Dubbelkabelintrassering

Innehållet

Dubbelförbindning med navelsträng är en ganska vanlig komplikation av graviditeten. Dess väsen ligger i det faktum att navelsträngen vrids två gånger om någon del av fostrets kropp. Moderna kliniska tekniker tillåter att födseln genomförs i denna patologi i de flesta fall utan konsekvenser för moderen eller fostret. Beroende på vilken typ av entanglement och eventuella hot mot fostret är ett leveranssätt valt.

Vilka är riskerna för ett barn vars intrauterin utveckling fortskrider med en dubbel förtrollning? Är det möjligt att förhindra att en sådan defekt uppträder?

skäl

Förekomst av förbandsledning kan i närvaro av följande faktorer:

  • Fostrets hypoxi. Om fostret regelbundet av en eller annan anledning upplever en syrebrist, kan dess kropp reagera på detta med ökad motorisk aktivitet, varigenom barnet kan bli intrasslat i öglorna i sin egen navelsträng och dess vidare intrauterin utveckling kommer att fortsätta i denna position.
  • Ökad koncentration i moderns blodadrenalin. Denna faktor påverkar också frekvensen av aktiva fostrets rörelser.
  • Navelsträngen är för lång (mer än 0,6 m).
  • Många vatten. För mycket utrymme runt barnet orsakar ofta flera navelsträngsintrasseringar.

Vanligtvis diagnostiseras en dubbelbandssamling i 28-32 veckor, eftersom efter denna period blir fostret stort nog, vilket förhindrar aktiv rörelse i livmodern.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

komplikationer

Den största faran som utgörs av komprimeringen av barnets sladd genom navelsträngen är hypoxi. En sådan komplikation av graviditet kan också leda till att barnet kommer att bli skadad under födseln. Barn med dubbelförtvingning kan dessutom drabbas av periodiska attacker av migrän, högt blodtryck (fortsatt blodtryckstryck) eller hypotension (bestående blodtryckssänkning) samt minskad arbetsförmåga.

Persistent hypoxi hos fostret kan orsaka barns död eller leda till utveckling av allvarliga neurologiska störningar på grund av hjärncellernas död. Detta händer ganska sällan och i sådana situationer föreskriver läkare främst leverans av kejsarsnitt.

Effekterna på kroppen av syrehushåll manifesteras inte alltid av uppenbara strukturella eller fysiologiska defekter. Dessutom kan svårighetsgraden av hjärnskador under hypoxi hos olika barn skilja sig: för någon är dubbelbandsledning bara en rekord i journalen, och för någon är det en orsak till permanent sittande på läkarkontor.

Men man borde inte tro att barnet upplevde hypoxi under födseln och drabbats av skador i form av brott, då är en sådan bebis garanterad funktionshinder. Med genomförandet av alla medicinska rekommendationer, uppmärksam vård och vård har ett sådant barn chansen att växa upp friska och inte skilja sig från kamrater.

diagnostik

Det är möjligt att upptäcka förekomsten av dubbelförtvingning med navelsträng med hjälp av kardiotokografi. Kärnan i denna diagnostiska studie är den kontinuerliga registreringen av fosterhjärtfrekvensen och graden av livmoderton. Enligt indikatorerna från CTG kan specialisten bestämma huruvida fostrets syreförlust.

För att bekräfta diagnosen utförs en ultraljud, genom vilken fostret kan visualiseras och detekteras av sladdkoppling. Tack vare de erhållna uppgifterna kan läkaren noggrant ange antalet slingor som sitter runt barnets kropp och bedöma beslagets natur - mycket tätt, starkt eller inte tätt.

CTG
ultraljud

förebyggande

Som en förebyggande åtgärd, för att undvika fostrets entanglement, framtida mamma bör följa ett antal rekommendationer:

  • normalisera (så långt som möjligt) din emotionella bakgrund
  • gå oftare och så sällan som möjligt vara i täppa, oventilerade rum;
  • följ de grundläggande principerna om näring
  • i tid kontakta läkaren, i tid för att klara alla undersökningar utnämnda av honom
  • systematiskt gör gymnastik för gravida kvinnor, som tidigare har kommit överens om en lista över övningar med din barnmorska.

Ofta, med upprepad infångning och snäv kompression av barnets navelsträng, placeras den förväntade mamman under observation på sjukhuset.

Om situationen blir hotande kan obstetrikern som observerar graviditeten rekommendera snabb leverans före förfallodagen.

Obstetrisk vård

I världsklinisk praxis slutar i de flesta fall framgångsrikt vaginal leverans med entanglement. Om i detta fall varken fostret eller moderen har några medföljande patologier, så avgår de i allmänhet från matsjukhuset efter några dagar. Födseln hos en kvinna som har diagnostiserats med fostrets entanglement bör dock fortsätta med ökad kontroll av läkare, vilket inkluderar övervakning av fostrets hjärtslag i första och andra faser av arbetet. För detta ändamål används metoder för instrumentdiagnostik: ultraljud, Doppler och kardiotokografi.

Doppler

När barnets huvud är född, tar doktorn bort navelsträngslingorna från nacken och födelsen fortsätter som vanligt. Endast med en stram eller flera ingrepp är frågan om operativ leverans. I vissa situationer kan detta vara det enda sättet att undvika generiska komplikationer.

vidskepelse

Trots de framsteg som sprids, i vårt samhälle, som döms av de många recensionerna, är vidskepelser relaterade till olika tecken fortfarande ganska populära. Under graviditeten tenderar även den mest förnuftiga kvinnan att underminera fördomar. Detta beror till stor del på rädsla för framtida barns hälsa. Därför vågar ofta gravida kvinnor inte engagera sig i hantverk och förklarar att sådana åtgärder påstås kunna prova uppkomsten av navelsträngslingor i framtiden.

Det beror på att kvinnor förr i tiden arbetat med stickning och sömnad i dåligt upplysta hyddor, som uppvärmdes av en vedeldad spis, på grund av vilken luften i huset var ganska kvävande. På grund av detta fostret var i ett tillstånd som inte var mycket användbart för en kvinna under en lång tid, eftersom mamman hade länge suttit i en fast position och böjde sig. Som ett resultat av detta upplevde barnet en syrebrist och började därför flytta aktivt, vilket ofta orsakade att navelbandet kastades runt halsen. Att märka ett liknande mönster, sammanslagna människorna tecken på att i vår tid fortsätta att skrämma några alltför intryckbara gravida kvinnor.

Idag har de flesta kvinnor möjlighet att erbjuda sig bekväma förhållanden för handarbete. Därför förneka dig inte nöjet att spendera tid med din favorit sak på grund av vidskepelse.

Det finns också en tro på att navelsträngens förankring bildas med täta höjningar uppåt. Faktum är att det inte finns något farligt i höjder, förr i tiden gjorde bondgårdskvinnorna hårt jobb och höjde sina händer, till exempel hängande våta kläder. Åtgärder av denna typ kan orsaka överdriven aktivitet hos fostret, som i sin tur kan orsaka förträngning.

Våra samtidiga har möjlighet att begränsa fysisk aktivitet till acceptabla gränser, så om en kvinna i "position" höjer sin hand för att få en bok från hyllan, kommer hennes barn inte att skadas av detta, särskilt i de första veckorna av dräktigheten.

Om händerna lyfts ut inom ramen för gymnastiken, kommer sådana rörelser att gynna både den förväntade mamman och barnet.

Idag, när perinatal diagnos har nått oöverträffade höjder är förtrollning av navelsträngen inte ett extremt hotande tillstånd för fostret. Du kan undvika utveckling av allvarliga patologier på grund av hypoxi, med förbehåll för tidsbesök på en specialist och exakt genomförande av alla hans möten. Det är också viktigt att aktivt engagera sig i förebyggandet av utvecklingen av sådana komplikationer.

För mer information om dubbelkabelintrassering, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa