Fosterförstöring av sladd: orsaker och konsekvenser

Innehållet

Förstoppningen av fostret med navelsträngen avser sådana patologier som en gravida kvinna vanligtvis inte inser. Faktum blir bara uppenbart under övergången till nästa ultraljudsskanning av barnet eller under CTG, om entanglementet redan har negativa konsekvenser. Varför detta händer och vad konsekvenserna kan vara, kommer vi att berätta i detta material.

Vad är det

En sladdförstängning är en graviditetspatologi, där sladden bildar en slinga runt kroppen, lemmar eller nackens nacke som växer i moderns livmoder. Konsekvenserna av entanglement kan vara ganska ledsen, och därför borde en gravid kvinna vara så bra som möjligt för att föreställa sig den väsentliga delen av den patologiska processen för att kunna veta hur man ska agera.

Navelsträngen är en elastik, inom vilken kärlen är belägna. Två artärer och en ån uppfyller helt och hållet barnets vitala behov. Arterier tar upp barnets avfallsprodukter (urea, kreatinin, koldioxid) i moderkakan, och venen ger barnet nytt, mättat med syre, vitaminer, vatten och mineraler, moderns blod. Barnet äter, andas och tar bort metaboliska produkter.

Ena änden av navelsträngen är fäst vid moderkakan, vanligtvis till dess centrala del, den andra - till barnets främre bukvägg. Ledningslängden är normalt från 50 till 70 centimeter. En längre sladd ger barnet större rörelsefrihet, samtidigt som man skapar ett mer verkligt hot om entanglement.

Navelsträngen kortare än 40 centimeter är också farlig - det begränsar fostrets lokomotoriska aktivitet, blodflödet i dess kärl störs ofta och skapar också risker för placentaavbrott tidigt under leverans, eftersom barnet starkt kommer att dra navelsträngen "barnslig plats".

Inflammationstillståndet med navelsträngen registreras enligt medicinsk statistik för varje fem kvinnor i en "intressant position". Entanglement kan förekomma vid alla graviditeter, men andra trimestern är den farligaste - barnet rör sig aktivt och vänder sig om. Om den tredje trimestern inte lyckas upplösas, kommer ingreppet sannolikt att fortsätta fram till födseln, eftersom det finns mycket lite utrymme för rörelse i livmodern under den sista tredjedelen av graviditetsperioden.

Oftast diagnostiserar läkare förvirring runt barnets nacke. I det här fallet förekommer komplikationer från intrassling i cirka 10% av fallen. Om navelsträngen är kort i förhållande till normen är förtäring mindre farlig än med en lång (över 70 cm). Överskott av längden på navelsträngen skapar en fara inte bara för dubbel- eller trippelförträngning utan också av knutar som kan sträckas när sladden sträcker sig. Då kommer barnet att hotas med kvävning på grund av akut syrebrist och intrauterin död.

skäl

Mycket ofta är barnet intrasslat av navelsträngen när de utvecklar fosterhypoxi i ett tidigt skede. När barnet börjar sakna syre ökar det fysisk aktivitet och försöker få mer av den nödvändiga gasen. Kaotiska rörelser i livmodern blir den främsta orsaken till bildandet av en sladdband runt nacken, benet eller kroppen av en bebis.

Ofta står läkare inför "ärftlig" förtrollning, när dottern, som blivit gravid, upprepar mammas scenariot. När det gäller polyhydramnios är förtäring inte heller ovanligt.En stor mängd amniotisk vätska skapar extra utrymme för rörelse och somersault, vilket leder till att krummen enkelt förtrasslas i navelsträngen. Och under brist på vatten, säger experter, navelsträngen kan skapa loopar själv och berövas möjligheten att undvika på grund av det lilla rörelsen, är barnet förankrat.

Eventuell kränkning av graviditeten, som kan medföra hypoxi, är farlig med avseende på sannolikheten för förtrollning. Ofta förekommer patologin på grund av kronisk anemi hos moderen, med placenta previa, med placentaavbrott.

Mycket ofta diagnostiseras patologi hos gravida kvinnor som arbetar i farliga industrier, har kontakt med skadliga ämnen - lacker och lösningsmedel, färger, toxiner, nitrater, och förväntad mödrar som bor i stora städer med dåliga miljöförhållanden. Inte minst bland orsakerna till dåliga vanor under födseln - rökning, alkohol, droger ökar sannolikheten för att utveckla patologi dussintals gånger.

Vilket tillstånd som den framtida mamerns kropp producerar mer adrenalin är farligt - ju mer detta hormon, desto mer aktiv är barnet, och därmed ju högre sannolikheten för förtrollning. Dessa situationer inkluderar stress, känslor, känslomässiga droppar, rädsla och ännu mer glädje.

Otillräcklig näring av den gravida kvinnan under graviditeten ökar också sannolikheten för entanglement.

Symtom och diagnos

Kvinnan kan inte känna barnets förträngning med navelsträngen, men i ett visst skede, när krummen redan lider, kommer hon definitivt att märka förändringen i sin fysiska aktivitet. I de första stadierna av hypoxi rör barnen aktivt, smärtsamt, med försummad och kronisk syrebrist, tvärtom minskar aktiviteten.

För läkare är det inte så mycket faktum att hitta en sladdslinga som är viktig, men en egenskap av patologi, som innefattar att bestämma antalet slingor. Förutsägandet och valet av leveranssätt beror på den specifika ingången.

På grundval av detta särskiljas en enda förtrollning, där navelsträngen viks in en gång runt någon del av barnets kropp, eller flera (dubbel, trippel, fyrfaldig, etc.), där antalet slingor är mer än en.

Om mer än en slinga hittas bestäms typen av patologi:

  • isolerad entanglement - när slingorna är belägna runt en del av kroppen
  • kombinerade - När det finns slingor runt olika delar av kroppen, till exempel runt nacken och runt buken.

En mer avslappnad förutsägelse har en dålig förträngning - med det finns ingen kompression av den anatomiska delen av fostrets kropp, slingan existerar, men det ger inte barnet något uttalat besvär. Fall av tight entanglement, som förekommer i 10% av fallen, är mindre gynnsamma. När det kan vara komprimerade blodkärl i navelsträngen, vilket sannolikt kommer att leda till kvävning och akut hypoxi, barndöd.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Om graviditeten inte överstiger 30-32 veckor, så är det hög sannolikhet att barnet kommer att kunna rasa sig själv, eftersom han inte är för mycket begränsad i sina rörelser än, hans plats i livmodern tillåter honom att rulla över. Efter 32 veckor är självutlösning osannolik.

Upptäck problemet kan doktor ultraljud, från 13-14 veckor av graviditeten. Det är vid denna tidpunkt att bildandet av placentan och navelsträngen vanligen fullbordas. Men vid en sådan tid bör du inte vara rädd för diagnosen - barnet är så litet att det inte är svårt för honom att disentangle sig, bli förvirrad igen och frigöra sig från sina slingor igen.

Antalet slingor kan bestämmas genom ultraljudsskanning med färgdoppler-ultraljud. Detta gör det inte bara möjligt att beräkna multipliciteten, utan också att identifiera eventuella kränkningar i krummarnas tillstånd. Blodflödesstörningar i de uteroplacentala kärlen, såväl som att sänka eller påskynda hjärtfrekvensen hos barnet, kan berätta om den troliga hypoxen.

behandling

Cure entanglement är omöjligt. Det finns inte en obstetrisk teknik, inte ett enda läkemedel som kan hjälpa till att klara av denna uppgift. Läkare rekommenderar en kvinna att lugna sig, stanna nervös och oftare besöka förlossningskliniken. Från den 28: e graviditetsveckan kan en kvinna rekommenderas varje vecka CTG, samt en ultraljud med en doppler varannan vecka. Taktik av väntan och observation när som helst kan avbrytas om kränkningar av barnets tillstånd noteras.

I detta fall rekommenderas kvinnan på sjukhusvistelse, och insisterar på hembehandling är meningslöst och farligt. En kvinna med diagnostiserad förtrollning rekommenderas en komplett och balanserad diet och tar vitaminer som kommer att kompensera för näringsbristerna i barnets kropp. Frånvaron av stress i den förväntade mamman kommer att bidra till att undvika loopar, växtbaserade lätta lugnande medel rekommenderas att lugna henne ner.

En kvinna rekommenderas att andas friskare, ta syre cocktails, inte vara i rökiga rum, undvik kontakt med skadliga ämnen.

Om du har möjlighet att bo utanför staden i friska luftar borde du definitivt använda den. Ganska ofta läkemedel som hjälper till att förbättra blodcirkulationen i "moder-placenta-fetus" -systemet ("Curantil" eller "aktovegin»).

Hur man föder barn

Om entanglementet är lös och en gång, får kvinnan vanligtvis föda naturligt. Visst kommer kontrollen av en sådan kvinna att ökas: var halv timme kommer läkaren att kontrollera indikationerna på CTG-sensorer för att se till att allt är bra med barnet. När det finns tecken på störning av krummarnas välbefinnande, utförs en nödkesarean sektion.

Födselar med förvirring kräver höga kvalifikationer och lång erfarenhet från förlossningspersonal. Slingan med nacken, om den är belägen där, avlägsnas omedelbart, så snart huvudet är födt är förseningen oacceptabel. En kvinna bör ägna mer uppmärksamhet åt valet av en läkare och obstetrisk institution. Födelsebeviset som hon får när hon ansöker om mammaledighet tillåter henne att välja ett sjukhus eller perinatalcentrum baserat på personlig erfarenhet eller återkoppling från läkare och andra nya mammor.

Vid multipel förvirring och hans typ är naturligt förlossning inte tillåtet. En sådan patologi är en tydlig indikation på kejsarsnittet. Barnet i livmodern och utan födelseprocessen lider av brist på syre, och det är inte känt vad konsekvenserna av hypoxi kommer att vara i framtiden. Vid födseln kan en sådan patologi leda till barnets död.

Tidig sjukhusvård hjälper till att förhindra spontan leverans - vanligtvis vid vecka 37 mottar en kvinna hänvisning till modersjukhuset där hon genomgår en planerad kejsarsnitt. Om förlossning börjar före detta datum, kommer åtgärden att ske på en nödsituation.

förebyggande

För att förhindra navelsträngens obehagliga patologi bör man från de första veckorna av graviditeten ta hand om att den förväntade mamman inte kommer i kontakt med skadliga ämnen, äter bra och går mycket. Om hennes jobb innebär nattskift, krävs en förändring av arbetsförhållandena. För att förebygga anemi bör du ta järntillskott och ta alla nödvändiga tester i förlossningskliniken i tid.

För att undvika förtrollning tillåter speciella terapeutiska övningar. Det bygger på en kombination av lätta och enkla fysiska övningar med andningsövningar som bland annat hjälper barnet att få mer syre från moderns blod. Obstetrisk gymnastik kommer att vara användbar och sammanfogad i bäcken eller tvärgående presentation.

Psykosomatisk patologi

Psykosomatiska specialister är säkra på att ingrepp med navelsträng har sina egna djupgående orsaker och konsekvenser, vars kunskap hjälper en kvinna att undvika svårigheter att bära och höja ett barn. Man tror att det enda faktumet av intrauterin obehag som ett barn upplever med en sådan graviditetspatologi kan inte utan att påverka hans hälsa och liv i framtiden.

Barn, som i livmodern upplevde en förtrollning runt nacken, av skäl som inte är tydliga vid första ögonkastet, i en mer medveten ålder, börjar de vägra att bära halsdukar, slipsar och halshåriga tröjor. Och i stressiga situationer kan sådana barn uppleva psykiska kvävningsattacker, när andning in och ut blir svårt på grund av det undermedvetna avlägsna "minnet".

Psykosomatics framhäver flera orsaker till att en navelsträngsintrassering kan utvecklas hos en gravid kvinna. Bland dem är huvudplatsen upptagen av uppfattningen av hennes barns mor.

Om en kvinna tvivlar på om hon behöver en baby, om graviditeten var oplannad och oönskad, men av en eller annan anledning vågade den gravida kvinnan inte ha abort, inträffar ingreppet som en följd av ett brott mot den delikata andliga kopplingen mellan mor och foster.

Den andra extremen är överdriven kärlek, som, som de ofta säger, "chokes". Därför uppstår patologi ofta hos par som har väntat på graviditet under en lång tid, och nu är den förväntade mamman redo för någonting, om bara smulorna var bra.

Förstöring kan också utvecklas hos en kvinna som är osäker på hennes förmågor, oroar sig för bristen på pengar eller frånvaron av hennes man. Dessutom är patologier mer mottagliga för kvinnor som, som flickor själva, utsattes för våld, misshandel eller hade erfarenhet av att drunkna.

Esoterik och tecken

Man tror att ett barn född med förtrollning kommer att leva ett svårt och oroligt liv, och många tester kommer att falla till hans lot. För att undvika detta, är det ur oldtiden en ritual att läsa sådana barn. Under det första året av sitt liv efter att ha accepterat dopets sakrament, läste mödrarna över barnet "Guds mor, Devo, gläd dig." Pojkarna rapporterar på "manliga" dagar - måndag, tisdag, torsdag. Flickor - på "kvinnornas" (fredag, onsdag, lördag). På söndag kan du inte skylla på barnet.

Det finns ett tecken på att gravida kvinnor inte ska stickas och sys så att de inte knyter knutar till barnet, men i praktiken finns inga tecken på att handskar skadas. Tvärtom tror läkare att lugna handarbete ökar nivån av adrenalin och skyddar barnet från förträngning.

Om hypoxi och förträngning av navelsträngen, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål.Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa