Är en enkelbandsledning farlig?

Innehållet

Under graviditeten kan patologier utvecklas där navelsträngen är inblandad. En av dem är förtrollningen av fostrets kropps navelsträng. Den här artikeln kommer att berätta i detalj om huruvida en enkelkoordinat är farlig under graviditeten.

Vad är det här?

Alla näringsämnen för deras tillväxt och utveckling av fostret, som ligger i livmodern, tar emot navelsträngen (navelsträngen). Inuti detta unika organ är blodkärlen genom vilket syre kommer in i barnens kropp, liksom de näringsämnen som är nödvändiga för intrauterin utveckling. Normalt är navelsträngen en långsträckt sladd eller "sladd", som är ca 50-70 cm lång.

I obstetrisk träning finns dock fall där navelsträngen förlängs. I en sådan situation kan den vikas och bilda slingor. En enkelbandsledning är en patologi där navelsträngen täcker ett barns kropp en gång.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Förtrollningen av navelsträngen kan uppträda på olika ställen. Således kan fostret vara sammanfogat med navelsträng vid nacke, buk eller ben. Enstaka förträngning förekommer ofta i tidig graviditet när barnet är litet och väldigt aktivt.

Om navlesträngets förträngning förekommer mycket tidigare än 30 veckors svängningsperiod, då är det möjligt att barnet "unravels" på egen hand. Om det finns en tillräcklig mängd amniotisk vätska i livmodern och barnet är litet så blir det ganska lätt för honom att göra det.

Om läkarna hittar förtrollningen med barnets navelsträng vid 36-38 veckors graviditet, är möjligheten att självutlösning redan minskat betydligt. Barnets stora storlek vid sista graviditetsfasen före födseln tillåter inte honom att göra aktiva rörelser, som tidigare. Detta bidrar till det faktum att navlesträngningen i detta fall kommer att sparas direkt till födseln.

Inverkan på barnet

Prognosen för den fortsatta graviditeten med denna patologi kan vara annorlunda. Läkare noterar att den intrauterina utvecklingen av fostret under en så komplicerad graviditet beror till stor del på den kliniska varianten av entanglement.

Experter identifierar snäva och löst sladdförstängning. Med den snäva sammandragningen av navelsträngens slinga kläms barnets kropp tillräckligt hårt. Om fostret är svagt i loppet i navelsträngen, säger de i detta fall om nätförtvingning. Var och en av dessa kliniska patologiska varianter har sina egna särdrag av utveckling.

löst

Detta kliniska alternativ är kanske mer fördelaktigt. Recensioner av kvinnor som står inför denna patologi under graviditeten bekräftar också detta. När sladden är intrasslad ligger navelsträngslingorna något avstånd från barnets kropp. Mellan dem och barnets hud finns ett litet utrymme. Med denna kliniska variant av patologin är det mycket lättare för barnet att "unravel". I händelse av icke-invasiv förträngning är det i regel ingen kompression av barnets inre organ, vilket innebär att han inte utvecklar farliga patologier.

Graviditetens prognos med denna kliniska patologi är vanligtvis gynnsam. Om graviditeten inte är komplicerad av några andra tillstånd, kan läkare till och med tillåta naturlig förlossning.I det här fallet är taktiken för förlossning viktig: efter födelsen av huvudet kan obstetrikern försiktigt ta bort navelsträngslingan från barnets kropp. Så arbetskraftens biomekanism kommer inte att störas.

Om även komplikationer utvecklas, även under initialt normalt arbete, kan en kejsarsnitt utföras i en sådan situation. Vanligtvis utförs denna operation för att rädda barnets liv.

snäv

Detta alternativ är redan mindre gynnsamt. Med snäva öglor på navelsträngen i barnets kropp under graviditeten kan vissa komplikationer utvecklas. Detta tillstånd är ganska farligt, eftersom det finns en ganska hög risk för hypoxi. Många förväntade mödrar tror att intrauterin hypoxi utvecklas om navelsträngslingan ligger på barnets nacke. De tror att navelsträngen klämmer ihop nacken där luftröret ligger, vilket leder till andningssvikt i barnet. Detta är en myt.

Under fostrets liv får fostret syre upplöst i blodet, eftersom lungorna ännu inte kan fungera oberoende. Syre tränger igenom navelsträngskärlen, som ligger i navelsträngen. Stram förträngning kan leda till att navelsträngen är fastspänd i vissa områden. Detta kan bidra till minskningen av blodflödet och därmed utvecklingen av syrebrist hos fostret.

I en sådan situation upphör barnets inre organ (inklusive vitala) att utvecklas fullt ut. Risken för medfödda abnormiteter hos barnet är ganska hög. Med en tight entanglement utvärderar läkare nödvändigtvis graden av förändring i blodflödet genom navelkärlen. För att göra detta tilldelar de doppler sonografi till den förväntade mamman. Med hjälp av denna smärtlösa diagnostiska metod får läkare information om hur blodet flyter i navelarterier och ådror.

Med en enda snäv snedvridning av fostrets navelsträng får inte blodflödet i navelkärlen störas. I detta fall utvecklas graviditet normalt, och risken för att utveckla farliga komplikationer är ganska låg.

Om blodflödet genom navelkärlen störs är hotet om utveckling av farliga patologier redan högre. I en sådan situation följs den framtida mamman och hennes barn närmare av medicinsk observation.

I det här fallet kommer den gravida kvinnan att behöva besöka sin läkare oftare, såväl som ultraljudsrummet. Om det behövs kommer den framtida mamman dessutom tilldelas och kardiotokografi - en metod som gör det möjligt att utvärdera hjärt- och fostermotoraktiviteten. Om intrauterin hypoxi upptäcks på grund av engångsspärr, kan läkare till och med använda sig av att ordinera mediciner. För terapi väljs medel som har en positiv effekt på blodflödet.

Enligt vittnesbörd är antispasmodika förskrivna, liksom disaggregeringar. Läkaren kan ordinera vitaminterapi, som i regel används ganska länge.

Om fostrets tillstånd på bakgrunden av den utvecklande patologin försämras, då kan den förväntade mamman vara inlagd på sjukhuset (för intensiv behandling). Vid sen graviditet kan utnämningen av datum för tidig förlossning övervägas. Typiskt används dessa åtgärder för att utveckla ett antal komplikationer som är möjliga med en enda sladdförstängning av fostret.

Se om navelsträngen är farlig i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa