida mammas kropp, det är han som ansvarar för att upprätthålla graviditeten, för att slappna av livmoderns väggar, för att samla näringsämnen och vätskor i kvinnans kropp för att ge näring åt barnet. Progesteron påverkar vanligtvis hårsäckarna och hårstammen på ett starkt sätt. I de flesta gravida kvinnor, medan barnet väntar, blir håret starkare, starkare och vackrare.

Och eftersom håravfall ska varna kvinnan och tvinga henne att se en läkare. Det finns inget normalt i detta tillstånd.

Förlusten är både måttlig och signifikant. Det kan börja när som helst, eftersom hårförlusten inte beror på hur lång tid det är att bära en bebis direkt, det är förenat med vissa patologiska förutsättningar.

Liten hårförlust i de tidiga stadierna, under första trimestern, kan vara förknippad med en minskning av immunitet, När allt kommer omkring reducerar progesteron immunförsvaret så att den framtida mammens kropp inte kasserar embryot. Under andra trimestern och i sista tredjedelen kan orsaken ligga i bristen på vissa vitaminer, kalcium, järn, magnesium. Ett barn i moderns livmoder tar för sig så många näringsämnen från hennes blod som han behöver för tillväxt och utveckling, en kvinnas hårsäckar kan sakna de nödvändiga ämnena för att fungera korrekt.

Därför kan huvudorsakerna till håravfall formuleras enligt följande:

 • hormonella förändringar;
 • känsla av kronisk trötthet;
 • stark fysisk ansträngning, sömnbrist;
 • fel hårvård
 • stress, oro, rädsla.

En obalanserad diet, nattskift, överdriven användning av hårspray, styling mousses, blåstorkning, alltför ofta tvättning av huvudet, där det naturliga lipidskiktet i hårstammen helt enkelt tvättas av och håret blir ömtåligt, kan påverka hårets tillstånd.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

I vilka fall betraktas patologi?

Förlust på mer än 500 hår per dag är en patologisk situation. I det här fallet är det nödvändigt att konsultera en specialläkare - tricholog. Det är möjligt att det kommer att bli nödvändigt att få undersökningen av terapeuten för att klara prov. Om håret faller väldigt mycket, klibbar klibbar upp, så är det sannolikt att det saknas vitaminer, det är irrelevant.

Först och främst kan orsaken till alopeci vara hormonella störningar. För att ta reda på, måste du göra ett blodprov för hormonprofilen.Dessutom kan hårproblem utvecklas hos kvinnor med sjukdomar i magen, bukspottkörteln, med vissa leverproblem och tarmar. Hårt förlust kan vara resultatet av infektion i kroppen med maskar.

Gravida kvinnor är mer benägna att allergiska reaktioner - detta är en följd av nedsatt immunitet. Processen av alopeci kan också utlösas av en allergifaktor. I det här fallet är det omöjligt att göra utan ett immunogram och samråd med en allergiker.

Om en kvinna gör för hårt hår - svansar, täta flätor, bunkar, så kan håret tunnas mekaniskt. Dessutom kan håravfall utlösas av en virussjukdom, till exempel influensa eller ARVI.

I alla dessa fall kommer behandlingen att ha sina egna egenskaper, varför det är så viktigt att fastställa orsaken till alopeci hos gravida kvinnor.

Medel och metoder för behandling

Vid patologisk håravfall ska läkaren ordinera behandlingen, eftersom det inte går att stoppa processen med att förlora håret utan att ta bort den bakomliggande orsaken. Med mindre håravfall kan du göra med folkmedicin och vitaminer, vars användning kvinnan måste diskutera med sin obstetrikare-gynekolog. I första trimestern visas exempelvis inte multivitaminer, eftersom en överdos av några av dem kan orsaka onormal utveckling av fostret.

Det är inte heller värt att vänta på en snabb effekt från behandlingen, för vanligtvis håravfallsterapi är långvarig.

En kvinna kan rekommenderas en kurs av fysioterapi. Stora skalliga områden bestrålas med UV-strålar, och applicerar först speciella fotosensibiliserande föreningar i huden. Om det finns samtidig anemi (vilket händer mycket ofta), rekommenderas att ta järntillskott.

Om håret faller ut på grund av stress och känslor, kommer kvinnan att rekommenderas att besöka en psykolog som genomför ett konsultation gratis på antitarkliniken.

Bland de folkmedicinska lösningarna för håravfall passar en kvinna i en "intressant position" masker på huden av lökgrus (rålök krossas på en rivare och appliceras på huvudet i 20-30 minuter och sedan tvättas bort), har bevisat sig en blandning av lök och vitlök, samt vitlök, rödpeppar och olivolja. Dessa procedurer på grund av lokal irritation i hårbotten kommer att öka blodcirkulationen hos hårsäckarna.

Kan användas för hårhjul och kardborreolja. Du bör inte göra en blandning av dem, det är bättre att använda separat eller alternativt. Ingen shampooing avkok av kullrot, liksom äggulor.

Det finns linjer med medicinska schampon och balms mot håravfall, de säljs på apotek.

Var noga med att informera apoteket om din "intressanta situation", i vilket fall han kommer att uppmana dig med ett medel för att tvätta och ta hand om ditt hår naturligt.

Hur man väljer vitaminer?

Det finns många vitaminpreparat för gravida kvinnor. De är skapade på ett sådant sätt att i en kapsel kombineras de ämnen som är mest nödvändiga för den framtida mamman och hennes barn.

Glöm inte att vi också får vitaminer från mat, och därför Självadministrering av vitaminer kan orsaka hypervitaminos. Detta fenomen är mycket farligt i de tidiga stadierna, så det är vanligtvis bara att ta ett multivitamin till en frisk gravid kvinna från graviditetens andra trimester när konsumtionen av vitaminer och mineraler ökar av barnet och alla hans organ och system är redan bildade och fungerande.

Innan beslut fattas om att ta vitaminer, ska den förväntade mamman kontakta en obstetrikare-gynekolog och genomgå ett blodkemisk test. Det kommer att visa vilka ämnen som verkligen behöver, och vilken i kroppen är nog.Detta hjälper till att göra rätt val - en kvinna kan inte ta multivitaminpreparat, men ett visst vitamin när det är knappt (till exempel om det finns brist på vitamin A, föreskrivs en lämplig oljelösning eller kapslar, om kalcium inte räcker, kalciumberedningar i strikt dosering).

För hår anses vitaminerna A, E, B5, B2 och B3 vara nödvändiga. Dessa vitaminer kan köpas i oljelösningar och kan appliceras topiskt, vilket gör hårmaskor (i de tidiga stadierna är oacceptabelt, eftersom ett överskott av A-vitamin kan leda till missbildningar av fostret).

Oljelösningar av vitaminer blandas och appliceras på hela längden av håret, försiktigt gnidning i hårbotten. Då kan du inte skölja blandningen. Om håret faller ut i en tidig gestationsålder är det möjligt att fylla bristen på sådana ämnen utan att tillgripa oljelösningar, utan bara lägga till mat som kycklinglever, bovete gröt, kycklingägg, valnötter, blomkål, färska gröna till kosten. Kalcium kan erhållas från mjölk, stallost, nötter och vissa sorter av havsfisk.

Bland de multivitaminer som har fungerat bra bland gravida kvinnor kan det noteras "Elev Pronatal", "Vitrum Prenatal", "Mother Complivit" och andra.

Men självförskrivande av vitaminberedning är farligt, glöm inte det, även om det bara finns positiva recensioner om det på Internet.

Vård tips

Graviditet - en period när håret behöver särskild vård, vilket hjälper till att förhindra håravfall och skador. Du bör inte färga håret, göra en perm under denna period. Om det finns behov av färgning, är det bättre att använda naturliga produkter, som henna eller basma. Fonder med ammoniak och formaldehyd är mycket farliga för det ofödda barnet, särskilt i de tidiga stadierna, och därför är det bättre att vägra permanent färgning.

Principerna för ordentlig hårvård under graviditeten bygger på en mild effekt.

 • Använd naturlig hårtorkning, torka inte dem efter tvätt med hårtork, eventuell termisk effekt under denna period vid hormonella förändringar kan leda till håravfall.
 • Använd inte curling irons, curling tang. Om det finns behov av att göra krullar, använd de bra gamla hårkrullarna, applicera inte först på hårmedlen för fixering.
 • Kamma aldrig ditt våta hår, låt det torka naturligt och bara ta tag i kammen.
 • Använd inte stylingprodukter, lacker.
 • Använd bara en träkam, undvik metallkammusslor och massagesorter. Det är bättre om din kam har relativt sällsynta tänder. Kamma håret längre än före graviditeten, detta enkla förfarande hjälper till att stimulera blodtillförseln till hårsäckarna.
 • Tvätta inte ditt hår dagligen - det bryter mot hår och hårbotten. Som ett resultat är håravfall och överdriven fettighet också möjligt på grund av talgkörtens intensiva arbete. Det är optimalt att tvätta håret 1-2 gånger i veckan.
 • Ansvara ansvarsfullt för valet av schampo. Köp en produkt som inte innehåller sulfater i dess sammansättning.
 • Gör inte täta svansar, bunter, flätor, dra inte håret med spärr och gummiband. Om håret blir i vägen är det bättre att göra frisyrdär det inte finns något behov av att knyta håret i svansen.

För att bibehålla friskt hår under graviditeten, behöver behålla gott humörEftersom stresshormonerna som produceras när en kvinna är nervös, har en negativ effekt, inte bara på villkor av hud och hår, men också på nivån av könshormoner, vilket ökar sannolikheten för missfall, för tidig födsel.

Det är viktigt att gå mer, äta en balanserad kost, mätta din kost med grönsaker och frukt, kött, gröna, mejeriprodukter. Om du har problem med magen, tarmarna, matsmältningen, är det viktigt att konsultera en läkare, inte att självmedicinera.

Viktigt: Under graviditeten förändras hormoner, vilket ofta orsakar tillfälliga förändringar i hårtypen (de var torra - de blev feta etc.). Ompröva de verktyg du använder för vård, kanske du behöver helt olika. Detta kommer att bidra till att undvika många hårproblem under graviditeten.

Mer information om håravfall under graviditeten berättar en specialist i videon nedan.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa