3D-ultraljud under graviditeten

Innehållet

Om 3D-ultraljud kan du höra mycket positiv feedback från förväntade mammor. I tredimensionellt format kan du se barnet i detalj och få fantastiska bilder för din hemsamling av familjebilder. Är det möjligt för alla att göra en sådan ultraljud, vad denna undersökning representerar och vad är dess fördelar och nackdelar, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Vad är det

3D ultraljud (sonografi) är en echografisk studie som har funnit bred tillämpning inom olika områden av medicin och speciellt inom gynekologi och obstetrik. Under graviditeten görs ultraljud för att få en tredimensionell bild av fostret.

Funktionsprincipen för apparaten för denna studie är identisk med de redan kända tvådimensionella ultraljuds-ultraljudsvågorna, som produceras av ultraljudgeneratorn inbäddad i utrustningen, passerar genom vävnader och vätskor i människokroppen på olika sätt. De avstötas från vissa vävnader, absorberas av andra. Sensorn "fångar" de reflekterade vågorna och ger en detaljerad bild av det inre utrymmet. Således bildas bilden på ultraljudsskannerns bildskärm.

Med en tredimensionell avsökning är frekvensen hos ultraljudsvågorna oförändrad, det skiljer sig inte från frekvensen som används i tvådimensionell ultraljud. Andra är bara sensorerna själva, som fångar signalen reflekterad från de inre organen. På grund av detta förfarande i 3D-format under graviditeten är i princip inte annorlunda än en liknande procedur i två dimensioner. Betydande skillnader i resultatet.

Tredimensionell ultraljud anses vara den senaste metoden för forskning. Få personer vet att japanska forskare var de första som tillkännagav möjligheten till en tredimensionell granskning redan i 1984. Sedan fick de de första volymetriska bilderna. Att tillverka enheter för en sådan skanning i Japan började i mitten av 90-talet av förra seklet. Metoden har redan nått Ryssland mitt i "noll". Rekommendationer för fostrets undersökning, beräkningen av dess massa, detekteringen av missbildningar i 3D-format skrevs av brittiska och österrikiska läkare. Idag har möjligheten att inte bara ultraljud, nämligen tredimensionella ha någon gravid i någon rysk stad.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Indikationer för

Framtidens mammor går oftast till 3D-skanning frivilligt och frivilligt. Bokstavligen från de första dagarna av graviditeten vill en kvinna se hur barnet växer och utvecklas inuti henne. I mitten och andra hälften av graviditeten kan de inte se vem barnet ser ut. Tekniken gör det möjligt att få mycket detaljerade och känslomässiga bilder där barnet visar sig i all sin härlighet.

Det finns dock en tredimensionell skanning och tydliga avläsningar. Vissa kategorier av gravida kvinnor som är i riskzonen får anvisningar för en sådan ultraljud, som också kallas expert. Dessa inkluderar:

 • kvinnor vars graviditet är komplicerad av hotet om uppsägning, Rh-konflikt, sjukdomar och fel i reproduktionssystemet, med en belastad obstetrisk historia;

 • kvinnor som har hög risk att få barn med kromosomala abnormiteter, utvecklingsavvikelser;

 • gravida kvinnor bär flera frukter på samma gång

 • kvinnor som blir gravida genom in vitro fertilisering (IVF);

 • surrogacy fall;

 • kvinnor som har identifierat och bekräftat fostrets utvecklingspatiologier - att välja taktik för att hjälpa barnet om modern nekade att avsluta graviditeten och bestämde sig för att föda barnet;

 • framtida mödrar som diagnostiseras med hög risk för förtida födsel, liksom kvinnor med snabb tidig åldrande av moderkakan.

Du borde veta att en tredimensionell ultraljudsstudie, om den ges av läkaren, är hänvisad till läkaren, är kostnadsfri och helt täckt av försäkringsbrevet.

Om en kvinna bestämde sig för att titta på sin bebis från alla sidor av ren nyfikenhet eller vill få de första intrauterina bilderna av en framtida son eller dotter i ett fotoalbum, så ska hon göra undersökningen på en betald klinik helt på egen bekostnad.

Kostnaden för förfarandet i olika regioner kan variera. Till detta kan vi säkert lägga till kostnaden för en ögonblicksbild, video, kopior till elektroniska medier som erbjuds mot avgift. Det visar sig i allmänhet mycket mycket, det är inte den mest ekonomiska undersökningen.

Hur länge gör du?

I princip kan en kvinna göra en tredimensionell ultraljudsskanning när som helst, det viktigaste är att fostret redan är visualiserat, det vill säga har dimensioner på minst 4 mm. Enligt en etablerad praxis är dock en sådan studie vanligtvis ordinerad efter 20 veckor av graviditeten. Det finns tre viktiga perioder för ultraljudsdisposition vid utvecklingen av en bebis. Under dessa perioder genomförs på begäran av hälsovårdsministeriet obligatoriska undersökningar av gravida kvinnor - prenatal screenings.

Från 11 till 13 veckor (oftare vid 12 veckor) anses den bästa undersökningen som den vanliga tvådimensionella metoden.. Vid denna tidpunkt är en enkel tvådimensionell bild mer än tillräckligt för att ta reda på hur fostret utvecklas och växer, oavsett om det har tecken på möjliga kromosomala avvikelser, liksom andra brister.

Den andra undersökningen utförs för perioden 16-21 veckor. De flesta gravida kvinnor ges också en konventionell tvådimensionell ultraljud. Under denna period kan kvinnor från riskgruppen som nämns ovan, liksom i vissa fall kvinnor som av ett antal skäl saknat den första screeningen i allmänhet, få vägbeskrivningar för 3D-diagnostik.

De mest intressanta resultaten erhålls genom en 3D-undersökning under den tredje screeningen, som utförs från 30 till 36 veckor av graviditeten. Under denna period visar tredimensionell ultraljud en tydligare bild av möjliga avvikelser i barnets utveckling.

Om tredimensionell ultraljud inte beror på medicinsk nödvändighet och det inte finns några problem med barnet och bärande, är 3D-ultraljud bättre att göra under perioden från 20 veckor, till exempel från 24 till 28 veckor.

Under denna period bestäms barnets kön enkelt, de tredimensionella bilderna av barnets kön lämnar inte plats för tvivel. Dessutom är fostret vid den här tiden ännu inte så stort att det står i en "krok" -position, vilket är obekvämt för sensorns inspektion, som det händer under de senaste veckorna av graviditeten.

Detta betyder inte att en kvinna som applicerade på det tredimensionella ultraljudslokalet under 9 eller 10 veckor kommer att nekas diagnos. Det är bara att i betalda medicinska centra, där en gravid kvinna ska gå till det på ett tidigt sikt, tycker de inte om att berätta för potentiella kunder att metoden kommer att visa lite intressanta saker under första trimestern, eftersom varje kund är ett bidrag till inkomst från en privat sjukvårdsinstitution.

För att spara pengar och inte bli besviken, bör du inte gå till den här proceduren före 20 veckor.

Om du vill ha "miloter", är det bättre att gå till en sådan undersökning efter 30 veckor, till exempel vid 32 eller 34 veckors graviditet. Vid den här tiden kan du få bra bilder med leenden, gäspar, roliga grimasser, förutom blir det klart hur barnet ser ut.

Fördelar och nackdelar

3D-ultraljud har viktiga fördelar framför proceduren, som utförs i ett tvådimensionellt format:

 • Den erhållna bilden kan lätt förstås inte bara av professionella läkare utan också av människor som är oförberedda för detta, föräldrar till ett barn, farföräldrar, familjemedlemmar som är långt ifrån medicinska subtiliteter.

 • tredimensionell bild tillåter dig att överväga de delar av kroppen som inte är synliga under tvådimensionell diagnostik, effektiviteten i bedömningen av utveckling ökar;

 • De bilder som tagits under den tredimensionella studien har en uttalad psykoterapeutisk effekt. Den förväntande mamman, som personligen räknat alla fingrarna på händer och fötter hos barnet, har sett sitt fridfulla ansiktsuttryck, lugnar sig, tar det självklart att barnet känns bra och slutar "terroriserande" »Läkare och släktingar med oro och tvivel;

 • Tvådimensionell ultraljud för framgångsrik tidig diagnos av hjärtfel och patologier i centrala nervsystemet kräver närvaro av en högkvalificerad specialistdiagnostiker. En ung doktor med otillräcklig erfarenhet kanske inte ser några hjärtpatologier på en konventionell ultraljud. En tredimensionell studie ger en mer detaljerad bild, diagnosen hjärtfel och centrala nervsystemet blir mycket mer exakt.

 • 3D-forskning gör det möjligt att diagnostisera externa defekter med stor noggrannhet, till exempel klyftor i ansiktsbenen, "kluven läpp", "kluven gom";

 • Det tredimensionella avsökningsförfarandet kräver ingen ökning av ultraljudsstrålarnas längd och effekt, och det kan därför inte hävdas att en volymkontroll är mer skadlig än en normal.

Liksom alla andra diagnostiska metoder har 3D-ultraljud också sina nackdelar. Tänk på dem mer i detalj:

 • Tredimensionell ultraljud ger mindre exakta resultat vid undersökning av sådana inre organ av barnet som mage, lever, gallblåsan, tarmarna och lungorna. Vanlig tvådimensionell ultraljud, även om den inte kan skryta med en sådan tydlig och vacker bild av barnets bild, ger en mer detaljerad uppfattning om hur hans inre organ är ordnade;

 • Kostnaden för en tredimensionell undersökning är betydligt högre än kostnaden för en konventionell avsökning.
 • En vanlig ultraljudsskanning tar inte mer än 5-7 minuter för en läkare och en gravid kvinna. För att få en tredimensionell bild och genomföra alla diagnostiska åtgärder i 3D-format, tar det minst 45-50 minuter.

Hur är undersökningen?

Förfarandet för att överföra en tredimensionell ultraljudsundersökning skiljer sig inte från en liknande tvådimensionell procedur. I de tidiga stadierna används vaginala sensorer, med vilka visionen utförs genom vaginalen. I senare perioder använder läkare en transabdominal metod för forskning, där sensorn ligger på buken av en gravid kvinna, genomgår genomgången genom bukhinnans vägg.

Separat förberedelse för 3D-ultraljud krävs inte. Det bör ta hänsyn till alla samma faktorer som påverkar bilden av studien och tvådimensionell diagnos. För en kort tid i en transabdominal undersökning Det är värt att ta hand om att blåsan är full. För att göra detta, ett par timmar innan undersökningen är att dricka några glas vatten eller juice. Vid transvaginal undersökning fylls inte blåsan, tvärtom är det bättre att släppa det före proceduren.

Ultraljudsvågor reflekteras inte mycket väl av kaviteterna fyllda med gaser. Dessutom kan tarmslingor som överflödar med gaser i början av tiden komprimera bäckenorganen. Därför är det bättre att gå på en ultraljudsundersökning före den 12: e graviditetsveckan efter tömning av tarmarna och ta en dos av droger som förhindrar flatulens, såsom "Espumizan"Eller" Simethicone. "

Efter slutet av undersökningen i ett volymformat, bjuder läkaren alltid kvinnan att ta bilder och videofiler hem (för en avgift, förstås).

Metodsäkerhet

Tvister om säkerheten hos ultraljud i allmänhet och tredimensionell ultraljud i synnerhet, dämpar inte. Faktum är att vetenskapen har lämnat tillräckligt med "luckor" för gissningar och hypoteser.Den exakta effekten av ultraljudsvågor på ett foster som växer i moderns livmoder är inte fullt ut förstått, och därför skulle det vara orättvist att kalla det 100% säkert.

Men många årtionden av att använda ultraljudsdiagnostik i obstetriker tyder på att sådan användning är ganska framgångsrik, och proceduren är relativt säker. Påståenden om någon särskild skada som tredimensionell ultraljud kan orsaka är inte underbyggda eller stödda.

Forskare från hela världen genomförde hela kampanjer för att undersöka gravida kvinnor - de studerade mönstren mellan frekvensen av ultraljud under graviditeten och ondskan i deras utveckling. Ingen direkt anslutning hittades. Studien av frågan anses emellertid vara otillräcklig på grund av det faktum att det nu inte finns något sätt att utvärdera hur effekten av ultraljud på barnets växande vävnader kan påverka lång sikt - om 10, 20, 30 år.

De som motsätter sig ultraljud i ett tredimensionellt format (och den vanliga tvådimensionella studien, förresten också), citerar sådana argument som osäkerheten om den ultimata effekten av ultraljudsvågor på människor, såväl som procedurens varaktighet. Med tredimensionell diagnos är den nästan 9 gånger större, men fostret utsätts för längre strålning, vilket enligt vissa är skadligt och till och med farligt.

Det bör noteras att det är omöjligt att betrakta en tredimensionell ultraljud som en oberoende metod under screening. Det är vanligtvis ordinerat vid problem eller tvivel i kvaliteten på specificerad diagnostikmen för att motståndarna i en sådan undersökning betonar att barnet, för screening, upplever effekterna av ultraljud två gånger - på en planerad ultraljud och sedan på en lång tredimensionell expertstudie.

Det är ännu inte möjligt att bekräfta eller förneka sanningen i dessa uttalanden och hypoteser, vetenskapen har inte tillräckligt övertygande fakta och bevisade resultat. Därför, för att göra eller inte göra en tredimensionell ultraljud - det är upp till de mest gravida.

3D eller 4D?

Huvudskillnaden mellan 3D och 4D-ultraljud är att den fyrdimensionella bilden tillåter doktorn att se smulorna från olika vinklar i rörelse i realtid. Bilden på skannerns bildskärm visar sig bara fantastiskt, tydligt och detaljerat, som en liten film, som inte kan misslyckas med att imponera på framtida mammor och pappor. Principen för operationen sammanfaller helt med principen om andra typer av ultraljudsundersökningar, proceduren utförs på liknande sätt, den har inga funktioner.

De flesta kliniker som erbjuder denna tjänst positionerar den som 3D / 4D, det beror på det faktum att den spektakulära bilden i rörelse är av lågt diagnostiskt värde, för att göra mätningar av enskilda delar av barnets kropp, behöver du en statisk bild, frysningsram.

Kostnaden för en fyrdimensionell studie är mycket dyrare. Den rekommenderade tidpunkten för undersökningen sammanfaller med rekommendationerna för tredimensionell ultraljud. 4D-diagnostik - en ny metod, men redan älskad av många. När allt kommer omkring, låter han dig helt och hållet utforska utseendet hos ett ofött barn. Detta är vad som ibland är nödvändigt för gravida kvinnor som oroar sig av någon anledning, oroar sig för och är mycket oroliga över sin baby.

bilder

Barnets kön, fångat i bilder som erhållits till följd av 3D-diagnostik, är uppenbart för alla. Pojken är utan tvekan en pojke och flickan är en tjej och att tänka på det fel som är förknippat med att slå navelsträngen mellan benen eller könsorganen som är knutna mellan benen, vilket oftast leder till en felaktig tolkning av golvet vid en tvådimensionell undersökning, är i detta fall inte nödvändigt.

Bilder på olika graviditetsstadier är olika när det gäller teknisk prestanda och känslomässig färg. Till exempel om 10-11 veckor blir det svårt att se formningsytan, men ett stort huvud och händer kommer inte att lämna framtida föräldrar likgiltiga.

En tredimensionell bild vid 14-15 veckor är inte heller mycket tydlig, men det låter dig se de utvecklade lemmarna, ansiktsprofilen, öronen.Naturligtvis ser barnet fortfarande tunt ut nu, men det här är en absolut norm.

10 veckor
11 veckor
15 veckor

Bilderna som tagits vid den andra screeningen på 18 veckor, på den vanliga ultraljuden och i tredimensionell form är redan helt olika. En mer tredimensionell bild gör det möjligt att bättre föreställa sig barnet som växer inuti, och hjälper också till att bestämma yttre tecken på genetiska patologier.

22 veckor på en tredimensionell ultraljud ser ut. Du kan inte bara se golvet och strukturen på barnets kropp, men också hans "aktiviteter" - sugande fingrar, leker med navelsträngen.

Känslor som aldrig kommer att glömmas kan ses i 3D-bilder redan under en period av 27-28 veckor. De små gungar och ler, arg och frossande. Ännu mer underhållande är den tredimensionella "fotosessionen" under en period av 34 veckor. Om du har tur, kommer föräldrarna som souvenir att få ett omfattande galleri med olika ansikten och grimasser, roligt och rörande samtidigt.

27-28 veckor
Efter 34 veckor

recensioner

Många recensioner av framtida mammor som har genomgått förfarandet för 3D-ultraljud, mestadels positiva. Kvinnor noterar att detta är en riktig händelse och massan av trevliga upptäckter, eftersom barnet upphör att vara en platt mörk bild, som i en konventionell enhet blir det realistiskt, nästan som det förefaller före mamma strax efter födseln.

Bland bristerna noterade några föräldrar barnets oro under studien. Orsaken till barnets missnöje ligger dock inte sannolikt i reaktionen på ultraljudsvågor, men i det faktum att mamman måste ligga på ett ställe under ganska lång tid (ca 45 minuter), ligger på hennes sida eller bakåt.

Andra nackdelar som noterats av kvinnor är de höga kostnaderna för undersökningen, såväl som den otillräckligt höga kvaliteten på bilderna, om förfarandet utfördes på utrustning av den inte så höga klassen.

Du kan läsa mer information om 3 D och 4 D ultraljudsskanning från följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa