Allt om navelsträngen: indikatorer på normen, funktion under graviditet och utseende

Innehållet

Under graviditeten förekommer nya organ i kvinnokroppen, vilka är nödvändiga för fullständig intrauterin utveckling av fostret. En av dem är navelsträngen. Denna artikel kommer att berätta om detta unika organ som är avgörande för barnets tillväxt och utveckling i livmodern.

Vad är det

Läkare kallar navelsträngn navelsträngen som förbinder det lilla embryot, och sedan fostret med placentan. Genom denna speciella "bro" är barnets kropp kopplad till moderen. Detta förhållande inträffar nästan under de första månaderna av graviditeten och kvarstår tills arbetet börjar.

Intressant är navelsträngen inte bara hos människor. Detta organ finns också i alla ryggradsdjur, som bildar embryonala membran under graviditeten. Emellertid är strukturen hos navelsträngen hos människor annorlunda. Det är mycket mer komplicerat än andra däggdjur.

Navelsträngen har två ändar. En av dem är fäst vid fostrets bukvägg och den andra till placentusvävnaden. På den plats där navelsträngen är knuten till barnets mage kommer det i framtiden att finnas en välkänd "etikett" - naveln. Det kommer att dyka upp efter att barnet är födt och läkaren skär navelsträngen med ett specialverktyg.

Histologiskt består navelsträngen i stor utsträckning av bindväv. Den innehåller också element från tidigare embryonala membran, amniotiskt skydd, liksom andra komponenter.

utseende

En karaktäristisk egenskap hos navelsträngen är hur det ser ut. Navelsträngen är en ganska lång "sladd" som kan bilda slingor. Ju längre navelsträngen, ju fler slingor den kan bilda.

Navelsträngen har som regel en gråblå färg. Förekomsten av en blå nyans på grund av att inuti navelsträngen är vener. Navelsträngen är ett helt unikt organ, eftersom det bara framträder under graviditeten. Efter att barnet är födt, skärs navelsträngen. Det innebär att en ny person är född.

Yttre ytan på navelsträngen är ganska jämn och jämn. Slemhinnorna är ganska lysande i utseende. Navelsträngen har god elasticitet. Detta kan känna efter barnets födelse när navelsträngen skärs. Tätheten av navelsträngen är något liknande mjuk gummi.

struktur

Trots att navelsträngen liknar en enkel sladd i sitt utseende, är dess anatomiska "enhet" ganska komplicerad. Så, inuti navelsträngen passera blodkärl, liksom andra anatomiska element. Var och en har sina egna strukturella egenskaper och utför även vissa funktioner.

artär

Genom navelarterierna flyter fetalt blod som innehåller mycket koldioxid till placenta vävnaden. Även i detta blod är metaboliter som bildas i barnens kropp.

Navelartärerna är grenarna hos moderns inre iliacartärer. Forskare har bestämt att en viss mängd blod i varje graviditetsperiod flyter genom navelsträngen. Så, genom den 20: e gravidveckan, strömmar omkring 35 ml blod per minut genom navelarterierna.Hur mycket blod strömmar genom artärerna, så mycket blod strömmar genom venerna. Denna biologiska principen ligger till grund för barnets kropps funktion.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Gradvis ökar mängden blod som flyter till placentan. Så, vid graviditetens sista veckor är denna siffra redan 240 ml per minut. Ju mer en baby blir, desto mer blod strömmar genom systemet med navelsträngskärl.

Navelarterierna fungerar endast under graviditeten. Efter barnets födelse i världen "stänger de" och blir speciella vikter. Experter kallar också dem medial navelveckor (ligamenta medialis umbilicalis). Dessa cicatricialband passerar under parietalbladet i bukhinnan på den främre bukväggen på blåsans sida. Medial navelvecka sträcker sig till naveln.

Wien

Ursprungligen är navelsträngarna parade. Över tiden uppträder utplåning (stängning) av den högra navelvenen. Blod strömmar från dem till placenta vävnad, berikad med syre och näringsämnen. Samtidigt går det mesta av blodet i systemet med den sämre vena cava med hjälp av en speciell venös (aransia) kanal. Den mindre delen går in i portalblodflödet. Detta händer genom anastomosen mellan portalens vänstra gren och direkt själva navelsträngen. Detta blod är nödvändigt för blodtillförsel till levervävnaden.

urahusa

Denna speciella tunna kanal förbinder blåsan och placentan. När barnet är födt stänger urakonen helt. Det förvandlas till cikatricialbandage, som kallas median navelsträngen (ligamentum medianum navelsträng). Det är en lång remsa som löper längs mitten av bukhålan.

I praktiken finns det fall där urachus inte stänger helt. I en sådan situation är risken att utveckla patologi ganska hög. En urachuscyst är ett patologiskt tillstånd där en ofullständig nedläggning av denna embryonala kanal uppträder.

Yolkanal

Detta anatomiska element är en långsträckt sladd som förbinder embryonets tarmar med äggulaen. Gumsäcken innehåller näringsämnen som är viktiga för intrauterin utveckling. De är fyllda med ett ägg före befruktningen. Det huvudsakliga näringsämnet är lecitin.

Detta anatomiska element är bevarat endast i början av graviditeten. Därefter växer äggluckan gradvis. Det kan också associeras med vissa patologier. Så, om den inte är stängd vid ett visst datum, kan det leda till utvecklingen av ett patologiskt tillstånd - bildandet av Meckels divertikulum.

Varton gelé

Detta anatomiska element är väldigt viktigt. Det utför många olika funktioner som är nödvändiga för fullständig intrauterin utveckling av fostret. Basen av Vartons gelé är bindväv. Utseendet på detta anatomiska element är märkligt. Den har en gelatinös eller gelatinös konsistens, vilken i sin kemiska sammansättning huvudsakligen representeras av mukopolysackarider.

Varton jells huvudfunktion är att skydda blodkärlen, som ligger inom navelsträngen, från olika mekaniska effekter. Även gelatinös vätska skyddar navelarterierna och venerna från olika kinks och kompression.

Det bör noteras att vartongelé innehåller egna blodkärl. De är ganska känsliga för det viktiga hormonet av graviditet - oxytocin. Denna känslighet är särskilt uttalad vid förlossningen.När en baby kommer upp i ljuset minskar nivån av oxytocin i honkroppen, vilket leder till att blodkärlen i Vartons gelé börjar stänga. Denna reaktion leder till att navelsträngen börjar atrofi ganska snabbt. Blodet strömmar genom det kvarstår endast under en viss tid.

Normal längd

Denna indikator kan vara annorlunda. Längden på navelsträngen - ett individuellt värde. Även i en kvinna under olika graviditeter kan längden på navelsträngen variera. Forskare har bestämt att normalt är ungefär längden på navelsträngen 40-70 cm.

Denna längd av navelsträngen är nödvändig så att barnet kan göra aktiva rörelser utan hinder. Under barnets prenatala utveckling ökar hans amplitud och antalet rörelser han gör avsevärt.

Aktiv rörelseaktivitet och en alltför lång eller kort navelsträng kan orsaka utveckling av farliga patologier.

Förlängning kan orsakas av olika orsaker. Läkare tror att längden på navelsträngen kan till och med bero på genetisk predisposition. Statistiken visar att längden på navelsträngen under graviditeten kan vara större än den första.

Det finns många anledningar som kan leda till förlängning av navelsträngen under graviditeten. I varje fall är de olika. Om navelsträngen förlängs för mycket, kan vissa graviditetspatologier utvecklas. I detta fall utför läkare noggrann övervakning av graviditetens utveckling.

funktioner

Huvudfunktionen hos navelsträngen är att ge fostret alla näringsämnen och syre till dess näring. En baby under sitt intrauterin liv i livmodern kan inte äta på egen hand. Han "äter" proteiner, fetter och kolhydrater, som han får genom blod från sin mamma. Fosteret matar på detta sätt genom hela sitt prenatala liv.

Navelsträngen är också en slags "bro" mellan moderen och barnet. Under fostrets fostrets liv bildas inte bara en biologisk men också en mental relation mellan honom och hans mor. Många vetenskapliga studier har visat att barnet under en viss period av sin utveckling kan känna moderns erfarenheter och till och med reagera på förändringar i hennes humör.

Hur är bundet till placentan?

Att fästa navelsträngen mot placentan är ett mycket viktigt kliniskt kriterium. Behandlingen av barnets intrauterin utveckling beror på hur navelsträngen fäster vid placenta vävnaden.

Det mest fysiologiska alternativet är att fästa navelsträngen i mitten av placentan. Läkare kallar det här alternativet den centrala. I denna situation är risken att utveckla komplikationer under graviditeten ganska låg.

Men i obstetrisk övning finns det också fall där navelsträngen är fäst vid placentan "fel". Fästning kan ske i området av kanten eller till och med till skalen. I detta fall kan under graviditeten utvecklas farliga komplikationer som kan påverka barnets välbefinnande i livmodern.

Olika patologier

Navelsträngen är ett mycket viktigt organ. Dess fysiologiska struktur ger full tillväxt och utveckling av barnet, som "bor" i min mammas mage. Om några fel uppstår i navelsträngens struktur kan detta bidra till utvecklingen av farliga patologier.

intrassling

En ganska ogynnsam patologi som kan utvecklas under graviditeten är förträngningen av navelsträngen i barnets nacke. Vanligtvis utvecklas denna situation om längden på navelsträngen överstiger 70 cm. En länk som är för lång börjar att krulla upp i öglor som försvinner barnet.

Navelbandet kan vrida sig inte bara i nacken utan också i buken, såväl som i fostrets lemmar.Prognosen för graviditeten och de kommande födslarna beror på hur navelbandet ligger på barnets kropp.

Så om navelsträngslingan befinner sig i barnets cervicala sulcus och pressar den starkt, kan detta leda till utveckling av kvävning under naturlig förlossning. Om det finns flera slingor kan den här situationen vara extremt farlig. I regel försöker läkare med ett starkt flertal ingrepp att förhindra naturlig förlossning och planera en kejsarsnitt i förväg.

Förtrollningen av navelsträngen är inte alltid den absoluta indikationen för den kirurgiska metoden för leverans. En kejsarsnitt i en sådan patologi utförs om risken för att utveckla olika skador och skador under naturlig självständigt arbete är ganska hög.

knop

En annan möjlig patologi som kan leda till störning av en normal graviditet är utseendet på noder på navelsträngen. Experter identifierar flera typer av sådana formationer. Så, noder kan vara sanna och falska.

Sanna noder bildas som regel under första halvåret av graviditeten. Barnet vid denna tid är fortfarande ganska litet och väldigt mobilt. Barnets enorma fysiska aktivitet kan leda till att navelsträngen börjar bli "knäppt" och knutpunkterna dyker upp på den.

Konsekvenserna av denna patologi kan vara olika. Förekomsten av ett stort antal noder på navelsträngen kan leda till störningar av blodtillförseln i barnets kropp med syre och näringsämnen, vilket bidrar till utvecklingen av intrauterin hypoxi. I det här fallet kan barnets inre organ inte fullt ut fungera, vilket bidrar till bildandet av patologier.

Även sanna knutar kan också bli ett visst "hinder" vid naturlig förlossning. Under barnets passage genom födelsekanalen kan sådana knölar på navelsträngen vara mycket långvariga, vilket leder till ett hot mot barnets liv.

I en sådan situation krävs nödoperation. Det händer så att varje minut av försening med tillhandahållande av sjukvård är avgörande.

I obstetrisk övning finns det också falska noder. I detta fall ökar navelsträngens diameter. Prognosen för graviditet i närvaro av falska knölar på navelsträngen är som regel gynnsam.

nedfall

Arbetsbiomekanismen har strikta sekventiella steg. På grund av att barnet gradvis rör sig genom födelsekanalen, åtföljs inte hans födsel av utvecklingen av några skador eller farliga skador. Men om biomekaniken av arbetet bryts, då kan mycket farliga stater utvecklas i en sådan situation under förlossningen.

En av dem är förlusten av navelsträngslingor. I detta fall tränger navelsträngen in i livmoderhalsen och till och med i vagina omedelbart med urladdning av fostervätska. I en sådan situation, när fostret rör sig genom födelsekanalen kan farliga tillstånd inträffa. Barnet kan enkelt klämma navelsträngen, vilket kommer att leda till en kraftig minskning av syrehalten i hans blod. Oxygenbrist i detta fall kommer att leda till utveckling av hypoxi, vilket till och med kan leda till störning av hjärtaktiviteten hos fostret.

Obstetricians och gynekologer påpekar att risken för navelsträngslingor är ganska hög under prematur arbetskraft komplicerat genom presentation. En gravid kvinna kan möta denna situation, men inte på ett sjukhus. Utsläppen av fostervätska med förlust av navelsträngslingor kan inträffa var som helst - till exempel på gatan, hemma, i parken eller i stugan. I denna situation borde du omgående ringa till ambulansbrigaden.

En gravid kvinna som har haft en tidig förlust av navelsträngslingor ska bli akut in hospital.

cystor

Det är vanligtvis möjligt att bestämma den cystiska bildningen i navelsträngen, i regel, när ett barn föds.Tyvärr tillåter även moderna ultraljudsenheter inte läkare att ta reda på närvaron av denna patologi under graviditeten. Diagnos av navelsträngcystrar är ganska komplicerad.

Enligt statistik bildas cyster i navelsträngen oftast i vartongelén. Antalet cystiska formationer kan vara olika. Så, endast en eller flera cyster kan vara närvarande.

Observera att det inte finns några komplikationer under graviditeten, inte alltid i närvaro av en cysta i navelsträngen hos en gravid kvinna. Sällan, med en liten och ensam cyste, upplever den förväntade mamman och hennes bebis inga negativa symtom.

Om det finns många cyster och de klämmer blodkärlen som finns i navelsträngen, då kommer barnet att ha obehagssymptom i en sådan situation. Så kan barnet ändra hjärtfrekvensen eller till och med dess fysiska aktivitet.

Experter identifierar flera kliniska varianter av cyster. Så de kan vara sanna och falska. Falsk cystisk bildning, som finns i Vartons gelé, har ingen kapsel. Forskare har ännu inte bestämt orsaken som leder till deras utseende.

Sann cyste bildas ofta av äggledarens element. Hon brukar ha en kapsel. Storleken på en sann cyste är annorlunda - från några millimeter till 1,5 cm.

Att utföra en differentiell diagnos av en falsk och sann cyste är ofta extremt svår. Detta kan göras först efter barnets födelse när navelsträngen skickas för histologisk undersökning.

Vaskulär trombos

Identifiering av denna patologi under graviditeten möjliggjordes av moderna ultraljudstekniker. Under ultraljudet kan läkaren bestämma trombosen (blockering) av navelkärlen. Orsaken till denna ocklusion är en trombos som blockerar lumen i navelsträngs blodkärl.

Vissa forskare tror att diabetes mellitus, som den förväntade mamman lider under graviditeten, kan leda till utvecklingen av denna patologi. Dessutom är risken för trombos av blodkärl i navelsträng hög hos kvinnor som lider av blödande patologier.

Trombos, enligt statistik, utvecklas oftast i navelstrinnet. Prognosen för graviditetens utveckling med en sådan patologi är vanligtvis ogynnsam. Utvecklingen av ytterligare graviditet beror till stor del på hur stor blodproppen är och hur starkt funktionsnedsättningarna uttrycks.

Cord blood Test

I vissa fall under graviditeten krävs kardocentes. Denna diagnostiska procedur innebär att ta blod från blodkärlen som finns i navelsträngen.

Cordocentes är ett invasivt förfarande. Detta innebär att risken att utveckla möjliga komplikationer är ganska hög. En av dessa är infektion hos fostret. Med tanke på risken för sådana allvarliga komplikationer utförs cordocentes endast under strikta medicinska indikationer.

Efter förlossning

Efter att barnet är född, måste läkare utvärdera navelsträngens tillstånd. För att "skilja" barnet från sin mamma är det nödvändigt att skära navelsträngen.

Tidigare gjordes detta endast av läkare. Nu kan barnets far också klippa navelsträngen om han är i arbetshallen under barnets födelse. Denna unika möjlighet används idag av fler och fler föräldrar. Vanligtvis, i processen att skära navelsträngen, känner sig fadern till barnet verklig stolthet, glädje och känsla.

Hur skärs de?

Många kvinnor tror att endast ett sax används för att korsa navelsträngen. I praktiken är detta inte helt sant. Obstetricians och gynekologer kan använda olika verktyg för att skära navelsträngen efter att barnet är födt. Innan du skär navelsträngen pålägger doktorn speciella klämmor eller klämmor på den. Detta är nödvändigt för att "begränsa" blodflödet genom blodkärlen.

När du skär navelsträngen är det viktigt att komma ihåg att det fortfarande innehåller artärer och vener.Blodet som finns i navelvenen används för att bestämma Rh-faktorn och blodtypen hos en nyfödd bebis.

Stubben, som ligger bredvid navelringen i ett född barn, börjar gradvis torka ut och avgår helt och hållet. Men i vården av en nyfödd är det viktigt att komma ihåg att det är ganska lätt att få en farlig infektion i detta område. För att förebygga sådana farliga smittsamma komplikationer utgör läkare en uppsättning rekommendationer för den förväntade mamman och kommer att förklara för henne hur man ska övervaka navelsträngsstubben.

Observera att navlesträngen i barnet för en tid efter födseln pulserar. Detta är helt normalt. Vid denna tid, skynda med att klippa sladden är inte värt det. För snabb inblandning kan leda till att syrgasrikt sladdblod inte helt kan komma in i barnens kropp. I detta fall kan barnet ha en minskad hemoglobinnivå.

Amerikanska forskare tror att navelsträngen bör skäras med en viss fördröjning om några minuter. Deras forskning visar att barnets hemoglobinnivå i detta fall är något högre. Enligt amerikanska experter kommer också en bebis med en sådan "fördröjd" skärning av navelsträngen att bli bättre och risken att utveckla olika patologier som är möjliga under de första sex månaderna av ett barns liv kommer att bli betydligt lägre.

Observera att inte alla obstetrician-gynekologer delar mening från amerikanska kollegor. Helt många läkare som övar i Europa, skär navelsträngen i första minuten sedan barnets födelse. De motiverar detta genom att säga att en sådan "tidig" skärning av navelsträngen minskar risken för infektion vid förlossningen.

På navelsträngens struktur och syfte, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa