Ultraljud under graviditetens andra trimester: timing och standarder

Innehållet

Mid-pregnancy är den vackraste tiden. Framtidens mamma är fortfarande inte trött på hennes "intressanta position", men har redan lyckats njuta av barnets väntetid. Det är under denna period att den andra planerade undersökningen, som kallas andra trimesterns screening, faller. Det innefattar ultraljudsdiagnostik och blodbiokemisk analys. Det faktum att barnet kan visa på ultraljud vid denna tidpunkt och hur man avkodar provningsprotokollet kommer att beskrivas i detta material.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Varför behöver du det?

Ultraljudsundersökning under andra trimestern är en del av screeningen, vars uppgift är att identifiera de ökade riskerna med att få barn med genetiska och andra patologier och anomalier. På order av Rysslands ministerium för hälsa, studier som genomförs under första och andra kvartalet, anses vara obligatoriska. Kvinnor tar dem gratis vid sin lokala rådgivning.

Indikatorerna som doktorn får ultraljudsdiagnostik med hjälp av ett speciellt datorprogram behandlas tillsammans med resultaten från blodprovet, som bestämmer hormoner och proteiner, vars nivå kan prata om möjliga patologier i barnet och svagproblem.

Under första trimestern är hCG och PAPP-A-innehållet etablerat i blodet, i det andra görs det så kallade trippeltestet - hCG, estriol, alfa-fetoprotein.

Programmet "samlar" de data som erhållits från två källor, analyserar enskilda risker - kvinnans ålder, närvaron av dåliga vanor och kroniska sjukdomar, fakta om närvaro av genetiska patologier i framtida mor och farens familjer och ger ett resultat som visar hur sannolikt denna kvinna är Downs syndrom, Edwards, Patau och andra obotliga och även dödliga patologier

Screening första trimestern, som går från vecka 10 till vecka 13, anses mest informativa. Den andra studien ger mycket mindre information om genetiska patologimarkörer, men det låter den förväntade mamman se sitt ganska vuxna barn på ultraljudsskannerns monitor, ta reda på hur barnet utvecklas och specificera även barnets kön. Det är under andra trimestern att sex på ultraljudet är det enklaste att bestämma.

Barnet är ännu inte så stort att det går upp i en klump och därmed stänger utsikten över intima platser, men inte så liten att man inte ser de könsorgan som bildats.

Särskilda funktioner

Tidpunkten för den andra planerade ultraljuden är inte lika tät som vid den första screeningsstudien. Hälsosekretariatet rekommenderade att göra en undersökning under perioden 18-21 veckor. I praktiken kan dessa villkor flyttas både upp och ner.Ofta screenas en gravid kvinna i 16-17 veckor, och perioder på 10-24 veckor är också ganska vanliga och populära hos obstetrikare och gynekologer.

Inte så länge sedan kunde den andra planerade ultraljudsökningen inte ha skickats om den första screeningen visade resultat som inte orsakade oro för den behandlande läkaren. Den andra ultraljudsskanningen var obligatorisk för kvinnor i riskzonen - gravid efter 35 års ålder, kvinnor som redan hade barn med genetiska patologier och några andra kategorier av förväntade mammor. just nu Den andra undersökningen utförs till alla, utan undantag, Därför borde du inte oroa dig om doktorn ger riktningen till den andra undersökningen.

Ultraljud i andra trimestern utförs för att identifiera:

 • Antalet barn (det händer att under den första undersökningen är det andra fostret inte synligt och öppnar endast för doktorns syn vid den andra undersökningen);

 • crumbs position i livmodern, den antagna vikten, höjden;

 • Storleken på benen, huvudet, buken på barnet separat (utvecklingen av varje del av kroppen är av stor betydelse för att bestämma proportionerna och egenskaperna hos barnets utveckling).

 • hjärtfrekvensen hos barnet och hans hjärtats struktur;

 • strukturella egenskaper hos ansiktsbenen, bröstet, ryggraden;

 • strukturella egenskaper hos alla viktiga inre organ - njurar, lever, lungor, hjärnor);

 • mängden fostervätska (vatten som omger barnet);

 • graden av mognad, tjocklek och placering av placentan

 • tillstånd av livmoderhalsen, livmoderhalsen, närvaron eller frånvaron av livmodertonens ton.

Om krummen inte är kända eller om föräldrarna tvekar om resultaten av den första ultraljuden, är det dags att fråga läkaren den intressanta frågan om vem "bor i tum" - en pojke eller en flicka. Men du bör vara medveten om att standardprövningsprotokollet inte innehåller barnets kön läkaren har rätt att vägra denna begäran eller du måste betala för denna tjänst. Många konsultationer omfattade officiellt bestämningen av barnets kön på listan över betalda tjänster.

Förfarandet för ultraljudsundersökning utförs genom transabdominal metod - genom bukväggen. I vissa fall använder doktorn den transvaginala metoden. Vaginalsensorn gör det lättare att få en tydligare bild av barnet, om modern har övervikt, ett tätt fettlager på magen, vilket gör det svårt att visualisera genom bukhinnan. Ibland används båda metoderna för forskning på en gång.

Diagnosen varar ca 10 minuter, det är det smärtfri och helt säker för både kvinnor och hennes bebis.

Förberedelse för studien

Om före den första ultraljuden rekommenderades kvinnan att förbereda sig - för att tömma tarmarna innan man besöker läkarmottagningen, däribland från de ackumulerade gaserna, före den andra planerade ultraljuden, krävs ingen specifik förberedelse. Om även i tarmarna finns ackumulationer av gaser, kommer resultaten från ultraljudsundersökningen inte att ha någon inverkan alls. Grovt i storlek, livmodern drar intestinala loopar i bakgrunden.

Fyllning av blåsan är inte heller nödvändig.

Du kan äta allt före undersökningen, men strax innan du går in i ultraljudsrummet, en kvinna kan äta en liten chokladkaka. Den lilla personen i henne kommer snabbt att reagera på det söta och börja flytta mer aktivt, vilket gör det möjligt för läkaren att även utvärdera barnets motorfunktioner och bättre överväga det i olika projektioner.

I samförstånd med diagnosen för den andra ultraljuden kan du ta med dig och fadern till det ofödda barnet. På scannerens bildskärm väntar det på något ganska intressant, för nu är frukten tydlig synlig, du kan beundra sin profil, se armar och ben, fingrar, näsa, mun, ögonkontakter, könsorgan. Om ultraljudet är gjort i 3D-format, kommer framtida föräldrar även att kunna se vem barnen ser ut.

Efter proceduren ges kvinnan ett testprotokoll där hon finner många förkortningar och numeriska värden.Inte alla läkare i samrådet har möjlighet att diagnostisera varje förväntad mamma, vilket betyder en viss indikator, vad han säger. Därför, för att förstå högen av siffror och bokstäver kommer att ha på egen hand. Vi hjälper till med detta.

Avkodningsresultat

Vid andra kvartalet hade kvinnan redan lärt sig mycket att det finns en period som hon beräknar sig själv (från befruktningstidpunkten) och det finns en allmänt accepterad förlossningsperiod - det är vanligt att beräkna det från den första dagen av den sista menstruationen. Läkare av ultraljudsdiagnostik samt obstetriker och gynekologer använder obstetriska termer, därför anges alla uppgifter om parametrarnas överensstämmelse med vissa termer i beräkningen (uppfattningsdag + ca 2 veckor).

Fetometriska indikatorer på fostret, som tittar på ultraljudet och beskrivs i protokollet, innefattar följande.

BPR (biparient storlek)

Detta är avståndet mellan de två parietalbenen. Denna indikator anses vara den mest informativa för att bestämma graviditetens exakta varaktighet under andra trimestern. Om det inte uppfyller tidsfristen kan det vara ett symptom på krammens fördröjda utveckling.

LZR (frontal-occipitalstorlek)

Detta avstånd är ett segment mellan de två benen på skallen - fronten och occipitalen. Denna indikator i sig utvärderas aldrig och säger ingenting. Det anses endast i samband med BPR beskrivet ovan. Tillsammans indikerar dessa dimensioner graviditetsåldern.

Tabell över BPR och LZR under andra trimestern:

Obstetrisk term

BPR är normen

mm

BPR-tillåtna fluktuationer

mm

LZR

normen

mm

LZR - tillåtna vibrationer, mm

16 veckor

34

31-37

45

41-49

17 veckor

38

34-42

50

46-54

18 veckor

42

37-47

54

49-59

19 veckor

45

41-69

58

53-63

20 veckor

48

43-53

62

56-68

21 veckor

51

46-56

66

60-72

22 veckor

54

48-60

70

64-76

23 veckor

58

52-64

74

67-81

24 veckor

61

55-67

78

71-85

25 veckor

64

58-70

81

73-89

26 veckor

67

61-73

85

77-93

27 veckor

70

64-76

88

80-96

28 veckor

73

67-79

91

83-99

Om huvudets storlek skiljer sig något från indikatorns norm något, kan detta bero på fostrets konstitutionella egenskaper - mamma och pappa kan vara ägare till små skalle. Om BPR eller LZR emellertid är avsevärt försvagad (mer än 2 veckor från den aktuella perioden) kan läkaren ha frågor om barnets utveckling - oavsett om det finns en utvecklingsfördröjning, om barnet har tillräckligt med näringsämnen och vitaminer.

Minskningen av dessa indikatorer är ofta hos gravida kvinnor som under barnets bär inte kunde säga adjö till dåliga vanor (alkohol, rökning), samt under graviditet med tvillingar eller tripletter. Förhållandet mellan BDP och resten av fostret är viktigt. Om huvudet sänks proportionellt och andra dimensioner inte når det lägsta tröskeln till normen, kan vi prata om både konstitutionell särdrag (tunt barn) och symmetrisk fördröjning av utvecklingen.

Om de andra parametrarna är normala och endast huvudet minskas kommer ytterligare undersökningar att schemaläggas, inklusive ultraljuds ultraljud i dynamiken, för att utesluta hjärnpatologier, mikrocefalier och andra avvikelser.

Om det övre tröskelvärdet för de normativa värdena överskrids, om det är symmetriskt mot resten av barnets storlek, kan det indikera ett fel i beräkningen av perioden, till exempel på grund av sen ägglossning, en tendens mot ett stort foster. Asymmetrisk ökning i barnets huvud behöver en separat undersökning, eftersom det kan tala om hjärnödem, om andra störningar i centrala nervsystemet, vilket orsakade svullnad i hjärnan.

OG (huvudomkrets) och kylvätska (mageomkrets)

Storleken som betecknar huvudomkretsen är viktig för att bedöma ett barns utveckling. Gestationsperioden för denna parameter beräknas inte separat, OG betraktas i förhållande till BPR och LZR (huvudsakligen för förståelse av huvudproportioner). Barnets huvud växer mest aktivt under andra trimestern, och därför förändras denna storlek snabbt.

avgasrör
OJ

Avgasgasbord - andra trimestern (genomsnittliga normer och toleranser):

Obstetrisk term

(veckor).

Avgas - normal, mm

Nedre gränsen för normal, mm

Övre gräns för normal, mm

16

124

112

136

17

135

121

149

18

146

131

161

19

158

142

174

20

170

154

186

21

183

166

200

22

195

178

212

23

207

190

224

24

219

201

237

25

232

214

250

26

243

224

262

27

254

235

273

28

265

245

285

Överskrider normen för avgaser i 2 veckor eller mer kommer att krävas ytterligare undersökning, eftersom det kan indikera hydrocephalus. Ett litet överskott kan bero på ett fel vid beräkningen av den obstetriska perioden. Att minska avgasen under den tillåtna hastigheten på mer än 2 veckor indikerar intrauterin tillväxtnedgång, om andra parametrar i barnets kropp minskar.

Om bara huvudet är mindre än normen kommer barnet att undersökas för patologier av hjärnans utveckling och centrala nervsystemet.

Abdominal omkrets - En viktig parameter som hjälper läkaren att klargöra barnets tillstånd vid misstänkt utvecklingsfördröjning. Oftast i andra trimestern finns en sådan form av fördröjning, i vilken andelen av barnet inte är symmetrisk. Med andra ord, inte alla mätningar talar om att minska. I detta fall jämförs lagringsstandarder med bukomkretsen för att förstå om det finns en patologisk fördröjning, eller tunnhet och liten höjd - ett ärftligt tecken på ett visst barn.

Andra trimester kylvätsketabell:

Obstetrisk term (veckor)

Kylvätska, mm

16

102

17

112

18

124

19

134

20

144

21

157

22

169

23

181

24

193

25

206

26

217

27

229

28

241

Liten fördröjning bakom medelvärdet inte anses patologisk, nära uppmärksamhet av läkare förtjänar en situation där magen i magen krummer bakom normen med mer än 2 veckor. I detta fall jämförs parametern med BPR, OG, LZR, liksom med längden på bebisens ben, och navelsträngen och placentan undersöks för att utesluta syrehushållning och otillräcklig näring hos barnet.

Avvikelsen av den här parametern ensam, om alla andra motsvarar gestationsperioden, betyder inte någonting alarmerande, bara barn växer krampligt och ojämnt under andra trimestern.

Det är möjligt att efter ett par veckor på en extra ultraljud (och han kommer att utses för att dubbelkontrollera uppgifterna) kommer "normal" att anges i kolumnen OJ.

Benlängd

I ultraljudsprotokollet indikerar dessa dimensioner följande: DBK (femurlängd), DKG (tibia benlängd), DKP (underarmbenbenlängd), WPC (humeruslängd), DTC (näsbenlängd). Alla dessa ben är parade, så protokollet kommer att indikera dubbla numeriska värden, till exempel DBK - 17 kvar, 17 höger

Längden på benen i andra trimestern är en markör för genetiska störningar. Till exempel har många obotliga syndrom (Patau, Cornelia de Lange och andra) förkortat lemmar. Även för att döma normerna och avvikelserna så unikt så kommer det naturligtvis inte. Misstanke måste stödjas av de negativa resultaten av den första screeningen, såväl som biokemiska blodprov.

Ofta observeras avvikelser i längden av parade ben i flickor, eftersom de utvecklas i en annan takt och i de flesta fall har fler miniatyrparametrar än pojkar, och de tabeller som används av läkare för att verifiera ultraljudsdata sammanställs utan kön.

DBK (lårlängd) under andra trimestern:

Obstetrisk term, veckor

DBK - medelvärde, mm

Nedre gränsen för normal, mm

Övre gräns för normal, mm

16

20

17

23

17

24

20

28

18

27

23

31

19

30

26

34

20

33

29

37

21

36

32

40

22

39

35

43

23

41

37

45

24

44

40

48

25

46

42

50

26

49

45

53

27

51

47

55

28

53

49

57

DKG (benets benets längd) under andra trimestern:

Obstetrisk term, veckor

DKG - normal, mm

Nedre tröskeln normal, mm

Övre tröskeln normal, mm

16

18

15

21

17

21

17

25

18

24

20

28

19

27

23

31

20

30

26

34

21

33

29

37

22

35

31

39

23

38

34

42

24

40

36

44

25

42

38

46

26

45

41

49

27

47

43

51

28

49

45

53

Duodenum (humeruslängd) och DKP (underarmsbenlängd) under andra trimestern:

Obstetrisk term, veckor

Humerus - normal, mm

Tillåten vibration, mm

Underarm ben - normal, mm

Tillåten vibration, mm

16

18

15-21

15

12-18

17

21

17-25

18

15-21

18

24

20-28

20

17-23

19

27

23-31

23

20-26

20

30

26-34

26

22-29

21

33

29-37

28

24-32

22

35

31-39

30

26-34

23

38

34-42

33

29-37

24

40

36-44

35

31-39

25

43

39-47

37

33-41

26

45

41-49

39

35-43

27

47

43-51

41

37-45

28

49

45-53

43

39-47

Näsbenets längd under andra trimestern är inte lika viktigt som under passagen av den första screeningen. Det kan inte längre betraktas som en markör som indikerar ett eventuellt Downs syndrom hos ett barn. I mitten av graviditeten har barnets näsa storleken och proportionerna som är naturliga i den av naturen, och denna storlek är individuell. I några samråd, läkare På den andra ultraljuden mäter de inte ens näsbenen, men indikerar bara i protokollet att dessa ben visualiseras eller skriver att näsbenen är normala.

Ändå kommer framtida mammor som har tal i ultraljudsprotokollet i kolumnen "Nasalbones" att vara intresserade av att veta hur "nosy" deras barn kommer att vara.

Medelstorleken hos näsan hos fostret under andra trimestern:

Obstetrisk period, veckor (perioder)

Näsbenets längd - medelvärden

Nedre gränsen för normal, mm

Övre gräns för normal, mm

16-17 veckor

5,4

3,6

7,2

18-19 veckor

6,6

5,2

8,0

20-21 veckor

7,0

5,7

8,3

22-23 veckor

7,6

6,0

9,2

24-25 veckor

8,5

6,9

10,1

26-27 veckor

9,4

7,5

11,3

28-29 veckor

10,9

8,4

13,4

Interna organ, ansikte och hjärna

Om det inte finns några grova missbildningar i barnet, går diagnostikerna inte för långt in i beskrivningen av krummens inre organ. I det mottagna protokollet kommer framtida mamma att kunna se en enkel lista: njurarna är normen, hjärtat har 4 kameror och så vidare.

Om patologier uppmärksammas, kommer den typ av anomali som detekteras att anges i motsvarande kolumn, exempelvis en cyst eller underutvecklingsbildning.

Bedömning av hjärnans tillstånd, diagnostiker noterar storleken på loberna, deras konturer, strukturen i ventriklarna, storleken på cerebellumet. Ansiktsben på 5 månader gravid välformad, och läkaren kan enkelt undersöka banden, mäta dem, se till att barnet normalt har utvecklat övre och undre käftar, samt notera eventuella sprickor - den så kallade "vargens mun" och klyftans läpp.

Vid undersökning av ryggraden kommer läkaren att bedöma hans allmänna tillstånd, undersöka honom för eventuella sprickor. Vid diagnosen av lungorna kommer läkaren att notera graden av sin mognad, under andra trimestern är det normalt den tredje

placenta

Av särskild betydelse är platsen för "barnens plats". Den vanligaste platsen ligger på bakväggen, även om den främre utplaceringen inte anses vara en anomali. Plats för detta tillfälliga organ som matar barnet påverkar valet av taktik för födseln. Till exempel kan en låg plats eller plats längs livmoderns främre vägg vara en förutsättning för utnämningen av en planerad kejsarsnitt.

En låg placentation upprättas när "barnsätet" ligger under 5,5 centimeter från den inre struphuvudet, men om detta tillfälliga organ överlappar strupenhinnan, visar det sig att det finns en placenta previa. Detta borde inte orsaka panik i en gravid kvinna, eftersom när livmodern växer kan placentan stiga högre, och ofta händer detta när barnets graviditet slutar och bekräftas med ultraljudsundersökning i tredje trimestern.

Förutom platsen identifierar läkaren tjockleken på "barnens plats" och graden av dess mognad. En normal tjocklek för mellan graviditeten är 4,5 cm. Om placentan visar sig vara tjockare, föreskrivs en ytterligare undersökning, eftersom en sådan ökning i det tillfälliga organet kan indikera patologiska processer, till exempel utvecklingen av moderns och fostrets rhesuskonflikt samt vissa genetiska störningar. intrauterin infektioner.

Placentans grad av mognad under andra trimestern bör vara noll. Om läkaren bedömer det som det första kan det vara en fråga om förtidig åldrande av "barnens plats", förlusten av vissa av dess funktioner och den potentiella risken för barnet. Detta förändrar också tjockleken - placentan blir tunnare, vanligtvis med tidigt åldrande i mitten av graviditeten, dess tjocklek uppskattas till 2 centimeter eller mindre.

Upp till 30 veckor borde placenta helst ha en nollgradighet. Från ungefär vecka 27 kan hon bli den första och från 34 sekunder. Genom födseln blir denna kropp "gammal" till tredje graden.

Fostervätska (vatten)

Genomskinlighet, närvaro eller frånvaro av suspension, liksom mängden vatten som omger barnet inuti fostretsblåsan, har ett stort diagnostiskt värde. Ultraljudsprotokollet indikerar indexet för fostervätska, vilket ger en uppfattning om hur mycket vatten som är normalt. Polyhydramnios och vattenbrist kan indikera att barnet har patologier, en infektion har inträffat.Dessa villkor kräver nödvändigtvis medicinsk övervakning, stödjande behandling och valet av rätt taktik för arbetskraft.

Medelvärden av fostervätskindex (IAG) under andra trimestern:

Obstetrisk term, veckor

Norm IAG, mm

Tillåten vibration, mm

16

121

73-201

17

127

77-211

18

133

80-220

19

137

83-225

20

141

86-230

21

143

88-233

22

145

89-235

23

146

90-237

24

147

90-238

25

147

89-240

26

147

89-242

27

156

85-245

28

146

86 -249

Navelsträng

Studien av navelsträngen ger en uppfattning om hur barnet är försedd med syre och näringsämnen, dessutom kan patologin för strukturen hos den anslutande "sladden" indikera möjliga genetiska patologier hos barnet.

Vanligtvis vanligt en hälsosam navelsträng har 3 kärl, varav två är artärer och en - en ven. Det är för dem att en utbyte sker mellan en kvinna och ett barn. Mamma förser barnet med näring och syre, och barnet "skickar" avfallet av metabolism som elimineras genom moderns kropp.

Ett otillräckligt antal fartyg kan indikera en möjlig utveckling av ett Downs syndrom hos ett barn, men är inte en obligatorisk markör. Ibland kompenseras frånvaron av en artär i navelsträngen av en annan artärs arbete, och barnet är födt friskt, om än med nedsatt vikt.

Förekomsten av endast ett kärl är ett tecken på fostrets abnormiteter, och detaljerad genetisk forskning och invasiv diagnos krävs här.

Sammanfattningsvis kommer en ultraljudsskanning, den förväntade mamman, att se antalet navelsträngskärl som doktorn finner, samt en anteckning om att blodflödet genom dem är normalt (eller om det finns en minskning av dess hastighet).

livmoder

Läkare på ultraljudsskanning är intresserade av huruvida en gravid kvinna hotar avbrott eller för tidig födsel. Därför bedömer han närvaron eller frånvaron av livmodertonens ton. Om en kvinna brukade genomgå en kejsarsnitt eller annan verksamhet på reproduktionsorganet, var noga med att utvärdera konsistens postoperativ ärr.

Om allt är i ordning med honom, så visar ultraljudsprotokollet att ärret inte har några egenskaper, och indikerar också tjockleken på ärrvävnaden. Funktionerna inkluderar nischer, uttining av ärret, vilket ger risk för livmoderbrott och död hos fostret och mamman.

Dessutom beskrivs livmoderhalsen, livmoderhalsens tillstånd. Detta indikerar om det finns ett hot om missfall eller för tidig födsel.

Slutlig del

Den slutliga delen av protokollet indikerar huruvida fostometriuppgifterna motsvarar den obstetriska perioden. Fruktens storlek tillåter att man använder flera formler för att beräkna sin beräknade vikt. Den faktiska vikten kan skilja sig från detta värde med ett tillräckligt stort fel. Vikt beräknas av programmet installerat i ultraljudsskannern. Om det i ditt samråd finns utrustning för ett gammalt prov installerat, kanske det inte finns något sådant i protokollet alls.

Fostervikt (medelvärden) under andra trimestern:

 • 16-17 veckor - 50-75 gram.

 • 18-19 veckor - 160-250 gram.

 • 20-21 veckor - 215-320 gr.

 • 22-23 vecka - 410-490 gr.

 • 24-25 veckor - 580-690 gr.

 • 26-27 vecka - 800-910 gr.

 • 28 veckor 980-1000 gr.

Vanliga frågor

Efter IVF

För kvinnor som blir gravid med IVF, utförs ultraljudsdisposition oftare, så under andra trimestern väntar de inte på den andra, men den fjärde eller femte ultraljuden. När det gäller sådana framtida mödrar försöker de att utföra forskning grundligare. I sin slutsats kommer det att finnas information som inte ingår i standardproceduren - bestämning av blodflödeshastigheten i livmoder- och placentaskärlen. Det är viktigt att förstå huruvida barnet mår bra "från ett provrör."

Under graviditeten, tvillingar (trippel)

I detta fall innefattar ultraljudet i den andra screeningen en detaljerad beskrivning av var och en av frukterna. Var inte rädd för att barnens parametrar kommer att vara annorlunda, eftersom två eller tre små män inte kan utvecklas enligt ett schema, trots att de är uppfödda av en mamma.

Oförmåga att bestämma kön

Om doktorn på den andra ultraljuden inte kunde berätta föräldrarna till framtida barnets föräldrar betyder det inte att studien genomfördes dåligt. Detta är sällsynt, men det är möjligt att barnet vid tidpunkten för undersökningen tog bara en obekväm position för granskning eller vred ryggen till sensorn.

I det här fallet kan specialisten inte garantera ett korrekt resultat.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa