Varför upprätta en obstetrisk pessary under graviditeten och när den är borttagen?

Innehållet

När en gynekolog råder en gravid kvinna att sätta en obstetrisk pessary, orsakar det ofta rädsla och misstro i henne. Men vid en komplicerad graviditet, med hjälp av denna enhet, kan du undvika spontan abort och föda ett friskt barn. Vad är en obstetrisk pessary? Vad är indikationerna för att installera det? Kan det skada hälsan hos den förväntade mamman eller fostret?

Vad är det

Latinärbeteckningen "pessarium" översätts bokstavligen som "vaginal". Även om det antas att namnet på denna enhet kommer från det grekiska ordet "pessos", vilket betyder "round game stone". Det är just på grund av sin form att den obstetriska pessaren ofta kallas den gynekologiska ringen. Men i modern klinisk praxis används pessaries av olika former och mönster allmänt. Detta bestäms av deras specifika syfte.

Det är värt att notera att dessa enheter används inom olika områden av medicin, men detta material kommer att fokusera på de så kallade lossningspessarierna, vilka används i obstetriker för korrigering av fysiologiska defekter hos kvinnor som komplicerar graviditeten.

Obstetrisk pessary är en liten ringformad anordning för medicinska ändamål, gjord av allergiframkallande material. Funktionerna i sin design utesluter möjligheten att skada genitala organ hos en gravid kvinna under bärperioden och under gynekologiska förfaranden. Det finns också några modifieringar av pessarier som används i gynekologi och urologi, men i speciella fall kan de också användas i obstetriker.

Under graviditeten installeras en lossningsförlossning för att bevara den i händelse av ett verkligt hot om spontan abort. Denna enhet är ett mer perfekt alternativ till kirurgisk korrigering av livmoderhalsen.

Också indikationer för installation av en pessary är öppningen av livmoderhalsen med "vanligt missfall" och hotet om uppsägning av flera graviditeter.

Användningsområden för gynekologiska ringar:

 • hålla livmoderhalsen stängd under en viss graviditetstid;
 • minskning av trycket på livmoderhalsen.

Genomförandet av gynekologiska ringen bestäms av läkaren som tittar på graviditeten. Resultaten av en objektiv undersökning av livmoderns livmoderhals, samt data från ett antal instrumentstudier beaktas. Typen och formen av den obstetriska pessaren väljs också av gynekologen utifrån patientens individuella anatomiska egenskaper.

I gynekologisk och obstetrisk övning började pessaries användas för länge sedan. Denna metod för att bevara graviditeten har emellertid redan visat större effektivitet. (mer än 80% av fallen slutar graviditeten framgångsrikt).

Innan pessaren uppfanns, behövde läkarna justera suturerna på livmoderhalsen när en kvinna hade hotande förhållanden, och denna manipulation är ganska komplicerad och utförs under anestesi. Dessutom kan det vara möjligt inte tidigare än efter 20 veckors graviditet. Detta beror på det faktum att den toxiska effekten av anestesi i tidigare perioder kan få en mycket negativ inverkan på barnets prenatala utveckling.En pessary kan däremot installeras före 20 veckor.

Före själva förfarandet är det nödvändigt att se till att den framtida mamman inte har några urogenitala infektioner. Vid upptäckt av inflammatorisk process ska en lämplig behandling utföras, varefter en gynekologisk ring ska installeras.

typer

Det finns flera typer av pessaries:

 • Den första typen av apparat installeras, främst för första-timmars kvinnor, liksom för dem som inte har haft mer än två släktingar. Samtidigt bör DShM inte vara mer än 32 mm och VVTV ska vara 6,5 ​​cm.
 • Den andra typen används för kvinnor med samma anamneshistoria, men endast med andra anatomiska data. I detta fall bör DShM inte vara mer än 3 cm och VVTV - 7,5 cm.
 • Den tredje typen är indicerad för kvinnor som förväntas ha en tredje (eller fler) födelse. Lämpliga fysiska parametrar: DSM - från 3 till 3,5 cm, VVTV - från 7,5 till 8,5 cm.

Den önskade typen är vald beroende på patientens anatomiska parametrar. Det tar hänsyn till dess DSM - livmoderhalsens diameter och VVTV - mängden av den övre tredjedelen av slidan.

I varje situation tillämpas ett individuellt tillvägagångssätt vid valet av den önskade obstetriska pessaren. Det är nödvändigt att ta hänsyn till alla anatomiska särdrag i strukturen i könsorganen hos en viss patient.

Det är extremt viktigt att produkten är tillverkad av miljövänligt material som inte kan framkalla utvecklingen av en allergisk reaktion. Den mest använda i klinisk praxis är pessaries gjorda av silikon. Också populära gynekologiska ringar av flexibel plast. Pessary har en slät yta, vilket utesluter möjligheten att skada inre organ under slitageperioden.

Pessary är endast avsedd för engångsbruk. Hållbarheten för sådana produkter är begränsad till perioden medan den är steril.

Indikationer och kontraindikationer

I obstetrik används en pessary för att förhindra cervikal dilatation, vilket kan ske mycket tidigare än förväntat. Med andra ord, med hjälp av denna enhet är det möjligt att förhindra utveckling av spontan abort i tidig och sen dräktighet. Ofta är pessaren etablerad för kvinnor med flera graviditeter.

Direkta indikationer för installation av en gynekologisk ring är följande patologier:

 • cervikal insufficiens (ICS är en typ av graviditetskomplikation, som kännetecknas av livmoderhalssvagheten och för tidig öppning av amniotisk urinblåsa. Resultatet av denna patologi kan vara spontan abort, som inträffar före 22 veckor);
 • förhindra utvecklingen av IDS (om patienten diagnostiserades under en tidigare graviditet);
 • tidig genomförd ineffektiv kirurgisk behandling av ICS.

Genom användning av en gynekologisk ring är det möjligt att hålla livmoderhalsen stängd under hela graviditeten och för att förhindra mjukning, eftersom pessaren kan minska tryckintensiteten på den.

Förutom det direkta syftet kan vaginalringen i viss utsträckning få en psykologisk effekt för kvinnor som är mycket oroliga över graviditetsresultatet, vilket därigenom omedvetet ökar risken för hot om spontan abort. Det är mycket lättare för sådana patienter att klara av sin ångest om de vet att de har en obstetrisk pessary installerad.

Liksom de flesta andra medicinska procedurer har installationen av en gynekologisk ring ett antal kontraindikationer. Bland dem är:

 • "Missad abort" (förlängning av graviditeten ger ingen mening);
 • Förekomsten av patologier i fostret som är oförenliga med livet och är indikationer på artificiell avbrott av graviditet av medicinska skäl.
 • blödning från könsorganen hos en gravid kvinna som uppträder under första eller andra trimestern
 • inflammatoriska sjukdomar i vagina eller livmoderhalsen;
 • skador på amnionen.
Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Mer om IDSS

Under normal graviditet måste livmoderhalsen fyllas med en viskös slemhinna, tack vare vilken kanalen förblir lufttät fram till födelsefödelsetidpunkten. När arbetet börjar, öppnar kanalöppningen gradvis, vilket resulterar i fostrets naturliga utvisning genom födelsekanalen.

Om livmoderhalsen tidigare deformeras som ett resultat av påverkan av några faktorer, kan det inte "tåla" belastningen, vilket ökar under graviditeten. På grund av detta öppnar livmoderhalsen utan avsedda nedskärningar.

Orsakerna till livmoderhalsinsufficiens kan vara:

 • ett konusbiopsi-förfarande som tidigare utförts av patienten;
 • kroniska inflammatoriska sjukdomar i det urogenitala systemet;
 • överdriven motion;
 • medfödda missbildningar av livmodern;
 • posttraumatisk deformation av livmodervävnadsstrukturen.

installation

Förfarandet för att ställa in gynekologisk ring är inte lång. Innan du börjar manipulera, patienten måste tömma blåsan. Läkaren böjer pessaret med en viss metod och sätter den in i slidan. Nästa är den direkta installationen av ringen på livmoderhalsen.

Så att processen med att introducera denna produkt i slidan inte ger patienten ytterligare obehag, det är smurt med en steril fuktighetskräm.

Den gynekologiska ringen har en bas som gör att du säkert kan fixa den i en viss position. Huvuddelen av produkten riktas mot ändtarmen, en mindre del - till pubic symphysis. Pessary sluten ring begränsar livmoderhalsen, vilket förhindrar för tidigt avslöjande. Han har också i sin design flera speciella hål som är utformade för utflöde av sekret.

Som redan nämnts har pessarets kanter inte skarpa ändar. Denna form eliminerar möjligheten att skada kvinnornas inre organ och gör det också möjligt för henne att inte känna obehag under bärperioden.

När ringen är korrekt installerad, ska kvinnan inte skadas i underlivet eller i buken. Om det inte observeras efter proceduren är det inte nödvändigt att utföra andra ytterligare manipuleringar.

Algoritmen för efterföljande åtgärder hos en gravid kvinna efter installationen av en obstetrisk pessary är följande:

 • regelbunden undersökning av vaginala mikrofloran (optimalt 1 gång i 20 dagar) för att förhindra utveckling av inflammatorisk sjukdom i könsorganet;
 • Varje månad är det nödvändigt att utföra en ultraljudsskanning av livmoderhalsen för att bedöma dess tillstånd;
 • Varannan vecka behandlas en pessary med en aseptisk lösning för att förhindra utvecklingen av kolpit. För borttagning av produkten för bearbetning krävs inte;
 • avstå från sexuell aktivitet medan den bär en gynekologisk ring;
 • strikt dosering av fysisk aktivitet.

Varje kvinna, på grund av sin unika karaktär, har en annan grad av smärtuppfattning. Det är därför ganska kritiskt att recensioner av subjektiva känslor under installationen av pessaryet är ganska kontroversiella.

För att minska eventuell smärta 30 minuter före manipulationen är det bättre att ta en antispasmodisk. Administrering av analgetika i detta fall visas ej.

komplikationer

Statistiken visar att förekomsten av komplikationer efter installationen av en gynekologisk ring är en sällsynt förekomst. Det finns emellertid fortfarande fall då patienten, som en följd av att läkaren bryter mot tekniken för att utföra denna manipulation, har dessa eller andra komplikationer.Till exempel, om livmoderringen är dålig fixad, så kan den röra sig eller falla helt och hållet, vilket kan ge upphov till utvecklingen av kolpit.

Avlägsnande av pessary före schemat kan bero på skador på integriteten hos fostrets membran före det avsedda slutet av svangerskapet, såväl som vid för tidig födsel. Dessutom kan endometritis orsaka spontan utsöndring av pessar.

Förutom dessa komplikationer kan de negativa konsekvenserna av felaktig installation av den gynekologiska ringen vara:

 • ulcerös lesion av vaginalen
 • blödning från könsorganet
 • deformation av de vaginala väggarna. I svåra fall kan fistel bildas mellan skeden och ändtarmen.
 • förstoppning;
 • onaturligt utskjutande av ändtarmen från vaginalen.

Utsläppens natur efter etableringen av pessary

Om proceduren för inställning av gynekologisk ringen har gått i överensstämmelse med alla regler, är det osannolikt att utseendet på någon ovanlig urladdning är osannolik. Men det finns situationer när de visas. Det är nödvändigt att informera gynekologen omedelbart om förekomsten av icke-karakteristiskt vaginalt urladdning, till exempel:

 • mörkbrun;
 • ljusröd;
 • gulaktig med gröna stänk;
 • rikligt vattnig.

Spotting eller "daubing" visas vanligen omedelbart efter att ringen har ställts in. Deras närvaro indikerar inte alltid något hotande tillstånd, men det är fortfarande värt att anmäla den behandlande läkaren om utseendet på ett sådant symptom.

Gul urladdning föreslår en smittsam process i patientens urogenitala system. Detta tillstånd kräver brådskande behandling.

Vattenutsläpp kan vara ett tecken på fostrets läckage. Även detta symptom kan vara ett tecken på att en gravid kvinnas immunitet avvisar "utomjordsobjektet".

När ska man skjuta?

Om graviditeten efter montering av graviditeten passerar utan komplikationer, avlägsnas den vid ungefär 37-38 veckor, eftersom fostret efter det att denna period börjar betraktas som fulltid.

I vissa situationer kan gynekologen bestämma sig för att avlägsna gynekologisk rening tidigare än vid 37-38 veckor av graviditeten. Dessa fall innefattar:

 • Behovet av akutmottagning (om det finns ett verkligt hot mot den förväntade moders liv eller hälsa);
 • utvecklingen av en smittsam process i patientens reproduktionssystem;
 • amnioninfektion;
 • fostervridssprickor;
 • början på arbetsverksamheten.

Hur påverkar det?

En gravid kvinna, som gynekologen rekommenderade att etablera en gynekologisk ring, borde åtminstone i allmänhet förstå mekanismen för effekten av denna enhet på kroppen. Eftersom han kan påverka inte bara graviditeten utan också sin psyko-emotionella status.

Nedan följer en lista över de viktigaste mekanismerna för inflytande på den här kvinnans kropp, baserad inte bara på kliniska studier, men också av de många rapporterna om kvinnor som hade en pessary installerad under graviditeten:

 • Hjälper till att minska belastningen på livmoderhalsen på grund av förskjutningen av intrauterint tryck.
 • Optimal fördelar fostrets tryck på livmoderns väggar, vilket uppstår som ett resultat av sin venösa snedställda plats.
 • På grund av den speciella fixeringen av enheten (baksida) kan naturlig cervikal sakralisering uppnås.
 • Den gynekologiska ringen tätt gränsar livmoderhalsen till väggarna i den centrala öppningen.
 • Förhindrar för tidig slimutsläpp av röret.
 • När en kvinna bär en ring minskar libido, vilket i viss mån minskar risken för infektion i könsorganet.
 • Obstetrisk pessary minskar sannolikheten för att utveckla tröst.
 • I de flesta fall bidrar inställningen av utsläppsgynekologiska ringen till stabiliseringen av den framtida moderns känslomässiga tillstånd.

Historisk bakgrund

För att skapa en obstetrisk pessary som det ser ut i vår tid, gick mänskligheten i mer än ett århundrade. I antiken brukade läkare primitiva anordningar, som hade form av en ring, för att utesluta bäckens organiska prolaps.

Till och med samtidiga av Hippokrates använde ringformade anordningar inom obstetrik och gynekologi. Beskrivningen av analogerna av sådana produkter finns också i forntida egyptisk papyrus. Senare användes naturliga material såsom granatäpple som pessarier. För fixering av livmoderhalsen användes sin tomma halvskålform. Under den tidiga medeltiden användes pessarier i stor utsträckning i medicin, vilket representerar en ullpinne som blöts i en medicinsk substans.

På 1700-talet användes en obstetrisk ringformad pessary först. Denna uppfinning tillhör den berömda renässansläraren Ambroise Pare.

Mot andra hälften av 1800-talet användes gummispessar i obstetrik. Samtidigt utvecklades Hoxhaus-pessaren, uppkallad efter författaren. Denna produkt hade en avlång form, som i större utsträckning motsvarade den anatomiska formen hos vagina.

I mitten av förra seklet föreslogs obstetriska pessaries av gummi att ersättas av plast. Senare utvecklade forskare gynekologiska ringar gjorda av ett elastiskt material - silikon, som var hypoallergen.

Trots det faktum att de senaste åren i klinisk obstetrik har varit ett stort antal upptäckter relaterade till utvecklingen av nya metoder för att behandla olika komplikationer som uppstår under graviditeten, finns det fortfarande debatter om valet av optimala metoder för behandling av cervikal insufficiens och andra patologier, kunna framkalla cervikal svaghet.

Men nästan alla ledande experter på detta område är överens om att obstetrisk pessary är "nummer 1" för att förebygga spontan abort hos kvinnor med en sådan diagnosDetta uppnås tack vare tillgänglighet, enkel installation och minimalt antal möjliga biverkningar.

Se nedan för detaljer om Yunona obstetrisk pessary.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa