Andra trimestern

Vad behöver du veta om graviditetens första trimester?

Innehållet

Den första trimestern av graviditet utan överdrift anses vara den viktigaste, som ligger till grund för barnets existens. Det är under denna period att alla nya människors organ och system bildas, de återstående trimestern ger en möjlighet att växa och bli större. Det är därför de första tre månaderna av graviditeten kräver att framtida mamma extra omsorg, försiktighet, uppmärksamhet och efterlevnad av rekommendationerna.

När börjar och slutar det?

Hela perioden att bära en bebis är uppdelad i tre stora faser som kallas trimester, eftersom det omfattar exakt tre månader. Och endast den första perioden består av flera perioder - preimplantation, embryonal, foster. Det innebär att barnet i tre månader går ett fantastiskt sätt, byter och omvandlas nästan varje timme, vänder sig från två föräldraceller till en oberoende, och sedan till en komplex multicellulär organism.

I obstetrik är graviditetsperioden inte från uppfattningen, för det är inte alltid möjligt att bestämma detta viktiga ögonblick.

Vuxna reproduktivt friska människor leder ett normalt, mättat sexliv, och därför är det nästan omöjligt att fastställa som ett resultat av vilka sexuella kontakter barnet var tänkt på. Därför används den obstetriska kalendern för att förenkla tidpunkten. Det finns obstetriska veckor och månader. I var och en av dessa månader, exakt fyra veckor. därför obstetriska månader under graviditeten är tio, inte nio.

Första veckan av graviditet i förståelsen av obstetrikare är det inte ett faktum - en kvinna har en annan menstruation, och endast i slutet av den andra veckan kan man förvänta sig ägglossning och barns uppfattning. En kvinna kan inte bli gravid på någon cykeldag, det här händer bara när hon ägg mognar och lämnar follikeln. Oocyten är endast livskraftig för en dag, och därför kan uppfattningen faktiskt uppstå antingen på dagen för ägglossning eller inom 24 timmar efter det. Men ägglossningen i sig kan ligga under påverkan av yttre och inre faktorer.

Det är av denna anledning att graviditet anses inte vara av ägglossning, inte från uppfattningen, men från den första dagen av den sista till början av menstruationens "intressanta position". Faktum är det faktiskt att graviditetens verkliga varaktighet skiljer sig från obstetrik i två veckor. Du måste veta att alla tester, undersökningar, tabeller med standarder för ultraljud och så vidare alltid presenteras i förlossningsveckor.

Villkor för första trimestern - 1-13 veckor graviditet (igen i obstetriska termer). Under denna tid råkar många intressanta saker med både kvinnan och barnet.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad händer med barnet: de viktigaste stadierna

För att föreställa sig vad som händer med barnet bokstavligen varje dag i första trimestern, måste du ha en utvecklad fantasi och god fantasi. Om vi ​​beaktar utvecklingen av smulor i veckor är det värt att notera de viktigaste milstolparna i dess bildning.

Första och andra veckan

En kvinna är faktiskt inte gravid, fostret existerar inte, men allt är aktivt förberett för sitt ursprung i kvinnokroppen. En annan menstruation sker, under påverkan av könshormoner. äggstockar börjar mogna. Det finns flera mognar, men bara en blir "vald". Denna follikel kommer att vara dominant och kommer att växa till ett segrande slut - tills ägglossningen kommer resten av resten på hormonnivå att frysas.

I slutet av den andra veckan follikelstörningar och frigör mer exakt till den ampullära delen av äggledaren från höger eller vänster sida (beroende på vilken äggstock som oocyten har producerat) en mogen äggceller, som är ganska redo att vänta på ett möte med spermacellen. Av de miljoner manliga cellerna vinner bara en.

Hon lyckas bryta sig genom oocytens skal, varefter ägget förstärker skalet till ogenomtränglighet så att ingen annan sperma kan tränga in den.

Spermier blir av med svansen, som han bara behövde flytta och börjar genetisk information fusionsprocess kvinnlig och manlig gamete. Resultatet är en ny cell. Att hon är - ditt framtida barn.

Redan på kromosomivå finns det mycket viktig information i det - barnets kön, hans höjd, ansiktsegenskaper, hår och ögonfärg och hudfärg. Och redan i detta skede, när framtida föräldrar fortfarande inte är medvetna om förekomsten av ett nytt liv, vet denna cell exakt "vilka sjukdomar barnet kommer att låna från förfäder, vilka förmågor och talanger han kommer att ha.

Efter uppfattningen oocyt blir zygot. Zygote börjar splittras. Det ökar inte i storlek, utan ökar snabbt antalet små celler i huvuddelen. Från samma ögonblick börjar en stor resa av zygoter i livmoderhålan, där graviditeten ska utvecklas.

Tredje veckan

I veckan finns det väldigt viktiga processer som kvinnor ofta inte inser - barnet implanteras i livmodern eller inte implanteras, och graviditeten uppträder inte som sådan. Skarpa har redan brutit sig till morula, och nu blev blastocyst. Och den här rundan och den stora cellulära strukturen under den tredje veckan flyter i livmodern på jakt efter skydd. Så fort hon lyckas hålla sig till endometrium, kommer hon genast att gå till affärer - de yttre skalen släpper ut villi, som släpper ut enzymets substans och löser upp endometriecellerna.

Så embryot kommer att kunna "gräva in" i endometrium djupare. Processen heter implantationbrukar inträffa 7-8 dagar efter ägglossningen och varar inte mer än fyrtio timmar. Vid slutet av implantationen blir graviditeten verklig, embryot börjar mata på näringsämnen och förbrukar syre från moderns blod - den yttre villusen kommer att vara ansluten till blodkärlen och då måste de bli korion och placentan.

Fjärde och femte veckan

Processerna är tunna, mest biokemiska. För första gången får embryot en mer eller mindre distinkt vikt, och nu kan vi säkert säga att även före hennes mammas fördröjning väger hennes barn ungefär ett halvt gram. I det här fallet når krummen inte ens en millimeter i längd.

Differentiering av germinella lober börjar - grupper av celler som har samma syfte. Redan nu ett hjärta bildas, det finns rudiment av ryggmärgen, njurarna, leveren och tarmarna, bakteriecellerna. Men hittills är det inte organ, utan bara kluster av celler från vilka det nödvändiga orgelet kommer att bildas.

Detsamma kan inte sägas om hjärtat - det bildas nu aktivt av tvåkammare, men lite senare blir det fyra kammare.

Femte veckan hjärtat börjar krympa, och en vecka efter starten av förseningen kan mamman besöka ultraljudsläkarkontoret och lyssna på hur det slår, men för nu är det bara möjligt med en transvaginal sensor. Samtidigt med hjärtslaget börjar köncellerna bildas i barnet.Mamma undrar fortfarande om hon är gravid eller inte, och barnet vet redan säkert om han är en pojke eller en tjej.

Sjätte - sjunde veckan

Från början av förseningen passerar bara 2-3 veckor, och barnet har redan uppnått och uppnått mycket. Tänk dig - det har vuxit till 4 mm och väger upp till ett och en halv gram i slutet av den sjunde veckan.

Neuralröret bildas aktivt, och då måste det vara hjärnan och ryggmärgen. Det finns en flik som är viktig för människans livsimmunsystem. Det små huvudets strukturer bildas: de mörka fläckarna på huvudets sidor "markerar" de platser där ögonen senare kommer att vara och dimmorna på sidorna blir framtida öron.

Det finns små händer, hittills utan fingrar. Barnet har en fläck av fenor och en svans. Förflyttningsförmågan framträder endast i slutet av den sjunde veckan när de första nervfibrerna bildas.

Tarmkanalen, som hittills bara är en, är uppdelad i flera sektioner. De kommer snart att bli mage, svamp, tjocktarm och tunntarmen. Hjärtat arbetar redan smidigare och levererar blod till systemets organ och smulor, och den första placentan upp till en centimeter tjock uppträder på platsen för fastsättning av chorioniska villi. En cirkel av blodcirkulationen uppträder - uteroplacental. Ofta är det därför vecka 7 börjar toxicosis.

Åttonde och nionde veckor

Nu har din bebis hjärnan och ryggmärgen - neuralröret har avslutat denna separation. Yttre könsorgan börjar bildas, men så länge du inte ens kan tortera doktorn till en ultraljud, är barnets kön inte synligt. Det finns bara en vanlig, och för pojkar och tjejer, könsorganstubber, som snart blir antingen en klitoris eller en penis, men behöver fortfarande vänta tills den tiden.

Under den nionde veckan har barnet alla kroppsdelar. Och nästan avslutade processen med läggande organ. Vid slutet av veckan upphör ditt barn att vara ett embryo, och det här är den viktigaste händelsen i sitt liv. Han kommer att vara frukten. Barnet har nästan ingen svans kvar, men liknar i allmänhet fortfarande en liten fantastisk dinosaur - med ett stort huvud jämfört med en kalv, med små ben och stora händer.

Tänk dig, redan vid denna tid, tårar ditt barn av munnen, framtida tänder (rudiment inuti tandköttet) bildas i det, utbrott som du då väntar på.

Dessutom vet han redan hur man klämmer händerna i nävarna. Han har egen blodtyp, dess Rh-faktor, deras lymfocyter produceras, den bildade lever och njurar började fungera. Barnet väger ca 5 gram.

Tionde och elfte veckan

Nu börjar barnet att ha fullgjort den viktigaste perioden av organbildning. Och denna tillväxt kommer snart att bli väldigt aktiv. Redan nu, strax före slutet av trimestern, väger den ca 10 gram och har vuxit till 7 mm.

Baby hjärna uppdelad i två hemisfärer. Men så länge hjärnan lever ensam, kontrollerar den inte rörelser, samordnar inte inre organens arbete. För detta måste ett utvecklat nervsystem bildas, vilket händer nu.

I slutet av 11 veckor För första gången kommer barnet att kunna nå ut till hans ansikte och försök att röra den. Barnet svaler fostervätskan och tömmer sedan blåsan tillbaka i vattenmiljön där den ligger, men du borde inte oroa dig - vattnet är rent, sterilt, de uppdateras var tredje timme.

Barnets ansikte förvärvar svampar, i århundraden finns det näsa och öron, men det är fortfarande mycket litet. Växande första håret Första hudens taktila känslor uppträdde. Det finns ett membran, och nu skiljer sig bröstkorg och bukhålrum. Utveckla ögat och optisk nerv.

Vid slutet av vecka 11 blir krummer utmärkt gourmeter - de skiljer smaken av fostervätska. Vikt når 15 gram och höjd - upp till 8 centimeter. Barn till den här perioden är bra simmare - de simmar, skjuter ut med fötterna, vänder om. De vet hur man ska gäva.

Tolfte och trettonde veckan

Baby når storleken på en stor citron. Dess höjd är 9-11 centimeter och dess vikt är ca 20-22 gram.Ögonen från huvudets sidoytor flyttade till var den skulle vara - på framsidan av huvudet, men hittills vet crumb inte hur man öppnar och stänger dem. Visas tud gör din baby charmig. Nu visar även svartvita ultraljudsbilder en fin söt topografi av fostrets huvud.

Hjärnan utvecklas snabbt och förvärvar inte bara divisionerna, men börjar också att ta emot från musklerna de första distinkta impulserna, det vill säga, hjärnkontroll är etablerad över kroppens funktioner. De första reflex tarmrörelserna börjar. Barn av båda könen har könsorgan, men för tillfället är det ganska svårt att överväga dem - sannolikheten för ett fel vid sexuell identifiering på ultraljud är hög.

Barnet börjar aktiv tillväxt av muskelvävnad.

Det finns grundläggande reflexer - suga och svälja. Barnet rör sig aktivt. Ansiktsmusklerna är bäst utvecklade på detta stadium, och därför bebiset har redan olika ansiktsuttryck - frowns, lägger sina läppar i en båge och till och med spetsar.

Externt är barnen vid den här tiden ganska olikt i form av vackra plumpa barn från korten. Ditt barn är fortfarande mycket tunt, ljusrött, eftersom hans hud är den tunnaste pergamentet genom vilket alla blodkärl passerar. När barnet blir viktigt ackumuleras ett lager av subkutan fettvävnad, huden blir mer och mer ljus och formerna blir mer rundade och vackra.

Vid slutet av första trimestern spädbarn vet hur man hörmen hittills inte som vi. De har bara bildat mellanörat, och de finaste processerna i det inre fortsätter fortfarande. Men han kan hämta vibrationer av ljudvågor. Hör helt att det kommer att börja först efter ett par månader, när bildandet av hörselnerven, cochlea, är avslutad.

Vid unga tjejer kommer könkörtlarna från bukhålan ned i bäckenet och hos pojkarna fortsätter testiklarna i magen, deras väg till pungen börjar mycket senare. Barn börjar Ta aktivt kalcium från min mammas kropp - botten av hans skelett härda. Vid slutet av första trimestern bildas vokalbandet i barnet.

Kvinnans välbefinnande

Första trimestern - utan överdrift det svåraste och svåraste under hela graviditeten. Det är självklart inte svårt att bära ett barn, det är väldigt litet, men kroppen behöver vänja sig och anpassa sig till det nya driftsättet, eftersom förändringarna i det är stora.

Omedelbart efter befruktning i kroppen i stora mängder släpptes progesteron, då hålls nivån av choriongonadotropin, som produceras av korionisk villi. Det är progesteron som är viktigt för att bära fostret eftersom det tar upp många förändringar i kvinnokroppen - förbereder livmoderhinnan för implantation, mjukar alla slemhinnor i kroppen, behåller vätska och främjar fettackumulering, eliminerar livmoderton och undertrycker kvinnans immunförsvar som kan avvärja ett bakterie som inte är ett hundra procent infödt i genomet för en kvinna (barnet har 50% av faderns DNA).

Hormonets verkan sträcker sig till nervsystemet och psyken.

Det är med så breda krafter som progesteron att framtida mammas särskilda hälsotillstånd under de tre första månaderna av graviditeten beror. Till de vanligaste symptomen och presenterade första trimestern inkluderar:

 • svaghet;
 • vanliga huvudvärk
 • en ökning av temperaturen till 37,0 grader utan synliga tecken på sjukdom eller förkylning;
 • liten svullnad i läpparna, könsorganen, ansiktet, näsan
 • sömnlöshet, irritabilitet, tårthet, extrem instabilitet i känslor och stämningar;
 • förstoppning och halsbränna (på grund av minskad kontraktil aktivitet i mag-tarmkanalen);
 • bröstsmärta, bröstförstoring (bröstet gör ont på grund av aktivering av andra hormoner för progesteron som är ansvariga för att förbereda bröstkörtlarna för amning - andelen ökar, nya mjölkkanaler bildas).

Känslor hos kvinnor är olika. Vissa känner inte särskilt allvarliga, upplever inte toxemi, och de har ingen smärtsam huvudvärk. De kan kallas tur. Men omkring 8 av 10 kvinnor, enligt medicinsk statistik, har vissa manifestationer av arbetet med progesteron. Deras intensitet och svårighetsgrad beror direkt på den individuella känsligheten, på det ursprungliga hälsotillståndet, på immunitet, och även på den framtida moderens psykologiska och emotionella tillstånd.

Tidiga tecken på graviditet

Många undrar om det är möjligt att känna igen en graviditet i sig själv innan ett test kan göras eller ett blodprov kan doneras. Officiellt anser medicinen att sådana tecken inte existerar. Det finns försenad menstruation, och detta är det första objektiva tecknet på en möjlig graviditet, som borde vara början på undersökningen: testerna ger mycket noggranna resultat med 1-2-3 dagar förseningar, och blodprov från venen för hCG det kan tas ett par dagar innan förseningen börjar - med omedelbar implantering finns det risk att analysen blir positiv.

Men många som planerar en graviditet är oroliga för just de 14 dagarna som skiljer deras ägglossning från den första dagen av förseningen, och frågan om det är möjligt att bli gravid eller inte blir en av de viktigaste.

Tecken före förseningen kan eller inte vara.

Allting beror igen på kvinnans kropps individuella egenskaper. Ofta kände kvinnor med självförtroende några dagar före förseningen. Den tidigast (tyvärr indirekt) med en sträckning kan bara tillskrivas dem känslor och teckenvilka kvinnor själva beskriver i de "gravida" cyklerna oftast:

 • dåsighet, överväldigande lust att sova både på natten och under dagen;
 • känsla av "fullhet" i underlivet;
 • svag, spotting kort blödning ungefär en vecka efter ägglossning (det så kallade implantatblödningen);
 • känsla av kyla och värme, ibland ersätter varandra flera gånger på kvällen;
 • ljusa och färgstarka drömmar som börjar efter implantering, några dagar före menstruationsstart
 • förändring i aptit.

  Ganska ofta känner en kvinna att hon är sjuk - hon skakar, har huvudvärk, stiger något temperaturen. Detta kan bero på progesteron immunosuppressiv funktion. Var och en av dessa tecken kan inte vara en graviditet, men en vanlig förkylning eller manifestationer av premenstruellt symptom. Men även symtomen kan ofta vara av psykogen karaktär - om en kvinna verkligen vill vara gravid börjar hon leta efter de minsta och ibland helt absurda tecknen på en "intressant position" i hennes tillstånd.

  toxicosis

  Intoxicering av kroppen eller gestationsgiftos är ett fenomen som är dåligt förstått, även om det är utbrett. Eftersom vissa interna faktorer påverkar en kvinna, kallas toxicos av gravida kvinnor som endogena tillstånd. Skälen till det är inte väl förstådd, men det finns en version, och för närvarande anses det vara mest övertygande att samma hormonprogesteron är skyldigt för allt. Han, förutom ovanstående, kan ha en stimulerande effekt på kräkningscentrum i hjärnan.

  Men huvudmekanismen är immunsystemet, vilket påverkas av progesteron. Immunskydd "rebeller" motsätter sig undertryckande och orsakar därför symtom på förgiftning.

  Oftast uppträder de första symtomen vid 5-6 veckor eller en vecka senare, vid 7 veckors graviditet. Det är med bildandet av placentan att många läkare associerar de mest smärtsamma attackerna av toxemi. Det manifesterar sig illamående, kräkningar, intolerans mot mat, vissa lukter, huvudvärk, diarré och ibland utseende av hudutslag.

  I de flesta kvinnor slutar tidig toxicos vid 13-14 veckor av graviditeten.

  Det är vid denna tidpunkt att bildandet av placentan är avslutad. Det är ibland en hel trimester av toxicos varar. Men de flesta kvinnor säger att tillståndet är märkbart lättare vid den 12: e veckan.

  Vid toxicos är det viktigt att skicka test och se till att det inte finns några leukocytförändringar i blodet, och aceton är inte förhöjd i urinen. Om det finns förändringar är det viktigt för kvinnan att gå till sjukhuset och få stödjande behandling.

  Till mild toxemi i obstetri är ett tillstånd där kräkningar upprepas inte mer än 3-4 gånger om dagen och viktminskningen är obetydlig, inte överstiger tre kilo. genomsnitt svårighetsgraden anses vara ett tillstånd med kräkningar upp till 8 gånger per dag, med tecken på acetonemi och en ökning av pulsfrekvensen. tung toxicos åtföljs av uttorkning, nedsatt puls, snabb hjärtslag, kräkningar oftare 15 gånger om dagen, viktminskning på mer än 8 kg. Detta tillstånd kan kräva inte bara behandling, men också avbrytande av graviditet av livsskäl.

  Faktorer som ökar sannolikheten för att utveckla gestationsgiftos, Sådana omständigheter beaktas:

  • gravida kvinnor som är för ung - upp till 19 år och "äldre" - över 35 år gammal;
  • njurar, endokrina körtlar, immunförsvar;
  • sjukdomar i reproduktionsorganen;
  • Förekomsten av dåliga vanor hos en gravid kvinna;
  • giftos vid första graviditeten, giftos i sin egen mamma;
  • klimatförändringar kort före graviditeten
  • anemi.

  Det är nödvändigt att konsultera en läkare med toxicos för att kunna bedöma sin grad i tid och korrekt, och att en kvinna ska få den medicinska hjälpen som behövs om hon behöver det. På det hela taget, fraktionerad mat, te med mint och rosenkräm, vatten med citronsaft, inandning av barrträd och citrus aromatiska oljor. För en kvinna med giftos är det viktigt att bevara sinnesfrid och för att undvika stress - de förvärrar det svåra tillståndet.

  val

  Under hela första trimestern är det nödvändigt att följa sekretionerna särskilt noga, det är förändringen av deras karaktär som kan berätta mycket. En hälsosam kvinnos tillstånd i en normal graviditet innebär inte någon annan urladdning. utom ljus, vit eller gulaktig. Progesteron ger dem gul färg. Upp till 7-8 veckors graviditet är utsläpp vanligen små och knappa. Sedan börjar deras antal gradvis öka.

  Mycket ofta i graviditetens första trimester utsätts kvinnor för tröst.

  Det uppträder huvudsakligen hos dem som tidigare varit lidande av candidiasis minst en gång. Detta är kroppens svar på nedsatt immunitet. Behandla candidiasis Det borde vara obligatoriskt - könsorganet ska vara rent när som helst och särskilt i början av graviditeten och under de senaste veckorna.

  Bruna utsläpp är också svåra att överväga normala - de talar om en blandning av gammalt blod som stod för en tid sedan. Detta händer vid retrohorialt hematom (ackumulering av blod i stället för frigöring av ägget), med risken för missfall, med brist på progesteronnivåer i kroppen, som i sig skapar hot om abort.

  Om i val blod närvarande, de kan målas på olika sätt beroende på mängden blod - röd, rosa, grädde, orange, brun och svart. Om sekretionerna är gråa eller gröna och obehagliga, som liknar en fiskig lukt, talar vi om en bakteriell infektionsprocess.

  Eventuell ansvarsfrihet som är till och med lite skiljer sig från normenom de är under buken, det finns smärta i underlivet, drar nedre delen av ryggen, bör det vara orsaken till ett snabbt besök hos läkaren. Om en ledig dag eller semester är det värt att ringa en ambulans, eftersom graviditeten med det faktiska hotet om missfall ofta kan räddas.

  mage

  Kvinnans mage är smal, tunn förekommer tidigare och i full - senare. Men under första trimestern kan nästan ingen se magen. Undantaget kan vara tunna gravida kvinnor med ett smalt bäcken som bär tvillingar. Och även de magen skisseras endast vid slutet av första trimestern.

  Mageväxten betyder en sak - livmodern började lämna gränserna för det lilla bäckenet och gradvis röra sig in i bukhålan, där det kommer att växa och slå sig ner till födelsen. Upp till 12 veckor beaktas tillåtet att sova på magen, om en kvinna är van vid denna position, efter denna period, är sömn i denna position inte välkommen, liksom sömn på baksidan, eftersom det förstorade livmodern redan börjar gradvis komprimera vena cava, som är fylld med medvetslöshet och nedsatt blodcirkulation samt fetalt hypoxi.

  När ska man bli registrerad?

  Enligt lag har en kvinna rätt att bli placerad på graviditetsregistrering av graviditet när som helst när hon vill. Det innebär att doktorn i förlossningskliniken inte har rätt att vägra registrering antingen om kvinnan kommer inom 5 veckor av graviditeten eller om hon endast uppträder i samrådet först för första gången under den åttonde graviditetsveckan.

  Men staging upp till 12 veckor anses vara bäst, för första trimestern är väldigt informativ ur analys och undersöknings synvinkel.

  Det här är en väldigt bra tid, som gör det möjligt för doktorn att lära sig barnets och hans moder så mycket som möjligt. Om kvinnor är registrerade upp till 12 veckor då får hon få ett intyg som ger henne möjlighet att få ett schablonbelopp för en tidig produktion.

  Den bästa tiden att besöka en läkare är Term 6-7 veckor. Vid denna tidpunkt (2 veckor efter fördröjningens början) kan läkaren redan på gynekologisk stol bestämma huruvida graviditeten är klar, ultraljud kan ske, tecken på embryonets vitala tecken kan ses - lyssna på hans hjärta, mäta den paraplyformiga storleken för att bedöma graviditetens längd och överensstämmelsemängden. embryotillväxtstandarder. Det är vid denna tidpunkt det är värt att registrera, det kommer att tillåta, utan för mycket hastighet, att förbereda sig för de undersökningar som kommer i slutet av första trimestern, och också för att ta reda på eventuella patologier i tidigaste termerna.

  Undersökningar och analyser

  Under perioden av att bära en bebis passerar en kvinna en mängd olika tester och genomgår olika tester. Men det mest informativa värdet och tillförlitligheten avviker exakt de analyser och undersökningar som föreskrivs under första trimestern.

  Vid registrering

  Ta emot ett växelkortsbevis när du registrerar dig, en kvinna med henne får en bra uppsättning vägbeskrivningar för analys. Det här är den första undersökningen, en typ av doktorens bekanta med en kvinna och hennes laboratorieindikatorer. Det bör noteras att alla tester görs gratis, läkaren har ingen rätt att rekommendera betalda tester. Vad krävs för att passera:

  • blodprov - allmän och biokemisk;
  • blodprovningstest
  • test för att bestämma gruppen och rhesus (med en negativ Rh-faktor, föder det ofödda barnet en liknande undersökning);
  • blod för hepatit B och C;
  • blod för syfilis och HIV-anslutning
  • blodprov för TORCH infektion;
  • urinanalys;
  • laboratorietest vaginalt smet.

  En kvinna vägs, trycket mäts - det här görs nu vid varje omröstning i samrådet.

  Vid behov, utför en ultraljud för att se till att det för närvarande inte finns några komplikationer.

  Med passagen av den första screeningen

  Första prenatal screening - En viktig undersökning som avslutar första trimestern. På rekommendation av hälsovårdsministeriet utförs det från 11 till 13 veckan av graviditeten och innehåller två typer av undersökningar - studien av biokemi av mammaserum och ultraljud för sökandet efter markörer av kromosomala abnormiteter.Screening gör att du kan ställa in individuella, med hänsyn till ålder och hälsotillstånd, riskerna med medfödda neurala rör defekter, liksom trisomi 21, 18 och andra syndrom, mer känd som Downs syndrom, Edwards syndrom och andra medfödda kromosomala sjukdomar, varav många är oförenliga med livet.

  Screening görs inte av människor, men av en dator, som tar emot data om resultaten av blodprov och ultraljudsskanning, analyseras riskerna som bråk - sannolikhetsförhållanden, till exempel, 1: 46 - hög risk, som säger att 1 av 46 sådana kvinnor av samma ålder och hälsotillstånd ensamma kommer att föda ett barn med angiven trisomi eller ett annat syndrom. Risk 1: 2000 - låg, inte orsakande oro.

  Risken för trisomi 21 (Downs syndrom) ökar med åldern av mamma och pappa, som de flesta andra kromosomala sjukdomar. Om en hög risk identifieras erbjuds en kvinna att genomgå ytterligare undersökningTill exempel en chorionvirusbiopsi eller amniocentes (provtagning av fostervätska för genetisk analys). Invasiva metoder är ganska farliga, men de har hög noggrannhet - med en sannolikhet på 99% kommer ett svar att tas emot om frågan om barnet har svårt kromosomalt syndrom.

  punktering Anterior bukvägg med en lång nål för materialintag utförs med lokalbedövning och under ultraljudskontroll. Men det finns också icke-invasiva metoder - det så kallade NIPT-testet, som utförs efter 9 veckors graviditet. Det handlar om att ta ett blodprov för en gravid kvinna, barnets röda blodkroppar är isolerade i det, och DNA erhålls från dem, vilket kan svara på alla frågor.

  Analysen uppträdde relativt länge i Ryssland, det utförs inte kostnadsfritt.

  Möjliga komplikationer och svårigheter

  De farligaste veckorna av graviditetenSom du kanske gissar är det i första trimestern att det är 2-3, 4-6 veckor, 7 veckor, 8-9 veckor. Eventuella missförstånd som kan ha inträffat vid tidpunkten för uppfattningen på kromosomnivå, liksom eventuella negativa yttre faktorer kan leda till att barnet slutar utvecklas, graviditeten avbryts eller en seriös vice bildas. Här är de flesta Vanliga problem i denna period:

  • ektopisk graviditet
  • anembrioniya;
  • hotet om missfall
  • missad abort;
  • previa chorion;
  • deformation av äggstocken.

  Det är viktigt att veta att den överväldigande majoriteten, på den nuvarande nivån av läkemedelsutveckling, med risken för missfall kan hanteras ganska framgångsrikt. Det viktigaste är att inte vara tyst och inte självmedicinera utan att konsultera en läkare i tid med alla tvivelaktiga smärtor, sekret och andra symptom som orsakar ångest.

  Användbara tips

  Det är lättare att överleva svårt första trimestern hjälper enkla expertråd.

  Droger och sjukdomar

  Många droger har en teratogen effekt som är oacceptabel vid bildandet av organ och system i barnets kropp och därför under första trimestern ingen medicinäven en till synes ofarlig valerian, ta utan kunskap om läkaren kan inte. Det finns situationer när medicin verkligen behövs - en kvinna har en bakteriell infektion eller en mycket hög temperatur, men i varje fall behöver endast läkaren bestämma vilka antibiotika eller antivirala läkemedel som är lämpliga för gravida kvinnor så snart som möjligt. Han bestämmer dosen och användningsmetoden - inandning, injektioner, piller, ljus och så vidare.

  Gravida kvinnor i första trimestern förvärrade ofta hemorrojder. I det här fallet bör specialisten också vara engagerad i val av suppositorier. Med cystit, som också ofta följer med den första 3 månader, behandling är nödvändig, och folkrättsmedel är ofta inte tillräckligt.

  Kan vara mycket farligt vallkoppor, herpes på läppen, könsorgan, cytomegalovirus, mässling och andra infektioner, om en kvinna återvinner från dem under första trimestern.I varje enskilt fall behandlas de individuellt, men det rekommenderas ofta att avsluta en graviditet, eftersom fetma missbildningar under infektion under embryogenes är nästan oundvikliga.

  För huvudvärk, nästring och andra "vardagliga problem" rekommenderas det inte att omedelbart ta tag i läkemedlet - smärtstillande medel eller droppar i näsan, eftersom många förändringar orsakas av progesteron, vilket innebär att drogerna inte kommer att medföra någon annan fördel än skada.

  Det är möjligt att behandla tänder i första trimestern om det behövs, men röntgen och anestesi rekommenderas inte. Enligt recensioner planerar de flesta kvinnor att besöka tandläkaren under andra trimestern när de största hotmen är över.

  kön

  Ej förbjudet ställningspar kan gälla godtyckligt. Begränsningar gäller endast speciella fall när graviditetskomplikationer upptäcks, och läkaren förbjuder starkt intimt liv.

  alkohol

  Alkohol i första trimestern, som i det följande, kan ha totaleffekter, speciellt om det tas systematiskt. Du behöver veta att alkoholfri öl, som ofta väljs av framtida mödrar, inte är helt utan alkohol. Alkohol, som kvinnan tog utan att veta om graviditeten, skulle sannolikt inte skada, för då fick inte barnet näring från sin mammas blod.

  flyg

  Alla typer av transporter är tillåtna, En kvinna kan flyga ett plan utan problem om det inte finns något hot om missfall och ett individuellt förbud från en läkare.

  mat

  I första trimestern för en kvinna är det viktigt att använda mer protein mat, speciellt djurproteiner. Proteiner är ett strukturellt material för barnet. Grönsaker och frukter kommer att mätta kosten vitaminer och skyddar kvinnor mot förstoppning och diarré. Du kan inte äta stekt, kryddig, rökt, drick kaffe.

  Det är nödvändigt att diskutera med din läkare behovet av att ta vitaminer. Behovet hos kvinnor växer - i början av graviditeten behöver du mer folsyra, det minskar med 75% sannolikheten för utvecklingen av fostrets neurala rörsvikelser. Från 8-9 veckor behöver du gradvis öka kalciumintaget och vid vecka 7 behövs vitamin A eftersom synen är bildade. På grundval av biokemisk analys av blod kan doktorn berätta vilka specifika ämnen den gravida kvinnan saknar, och förskriva henne exakt de Polyvitaminer eller individuella vitaminpreparat som hjälper till att eliminera bristen och inte kommer att orsaka hypervitaminos.

  Andra trimestern
  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa